Номер 121 за 04.07.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи граєте ви в лотерею?
так, регулярно
так, іноді
дуже рідко
ні, це зайве витрачання коштів
члени сім'ї грають, я - ні
     

Бути чи не бути — скаже Платіні
З нагоди візиту президента УЄФА на НСК «Олімпійський» почалися демонтажні роботи. А підрозділи міліції провели навчання щодо стримування надто палких уболівальників
Геннадій БИКОДІР   

Мішель Платіні на чолі комісії у складі 10 осіб учора приїздив оцінити серйозність намірів української влади щодо проведення в нашій державі Євро–2012. У програмі візиту — зустрічі на найвищому рівні, зокрема, з Президентом Віктором Ющенком та Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко. Під час переговорів із Прем’єркою Платіні отримав гарантії проведення турніру в 2012 році. А невдовзі вже Віктор Ющенко пообіцяв зробити все можливе для реалізації проекту Євро–2012.


Михайло Дорошенко: Лобістів, які хочуть потрапити до Ющенка, «відшиваю» одразу
Редактор «України молодої» — про перспективи «УМ», свій вплив на Президента та настрої Банкової

Сьогодні «Україна молода» відзначає свій черговий день народження. Нам уже 17. Хоч як парадоксально, але, заснована лише в 1991 році, зараз «УМ» є чи не найстарішою із впливових українських газет. Вітаємо і з цим, і з річницею самі себе й наших читачів — нашу опору й надію.
17 літ — дата не кругла. Але за час, що минув, на дні народження газети було вигадано вже стільки всілякого, що запропонувати нове й оригінальне дуже складно. Утім... Ще жодного разу в «УМ» не виходило інтерв’ю з нашим головним редактором — не просто газетярем Дорошенком, а одним із тих людей, котрі визначають політику нашої держави. Михайло Дорошенко — єдиний, хто був у команді Віктора Ющенка ще на початку 1990-х років і залишається з Ющенком зараз. Тож журналісти відділу політики «УМ» розмовляли з редактором як про газетну, так і про державну політику


Павло Жебрівський: Україні не вистачає Прем’єра, який ризикне кар’єрою задля непопулярних реформ
Член Бюджетного комітету ВР розмірковує над тим, чи вдасться наступного тижня прийняти зміни до бюджету-2008 і чи справді уряд хоче цих змін
Володимир СЕМКІВ   

Наступного тижня на плечі паралізованої Верховної Ради ляже відповідальне завдання — розглянути зміни до Державного бюджету. Точніше, не стільки на парламентські плечі, скільки коаліційні. Голосування за ці зміни буде черговим випробуванням на міцність коаліції, лакмусом її спроможності домовлятися з іншими політичними силами (передусім Блоком Литвина). У БЮТ і «НУНС», попри численні переговори, поки що нема спільної точки зору на те, як має виглядати оновлений бюджет. Не кажучи вже про те, щоб таке порозуміння було між усіма силами парламенту.

Уряд відтягнув бюджетні поправки аж до останніх днів цієї сесії, хоча мав запропонувати їх іще навесні. Якщо ВР провалить зміни, ми житимемо за старими, недосконалими бюджетними приписами щонайменше до осені. Народний депутат від «Нашої України — Народної самооборони» Павло Жебрівський, який входить до Бюджетного комітету парламенту, допускає, що окремі діячі якраз і сподіваються на те, що проект провалиться.


VIP–жінка української науки
Серед майже 200 академіків НАН України є лише три жінки–академіки. Чому так і що потрібно зробити, щоб обличчя науки стало більш «жіночим», «УМ» запитала в Ганни Єльської, директора Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ
Дана РОМАНЕЦЬ   

На сьогодні в Національній академії наук України налічується 179 академіків. І лише троє з них — жінки. Ганна Валентинівна Єльська, директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України — одна з цих трьох. Вона є автором понад 350 наукових праць, підготувала десятки кандидатів і докторів наук. Її інститут активно співпрацює з колегами у Франції, Великобританії, США, Японії, Німеччині. Проте шлях жінки в науці — не з легких.


