This version of the page http://www.silskivisti.kiev.ua/18295/index.php?n=1101 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-13. The original page over time could change.
С╕льськ╕ В╕ст╕
Арх╕в
Четвер,
29 с╕чня 2009 року

╧ 9 (18295)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер

      У номер╕:Вербиченька
  • За рубежем
Головна тема ≈ криза

ШВЕЙЦАР╤Я. Учора в курортному м╕ст╕ Давос в╕дкрився щор╕чний економ╕чний форум.

Докладн╕ше...
Санкц╕╖ посилено

╢С. ╢вропейський союз розширив ще на 60 ос╕б перел╕к людей, близьких до режиму президента З╕мбабве Роберта Мугабе, котрим забороня╓ться в▓╖зд до кра╖н ≈ член╕в ╢С.

Докладн╕ше...
Жертви стих╕╖

ЗАХ╤ДНА ╢ВРОПА. Щонайменше три особи загинули внасл╕док зсуву на п╕вдн╕ ╤тал╕╖.

Докладн╕ше...
Наближа╓ться комета

КОСМОС. До Земл╕ наближа╓ться ун╕кальне небесне т╕ло ≈ комета Лул╕н.

Докладн╕ше...
Одразу восьмеро!

США. Жителька штату Кал╕форн╕я, чи╓ ╕м▓я не розголошу╓ться, стала другою в св╕т╕ ж╕нкою, котра народила одразу в╕сьмох здорових д╕тей.

Докладн╕ше...
Верс╕я для друку          На головну
  • Наш╕ ╕нтерв▓ю

Юр╕й Луценко: ╚Будь-що можна зробити, коли слухати один одного╩

В╕в ╕нтерв▓ю Олександр ЧЕРЕВКО.

У жовтн╕ минулого року м╕н╕стр внутр╕шн╕х справ Укра╖ни Юр╕й Луценко запросив читач╕в ╚С╕льських в╕стей╩ в╕дпов╕сти на питання сво╓р╕дно╖ анкети з оц╕нкою роботи укра╖нсько╖ м╕л╕ц╕╖. В╕дпов╕д╕ на не╖ надходили й п╕сля першого грудня, до якого ми просили читач╕в над╕слати сво╖ оц╕нки, зауваження та пропозиц╕╖. Тому сотн╕ читацьких лист╕в ми передавали м╕н╕стров╕ у к╕лька етап╕в, останн╕ ≈ вже п╕сля Нового року.

А днями напросилися на розмову, щоб почути реакц╕ю м╕н╕стра на прочитане.

Готуючись до ╕нтерв▓ю, заздалег╕дь склав для себе перел╕к питань з витримками ╕з найхарактерн╕ших лист╕в, щоб саме на них почути в╕дпов╕дь. Та вже розмовляючи з м╕н╕стром, зрозум╕в, що ц╕ ж листи ╕ його зачепили за живе. Отож пропоную читачам п╕дсумки вашого сп╕лкування з м╕н╕стром.

≈ Юр╕ю В╕тал╕йовичу, попри певн╕ компл╕менти на вашу адресу як м╕н╕стра, люди роботою м╕л╕ц╕╖ незадоволен╕.

≈ Само собою. ╤ це ма╓ багато пояснень. Одиниц╕ знають, що м╕л╕ц╕я може доводити самост╕йно до суду лише незначну частину крим╕нальних справ. ╤нш╕ ≈ треба передавати в прокуратуру, й часто вони там лежать роками п╕д сукном. А ще част╕ше ╖х ╚ховають╩ у судах. Такий ось конкретний приклад. Тор╕к ми вп╕ймали у рази б╕льше хабарник╕в, н╕ж за мого попередника, ╕ вийшли на вищий р╕вень корупц╕онер╕в. Проте з 2200 крим╕нальних справ, як╕ передан╕ в суди, лише тридцять ос╕б отримали конкретн╕ терм╕ни ув▓язнення.

Звичайно, коли хабарник ╚не сидить╩, люди вважають, що погано працю╓ м╕л╕ц╕я. Складн╕сть правоохоронно╖ системи уявляють соб╕ не вс╕, а раз затримувала м╕л╕ц╕я, то вона й не ╚посадила╩.

Вдруге бути м╕н╕стром внутр╕шн╕х справ я погоджувався лише за умови радикально╖ зм╕ни кер╕вництва Генерально╖ прокуратури та ухвалення нового пакета законодавства, який якраз ╕ запропонувала ╚Народна Самооборона╩. На жаль, н╕ першого, н╕ другого не сталося.

Друге пояснення. М╕л╕ц╕я ≈ це триста тисяч таких самих укра╖нц╕в з ус╕ма ╖хн╕ми плюсами й м╕нусами. ╢дина проблема ≈ це люди з особливим статусом трактувати й використовувати закон у смисл╕ свого розум╕ння в╕дпов╕дальност╕ перед державою й людьми.

