This version of the page http://www.regionnews.poltava.ua/index.php?go=Page&id=129 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-15. The original page over time could change.
Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини" | Ще не вмерла пам'ять про Павла Чубинського? | Ще не вмерла пам'ять про Павла Чубинського?
  • Головна
  • Статті
  • Стрічка новин
  • Опитування



 
Панорама 
Актуально
Анонс
Суспільство
Цікавинки
Офіційно
Економіка
Знай Наших!
Культура
Політика
Кримінал
Пригоди
Споживач
Аналітика
Медицина
Про вічне
Спорт
Точка зору
ОГОЛОШЕННЯ
Події 
Інтернет-конференції
У регіоні
Україна-ЄС-НАТО
У Полтаві
Статті 
„До аспірантури – без диплома про вищу освіту...”
Інформація про проведення Всеукраїнського конкурсу “До чистих джерел”
„Ти поклоняйся лиш землі, землі стобарвній... ”
Державність, народжена у Київській купелі
Гетьман Іван Мазепа - покровитель Православної Церкви
Полтавцям на замітку... 
Каталог підприємств Полтави
Кінотеатри Полтави
Новини ІТ 
Загрузка...
Мода, культура 
Загрузка...
Сервіси від UkrNet 
Новини
Погода
Резюме
Почта
 
Погода 
Погода у Полтаві на три дні
Погода у Полтаві 
Загрузка...

Новини

Наші новини в RSS-форматі 
Експорт RRS наших Новин
 


Ще не вмерла пам'ять про Павла Чубинського?

Ще не вмерла пам'ять про Павла Чубинського?

У ст.20 Конституції, де йдеться про державні символи України, про нього немає згадки: «Державний Гімн України – національний гімн на музику М.Вербицького із словами, затвердженими законом…» Зберегти пам’ять про Павла Чубинського важливо, адже досвід його життя та наукові праці – неоціненна спадщина українського і російського народів.

Автор «петлюрівського гімну»
Павло Платонович Чубинський (1839-1884) родом з дрібнопомісних дворян, предками яких були козаки. Козацький вільний дух не давав йому спокою ні під час навчання у Петербурзі, де він до того ж товаришував з Тарасом Шевченком та Миколою Костомаровим, ні згодом. Він надавав юридичну допомогу селянам. Був причетний до організації на Правобережній Україні гуртків дворян-«хлопоманів», появи журналу «Основа», книжечок для народу, виданих українською мовою. А у недільних школах «проповідував» народовивчення. У 1862 році Чубинський написав «Ще не вмерла Україна». Тривалий час його вважали народною піснею, але це – лише один з віршів у багатому творчому доробку Чубинського. У 1963 році Михайло Вербицький кладе ці слова на музику. Проте Павло Платонович дізнався про це не скоро – на той час він уже був на засланні.

До речі, вперше у якості національного гімну нашого народу «Ще не вмерла Україна» пролунала у 20-х роках минулого століття, з вуст повстанців-петлюрівців.

Етнограф європейського рівня
«Пил водку с мужиками и распевал возмутительные малороссийские песни» – так написали у супровідних документах на заслання 23-річного Павла Чубинського. А ще він був винний у «посещении могилы Шевченко», «ношении малорусского костюма». Професійний юрист не зміг відстояти себе у суді – адже не було над ним ні суду, ні слідства.

За сім років примусового проживання в Архангельській губернії Чубинський працював секретарем статистичного комітету, редактором «Губернских відомостей», чиновником з особливих доручень при губернаторах краю. І за бездоганну працю не лише визволив себе із заслання, а й проклав дорогу у вищі наукові сфери Російської імперії. Його етнографічні та статистико-економічні дослідження регіону визнанні надзвичайно цінними.

Взагалі за свої наукові дослідження, проведені на Півночі і в Україні, вчений-етнограф був двічі нагороджений срібними медалями і двома золотими, в тому числі і «золотом» Міжнародного конгресу в Парижі у 1875 році. Але найбільшою нагородою для нього став дозвіл на вільне проживання в Малоросії та участь у чотирирічній експедиції її західними регіонами. Зібрані ним неоціненні матеріали систематизовані і видані під назвою «Праці етнографічно-статистичної експедиції в Західно-Руський край». Легенди, загадки, прислів’я, чаклування, народний щоденник, казки міфічні й побутові, весільні обряди, пісні побутові й обрядові, народні звичаї, етнографічно-статистичні дані, огляд українських говірок, опис житла, їжі й одягу українців, євреїв та поляків, – ось що таке оті безцінні сім томів праць!

Біда лише в тому, що жодного разу ці матеріали не перевидавались, адже «неблагонадійність» Чубинського не викликала сумніву ні в царської, ні в радянської влади. А ось чому і нині зібране невтомним дослідником багатство залишається фактично недоступним для тих, хто так щиро виспівує написаний ним гімн, залишається загадкою.

