This version of the page http://www.uzh.zaua.com/?pg=zvern_3 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-16. The original page over time could change.
Ужгородський район
  [ Звернення громадян ]
 

Звернення громадян    Про звернення за 9 місяців 2008

 

Про звернення за 9 місяців 2008 року

Звіт про роботу райдержадміністрації із зверненнями
громадян, за 9 місяців 2008 року

Державною адміністрацією вся робота концентрується на реалізації громадянам конституційних прав на звернення у відповідності до вимог Закону України “Про звернення громадян” та  Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109/2008 "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права громадян на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування".

Реалізуючи вимоги вищеназваних законодавчих актів, систематично здійснюється ряд заходів щодо підвищення рівня цієї роботи, в основі якої лежить, перш за все, уважне ставлення до вирішення проблем, з якими звертаються  громадяни до державних органів влади, а також постійний аналіз, узагальнення усних та письмових звернень. Також вживаються заходи щодо покращення ґрунтовного розгляду питань, які порушують громадяни, та усунення причин, що породжують звернення.
Так, на виконання вищезазначеного Указу Президента України головою райдержадміністрації видано розпорядження від 03.03.08 № 94, яким затверджено відповідні заходи щодо його виконання. Аналогічні заходи розробили, затвердили та надали відділу контролю всі самостійні структурні підрозділи державної адміністрації, а також майже всі виконкоми Середнянської селищної та сільських рад. Крім того, розроблені та затверджені наступні графіки: особистого прийому громадян керівництвом райдержадміністрації, в тому числі виїзні; річний графік перевірок додержання законодавства про звернення громадян у виконкомах  Середнянської селищної та сільських рад та графік звітування голів виконавчих комітетів Середнянської селищної та сільських рад перед головою районної державної адміністрації на І та ІІ півріччя 2008 року щодо  роботи зі зверненнями громадян.
Відповідно до вимог Указу Президента України від 7 лютого 2008 № 109/2008 розпорядженням голови державної адміністрації від 14.02.08 № 72 затверджено графік прийому громадян головою та заступниками голови державної адміністрації та графік роботи прямої телефонної лінії „Запитай у влади” на І та ІІ  півріччя 2008 року. Графіки доведені до відому населення, опубліковані у районній газеті “Вісті Ужгородщини”.

Окремо затверджувалися графіки виїзних прийомів. Із запланованих на 9 місяців 2008 року 63 виїзних прийомів керівництвом державної адміністрації проведено 56, в тому числі головою 11.    На прийомах побувало 228 чоловік, в тому числі у голови державної адміністрації 87. За результатами зареєстровано  171 звернення, в тому числі 19 колективних. Багато зареєстрованих звернень вирішувались відразу, на місці, інші – бралися  на контроль і вирішувались у визначені законодавством терміни. Для вирішення піднятих питань керівництвом державної адміністрації дані конкретні доручення. Всі усні звернення громадян, на які надано керівництвом райдержадміністрації роз’яснення щодо порядку та шляхів вирішення їх питань,  реєструються, і, відповідно,  враховуються в аналітичних матеріалах.

В райдержадміністрації функціонують телефони "гарячої лінії" (тел. 61-55-09) та пряма телефонна лінія “Запитай у влади” (тел. 61-29-17).
Згідно затвердженого графіку роботи прямої телефонної лінії „Запитай у влади”  протягом 9 місяців 2008 року проведено 8 прямих телефонних лінії (головою, заступниками голови та керівником апарату державної адміністрації відповідно 20.02.08, 12.03.08, 23.04.08, 21.05.08, 25.06.08, 30.07.08, 27.08.08, 24.09.08). За результатами зареєстровано та взято на контроль 8 звернень. Про дні, години, номери телефонів, за якими можна поспілкуватися з відповідною посадовою особою, мешканці району повідомляються заздалегідь через засоби масової інформації.
З метою оперативного реагування на найважливіші соціально-економічні проблеми в районі, налагодження зв’язку між райдержадміністрацією і населенням району, а також зменшення потоку письмових звернень громадян та кількості відвідувачів на особистих прийомах в  державній адміністрації продовжує діяти  постійно діюча пряма телефонна лінія (телефон відділу контролю - 61-55-09). Про функціонування вищевказаної лінії державна адміністрація періодично нагадує громадянам через оголошення в районній газеті „Вісті Ужгородщини” (№ 11-12 (7543) від 16.02.08, № 29-30 (7561) від 19.04.08, № 55-56 (7587) від 26.07.08).  Протягом 9 місяців 2008 року цією лінією скористався тільки  1 громадянин.