Звичайно, простий д╕льничний може бути дуже добрим, як часто й бува╓. А може бути й нег╕дником, який перебува╓ за тисячу к╕лометр╕в в╕д м╕н╕стра, за дв╕ст╕ в╕д начальника обласного управл╕ння, якого я призначаю, й за сто тридцять ≈ в╕д начальника райв╕дд╕лу.

Скажу чесно. Я знаю вс╕х сво╖х заступник╕в, особисто ╖х п╕дбирав ╕ в╕дпов╕даю за ╖хню роботу. Я знаю вс╕х начальник╕в обласних управл╕нь та б╕льш╕сть ╖хн╕х ключових заступник╕в. Але знати, а тим б╕льше ≈ контролювати роботу дев▓ятисот начальник╕в райв╕дд╕л╕в, ╖хн╕х зам╕в, як ╕ п╕дпорядкованих уже ╖м людей я не в змоз╕.

≈ То що ж тод╕ робити?

≈ Не покривати будь-як╕ критичн╕ сигнали, а тим б╕льше злочини, як╕ скоюються зрадниками на служб╕. З кожним приходом Луценка на посаду служба внутр╕шньо╖ безпеки МВС притягу╓ ╖х до в╕дпов╕дальност╕ удв╕ч╕ б╕льше, н╕ж за попередник╕в. Це ≈ моя практика: реагувати на вс╕ критичн╕ сигнали з м╕сць аж до зняття з роботи та порушення крим╕нальних справ. Вона спрацьову╓. Минулого року на мою адресу над╕йшло дев▓ять тисяч п▓ятсот звернень. П╕дтвердилися факти зловживання щодо п▓ятисот наших прац╕вник╕в. Порушено 133 крим╕нальн╕ справи, дисципл╕нарн╕ стягнення накладено на 740 прац╕вник╕в, зв╕льнено з м╕л╕ц╕╖ з╕ складенням протоколу про корупц╕ю майже сто.

А вже за насл╕дками роботи служби внутр╕шньо╖ безпеки порушено 529 крим╕нальних справ. Зв╕льнено з орган╕в за корупц╕ю сто прац╕вник╕в, до дисципл╕нарно╖ в╕дпов╕дальност╕ притягнуто 5244. Це те, що я можу робити, реагуючи на безд╕яльн╕сть чи зловживання прац╕вник╕в м╕л╕ц╕╖.

Це, так би мовити, бат╕г. А ╓ ще й пряник ≈ покращання матер╕ального забезпечення м╕л╕ц╕╖. Щоб прац╕вник б╕льше служив за зарплату й не думав про ╚л╕в╕╩ зароб╕тки ╕ забезпечен╕сть необх╕дною техн╕кою. Минулого року ми багато зробили в цьому план╕. Придбали сотн╕ автомоб╕л╕в, об▓╓днали сорок в╕дсотк╕в райв╕дд╕л╕в ╓диною комп▓ютерною мережею, вперше видали ус╕м прац╕вникам оперативних служб, як╕ працюють на вулицях, повний комплект форми, який затримувався роками.

Та п╕д час кризи не зд╕йснилися наш╕ плани про сутт╓ве зб╕льшення зарплати. Хоча уряд ╕ парламент п╕шли нам назустр╕ч ╕ саме для м╕л╕ц╕онер╕в та осв╕тян зб╕льшили бюджети майже на двадцять в╕дсотк╕в. Ми це ц╕ну╓мо й будемо в╕дпрацьовувати.

Та це не означа╓, що ми одразу радикально зм╕нимо м╕л╕ц╕ю. Це ≈ тривала робота. Не знаю, чи правильним буде з мого боку, але скажу таке. У м╕л╕цейському середовищ╕ роками укор╕нювалися корупц╕йн╕ схеми. Роками люди порушували закони, ╕ ╖м за це н╕чого не було. Перший раз Луценко прийшов на посаду на неповн╕ два роки, зараз працю╓ р╕к. Але стаб╕льн╕сть тако╖ пол╕тики, коли режим неминучо╖ в╕дпов╕дальност╕ за порушення працю╓, треба витримувати роками. Тод╕, очевидно, в м╕л╕ц╕ю не будуть ╕ти для того, щоб заробляти й займатися незаконними справами.

Давайте говорити чесно: один у пол╕ не во╖н. Проблеми м╕л╕ц╕╖ треба вир╕шувати сп╕льними зусиллями. Бо не може бути ╕деально╖ м╕л╕ц╕╖ в кра╖н╕, де корупц╕я про╖ла все: навчальн╕ заклади, л╕карн╕, державний апарат, суди, правоохоронн╕ структури.

