This version of the page http://vip.val.ua/ru/arytmia/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-15. The original page over time could change.
Высокий Вал :: VIP - Блоги

Последнее обновление 09:55 вторник, 15 сентября

расширенный поиск
  • Блог Виктории ГАВРИК
  • Все авторы

Виктория ГАВРИК

Кореспондент "Високого Валу"

14.11.2008 14:40 Виктория ГАВРИК

Чудеса Мельпомени, або що роблять школярі у драмтеатрі

На днях я пішла в Чернігівський академічний театр імені Шевченка подивитися «Лісову пісню». Бо я просто обожнюю цю п’єсу: читала її рази три або чотири, дивилася фільм, читала різні феміністичні її інтерпретації, і ось вирішила побачити її постановку.

Постановка була прикольна, але крім драми-феєрії на сцені мені довелося дивитися драму-феєрію, яка відбувається у залі серед глядачів.

А справа в тому, що «Лісову пісню» вивчають у школі, тому вчителі для наочності привели гламурних старшокласників на зустріч з високим мистецтвом. От тільки, наскільки я знаю, на п’єсу потрібно приводити після того, як діти її прочитають. Бо постановка – це вже інтерпретація. Діти спочатку повинні уявити собі героїв і місце дії, а потім побачити, як втілив це хтось інший. А у нас часто робиться навпаки. І школярі йдуть на виставу, аби не читати тексту.

З самого початку гул у залі стояв такий, що важко було розібрати слова акторів. А тут іще дія відбувається в глибині сцени, і музичний супровід заглушає слова. З часом гудіння все більше і більше стихало: видно, школярів почала захоплювати драма. А поставлена вона і справді була непогано, і актори грали добре, на стільки, що школярі почали емоційно реагувати на них. Наприклад, коли Лукаш проходить повз Мавку, говорить щось на кшталт «Відчепися!» і грубо її штовхає, хтось із перших рядів обурено кричить на весь зал: «Що ти робиш?!», - і всі учні починають сміятися.

А найбільше потішив школярів епізод, коли з’явився Той, що в скелі сидить, аби забрати у царство смерті і вічного спокою бідолашну Мавку. Так ось, виглядав Той, що в скелі сидить настільки спец-ефектно, що діти почали шаленіти: у своєму костюмі він нагадував щось середнє між Бетменом і потворами з Норвегії, які виграли кілька років тому Євробачення.

Діти зааплодували, як тільки він зявився і загробним голосом покликав Мавку до себе. І от цей страшний дух кличе і вона (тобто актриса, яка її грає) намагається йому не піддатися, падає на підлогу, але його чари такі сильні, що Мавка до нього котиться. І ось в цей трагічний момент, коли вона от-от опиниться в обіймах смерті, у акторки задирається плаття, і вона котиться в обійми смерті майже гола. І старшокласники пожвавлюються, починають аплодувати, сміятися. Одним словом, реагують не адекватно до п’єси, але цілком адекватно до свого віку.

…Взагалі-то приємніше, коли сидиш і не відчуваєш залу. Ти ніби один на один з виставою, розчиняєшся у ній, слухаєш, співпереживаєш. Але на цей раз там були школярі. Хоча сказати, що вони поводили себе дуже погано –  буде неправда. Бо не було, слава Богу, не пива, ні «сємєчок». Просто натура у них, у дітей, така: спалахувати від кожної іскорки, бурхливо реагувати на все, сміятися.

І ще один момент: «Лісова пісня» - це драма-феєрія; у ній є і казка і міф, але в такій формі заховані дуже глибокі дорослі проблеми. Діти ж часто сприймають її як просто казку і не бачать ніякої глибини. Але це все залежить великою мірою від вчителів.

 

Комментарии [ 7 ]

Регистрация → Войти →

Почта
Знакомства
Радио
Объявления
Показать все сервисы Скрыть все сервисы
  • Почта
  • Радио
  • Объявления
  • Знакомства
  • Форум

Другие Блоги

  • Павел ПУЩЕНКО
  • Сергей СОЛОМАХА
  • Василь ЧЕПУРНИЙ
  • Дмитрий ИВАНОВ
  • Елена ЛАЗУН
  • Петр АНТОНЕНКО
  • Сергей ПАВЛЕНКО
  • Олекса ПЕКУР
  • Семен БЕЛЬМАН
  • Александр ЯСЕНЧУК

Все записи(348)
Все авторы(44)

Самое главное

1

Женский футбол: Первое поражение \"Легенды\"

Опубликовано – 14.09.09 16:31

2

Ликвидация вытока кислоты на железнодорожной станции Чернигов

Опубликовано – 14.09.09 16:14

3

Отдел борьбы с киберпреступностью создан в МВД Украины

Опубликовано – 14.09.09 15:49

4

Гривну на межбанке опять опускают

Опубликовано – 14.09.09 14:44

5

СБУ увидела на бигбордах про «Окраину» антигосударственные призывы

Опубликовано – 14.09.09 14:36

Все новости →