Офіційний спонсор
Федерації хокею України



Головний спонсор національної
збірної команди України










Офіційний постачальник спортивної екіпіровки національних збірних команд України



Офіційний технічний постачальник















100 РОКІВ IIHF

Сергій Пряхін стає першим легальним радянським гравцем у НХЛ


ПРИГОДА №76

Сергій Пряхін стає першим легальним радянським гравцем у НХЛ 
31 березня 1989 року - Калгарі, Канада

Віктор Нечаєв був досить посереднім гравцем радянського чемпіонату, коли в 1982 році залишив країну і якимось чином потрапив до складу "Лос-Анджелес Кінгс". У цілому  він зіграв усього три матчі в НХЛ, закинув одну шайбу, а пізніше продовжив кар'єру в Німеччині. Так що в принципі Нечаєв - це відповідь на популярне питання: хто був першим радянським гравцем, що потрапив у НХЛ?
 
Але це лише якщо додержуватися сухих фактів. Насправді, першим гравцем радянської національної команди, що грав в НХЛ зі схвалення Федерації Хокею Радянського Союзу, був Сергій Пряхін. Форвард команди "Крила Рад" не був кращим із кращих у радянській обоймі, і не мав талант Ларіонова, Крутова або Макарова. Проте, Пряхин представляв Радянський Союз на Кубку Канади в 1987 році і на двох чемпіонатах світу (1987 і 1990). Саме те, що він користувався загальною повагою, а не його зоряна гра, робило його кращим кандидатом для "експорту" у НХЛ. Пряхін грав цілком гідно для того, щоб не опорочити радянський хокей, але в той же час радянський чемпіонат і національна збірна цілком могли дозволити собі його відпустити.
 
Клуб "Калгарі Флеймз" вибрав Пряхіна в 12-м раунді драфта в 1988 році. Провівши першу частину сезону зі своєю московською командою "Крила Рад", Пряхін приєднався до "Флеймз" ближче до кінця чемпіонату в НХЛ, дебютувавши 31-го березня 1989 року. І хоча в тому сезоні Сергій провів усього в складі "Флеймз" три матчі, вдача не залишила його. Тієї весни "Калгарі" виграв свій перший і дотепер єдиний Кубок Стенлі, маючи в складі радянського гравця. Утім, ім'я Пряхіна не з'явилося на Кубку Стенлі, тому що зіграв занадто мало матчів.


Сергій Пряхін був спеціально вибраний радянським хокейним керівництвом, щоб стати першим радянським гравцем в НХЛ. Фото: Paul Bereswill/Hockey Hall of Fame

Пряхін  залишався в "Флеймз" ще два сезони, виходив на лід у 44 іграх і заробив 11 очок. У 1992 році, він повернувся в "Крила Рад", але пізніше продовжив кар'єру в Цюріху, Швейцарія і Еспоо, Фінляндія.  Пряхін не зробив у НХЛ нічого особливого, але його трансфер мав історичне значення. Команди НХЛ  сподівалися, що цей прецедент відкриє дорогу на захід і для інших гравців, але великі політичні зміни завдали удару по НХЛ. Усього сім місяців потому, як Пряхін підписав контракт із "Флеймз", звалилася Берлінська стіна і "залізна завіса" більше не існувала. Менш чим через два роки після цього трансферу, Радянський Союз розпався, і гравці з колишнього східного блоку (переважно Радянський Союз і Чехословаччина) заполонили НХЛ.

Але як би ні розвивалася ситуація надалі , Сергій Пряхін назавжди залишиться першим гравцем, якому було дозволено залишити закритий світ радянського хокею і перейти в НХЛ.

Усі пригоди можна знайти на сторінці "100 кращих історій століття"

Оригінальні тексти англійською мовою розміщені на офіційному сайті Міжнародної федерації хокею.

При використанні матеріалів української версії посилання на сайт www.fhu.com.ua обов'язкове




100 РОКІВ IIHF

До 100-річчя IIHF
100 кращих історій століття
Конкурс хокейної майстерності

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ:



© 2008
Федерацiя хокею України

Всi права захищенi.

04119, Киiв, вул. Мельнiкова, 46
тел.: 380 (44) 484-6807
факс: 380 (44) 484-0273
Контакты

Головна  |  Новини  |  100 років IIHF  |  ФХУ  |  Чемпіонати України  |  Збiрнi команди  |  Хокей у мережі