This version of the page http://www.ukrterra.com.ua/regions/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-20. The original page over time could change.
Pегіони :: УкрТерра.com.ua
А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ь Ю Я

Pегіони

Західна Україна

Юрій Данилець
Дмитро Данилюк – людина, науковець, педагог

На сучасному етапі розвитку української історіографії є потреба у вивченні життєвого та творчого шляху не лише історичних осіб, що проживали у минувшину, а й наших сучасників. Д.Данилюк відомий український історіограф, автор більше 200 наукових, ...   дивитися »

Данилець Юрій
Проблема діяльності православної церкви на Закарпатті в російській історіографії

На початку ХХ ст. на Закарпатті розпочався православний рух. Відродженню православної церкви сприяло цілий ряд факторів: важке соціально-економічне становище; безпосередній зв’язок із православним рухом в Америці; латинізація греко-католицького ...   дивитися »

Куций Іван
Галицьке русофільство ХІХ ст.: ґенеза історичної свідомості

У статті охарактеризовано русофільську течію галицької науково-історичної думки ХІХст. у призмі історичної свідомості її чільних представників, проаналізовано наукові концепції національного минулого вчених-русофілів   дивитися »

Данилюк Д.Д.
Наукова спадщина Ю.І. Венеліна у світлі нових досліджень

Життя і діяльність Ю. І. Венеліна – уродженця Закарпаття, одного із фундаторів славістичної науки і засновника болгаристики в Росії краще вивчені за кордоном (1, 306 с.). Дещо зроблено і науковцями Ужгородського національного університету (20, 21, ...   дивитися »

Данилець Юрій
Політика Народної Ради Закарпатської України щодо православної церкви (1944-45)

Розвиток православної церкви на Закарпатті у першій половині ХХ ст. тісно переплітався з історією Сербської (далі СПЦ), Константинопольської, Російської (далі РПЦ) церков. Вивчення православної церкви на Закарпатті важливе також із-за того фактору, ...   дивитися »

Данилець Юрій
Формування структури православної церкви на Підкарпатській Русі за часів сербських єпископів (1920-1938)

Одну із важливих ділянок української історичної науки становить дослідження історії православної церкви. Православна церква на Закарпатті формувалася в тісному зв’язку з основними православними центрами, які мали на неї той чи інший вплив.   дивитися »

Південна Україна

Кочергін І.О.
В.Д.Дунін-Борковський та його роль у впровадженні Земської реформи на Катеринославщині

Вивчення діяльності губернських установ в часи існування Російської імперії явно сьогодні не вважається актуальним напрямком української історіографії. Хоча встановлення всіх аспектів взаємовідносин державних органів влади на місцях та місцевого ...   дивитися »

Грибовський В.В.
Обставини та хід переміщення причорноморських ногайців до Північно-Західного Кавказу на початку 70-х років XVIII ст.

У цій статті ми визначили собі завдання простежити як саме у даний період формувалася позиція російського уряду стосовно причорноморських ногайців, котра еволюціонувала від початкового наміру створення окремого ногайського князівства, ...   дивитися »

Петров О.О.
Стан селянського та дворянського господарства Катеринославської губернії у 80-ті рр. ХІХ ст. (за відомостями земства і адміністрації)

Питанням орендних цін та цін за працю (робочі руки) приділяється значна увага як у звітах земських управ, так і у статистичних виданнях земств та уряду. Останні повинні були надавати усім зацікавленим особам та організаціям інформацію з цього ...   дивитися »

Чорнобай П.О.
Спогади О.М.Терпигорєва як джерело до історії формування науково-технічної інтелігенції Катеринослава початку ХХ ст.

Мета даного дослідження – через аналіз мемуарів О.М.Терпигорєва здійснити спробу простежити становлення, формування, розвиток науково-технічної інтелігенції Катеринослава на початку ХХ сторіччя, чи хоча б показати особу мемуариста на тлі цього ...   дивитися »

Савченко І.В.
До історії державних установ Катеринославської губернії (1800-1825 рр.)

Важливою складовою сучасного розвитку історичної науки є актуалізація регіональної історії та краєзнавства. Водночас дослідження історії окремого регіону визначає необхідність конкретизації розвитку його адміністративного устрою, який відігравав ...   дивитися »

Репан О.А., Колісник Д.В.
Меценат чи соціально відповідальний підприємець: гуманітарні проекти в Дніпропетровську на початку ХХІ ст.

Коли йдеться про українське меценатство, то на думку, як правило, спадають прізвища славетних благодійників минулого – Симиренки, Терещенки, Ханенки... Саме ці (та багато інших) видатні постаті вітчизняного підприємництва ХІХ ст. за умов відсутності ...   дивитися »

Лівобережна Україна

Вакулик В.В
Науково-практична діяльність Є.В. Теличенка та її вплив на розвиток ветеринарії Подніпрянщини на початку ХХ ст.

