This version of the page http://www.regionnews.poltava.ua/index.php?go=Page&id=6 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-16. The original page over time could change.
Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини" | | Як дорога до ринку пролягла через «базар»
  • Головна
  • Статті
  • Стрічка новин
  • Опитування



 
Панорама 
Актуально
Анонс
Суспільство
Цікавинки
Офіційно
Економіка
Знай Наших!
Культура
Політика
Кримінал
Пригоди
Споживач
Аналітика
Медицина
Про вічне
Спорт
Точка зору
ОГОЛОШЕННЯ
Події 
Інтернет-конференції
У регіоні
Україна-ЄС-НАТО
У Полтаві
Статті 
„До аспірантури – без диплома про вищу освіту...”
Інформація про проведення Всеукраїнського конкурсу “До чистих джерел”
„Ти поклоняйся лиш землі, землі стобарвній... ”
Державність, народжена у Київській купелі
Гетьман Іван Мазепа - покровитель Православної Церкви
Полтавцям на замітку... 
Каталог підприємств Полтави
Кінотеатри Полтави
Новини ІТ 
Загрузка...
Мода, культура 
Загрузка...
Сервіси від UkrNet 
Новини
Погода
Резюме
Почта
 
Погода 
Погода у Полтаві на три дні
Погода у Полтаві 
Загрузка...

Новини

Наші новини в RSS-форматі 
Експорт RRS наших Новин
 



Як дорога до ринку пролягла через «базар»

 

А хто пильнуватиме самих сторожів?

(поет-сатирик Ювенал, 60-127 рік до н. е.)


Центральний колгоспний ринок – середнє покоління полтавців та навіть старожили таким його і пам’ятають. Постійно сюди приїздили селяни та мешканці Полтави зі своїм крамом і торгували усім – починаючи від хліба і м’яса та закінчуючи технічним залізяччям для різноманітної апаратури та побутових приладів. Мирно і весело тут було завжди – і тому полтавці сюди приходили протягом десятиліть.

Що ж відбувається зараз на центральному ринку міста? 39 підприємців звернулися за допомогою до міської влади, відправивши 7 телеграм та подавши офіційні звернення до міської ради, прокуратури, міліції, Спілки підприємців Полтавщини та до редакції газети «Резонанс». У відчайдушних запитах підприємці скаржаться на неправомірні репресії проти підприємців, які дозволяють собі критикувати дії адміністрації ринку та висловлювати претензії на побори і регулярне підвищення орендної плати.


«Кілька структур зарано почали вважати себе господарями»

Зверталися вони не одного разу, і в результаті цих звернень була створена спеціальна комісія за участю заступників міського голови Тамари Плужник і Віталія Нікіпєлова, голів депутатських комісій Олексія Гаврікова, Любові Шайдур, Володимира Головка та депутатів міськради Ігоря Балицького та Олександра Козуба, представників податкової інспекції міста, міліції, юристів та представників відділів та служб міськвиконкому. Комісія ця здійснила рейд центральним ринком міста, і те, що вона побачила та почула, не зменшило, а збільшило кількість питань до структур та осіб, що почали вважати себе вправі розпоряджатися землею, спорудами та майном ринку, а також здійснюють господарську діяльність, надаючи послуги працюючим там людям.

Підприємці, які сплачують податки, мають власність на законних основах, підтверджену відповідним пакетом документів, тим не менше не мають жодних господарських прав через судову тяжбу, що триває вже не один рік. Її затіяла ціла низка структур, що претендують на право розпоряджатися майном та площами центрального ринку. Кілька таких структур зарано почали вважати себе господарями.


«Керівництво ринку неодноразово підвищувало плату»

Нинішнє керівництво ринку в особі директора Віталія Москалька (до речі, колишнього працівника міліції) неодноразово підвищувало розцінки на послуги, забуваючи при цьому декларувати кожне таке підвищення в облдержадміністрації. Підприємці, обурені черговим підвищенням цін та неякісним наданням послуг, відмовилися їх оплачувати та заплатили лише ринковий збір. Обурили їх і постійні приписки до рахунків за оплату електроенергії. Адже в кожного в кіоску стоїть лічильник. А керівництво ринку вимагає до оплати за лічильником додати 10 відсотків від вартості електроенергії, пояснюючи цей крок відшкодуванням «втрат електроенергії». Цікаво зазначити, що збір грошей здійснює приватний підприємець, у якого провідним видом діяльності значаться «посередницькі послуги»! І це тоді, коли угоду він мав укладати із законним власником, якого наразі суд не визначив! Охорону під час «збирання данини» керівництву ринку забезпечує одне з охоронних агентств, яке також має угоду... невідомо з ким. Щоправда, на час виходу матеріалу, як повідомив тимчасово виконуючий обовязки заступника директора ринку Ухань, угода може бути скасована. Ці всі факти було оприлюднено під час засідання комісії, спеціально створеної за розпорядженням секретаря міськради, в. о. міського голови Андрія Матковського для з’ясування всіх обставин.