Успіх мінус геноцид
ОБСЄ визнала Голодомор в Україні
Олег СНІГУР   

Одного слова наприкінці тексту не вистачило в резолюції Парламентської асамблеї Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ), прийнятій учора в столиці Казахстану Астані. Це слово — «геноцид». ОБСЄ «віддає данину» жертвам, «вітає» визнання Голодомору ООН, США та європейськими країнами, «схвалює» попередню спільну заяву країн–членів ОБСЄ щодо Голодомору 1932—33 років, «підтримує» діяльність України щодо поширення правди про цю трагедію, «запрошує» парламентаріїв країн–членів узяти участь в урочистостях із нагоди 75–х роковин Голодомору. Останнє речення — «рішуче заохочує всі парламенти прийняти акти визнання Голодомору.» Крапка. «Геноцидом української нації» — слів, котрі напрошуються після цього, не внесли.


Головний в Опереті
Художній керівник Театру оперети Богдан Струтинський — про малокультурних клерків, спектакль як режисерське світобачення, особисті творчі плани та причини, які заважають їм здійснитися
Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА   

У неділю гала–концертом Київська оперета завершила свій 73–й театральний сезон. Але традиційний літній тайм–аут — він, швидше, для глядачів. Оскільки Театр оперети сьогодні «нашпигований» такою кількістю нових проектів, що про абсолютне затишшя не може бути й мови. За словами художнього керівника Богдана Струтинського, вже у вересні Оперета гарантує своїм шанувальникам нові прем’єри, концерти, сюрпризи.


Чи схрестять «вужів» із «їжаками»?
«ЄЦ» уже не приховує прагнення до співпраці з ПР
Василь НЕЇЖМАК   

У тому, що це — перший крок до «широкої коаліції», партію «Єдиний центр» підозрювали з першого ж дня її створення. Однак досі самі «ЄЦівці» цю версію прямо не підтверджували. Аж доки позавчора на прес–конференції в Полтаві, що відбулася після установчих зборів обласної організації «ЄЦ», один із фундаторів, член політради та президії цієї партії, народний депутат від блоку «НУНС» Михайло Полянчич не наголосив, що «Єдиний центр» може й повинен співпрацювати «зі здоровими силами» в Партії регіонів.


«Потрібен «наглядач» із досвідом роботи...»
Тіньові схеми в держструктурах висмоктують із бюджету на користь посадовців та їхніх політичних ляльководів десятки мільйонів гривень

Крісло у високому чиновницькому кабінеті дає змогу заробляти величезні гроші в ситуаціях, про які простий смертний і не здогадується. Наша газета неодноразово писала про зловживання міністрів уряду Віктора Януковича, розкриваючи схеми оборудок, які приносили донецькій команді мільйонні доходи. Кабмін Юлії Тимошенко, попри напружену боротьбу з контрабандою та детінізацію фінансового процесу, виявляється, у деяких ситуаціях повторює, а то й перевершує своїх попередників. Як свідчать документи, коаліційний уряд не відмовився від практики так званих «наглядачів» — людей, які стежать за грошовими потоками у тих чи інших галузях, визначаючи, кому віддати вигідне замовлення, який забезпечити «відкат» за послуги та чи вчасно переправили його в потрібному напрямі.


У повітрі, під землею, на воді
презентував Крим свої природні чудеса

Уже за два дні, в переддень Купала, оргкомітет Всеукраїнської акції «Сім природних чудес» України з–поміж сотні номінантів оголосить Топ–21. Станеться це на березі озера Світязь, на Волині. Відтак саме ці фіналісти акції до кінця літа під час інтернет–голосування боротимуться за місце в сімці природних чудес. А напередодні останнім регіоном, що презентував свої чудеса, став Крим. Що цікаво, кримських чудес найбільше — десять об’єктів представила, власне, автономна республіка і ще три — Севастополь як окрема адміністративно–територіальна одиниця держави. Загалом аж тринадцять!


Розметалися
І в другий день чемпіонату України рекордом відзначилися метальники
Андрій ФОМЕНКО   

Інформація про національну першість за участі найсильніших вітчизняних легкоатлетів, котрі змагаються в центрі столиці, хоч і не одразу, але поширилася в колах уболівальників. Тож позавчора надвечір, у другий день чемпіонату, на трибунах НСК «Олімпійський», крім спортсменів та і їхніх тренерів, з’явилося пару сотень «справжніх» прихильників «королеви спорту». І подивитися їм справді було на що.


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Світ
Економіка
Постаті
Кримінал
Культура
Мандрівки
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

НБУ

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