Дуже показова ситуац╕я на дорогах. Кожного разу, коли мен╕ говорять про хабарництво ДА╤, я закликаю ≈ не давайте хабар╕в. Тим не менше, люди вважають за можливе втиснути хабара, в╕д▓╖хати сто метр╕в ╕ сказати: ╚У Луценка ≈ корупц╕я╩. Я розум╕ю банальн╕сть цих речей, але починати кожному потр╕бно ╕з себе. Якщо ми звикли, що з хабарами легше ≈ не нар╕кайте на хабарництво.

Звичайно, це не зн╕ма╓ з мене б╕льшо╖, ан╕ж з кожного громадянина, в╕дпов╕дальност╕.

≈ Найб╕льше нар╕кань на роботу м╕л╕ц╕╖ у селян пов▓язано з розсл╕дуванням так званих др╕бних крад╕жок. Нав╕ть ╓ такий терм╕н ≈ проблема 772 гривень, за якими наста╓ пор╕г крим╕нально╖ в╕дпов╕дальност╕.

≈ Проблеми 772 гривень уже нема╓, бо ╓ вже проблема 904 гривень. З нового року саме такий ╚пор╕г╩ настання крим╕нально╖ в╕дпов╕дальност╕. Ми вже котрий р╕к вимага╓мо зм╕нити закон, знизивши межу завданих збитк╕в до 150 гривень, але законодавц╕ нас не чують. Бо не може так бути, щоб украден╕ десять курей не були злочином. Через таку практику крим╕нального пересл╕дування повн╕стю уникають кишеньков╕ злод╕╖, багато побутових злочинц╕в.

≈ Але ж ╕сну╓ в╕дпов╕дальн╕сть адм╕н╕стративна.

≈ Так, але ╖╖ визнача╓ не м╕л╕ц╕я, а суд. Максимальний штраф за вказан╕ злочини як правило не перевищу╓ 120-170 гривень. Проте розсл╕дування тако╖ справи займе не менше часу, ан╕ж повноц╕нне крим╕нальне пересл╕дування, але приведе до пшику. Бо вкрасти можна на 900 ╕ сплатити лише сто с╕мдесят гривень адм╕н╕стративного штрафу. ╤ то лише у випадку, якщо суддя захоче розглядати таку справу.

Колись у Радянському Союз╕ була дуже проста штука. Кишенькових злод╕╖в ╚саджали╩ за будь-яку суму. Нав╕ть ≈ 5 коп╕йок, бо злочином вважалося саме проникнення в чужу кишеню. Сьогодн╕ ж ╕сну╓ ц╕кавий под╕л. Украв на 850 ≈ не злочинець. А як на тисячу, то вже злочинець. Де лог╕ка?

Ясно, що невдоволення роботою м╕л╕ц╕╖ читач╕ газети передус╕м часто пов▓язують саме з цими аспектами.

≈ Безумовно, лог╕ка ≈ у зм╕н╕ законодавства, яке не дозволить уникнути покарання.

≈ Штрафи ≈ окрема тема. От зараз на дорогах справд╕ наводиться порядок. Ми за це боролися й в╕дпов╕да╓мо за це.

Статистика ≈ дуже проста р╕ч, ╕ заходи на дороз╕ щодня дають результат у вигляд╕ збережених житт╕в.

Прим╕ром, т╕, хто ганя╓ трасою Ки╖в ≈ Одеса, скаржаться: поки до╖демо, ма╓мо п▓ять зн╕мк╕в порушень, заф╕ксованих приладом автоматично╖ ф╕ксац╕╖. Я саме це й об╕цяв, що не буде зупиняти жезлом вод╕я ╕мов╕рний хабароотримувач. Стоятиме камера, яка виявлятиме кожне порушення. Камери й виявляють. Меру Ки╓ва Черновецькому вже виписали дв╕ квитанц╕╖, народним депутатам ≈ сотн╕. Але в поле зору прилад╕в попалися й багато оф╕цер╕в з центрального апарату МВС. Зрештою, моя дружина отримала дв╕ квитанц╕╖. Ус╕ платять, бо в ╕ншому раз╕ сума штрафу за два тижн╕ подвою╓ться.

У мене нема╓ плану збирання штраф╕в. Але у мене ╓ план, а точн╕ше, надзавдання ≈ зменшення смертност╕ на дорогах.

На основ╕ цих реал╕й м╕н╕стерство плану╓ йти дал╕ ≈ переглянути адм╕н╕стративний кодекс з тим, щоб посилити в╕дпов╕дальн╕сть за ╕нш╕ тяжк╕ правопорушення. ╤ у ваших листах багато нар╕кань на самогоновар╕ння, яке знищу╓ село. А штраф за нього сьогодн╕шн╕й становить максимум 170 гривень. Моя думка: за реч╕, як╕ руйнують основи сусп╕льно╖ морал╕, ╕ штрафи мають бути в╕дпов╕дн╕. А зараз пал╕ння у громадських м╕сцях кошту╓ дорожче оптового самогоновар╕ння.