Відрізок часу, який люди називають сторіччям, містить життя та активну діяльність двох або трьох поколінь, що не так вже й мало. Втім, сторіччя - це той термін, що зберігається у суспільній пам'яті людей, яка фіксує власні спогади та розповіді ...   дивитися »

Заруба В.М
Миргородський полк у структурі територіального та адміністративного устрою “Війська Запорозького”

Станово-територіальне суспільно-політичне утворення державного типу “Військо Запорозьке”, більше відоме у науці під назвою “Українська козацько-гетьманська держава XVII-XVIII ст.”, або Гетьманщина, мало власний адміністративно-територіальний ...   дивитися »

Шалобудов В.М
Особенности денежного обращения XVII – XVIII веков в Нижнем Присамарье

Денежное обращение Украины на протяжении XVII века базировалось, в основном, на западноев-ропейской монете. В розничной торговле господствовала польская мелочь, что и не удивительно, учитывая вхождение этих земель в сферу влияния Польши (7. С.12). ...   дивитися »

Галь Б.О
"Лицарі другого сорту": декілька нотаток для історії "мілітарної контреволюції"

Київський історик Олексій Сокирко досліджує еволюцію найманого (охотницького) війська та його роль в устроєвій моделі Лівобережної Гетьманщини періоду т.зв. „політичної стабілізації". Втім, через вивчення цього „своєрідного пагона ...   дивитися »

Кочергін І.О
Історико-психологічний портрет О.М. Поля

На сьогодні не можна поскаржитися на відсутність ґрунтовних робіт, присвячених життю і діяльності відомого дослідника Придніпровського краю, громадського діяча, археолога і мецената Олександра Миколайовича Поля. Досліджено його ...   дивитися »

Журба О.І
Духовно-культурна ситуація на лівобережній Україні другої половини XVIII — першої половини XIX століття і розвиток місцевих історичних студій

Одним з найбільших знавців історичної ситуації і ці Лівобережній Україні другої половини XVII - XVIII ст. є Ганна Кирилівна Швидько, творчість, спілкування і співпраця з якою значною мірою визначили і мою власну увагу до цього регіону в ...   дивитися »

Правобережна Україна

Вакулик В.В
Науково-практична діяльність Є.В. Теличенка та її вплив на розвиток ветеринарії Подніпрянщини на початку ХХ ст.

Відрізок часу, який люди називають сторіччям, містить життя та активну діяльність двох або трьох поколінь, що не так вже й мало. Втім, сторіччя - це той термін, що зберігається у суспільній пам'яті людей, яка фіксує власні спогади та розповіді ...   дивитися »

Макарюк В.
Голодомор 1932-1933 років. Причини, передумови, наслідки. Село Мельники 32-33 років XX ст. на фоні державних подій

За час розвитку людського суспільства не раз траплялися випадки, які міжнародною громадськістю класифікувалися як злочини проти людства. Одним з яскравих і по своїй суті найжорстокіших злочинів проти українського народу був організований ...   дивитися »

Коваль Р.
Холодноярський сотник Сидір Темний

Сидір Темний мав відчайдушну вдачу і неспокійний характер; був некерований, над усе любив свободу тож і жив на свій розсуд. Та, попри складний характер, ніякої шкоди людям не завдавав. Народився він 1882 року в Грушківці, що вмостилася на самій межі ...   дивитися »

Проценеко О.
Суспільно-політичні події на Чигиринщині напередодні та під час революції 1905-1907 років

На початку XX століття в українському суспільстві все більше зростає невдоволення політикою царського уряду. Не обминув цей процес і чигиринську землю. Як писав О. Солодар: "селяни Чигиринського повіту в силу обставин залишалися найбільш політично ...   дивитися »

Вовкотруб Ю.
Селянський рух на Чигиринщині у другій половині XIX ст.

Чигиринщина - одна з мальовничих місцевостей України. Природа щедро обдарувала цей край. Родючі землі, вода, чудовий клімат - все сприяло життю трударя-селянина. Протягом багатьох століть цю землю обробляли хлібороби, з дідів-прадідів вони боролись ...   дивитися »

Пугач Н
Поєднання християнських і язичницьких мотивів в орнаментах рушників центральної Чигиринщини

Вишивка - один з найдавніших видів народного мистецтва, корені якого сягають в глибину століть. В орнаментах вишивок наші пращури не тільки зображували різні знаки, але й уміли чи¬тати їх. У цих магічних узорах-оберегах втілилося світо¬сприйняття ...   дивитися »

Слобожанщина

Яценко В.Б
Інтеграційна політика російського уряду щодо козацтва слобідських полків в добу Єлизавети Петрівни

На початку 40-х рр. XVIII ст. буремні роки правління Анни Іоанівни поступились місцем „феєричному” царюванню Єлизавети Петрівни 1741-1761 рр. При висвітленні єлизаветинської доби історики доволі часто зазначають, що в своїй політиці щодо українських ...   дивитися »

Яценко В.Б
Інтеграційна політика російського уряду щодо козацтва слобідських полків в добу Єлизавети Петрівни

На початку 40-х рр. XVIII ст., буремні роки правління Анни Іоанівни поступились місцем „феєричному” царюванню Єлизавети Петрівни 1741-1761 рр. При висвітленні єлизаветинської доби історики доволі часто зазначають, що в своїй політиці, щодо ...   дивитися »

Маслійчук Володимир
Щербінінська Комісія та скасування слобідських полків 1762 – 1764 рр.

Доба модернізаційних змін завжди загострює проблематику попереднього розвитку. Для історика джерела цієї доби є істотним чином найбагатшими на історичні відступи. Потреба скасування або збереження тих чи інших суспільних звичаїв загострюється на ...   дивитися »

Оглоблін Олександр
Пам`яті Дмитра Багалія (1857-1932)

30 років тому — на початку грудня — в далекому засніженому Києві — Українська Академія Наук — і вся сім`я українських істориків — незалежно від державних кордонів — і політичних режимів — одностайно і щиро вітала академіка Дмитра Івановича Багалія — ...   дивитися »