На головну   Русский
Про проект Замовити Наші роботи Публікації Контакти

Правильний вибір кольору для вашого сайту

Важко переоцінити важливість кольору для людини. Попри те, що він дає нам додаткову інформацію про об'єкт, який ми розглядаємо, колір також створює певні емоції. Як і в нашому житті, так і в Інтернет'і ця важливість не менша. Вміння правильно використовувати колір є атрибутом професіоналізму веб-дизайнера. Це вміння дозволяє людині, яка оформляє сайт, правильно задати атмосферу, затягнути відвідувача в свій світ.

Дизайнер-професіонал завжди спочатку продумає кольорову схему, а тоді вже починає створювати сам сайт. Мистецтво оформлення приходить з досвідом, звичайно, при цьому слід знати деякі ази.

По-перше, спрощуйте кольорову гамму, і використовуйте на сторінках максимум три-чотири кольори. Декому може здатися спірним ця порада, але чим простіше, тим краще. Адже, сайти, які "засмічені" сотнями кольорових відтінків, важко запам'ятовуються і як наслідок погано згадуються.

По-друге, використовуйте для різних типів даних різні відтінки. Наприклад, заголовки робіть синім кольором, попередження - червоним, колір основного тексту повинен бути визначений також однозначно.

По-третє, кольори фону і основного тексту повинні бути контрастними. Чим контрастніше, тим зручніше буде читати текст. Спробуйте, наприклад, читати голубий текст на білому тлі. Чорний на білому, білий на чорному набагато зручніші для читання.

На темному фоні краще використовувати білий, жовтий чи зелений кольори.

За статистикою світлий фон краще темного.

По-четверте, вибирайте той колір, який дає необхідні асоціації. Ми живемо в полоні кольорів. Наші думки, наші емоції - все має свій колір. Психологічне сприйняття предмету пов'язане з його забарвленням. Правильно підібрані кольори можуть як привернути увагу до зображення, так і відштовхнути від нього. Ви можете викликати радість, інтерес, тугу, страх, нудьгу всього лише зміною тону.

Спробуємо дати характеристику основним кольорам:

1. Червоний. У більшості людей червоний колір викликає пряму асоціацію з вогнем. Тому його вплив може бути різним - від відчуття тепла до страху. Він здатний прискорювати пульс і розширювати зіниці, проте, через свою яскравість достатньо швидко стомлює, особливо якщо присутній у великих кількостях (наприклад, якщо це колір стін в приміщенні). Чистий червоний колір - це колір тривоги і збудження, проте його відтінки (коричневий, тепло-сірий) діють заспокійливо. Червоний привертає до себе увагу (не випадково майже всі попереджувальні написи зроблені або на червоному фоні, або червоними буквами).

Асоціації: збудження, енергія, бажання, швидкість, надійність, потужність, тепло, любов, агресія, небезпека, вогонь, кров, війна, насилля.

2. Жовтий. Це найяскравіший колір. Він ідеально підходить для передачі радісного настрою, оптимізму. Саме тому жовтий - один з найбільш часто використовуваних кольорів в рекламі туристичних компаній. Крім того, жовтий колір - це колір золота. Тому у багатьох він асоціюється з успіхом, багатством і розкішшю.

Асоціації: радість, щастя, оптимізм, ідеалізм, надія, сонячне світло, літо, золото, філософія, зрада, жадність, обман, хвороба, ризик.

3. Синій. Відноситься до холодної групи кольорів. Він заспокоює, інколи навіваючи меланхолійний настрій. Цей колір можна віднести до кольорів зони "вічної мерзлоти": він ідеально передає відчуття холоду і чистоти. Діє заспокійливо, дуже добре підходить для дизайну спалень.

Асоціації: мир, спокій, стійкість, гармонія, об'єднання, довіра, істина, консерватизм, безпека, чистота, порядок, лояльність, небо, вода, холод, технологія, депресія.

4. Блакитний. Блакитний колір заспокоює і охолоджує. Подібний ефект пояснюється асоціаціями з холодною водою і льодом. Інколи викликає відчуття відчуженості. Ви, можливо, звернули увагу на те, що майже всі якісні засоби для чистки мають або синій, або блакитний колір. І це зовсім не випадково: учені довели, що саме ці кольори асоціюються у більшості людей з чистотою.

Асоціації: спокій, гармонія, безпека, чистота, небо, вода, лід, холод, відчуження.