≈ Днями Президент влаштував рознос силовикам за недостатню боротьбу з високопосадовою корупц╕╓ю. Нав╕ть ≈ не захот╕в слухати ╖хнього зв╕ту. Натом╕сть пов╕домлялося, що вас на ту нараду не запрошували. Зрештою, Генеральний прокурор Олександр Медведько в одному ╕з сво╖х ╕нтерв▓ю сказав, що порозум╕ння з МВС досягнуто й через те, що м╕н╕стр перестав гарячкувати.

≈ Ситуац╕я дуже проста. Не секрет, що на розмов╕ у Президента, де йшлося про мо╓ повернення в МВС, я пропонував ╕нш╕ кандидатури на цю посаду. Але свою згоду на призначення дав за умови зм╕ни Генерального прокурора. Саме п╕сля ц╕╓╖ розмови та отриманих гарант╕й я вн╕с проект постанови парламенту про висловлення недов╕ри Олександров╕ Медведьку. Коли ж Президент, скажемо так, в╕дсторонився в╕д об╕цянок радикальних зм╕н, мен╕ довелося мати справу з людьми, як╕ ╓. ╤ я почав налагоджувати робоч╕ стосунки ╕ з Генпрокурором, ╕ з його заступниками.

Якщо з Олександром ╤вановичем нема╓ жодних проблем, в╕н ╓ терпеливою людиною, то ╕з його замами було важкувато. Тим не менше, м╕л╕ц╕я без прокуратури мало що може зробити. Прокуратура без м╕л╕ц╕╖ ≈ майже н╕чого не зробить. Тобто ≈ ми залежн╕ один в╕д одного ╕ мусимо знаходити компром╕с. Думаю, що розум╕ння цього факту прийшло до обох стор╕н. Окремо зауважу, що, як мен╕ зда╓ться, п╕сля певного часу перебування на посад╕ у Генерального прокурора з▓явилася в╕дпов╕дальн╕сть хоча б перед самим собою за остаточн╕ результати роботи. А в мене вона н╕коли й не зникала. Так ми й знайшли сп╕льну мову. Не скажу, що в наших стосунках ╓ велика любов, але ми ма╓мо нормальн╕ д╕лов╕ контакти.

Хоча я й продовжую писати в ГПУ листи про сво╓ занепоко╓ння з того приводу, що резонансн╕ злочини на м╕льйонн╕ зловживання розсл╕дуються пов╕льно. Генпрокурор в╕дпов╕да╓ мен╕, що пов▓язано це з об▓╓ктивним насл╕дком тривалих ╕ детальних експертиз чи ╕нших сл╕дчих д╕й. У свою чергу, прокуратура зверта╓ нашу увагу та те, що при ДА╤ ╓ спец╕ал╕зований центр, який нада╓ дозволи на переобладнання автомоб╕л╕в, ╕ там може бути корупц╕я. Ми також проводимо розсл╕дування.

Чи могла б наша сп╕впраця бути кращою? Напевне, могла б. Але к╕нцевий результат нашо╖ минулор╕чно╖ сп╕льно╖ роботи набагато кращий, н╕ж в ус╕ попередн╕ роки.

Отож коли Президент виклика╓ на килим голову СБУ та Генерального прокурора ╕ звинувачу╓ ╖х, не даючи слова для зв╕ту, вважаю це неправильним. Формулюватиму дуже м▓яко, бо не люблю, коли чиновники будь-якого р╕вня легко кидаються обвинуваченнями на адресу кер╕вництва держави. Проте мен╕ зда╓ться, що багато корисного можна зробити, якщо слухати один одного.

Коли ж не давати н╕кому слова й на ц╕й п╕дстав╕ робити неправильн╕ висновки, це ╚п╕-ар╩, а не системна робота для держави.

Наш╕ кер╕вники останн╕м часом якось забули про обов▓язок сп╕лкуватися з п╕длеглими ╕ виходити на сп╕льне р╕шення. У нас кер╕вник Нацбанку не ходить у парламент, бо в╕дпочива╓. Секретар╕ат Президента вважа╓ за можливе не допускати м╕н╕стра внутр╕шн╕х справ на наради з правоохоронно╖ тематики. Судд╕ повн╕стю дискредитують ╕ розвалюють систему, в╕дмовляючись виконувати сво╖ функц╕╖. Насправд╕ йде демонтаж влади. В╕дбува╓ться це через те, що люди раптом вир╕шили, що це ╖х право ≈ сп╕лкуватися з п╕длеглими чи н╕. А виборц╕ насправд╕ найняли ╖х працювати з тими кер╕вниками, що ╓, ╕ з наявними п╕длеглими. Президент зобов▓язаний був заслухати Медведька й Наливайченка, а пот╕м робити аргументован╕ висновки.