«Нічого не пояснюючи, заварили кіоски та контейнери»

Але ж ці структури взагалі не мають угод на надання послуг з підприємцями! Після звернення підприємців за допомогою керівництво ринку вжило заходи, які перевищують їхні посадові обов’язки та віддало указ заварити деякі контейнери, які, між тим, є приватною власністю підприємців! «Прийшли якісь люди і, не показуючи жодних документів, заварили наші кіоски, – скаржаться люди. – А між тим, там всередині лишилися продукти, якими ми торгуємо і які псуються дуже швидко». Міліція, яку викликали одразу ж, приїхала вже ПІСЛЯ того, як кіоски були заварені, склала акт та поїхала геть.

До прокуратури, міськвиконкому та до редакції газети «Резонанс» надійшла офіційна заява від директора «Кооператора-2» (який керує Скобяним ринком на Центральному ринку Полтави) Віталія Удовенка з приводу неправомірних дій з боку посадових осіб заступника директора центрального ринку Павлова, Федяєва та «невідомої особи». Підприємець скаржиться, що ці особи не лише намагалися залякувати підприємців, що працюють на скобяному ринку, а просто провокували бійку, ображали директора фірми та головного бухгалтера Миронову: «хапали її за обличчя, штовхали у груди і тягали по ринку» (так зазначено в заяві до прокуратури, міліції та депутатів). «Це все відбулося тоді, коли вони розносили «бігунки» з печатками для чергових поборів, – розповідає Віталій Удовенко. – Міліцію викликали кілька разів, але вони не приїхали».

В особистій бесіді з членами депутатської комісії підприємці розповіли, що керівництво центрального ринку просто не дає працювати спокійно, а люди ж хочуть стабільності і їх влаштовують керівництво та послуги, які надає «Кооператор-2», адже вони не «липові».


«Заборонити здійснювати будь-які дії...»

Натомість жодних прав здійснювати таке «господарювання», і не лише на скобяному ринку, означені особи не мають. Це випливає із багатьох ухвал багатьох судів.

Приблизно півтора року тому ринок із допомогою представників однієї з охоронних фірм перейшов із рук у руки. Директора колективного підприємства «Управління ринків Полтавської облспоживспілки» Балкового було усунуто від виконання своїх обов’язків. Проти нього було подано позов, у якому позивачі просили визнати недійсність установчих документів цього підприємства та скасувати його державну реєстрацію. Це дуже схоже на рейдерство, сценарій якого багаторазово повторений, наприклад, у Києві та Кременчуці з місцевим стальзаводом.

Балковий захистився і домігся того, щоб провадження за цими справами не відбувалося однобоко. Більше того, Балковий подав заяву про задоволення свого позову, де просив заборонити здійснювати будь-які дії з майном, що викликало суперечку.

В ухвалі Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 22.06.2005 р. по справі № 12/60-12/97-7/127 значиться: «Заборонити Полтавській обласній спілці споживчих товариств (директор – Кідін) та будь-яким третім особам вчиняти будь-які дії з відчуження майна (передавати до статутних фондів інших субєктів господарювання, перебудовувати, руйнувати, продавати, здавати в оренду чи безоплатне користування, передавати в заставу тощо), що є предметом спору». І далі: «Заяву про забезпечення позову Колективного підприємства «Управління ринків Полтавської облспоживспілки» (Директор – Балковий) задовольнити.»

На цю ухвалу супротивниками було подано касаційну скаргу, на що була отримана наступна відповідь.

«Касаційні скарги Полтавської обласної спілки споживчих товариств залишити без задоволення. Ухвали Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 02.06.2005 року у справі залишити без змін», – це витяг із постанови Вищого господарського суду України, який наразі є останнім у ланцюгу постанов та ухвал різноманітних судів.

Таким чином виходить, що теперішнє керівництво має право лише охороняти територію ринку, не передаючи повноважень третім особам, до тих пір, поки триває судовий розгляд і не винесено остаточного рішення з приводу всіх претендентів на майно та будівлі на території ринку. А їх чимало! Це «Колективне підприємство «Управління ринків Полтавської облспоживспілки», «Полтавська обласна спілка споживчих товариств», виконавчий комітет Полтавської міської ради, ТОВ «Полтавський ринок», управління майном Полтавської обласної ради.