Відповідно до вимог чинного законодавства про звернення громадян  щороку на  засіданнях колегій державної адміністрації розглядаються питання роботи із зверненнями. Так, в січні 2008 року розглянуто 2 питання : „Про роботу виконавчого комітету  Ірлявської сільської ради   із зверненнями громадян та контрольними документами” та „Про підсумки  роботи щодо розгляду звернень громадян Ужгородською районною державною адміністрацією протягом 2007 року”. За результатами розгляду головою державної адміністрації видано доручення від 06.02.08 № 3/02-36.

Матеріали проведення колегії висвітлені на сторінках районної газети „Вісті Ужгородщини” 9 лютого 2008 року.

Крім того, питання роботи із зверненнями громадян щоквартально розглядається на нарадах керівників структурних підрозділів при керівнику апарату державної адміністрації.

На виконання вимог Указу Президента від 7 лютого 2008 року № 109/2008   протягом 2008 року відділом контролю державної адміністрації згідно затвердженого головою державної адміністрації графіку проведено перевірки стану роботи із зверненнями громадян та дотримання вимог вищевказаного Указу Президента України у виконавчих комітетах. Так, із  запланованих на 2008 рік 66 перевірок у аналізованому періоді фактично проведено 39, а саме у виконавчому комітеті Ірлявської (двічі), Великодобронської (двічі), Сюртівської (двічі), Великогеївської (двічі), Дубрівської (двічі), Галоцької (двічі), Есенської, Киблярівської, Малодобронської, Пацканівської, Ратівецької, Паладькомарівської (двічі), Оноківської, Сторожницької, Соловківської, Руськокомарівської (двічі), Соломонівської, Холмківської, Тийглашської, Невицької, Яроцької, Тарнівецької, Червонівської, Худлівської, Коритнянської, Середнянської селищної та сільських рад. За результатами перевірок виконавчим комітетам направлені для відповідного реагування та усунення виявлених недоліків довідки із супровідними листами.  

Також, у січні 2008 року відділом контролю проведено перевірку роботи із зверненнями громадян у виконавчому комітеті Ірлявської сільської та відділі культури та туризму державної адміністрації. За результатами перевірок оформлені довідки, які подані голові державної адміністрації. Одна з них (по Ірлявській сільській раді) розглядалась на колегії державної адміністрації 31.01.08. За виявлені порушення роботу виконавчого комітету визнано незадовільною. Матеріали перевірки направлено в Ужгородську міжрайонну прокуратуру для відома та відповідного прокурорського реагування (лист державної адміністрації від 06.02.08 № 109/02-38). Після проведення повторної перевірки (квітень) з’ясувалось, що робота із зверненнями у цій сільській раді значно покращилась.
Друга – по відділу культури та туризму -  розглянута керівництвом  державної адміністрації. Роботу із зверненнями громадян визнано недостатньою,  матеріали перевірки враховано під час  атестації начальника відділу  Вайди Е.А. (05.02.08), за результатами розпорядженням голови державної адміністрації від 17.03.08 № 11-к  їй оголошено догану. 

Крім того, під час перевірок виконавчим комітетам надається методична та практична допомога. Така допомога також надана управлінню праці та соціального захисту населення (19.03.08) та відділу освіти та у справах національностей державної адміністрації (25.03.08).

Розпорядженням голови райдержадміністрації від 05.03.08 № 99 утворено постійно діючу комісію з питань розгляду звернень громадян для сприяння громадянам у вирішенні за місцем їх проживання питань, з якими вони звертаються до  органів державної влади. Вищезгаданою комісією щомісячно проводяться відповідні засідання. З часу її утворення проведено 6 засідань, на яких розглянуто 6 звернень громадян, в тому числі 1 колективне та 1 жінки, які присвоєно звання «Матері героїні». А також на комісії заслуховуються звіти голів виконавчих комітетів Середнянської селищної та сільських рад щодо роботи із зверненнями громадян та виконання Указу Президента України. З 25 запланованих на 9 місяців 2008 року особистих доповідей голів виконкомів місцевих рад перед головою райдержадміністрації  прозвітували всі 25.