А от заслухати зв╕т Луценка, не заслухавши його, не вдалось би. Мабуть, тому мене й не запросили.

≈ Можу з вами погодитися, проте доведених до суду справ про зловживання у вищих ешелонах влади ╕ справд╕ мало.

≈ Це вже як рахувати. Бо будь-як╕ резонансн╕ справи, як от хабар у 42 м╕льйони долар╕в у Броварському район╕ для чиновника президентсько╖ вертикал╕, н╕що, пор╕вняно з мегакорупц╕╓ю, коли на очах ус╕╓╖ Укра╖ни п╕д прикриттям Президента зловжива╓ кер╕вництво Нацбанку.

Не впевнений, що вс╕ читач╕ газети розум╕ють, зв╕дки в Укра╖н╕ взялася криза. Так само п╕сля Чорнобиля н╕хто не знав, що таке рад╕ац╕я. Тод╕ також н╕хто не розум╕в, як ╖╖ реально усв╕домити. Така ж ситуац╕я ╕ з ф╕нансовою кризою, яка прийшла до Укра╖ни. Вона ма╓ дв╕ складов╕. Перша ≈ в усьому св╕т╕ завмерла економ╕ка, тому укра╖нський експорт, який давав дв╕ третини бюджетних надходжень, майже зупинено. Не тому, що в нас не такий Президент чи Прем▓╓р, а тому, що традиц╕йн╕ покупц╕ нашо╖ продукц╕╖ завмерли й н╕чого не купують.

Друга складова ≈ загальносв╕това ф╕нансова криза. Почавшись ╕з США та ╢вропи, де лопнули банк╕вськ╕ установи, вона докотилася до нашо╖ кра╖ни, де наш╕, по сут╕, невелик╕ банки опинилися в заручниках св╕тово╖ ситуац╕╖, бо не мають де перекредитуватися.

Що роблять держави в так╕й ситуац╕╖ в усьому св╕т╕? Перш за все ≈ п╕дтримують в╕тчизняного товаровиробника, надаючи йому спец╕альн╕ державн╕ замовлення на продукц╕ю, яку перестали купляти сус╕дн╕ кра╖ни. З ╕ншого боку ≈ п╕дтримують банки, щоб вони не завалилися п╕д тягарем зобов▓язань.

Що ж в╕дбулося у нас? Ми залучили кредити М╕жнародного валютного фонду, на основ╕ яких Нацбанк видав колосальну суму грошей комерц╕йним банкам, не зобов▓язавши ╖х використовувати грош╕ на користь вкладник╕в та в╕тчизняного товаровиробника. Вийшла зовс╕м дурна ситуац╕я. Вс╕м уже, мабуть, в╕домо, що найб╕льшим отримувачем кошт╕в став не державний ╚Ощадбанк╩, а приватний банк ╚Надра╩. Тор╕к в╕н отримав б╕льше семи м╕льярд╕в гривень. Це ≈ майже р╕чний бюджет МВС. Вже цього року, всупереч закону, в╕н намага╓ться отримати ще три м╕льярди гривень. Куди ж п╕шли ц╕ кошти? Цей банк усього сто м╕льйон╕в в╕ддав сво╖м вкладникам, 500 м╕льйон╕в п╕д см╕шн╕ в╕дсотки у вигляд╕ кредит╕в видав обмеженому колу щасливих людей, а на решту грошей ≈ скупив валюту ╕ перейшов до валютних спекуляц╕й. Зв╕сно, йому тепер ц╕каво ╚грати╩ на пониження гривн╕, щоб зб╕льшувати багатство власника. Так можна завалити нашу нац╕ональну одиницю, скупити всю заставу п╕д кредити, знищити середн╕й клас. А пот╕м ≈ ще й перерозпод╕лити власн╕сть у держав╕. Це все в╕дбува╓ться на очах.

Тому, коли Президент запиту╓ про усп╕хи у боротьб╕ з корупц╕╓ю, я задумуюсь. Якими словами я можу змусити д╕льничного шукати в сел╕ вкрадений трактор, якщо в нього на очах крадуть десять м╕льярд╕в гривень! Як стимулювати його до боротьби ╕з посадовими злочинами, хабарами по тисяч╕ долар╕в, якщо п╕д прикриттям посадових ос╕б держави розкрадаються суми, сп╕вставн╕ з державним бюджетом?