Фірми, що присвоїли собі право збирати гроші, розмножуються з космічною швидкістю

І взагалі на ринку творяться просто містичні речі. Таке враження, що фірми, які привласнили собі право надавати послуги та збирати ринковий збір, просто розмножуються з космічною швидкістю! Розібратися, хто є хто, доволі складно. Полтавська облспоживспілка – юридична адреса Червоноармійська 3, директор Володимир Кідін – не має права стягувати ринковий збір, а от на рахунках адреса значиться така: «Полтавська облспоживспілка, вулиця Шевченка 37», а на деяких – приписка: «Центральний ринок облспоживспілки, вул. Шевченка 37». У першому випадку – не та юридична адреса, у другому – немає такої юридичної особи! До того ж, на рахунках немає підпису керівників підприємства і навіть головного бухгалтера.

Ще один підрозділ, який збирає ринковий збір та оплату за послуги – «Споживче товариство «Міськкоопторг», яке очолює все той же Віталій Москалько, як з’ясувалося – структурний підрозділ облспоживспілки, що не має жодних законних підстав для керівної діяльності на цій території. Плюс ще згаданий вище приватний підприємець... Єдиний же суб’єкт підприємницької діяльності, рішенням судових інстанцій допущений до такого виду діяльності – це «Кооператор-2», очолюваний Удовенком, проти якого і «працює» Москалько.

Звернемося знову до офіційних документів. Із відкритого звернення Удовенка випливає, що після силового захоплення власності (по суті – рейдерства) центрального продовольчого ринку, суддя Октябрського райсуду Полтави Струков порушив провадження справи у господарському суді про розірвання договору оренди майнового комплексу центрального продовольчого ринку між Полтавською облспоживспілкою та ТОВ «Полтавський ринок». «У забезпечення позову, – говориться далі у зверненні, – ринковий комплекс було вилучено і передано «на збереження» посадовій особі облспоживспілки Москальку В. П. (колишній міліціонер, працює в системі споживчої кооперації з 2005 року).»

ТОВ «Полтавський ринок» оскаржило це рішення в апеляційному суді і він постановив, що ці суперечки підвідомчі господарським судам, а тому висновок Струкова про передачу комплексу ринку Москальку є недійсним. Москалько ж майна повертати не збирається і, як бачимо, продовжує «володарювати» на ринку, розповсюджуючи свою діяльність і на сусідній скоб’яний ринок. При цьому вводить в оману той факт, що Москалько очолює структурний підрозділ (без права юридичної особи) облспоживспілки під назвою «Управління ринків та організації сфери платних послуг облспоживспілки». Ця назва схожа на назву колективного підприємства «Управління ринків полтавської облспоживспілки», з яким і працював на скоб’яному «ображений» «Кооператор-2». Згідно зі своїм статутом, полтавська облспоживспілка взагалі не має права здійснювати підприємницьку діяльність, у тому числі і через свої структурні підрозділи... Одна з охоронних фірм допомагала здійснювати рейдерську операцію, а тепер забезпечує охорону новим власникам продринку.

Саме новим керівництвом продаються контейнери на території скобяного ринку – без документів. Угод на надання послуг або оренду з підприємцями у них також немає, на відміну від «Кооператора-2», а ринковий збір збирати і послуги надавати вони дуже хочуть. Причому такий ненавязливий сервіс здійснюється за допомогою охорони центрального ринку або плечистих молодих людей, як уже переконалися деякі працівники ринку.


«Земля поки що знаходиться в комунальній власності»

По суті цієї заяви, як і за усіма матеріалами, переданими до прокуратури, будуть розбиратися спеціалісти, а депутатська комісія – контролювати цей процес. На одній із прес-конференцій секретар міської ради, в. о. міського голови Андрій Матковський заявив, що міська влада тривалий час не втручалася в конфлікт, але земля поки що знаходиться у комунальній власності. А тому міськвиконком лишає за собою право відсторонити усі сторони від здійснення діяльності на ринку, якщо конфлікт затягнеться, і навіть створити там комунальний ринок, гроші від якого спрямовуватимуться не до приватних великих кишень, а до міського бюджету. Бо ж лише один тільки скобяний ринок щомісячно сплачує за послуги суму майже в півсотні тисяч гривень...


P. S. Нинішнє керівництво чи попереднє, в особі Юрія Балкового, – чи не все одно, хто там господар? Адже і тоді, і зараз на ринку були проблеми. Але тут як в анекдоті про чорну смугу: виявляється, то була біла, а чорна вже півроку тягнеться... Важливі ж лише люди, які сплачують податки, утримують родини та дають роботу іншим. І поки ринок користується попитом, поки всі полтавці – ми з вами! – туди ходять, це і наші проблеми також. А підприємці, які сплачують всі податки та ринкові збори, мають право на захист та право спокійно працювати. Чи дочекаються вони цього?