«Я в світі щиро працював»
Серед інших здобутків Чубинського – відкриття в Києві Південно-Західного відділу Російського географічного товариства – у 1873 році. Цей відділ вважають прообразом Національної Академії наук. Також Павло Платонович провів у Києві перепис, який зокрема показав, що більшість киян вважають рідною мовою українську. За оголошення «сфабрикованих» даних на Чубинського доніс старий Юзефович – той самий, який здав жандармам Шевченка й кириломефодіївців. Павла Платоновича знову вислали з України, а київський відділ Географічного товариства закрили.

Для Чубинського це був не лише моральний, а й матеріальний удар. Мало хто знає, що зовсім не багатий Чубинський за свої особисті кошти викупив, наприклад, авторські права на неопубліковані за життя твори Шевченка, в результаті чого вони дійшли до читачів. Вдруге поневірянь та приниження Павло Платонович не витримав. Він ще добився дозволу жити в Петербурзі, працюючи чиновником у міністерстві транспорту. В рідну Україну йому дозволили повернутися лише тяжко хворим. До свого 45-річчя Павло Чубинський не дожив лише одного дня…


Тетяна Єрмоленко журналіст


Дата публикації: 03.02.2009
Сторінку прочитано: 125 раз

Повернутися назад

Знайшли помилку?

Виділiть орфографічну помилку мишкою та натисніть Ctrl+Enter. Зробимо мову чистішою!


ПРО НАС

Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини” розпочало свою діяльність у 1997 році, його засновником є Полтавська обласна рада. З жовтня 2006 року ми продовжуємо свою діяльність у форматі щоденних новин на оновленому сучасному сайті. Тут перед Вами відкривається одразу увесь світ корисної інформації з усіх сфер життя. Офіційна хроніка: державна і місцева влада в її повсякденній роботі, зустрічі з представниками владних структур і громадськості, погляди, думки, коментарі; політичні новини – вибори, громадські об’єднання, партії, мітинги, зібрання, політичні діячі; суспільство - весь спектр; питання соціальної сфери, події культурного життя; інтерв’ю та он-лайн конференції з цікавими людьми; звичайні пригоди, незвичайні випадки; економічна інформація, аналітика; нарешті, кримінальні повідомлення і різноманітні цікавинки. ОКІА "Новини Полтавщини" активно співпрацює з регіональними та всеукраїнськими засобами масової інформації. Крім того, наше агентство займається розробкою і підтримкою веб-сайтів і ми прагнемо здобути нових користувачів нашого сервісу. Запрошуємо до інформаційної співпраці! Ми зацікавлені у висвітленні діяльності організації, яку Ви представляєте. Свою інформацію, будь ласка, надсилайте на адресу: info@regionnews.poltava.ua чи nikdruzh@mail.ru Тел. в Полтаві (0532) 60-31-40 або моб. 8-050-419-77-58. Агентство відкрило свою ГАРЯЧУ ЛІНІЮ в МИРГОРОДІ!!! моб. 8-063-851-27-03 або тел. в Миргороді 5-70-26 (Микола Миколайович). Також діє ГАРЯЧА ЛІНІЯ в Кременчуці: тел. 066-570-37-67 (Олександр). Якщо Вам є, що розповісти - чекаємо на дзвінки! Ласкаво просимо на найпопулярніший сайт новин Полтавського регіону!


Редакція Новин Полтавщини може не поділяти погляди, викладені у матеріалі авторів новин.




Он-лайн Конференція

Нік:

Галерея
Усі галереї
Новини від Главпорт
Завантаження...
До уваги молоді!
Талановита молодь Полтави може безкоштовно заявити про себе: з 1 червня юнаки і дівчата мають можливість виступати з власними концертами на сцені торгово-розважального центру «Екватор». Взяти участь в проекті запрошують всіх, у кого є яскрава (креативна) програма і хто хоче стати популярним та прагне показати свої таланти публіці. Зокрема, запрошуються музичні групи, команди КВН, естрадно-циркові, танцювальні і інші колективи. Глядачами виступів будуть відвідувачі ТРЦ, налаштовані добре відпочити. Мета акції – сприяти творчій самореалізації талановитої молоді Полтави і розвивати культурне життя міста. Організатори впевнені, що серед молодих полтавців є майбутні володарі «Гремі», «Оскара», і їх слава може розпочатися саме в «Екваторі»...
Форум мам та пап
Втратили роботу?
З усіх актуальних питань законодавства про зайнятість населення, надання соціальних послуг державною службою зайнятості Ви можете звернутися за телефонами: 56-95-38, моб. 80963538020 – директор Клавдієва Катерина Данилівна, 56-95-37, моб. 80675323736 – перший заступник директора Кудря Юрій Олексійович, 51-84-43, моб. 80675323707 – заступник директора Пальонна Тетяна Валентинівна, 51-84-44, моб. 80675323677 –заступник директора Линник Наталія Олексіївна, 51-84-47, моб. 80675302517- заступник директора-начальник відділу капітального будівництва Хоменко Тетяна Пилипівна, або на телефони «гарячої лінії» обласного центру зайнятості: 51-84-20, 51-84-55.
Архів Новин
«« Вересень 2009 »»
Пон Вів Сер Чет Пят Суб Нед
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
15.09.2009
Світ Молоді

Сервіси