Розпорядженням голови державної адміністрації від 18.04.08 № 214  визначено представника для участі у прийомі громадян, які звертаються в облдержадміністрацію – це керівник апарату Ужгородської райдержадміністрації Німець А.С., та день контролю, другий понеділок місяця, у рамках якого здійснюється перевірка стану виконання доручень, даних за результатами розгляду звернень громадян. За 9 місяців 2008 року дні контролю проведені у травні  (земельний відділ), червні (Яроцька сільська рада), липні (Середнянська селищна рада), серпні (Руськокомарівська сільська рада), вересні (Галоцька сільська рада).
Позитивне вирішення питань у зверненнях громадян має безпосередній вплив на покращення соціально-економічного, культурного розвитку району, житлово-побутових умов, соціального благополуччя та зростання добробуту його мешканців.

Зусилля райдержадміністрації направлені на створення механізмів реалізації завдань щодо економічного зростання та поліпшення життєвого рівня населення. Для цього у районі створено умови для забезпечення сталого економічного зростання за рахунок поєднання політики структурних змін на основі розвитку реального сектору економіки, фінансової стабілізації, сприяння та підтримки пріоритетних сфер діяльності з ефективною соціальною політикою, що сприяє піднесенню життєвого рівня громадян, додержанню соціальних гарантій.
Так, за підсумками 9 місяців 2008 року район продовжує утримувати лідируючі позиції за обсягами виробництва та реалізації промислової продукції, а також займає перше місце в області за розвитком інвестиційної сфери.

За результатами загальнообласної комплексної оцінки соціально-економічного розвитку район посідає третє місце у соціальній сфері. Цьому в значній мірі сприяє високий рівень заробітної плати, яка у серпні поточного року склала 1766,89 грн., що забезпечило третє місце серед адміністративно-територіальних одиниць області.
Крім того, за кількістю створених нових робочих місць Ужгородщина також посідає третє місце в області. З початку поточного року їх створено 2453 одиниці.

Протягом 9 місяців 2008 року на адресу голови Ужгородської районної державної адміністрації надійшло 1193 індивідуальних та колективних звернення (за 9 місяців 2007 року – 612), що на 581 або майже у 2 рази більше, ніж за аналогічний період 2007  року. Серед них індивідуальні становлять 96 % або 1147 , а колективні 4 % або 46. Серед авторів звернень  за соціальним станом переважали  пенсіонери - 42 %, інваліди різних нозологій – 18%, одинокі – 17%, багатодітні сім’ї -6 %, потерпілі від паводку – 5 %.

Головою райдержадміністрації, як того вимагає Указ Президента України, взято під особистий контроль розгляд письмових звернень та забезпечується проведення першочергового особистого прийому жінок, яким присвоєно почесне звання України "Мати–героїня", інвалідів Великої Вітчизняної війни, Героїв Соціалістичної  Праці, Героїв Радянського Союзу, Героїв України. Зокрема, за аналізований період до райдержадміністрації  звернулося 3 інвалідів  Великої Вітчизняної війни та 1 жінка, якій присвоєне звання «Матері героїні». Ці звернення розглянуті особисто головою райдержадміністрації.

Протягом аналізованого періоду в державну адміністрацію звернулось 1843 громадян, що на 83 менше, ніж в аналогічному періоді 2007 року.
 На особистих прийомах у голови та заступників голови державної адміністрації отримано 224 звернення, проти 52  за аналогічний період  2007 року, що у 4,3 рази більше.

Позитивним у роботі є те, що не дивлячись на велике збільшення загальної кількості звернень -  у аналізованому періоді отримано 13 повторних звернень, за 9 місяців 2007 року – 15 .
Основну частину звернень, що надійшли в райдержадміністрацію, становлять заяви -  97 %, скарги -  2 %, подяки – 1 %.
Протягом аналізованого періоду  заявниками піднято 1247 питань різної тематики.

Якщо протягом 9 місяців 2007 року найбільш гостро поставали питання соціального захисту, зокрема, надання матеріальної допомоги,   то в аналогічному періоді 2008 року переважають земельні питання. Із загальної кількості вони становлять 459 або 37 %.
Для розгляду вищевказаних питань розпоряженням голови державної адміністрації від 15.03.05 № 109 створена постійно діюча  комісія щодо відбору і відведення земельних ділянок для державних та громадських потреб при Ужгородській райдержадміністрації та затверджено положення про її роботу. У склад комісії входять представники управління Держкомзему, відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури, управління економіки, юридичного сектору, районної санепідемстанції, державного підприємства технічної інвентаризації, відділу екології. Засідання комісії відбувається щопонеділка, на ньому розглядаються питання приватизації земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, виділення земельних ділянок під комерційну діяльність,  зміни цільового призначення земельних ділянок, надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою та ін.  У   розгляді питань  на комісії приймають участь і самі заявники.
Так, протягом 9 місяців 2008 року комісією розглянуто близько 200 звернень громадян, більшість із них вирішені позитивно. За результатами розгляду громадянам надаються виписки із протоколу та письмові повідомлення про результат розгляду.