Ринок стоїть на комунальній землі. І фірма або фірми, що отримали або отримають на неї права і мають обовязок його облагорожувати, обхожувати та охороняти його територію – на царі там і не боги. А Закон є один для всіх. Тож будьте любязні, панове, дотримуватися Закону та прав наших громадян.

Марина Нестерова

Євген Бриж

«Резонанс»


Дата публикації: 27.10.2006
Сторінку прочитано: 500 раз

Повернутися назад

Знайшли помилку?

Виділiть орфографічну помилку мишкою та натисніть Ctrl+Enter. Зробимо мову чистішою!


ПРО НАС

Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини” розпочало свою діяльність у 1997 році, його засновником є Полтавська обласна рада. З жовтня 2006 року ми продовжуємо свою діяльність у форматі щоденних новин на оновленому сучасному сайті. Тут перед Вами відкривається одразу увесь світ корисної інформації з усіх сфер життя. Офіційна хроніка: державна і місцева влада в її повсякденній роботі, зустрічі з представниками владних структур і громадськості, погляди, думки, коментарі; політичні новини – вибори, громадські об’єднання, партії, мітинги, зібрання, політичні діячі; суспільство - весь спектр; питання соціальної сфери, події культурного життя; інтерв’ю та он-лайн конференції з цікавими людьми; звичайні пригоди, незвичайні випадки; економічна інформація, аналітика; нарешті, кримінальні повідомлення і різноманітні цікавинки. ОКІА "Новини Полтавщини" активно співпрацює з регіональними та всеукраїнськими засобами масової інформації. Крім того, наше агентство займається розробкою і підтримкою веб-сайтів і ми прагнемо здобути нових користувачів нашого сервісу. Запрошуємо до інформаційної співпраці! Ми зацікавлені у висвітленні діяльності організації, яку Ви представляєте. Свою інформацію, будь ласка, надсилайте на адресу: info@regionnews.poltava.ua чи nikdruzh@mail.ru Тел. в Полтаві (0532) 60-31-40 або моб. 8-050-419-77-58. Агентство відкрило свою ГАРЯЧУ ЛІНІЮ в МИРГОРОДІ!!! моб. 8-063-851-27-03 або тел. в Миргороді 5-70-26 (Микола Миколайович). Також діє ГАРЯЧА ЛІНІЯ в Кременчуці: тел. 066-570-37-67 (Олександр). Якщо Вам є, що розповісти - чекаємо на дзвінки! Ласкаво просимо на найпопулярніший сайт новин Полтавського регіону!


Редакція Новин Полтавщини може не поділяти погляди, викладені у матеріалі авторів новин.




Он-лайн Конференція

Нік:

Галерея
Усі галереї
Новини від Главпорт
Завантаження...
До уваги молоді!
Талановита молодь Полтави може безкоштовно заявити про себе: з 1 червня юнаки і дівчата мають можливість виступати з власними концертами на сцені торгово-розважального центру «Екватор». Взяти участь в проекті запрошують всіх, у кого є яскрава (креативна) програма і хто хоче стати популярним та прагне показати свої таланти публіці. Зокрема, запрошуються музичні групи, команди КВН, естрадно-циркові, танцювальні і інші колективи. Глядачами виступів будуть відвідувачі ТРЦ, налаштовані добре відпочити. Мета акції – сприяти творчій самореалізації талановитої молоді Полтави і розвивати культурне життя міста. Організатори впевнені, що серед молодих полтавців є майбутні володарі «Гремі», «Оскара», і їх слава може розпочатися саме в «Екваторі»...
Форум мам та пап
Втратили роботу?
З усіх актуальних питань законодавства про зайнятість населення, надання соціальних послуг державною службою зайнятості Ви можете звернутися за телефонами: 56-95-38, моб. 80963538020 – директор Клавдієва Катерина Данилівна, 56-95-37, моб. 80675323736 – перший заступник директора Кудря Юрій Олексійович, 51-84-43, моб. 80675323707 – заступник директора Пальонна Тетяна Валентинівна, 51-84-44, моб. 80675323677 –заступник директора Линник Наталія Олексіївна, 51-84-47, моб. 80675302517- заступник директора-начальник відділу капітального будівництва Хоменко Тетяна Пилипівна, або на телефони «гарячої лінії» обласного центру зайнятості: 51-84-20, 51-84-55.
Архів Новин
«« Вересень 2009 »»
Пон Вів Сер Чет Пят Суб Нед
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
16.09.2009
Світ Молоді

Сервіси