Я не знаю, що в ц╕й ситуац╕╖ говорити м╕л╕ц╕онерам. Вс╕ бачать подв╕йн╕ стандарти. Тут ми перев╕ря╓мо кожен п╕дписаний бухгалтером документ, а тут ≈ забирають державний ресурс ╕ спрямовують його проти держави. Це ≈ злочин стол╕ття, бо н╕коли ще в Укра╖н╕ так цин╕чно не крали, як сьогодн╕ п╕д прикриттям НБУ.

≈ Мабуть, це не ╓диний приклад?

≈ Ус╕м в╕домо, як любить ки╖вських бабусь столичний мер, дозволяючи соб╕ ╕нколи нав╕ть абсурдн╕ вит╕вки. Але ми встановили факти того, що за дозволом Нацбанку п╕сля продажу Черновецьким ╚Правекс-банку╩ йому дозволили вивести акц╕╖ з Укра╖ни на К╕пр, уникнувши таким чином сплати податку, за п╕драхунками фах╕вц╕в, у сум╕ 450 м╕льйон╕в гривень. Ось це ╕ ╓ реальний прив╕т ки╖вським бабусям не через гречку. Ми направили ц╕ документи в Державну податкову адм╕н╕страц╕ю й чека╓мо, що в першому квартал╕, п╕сля заповнення декларац╕й про прибутки, буде вмотивоване р╕шення, яке, на мою думку, ма╓ призвести до порушення крим╕нально╖ справи.

На тл╕ таких приклад╕в говорити про недол╕ки правоохоронних орган╕в, коли не притягли до в╕дпов╕дальност╕ когось там у район╕, нав╕ть важко, хоч ╕ потр╕бно. Очевидно, п╕д контроль треба взяти найкрупн╕ш╕ й найпоказов╕ш╕ реч╕ в держав╕. А роль Президента, на мою думку, посадити за один ст╕л м╕л╕ц╕онера, прокурора ╕ кер╕вника СБУ й примусити ╖х дати результат.

≈ Таким чином питання н╕хто не ставить.

≈ На жаль, це так. В╕дбуваються лише пол╕тичн╕ шоу, де вс╕ пол╕тики нашо╖ кра╖ни воюють один з одним. Така соб╕ хатня в╕йна, яка нищить будь-яку роботу тих, хто ще хоче ╕ здатен працювати.

В╕дверто кажу: м╕л╕ц╕я хоче й може працювати. Але в ход╕ ц╕╓╖ в╕йни вс╕х проти вс╕х наш╕ результати розбазарюються з надуманих причин. Ми не бачимо сво╖х корупц╕онер╕в ╕ ╚мочимо╩ чужих. Насправд╕ корупц╕я проникла в ус╕ сфери сусп╕льно-пол╕тичного життя. Нема╓ чистих парт╕й ╕ чистих кер╕вник╕в. Завдання ≈ разом чистити усю державну систему.

Бо вс╕ м╕л╕ц╕онери щодня бачать по телев╕зору шоу пол╕тик╕в, як╕ обгрунтовано звинувачують один одного у розкраданн╕ м╕льярд╕в. Мене турбу╓ отой розрив м╕ж мегакорупц╕╓ю у верхах ╕ налагодженням дисципл╕ни серед рядових прац╕вник╕в МВС. Що я скажу д╕льничному з Бровар╕в, коли глава його районно╖ адм╕н╕страц╕╖ вимага╓ 42 м╕льйони долар╕в? Як примусити його на 1800 гривень зарплати служити законов╕ й боротися з таким хабарником, за якого вже заступилася половина пол╕тично╖ ел╕ти кра╖ни?

Без радикально╖ зм╕ни кер╕вництва держави, яке ма╓ стати одн╕╓ю командою, н╕хто н╕чого не доб▓╓ться. Бо подолати це боротьбою когось одного з ус╕ма ╕ншими не можна.

≈ Що редакц╕я ма╓ пов╕домити читачам, як╕ звернулися до вас не лише з пропозиц╕ями, а й з конкретними ситуац╕ями, в як╕ вони потрапили?

≈ Ус╕ звернення уважно вивча╓ м╕й апарат. Подяка вашим читачам за листи з пропозиц╕ями. Там, де йдеться про конкретн╕ скарги, призначен╕ перев╕рки. За результатами одн╕╓╖ з них вже зв╕льнено з орган╕в к╕лькох оф╕цер╕в, як╕ застосовували тортури. У раз╕ п╕дтвердження факт╕в в ╕нших випадках винних буде належним чином покарано.

Але ╓ й листи, де йдеться про задавнен╕ злочини та зловживання, яким уже по 5-10 рок╕в. У б╕льшост╕ випадк╕в м╕л╕ц╕я тут вже безсила.