Не вирішуються звернення громадян щодо виділення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва - вільних земель для цих цілей в районі не має.

Неможливо також позитивно вирішувати питання земельних спорів, так як це не входить у компетенцією державної адміністрації. Працівниками державної адміністрації в таких випадках заявникам надається необхідна методична допомога та відповідні роз`яснення. 

30 % або 370 із загальної кількості становлять питання соціального захисту, в основному, це виділення матеріальної допомоги. Громадян спонукає до цього їх соціальна незахищеність. Такі заяви розглядаються управлінням праці та соціального захисту населення. Під час розгляду обов’язково враховуються такі моменти: чи працюють  або перебувають на обліку в райцентрі зайнятості члени сім’ї, що проживають разом із заявником, чи виділялась в поточному році така допомога, загальний матеріальний стан сім’ї заявника. 

Із місцевого бюджету протягом 9 місяців 2008 року  надано одноразові допомоги 285 малозабезпеченим громадянам на загальну суму  33 тис.грн. Державна адміністрація продовжує практику відзначення (поздоровлення) довгожителів району, яку запроваджено у 2005 році. Так, протягом аналізованого періоду отримали привітання 82 громадян, яким виповнилось 90 і більше років. Кожний із них отримав грошову допомогу в розмірі 250 грн. (на загальну суму 8,700 грн.).

Велика кількість звернень громадян стосуваннясь надання допомоги на відшкодування збитків, нанесених стихією (повінь). Всі ці зверненя розглянуті комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації державної адміністрації з виїздом на місце.  Комісія вивчала причини підтоплення населених пунктів. У більшості випадків причинами підтоплення являлося захаращення меліоративних каналів побутовим сміттям. Для цієї проблеми в районі розроблено програму, яка включає розчистку і реконструкцію системи водовідведення в населених пунктах та за її межами, що в подальшому буде запобігати підтопленню дворогосподарств внаслідок повені. Скаржились громадяни і на бездіяльність сільських голів, а саме, останні не реагували на їх звернення щодо обстеження дворогосподарств та надання матеріальної допомоги та відшкодування збитків. Ці звернення направлені в Ужгородську міжрайонну прокуратуру для відповідного реагування та вжиття заходів.
Позитивно вирішились звернення жителів с.Вовкове (понад 22)  про надання матеріальної допомоги для ліквідації наслідків, спричинених проливними дощами у липні місяці поточного року. Розпорядженням голови державної адміністрації від 06.08.08 № 405 громадянам з Програми щодо запобігання надзвичайних ситуацій техногенного та  природного характеру на 2006-2009 роки виділено матеріальну допомогу на загальну суму 12,4 тис.грн.

Найбільша кількість звернень надійшла від жителів Середнянської селищної (98), Холмківської (86), Невицької (54), Худлівської (47), Яроцької (43),  Холмецької, Дубрівської (по 34), Руськокомарівської (31) сільських рад. 306 звернень надійшло від жителів м. Ужгород.

Вирішення піднятих питань на місцях не зволікає громадян повторно звертатись до органів влади вищого рівня.

Але, є випадки, коли  деякі громадяни,  в надії кращого вирішення своїх питань, минаючи органи влади на місцях,  звертаються напряму до керівництва  обласної державної адміністрації.
Так, серед загальної кількості  є звернення, які надійшли безпосередньо на адресу райдержадміністрації ( 1108 або 93 %), а є такі, які надійшли через інші організації (85 або 7 %).