5. Фіолетовий. Це дуже важкий для сприйняття колір, оскільки і природі він практично не зустрічається. Фіолетовий, як синій і блакитний, відноситься до холодної групи. Він здатний створювати відчуття тісноти, обмеженості простору, а також дуже швидко стомлює і призводить до зниження активності. Фіолетовий колір є "неземним", йому властива якась загадковість. Фіолетовий колір здатний викликати у людини марновірний, підсвідомий страх.

Асоціації: містика, загадковість, тіснота.

6. Оранжевий. Теплий, позитивний, яскравий і сучасний колір, що бадьорить. Один з найбільш часто використовуваних кольорів в веб-дизайні. Для створення яскравого плаката оранжевий фон - банальний, але практично ідеальний варіант. Як показує досвід, оранжевий дуже добре виглядає в поєднанні з блакитним.

Асоціації: сучасність, динамічність, оптимізм ,енергія, баланс, тепло, ентузіазм, експансивний, пишний, той, що вимагає уваги.

7. Зелений. Зелений надає заспокійливу дію, знижує тиск, нормалізує кровообіг. Це найприродніший колір. Загалом, якщо дивитися на логотипи, то зелений в основному зустрічається або у компаній, які добувають природні ресурси, або у екологічних організацій. Крім того, зелений колір - колір загадковий і містичний.

Асоціації: природа, середовище, здоров'я, відновлення, молодість, бадьорість, весна, щедрість, плодовитість, ревнивість, відсутність досвіду, заздрість, невдача.

8. Пурпурний: духовність, благородність, церемонія, неосяжний, перетворення, мудрість, просвіта, жорстокість.

9. Сірий: безпека, надійність, інтелект, скромність, достойність, закінченість, твердий, консерватор, практичний, старість, сум.

10. Коричневий: земля, вогонь, дім, на відкритому повітрі, надійність, зручність, стійкість, простота і зручність.

11. Білий. Дуже радісний колір. Завдяки асоціації з прозорим повітрям викликає відчуття легкості, свободи і невагомості. Прискорює пульсацію і розширяє зіниці. Білий досить часто вживається для створення фону. Сам по собі білий колір не несе ніякої інформації, а зі всією рештою кольорів досить добре компонується, створюючи світліші тони. Цей колір відносять до кольору невинності і чистоти.

Асоціації: повага, чистота, простота, мир, точність, невинність, молодість, народження, зима, сніг, добре, стерильність, шлюб (Західні культури), смерть (Східні культури), холодний, лікарняний, стерильний.

12. Чорний. Важкий колір, що несе в собі тугу, гіркоту. Викликає відчуття втоми і дискомфорту. Не дивлячись на це, люди часто вибирають цей колір в одязі. В даному випадку він відноситься до "класики", при цьому створюючи певний стиль. Також цей колір може поєднуватися зі всіма іншими кольорами в тому або іншому ступені. Чорний - це колір розкоші, особливо в поєднанні з червоним. У наших традиціях прийнято відносити його до траурного кольору.

Асоціації: потужність, сексуальність, складність, формальність, елегантність, багатство, тайна, страх, зло, анонімність, глибина, стиль, зло, сум, покаяння, гнів, добрий технічний колір, траур, смерть (Західні культури).

Якщо відвідувача треба зарядити енергією, збадьорити його, мотивувати до чого-небудь, використовуйте сильні відтінки. Якщо, навпаки, потрібно створювати спокійну атмосферу, то краще використовувати пастельні тони, послабити агресивні кольори.

Важливо також те, що чорний і білий майже ідеально поєднуються зі всіма іншими кольорами, а особливо один з одним. Тому, якщо є вибір, завжди простіше зробити роботу саме в цих кольорах.
Відтінків існує велика кількість, проте, у кожного є свої улюблені, вибір яких зв'язаний, як стверджують психологи, з особливостями кожної окремої особи.

Тому при виборі колірної гамми потрібно спиратися в тому числі і на передбачуваний психологічний портрет середньостатистичного відвідувача вашого сайту. Головним орієнтиром при підборі колірної гамми повинні залишатися ваш смак і досвід (напрацьований з часом). Адже існує безліч рішень, які не вписуються в рамки ніяких колірних теорій, але тим часом являють собою приклад якісної і талановитої дизайнерської роботи.

Джерела:

* Евгений Жданов. Правильный выбор цвета.
* Sergey Lost. Цвет. Подбор гармоничных цветов.


Наші клієнти

Український хостинг
бесплатные темы для nokia 7390
сайт помощь компьютерная защита
сайт Сайты-визитки дизайн офисов Обращайтесь к нам
сайт Продажа сайтов в Перми купить готовый бизнес сайт

Copyright © 2006-2007 488.com.ua