≈ Була у листах читач╕в ╕ тривога з приводу начебто нам╕р╕в скоротити, через ф╕нансову кризу, на двадцять в╕дсотк╕в чисельн╕сть прац╕вник╕в м╕л╕ц╕╖.

≈ Скорочення в МВС зачепить лише центральний апарат. Мало того, цей р╕к мо╖м наказом уже оголошено роком патрульно-постово╖ та д╕льнично╖ служби. Ус╕ ресурси п╕дуть на ╖хню п╕дтримку, на п╕дтримку тих, хто реально патрулю╓ наш╕ вулиц╕, обер╕га╓ людей в╕д незаконних посягань на ╖хн╓ майно. На жаль, я не можу порадувати людей великим зб╕льшенням зарплати, але вже з лютого м╕л╕ц╕онери отримають зб╕льшену на в╕с╕мнадцять в╕дсотк╕в зарплату.

≈ Ви вже попереджали людей про обережн╕сть ╕з нов╕тн╕ми кредитними сп╕лками чи установами, як╕ об╕цяють швидко ╕ гарантовано примножити кап╕тал. Люди вас послухали?

≈ Вкотре просив би людей не влазити у кредитн╕ сп╕лки, як╕ об╕цяють нереальн╕ доходи. Зараз п╕шов просто вал пройдисв╕т╕в, як╕ на цьому спекулюють. Часто кредитн╕ сп╕лки не мають в╕дпов╕дних л╕ценз╕й, дозволу на зд╕йснення ф╕нансових операц╕й. Вони збирають грош╕ в людей ╕ просто зникають. Скаж╕мо, лише в Одес╕ понад п╕всотн╕ кредитних сп╕лок, проти б╕льшост╕ з яких вже порушено крим╕нальн╕ справи.

Ви не уявля╓те, як страшно бути в Одес╕, коли перед тобою сто╖ть суц╕льний натовп пенс╕онер╕в, м▓яко кажучи, не найбагатших людей у ц╕й кра╖н╕, яких ф╕нансово знищили кредитн╕ сп╕лки, на рахунках яких уже н╕чого нема╓. Так, ми затримали й арештували орган╕затор╕в, але людям грош╕ не повернуться. Бо вони вже пропит╕ й прогулян╕.

Тор╕к ми перев╕рили б╕льше п▓ятисот под╕бних фонд╕в. 134 особи притягнут╕ до крим╕нально╖ в╕дпов╕дальност╕. Завдан╕ переважно б╕дним людям збитки перевищують с╕мдесят м╕льйон╕в гривень. Зроб╕ть з цього правильн╕ висновки.

≈ Оптим╕зм у наш╕й розмов╕ просто б▓╓ через край.

≈ Нав╕ть у таких скажених пол╕тичних умовах м╕л╕ц╕я загалом спрацювала нормально. Вона не п╕ддалася на розгойдування внутр╕шн╕х конфл╕кт╕в у систем╕. Не секрет, що мене намагалися через надуман╕ крим╕нальн╕ справи зняти з посади. Не секрет, що до цього причетн╕ серйозн╕ чиновники ╕з Секретар╕ату Президента. Не секрет, що деяким мо╖м колегам пооб╕цяли призначити у якийсь незаконний спос╕б на посаду м╕н╕стра. Але розгойдати команду не вдалося. М╕л╕ц╕я залиша╓ться чи не ╓диною дисципл╕нованою й потужною силою в кра╖н╕. Сьогодн╕ це ≈ 300 тисяч людей, з яких б╕льш╕сть налаштована виконувати поставлене завдання. У певних випадках ≈ ╕з тими проблемами, як╕ притаманн╕ всьому сусп╕льству. Це структура, яка ма╓ в розумних ц╕лях використовуватися ╕ м╕н╕стром, ╕ кер╕вником держави. Мало того, ми готов╕ до цього.

Оптим╕зм поляга╓ й у тому, що люди в систем╕ не стали, як ╕нш╕, демагогами.

Оптим╕зм у тому, що цього року, завдяки зусиллям ╚Народно╖ Самооборони╩, не буде дострокових парламентських вибор╕в. Впевнений, спок╕йно в╕дбудуться вибори президентськ╕.

Не треба в нин╕шнього Президента кидати кам╕ння, треба йому дати спок╕йно завершити св╕й конституц╕йний терм╕н, а дал╕ ≈ зробити ставку на команду однодумц╕в, як╕ прийдуть до влади. Звичайно, читач╕ спитають: н╕би ж ╕ ц╕ ╓ командою. Але ╖м треба навчитися дивитися в минуле: хто й з ким зм╕г сп╕впрацювати, не зважаючи н╕ на що. От цим ╕ дати можлив╕сть працювати командою. Нехай вони й не показали стов╕дсоткового сп╕впад╕ння переконань, але мають готовн╕сть ╕ вм╕ння працювати разом.