Збільшилась кількість звернень, що надійшли в райдержадміністрацію від вищестоящих органів влади. Так, з обласної державної адміністрації надійшло  80 звернень (майже половина із них зареєстровані на особистих прийомах голови та заступників голови Закарпатської обласної державної адміністрації), що на 43 більше. Збільшення кількості звернень у вищестоящі органи влади можна пояснити тим, що згідно Указу Президента від 7 лютого 2008 року № 109/2008 збільшилась кількість особистих прийомів громадян, і, відповідно, виросла кількість звернень. Крім того, за географічним положенням Ужгородський район розташований найближче  до обласного центру, і деякі громадяни,  минаючи органи влади на місцях, в надії кращого вирішення своїх питань,  звертаються напряму до керівництва облдержадміністрації. Крім того, 3 звернення надійшло через обласну раду.  Через облдержадміністрацію у аналізованому періоді отримано на розгляд 9 звернень від Секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України – 4, Верховної Ради України - 1  та інші.

Найбільша кількість звернень громадян розглянута та виконана управлінням праці та соціального захисту населення – 344 звернень або 30 % , управлінням держкомзему в Ужгородському районі – 341 або 29 %, комісією щодо відбору і відведення земельних ділянок для державних та громадських потреб при Ужгородській райдержадміністрації – 145 або 12 %, відділом з питань надзвичайних ситуацій – 60 або 12 %, районним відділом капітального будівництва - 28 або 2 %, відділом житлово-комунального господарства – 22 або 2 %, юридичним сектором державної адміністрації – 13 або 1 %. Решта звернень  розглянуті іншими структурними підрозділами державної адміністрації.

Питання, підняті заявниками у своїх зверненнях, керівництвом державної адміністрації та працівниками її структурних підрозділів у 80 %  вирішені позитивно та надано кваліфіковані роз’яснення, 20 % - вирішені не на користь заявників або не вирішені взагалі через відсутність у районної державної адміністрації повноважень у вирішенні відповідних питань. 
Всі звернення громадян державною адміністрацією розглянуті у встановлені законодавством строки, заявникам надані письмові відповіді.
Райдержадміністрація продовжує працювати над виконанням  вимог законодавства про звернення громадян.

Голова державної адміністрації
А.В. КОЛІБАБА
 

нагору
 
  • Запрошуємо
  • Події. Люди. Коментарі
  • Звернення громадян
    • Загальна інформація
    • Про звернення за І півріччя 2008
    • Про звернення за 9 місяців 2008
    • Про звернення за 2008 рік
    • Про звернення за І півріччя 2009
  • Запобігання проявам корупції
  • Райдержадміністрація
    • Загальна інформація
    • Керівництво
    • Структура апарату
    • Управління, інші підрозділи
    • Нормативні документи
    • Розпорядження
    • Регуляторна політика
    • Дозвільний центр
    • Програма антикризових заходів
    • Єдиний реєстр гром. формувань
  • Районна рада
    • Керівництво
    • Представництво партій і блоків
    • Постійні комісії районної ради
    • Рішення
    • Регуляторні акти
    • Розпорядження
    • Пряма телефонна лінія районної ради
  • Місцеве самоврядування
    • Керівництво сільських рад
    • Загальний склад місцевих рад
  • Історія
    • Коротка довідка
    • Нарис із історії району
    • Герб
    • Відомості з історії сіл
    • Визначні місця
    • Пам’ятки. Перелік
    • Батьківщина відомих людей
  • Географія
    • Розташування
    • Природа. Клімат
    • Охорона довкілля
    • Заповідні об’єкти
  • Інфраструктура
    • Загальний огляд
    • Національний склад
    • Природні ресурси
    • Торгівля
    • Транспорт
    • Зв’язок. Комунікації
    • Довідник телефонів
  • Туризм. Рекреація
    • Огляд
    • Об’єкти
  • Культура. Мистецтво
    • Сучасний стан
    • Самодіяльна творчість
    • Свята, фестивалі
    • Пам’ятки
  • Соціальна сфера
    • Охорона здоров’я. Огляд
  • Економіка. Бізнес
    • Промисловість
    • Підприємництво
    • Агрокомплекс. Огляд
    • Агрокомплекс. Актуальне інтерв’ю
    • Адміністративні послуги
    • Інвестпроекти. Анкети
    • Інвестиційна привабливість
    • Кращі підприємства району
    • Потенційні закордонні ділові контакти
  • Тендерні процедури
    • План діяльності тендерного комітету
    • Річний план державних закупівель
  • Довідник
  • Карта
  • Фотомандри
    • 1-10
    • 11-20
    • 21-32
    • 33-42
  • Rezume magyarul
  •  
студія інтернет-розробок Вебрики