Переконаний, будь-як╕ проекти чергових ╚мес╕й╩ н╕чого нового Укра╖н╕ не принесуть. Якщо уявити, що люди п╕дтримають нового, молодого, н╕чим не заплямованого пол╕тика ╕ оберуть його президентом, то в╕н стикнеться з тим самим парламентом, з тими самими пол╕тичними силами, тими ж секторами впливу ╕ неминуче в╕дбудеться те, що сталося в останн╕ роки. Треба одразу говорити, яка команда йде на вс╕ посади: хто президент, хто прем▓╓р, голова Верховно╖ Ради, ключов╕ м╕н╕стри. ╤, врешт╕-решт, дати ╖м можлив╕сть працювати.

А як знову шукатимемо лише симпатичних вожд╕в... В Укра╖н╕ буде б╕да.

≈ Юр╕ю В╕тал╕йовичу, з колишньо╖ першо╖ ╚п▓ят╕рки╩ НУ-НС вс╕ вже мають або свою нову парт╕ю, або новий рух. Ви ж заявили, що ╚Народна Самооборона╩ вже виконала свою функц╕ю.

≈ З цього приводу хочу сказати одну просту р╕ч. Ми об╕цяли людям об▓╓днання демократ╕в, об╕цяли, що Ющенко й Тимошенко знову в╕зьмуться за руки. Ми зробили це. Хоч ╕ з невеликою перевагою голос╕в, але б╕льш╕сть демократичних сил у парламент╕ була в╕дновлена. Реванш ╕ постколон╕альний вар╕ант розвитку кра╖ни було зупинено.

Ми об╕цяли обрати Прем▓╓ром л╕дера т╕╓╖ сили, яка набере найб╕льше голос╕в, ╕ ми це зробили. Ми об╕цяли, що н╕яких широких коал╕ц╕й не буде ╕ нав╕ть коли дехто ╕з наших колег ╕з БЮТу задумував вар╕ант коал╕ц╕╖ з Парт╕╓ю рег╕он╕в, щоб обрати Януковича сп╕кером, а пот╕м ≈ обрати його президентом у парламент╕, ми й цього не допустили консол╕дац╕╓ю навколо Володимира Литвина. Точно так же, як не допустили обрання сп╕кером ╤вана Плюща, який мав стати м╕стком до коал╕ц╕╖ з ╚рег╕оналами╩ вже ╚Нашо╖ Укра╖ни╩.

В силу св╕тово╖ економ╕чно╖ кризи, чесно кажучи, розум╕ю, що вс╕ ц╕ розм╕рковування в╕дходять на задн╕й план. Ну зробили, ну ≈ демократи при влад╕, але б╕да в кра╖н╕ сильна. Тому ╚Самооборона╩ як повстанський ╕ протестний не дуже структурований громадський рух завершена.

У лютому збереться з▓╖зд парт╕╖ ╚Вперед, Укра╖но!╩, на якому проведемо низку орган╕зац╕йних зм╕н. Тобто буде створена повноц╕нна пол╕тична сила, у яко╖ буде св╕й голова, сво╖ секретар╕, почнеться в╕дновлення структурованих осередк╕в на м╕сцях. Ми переходимо до стад╕╖ парт╕йного буд╕вництва ╕ розробки сво╓╖ власно╖ пол╕тично╖ програми. Бо просто п╕дтримувати ╓дн╕сть демократ╕в на цей момент уже мало. Ми ма╓мо сказати, як виходити з т╕╓╖ економ╕чно╖ катастрофи, в як╕й знаходиться Укра╖на.

З ╕ншого боку, я особисто виступаю противником роздр╕бнення демократ╕в через створення чергових парт╕й. Тому, незважаючи на наш╕ задуми щодо власного посилення, ми й дал╕ нарощуватимемо сп╕впрацю з ус╕ма, хто спов╕ду╓ б╕льш╕сть наших ╕деал╕в. Йдеться як про БЮТ, так ╕ про здорову частину ╚Нашо╖ Укра╖ни╩ та ╕нш╕ сили, з якими можна знаходити сп╕льну мову.

Але робити проекти у стил╕ ╚нових мес╕й╩ лише тому, що хтось часто з▓явля╓ться на екран╕ телев╕зор╕в, я не хочу. Мен╕ зда╓ться, люди, принаймн╕ ≈ нормальн╕ люди, мають робити висновки. Мало обрати президентом добру людину, треба обрати того, хто буде для держави гарним кер╕вником. ╤ сьогодн╕, з мо╓╖ точки зору, в╕дпов╕дь лежить у так╕й площин╕: ми не ма╓мо права обирати окремого, класного, розумного, симпатичного хлопця чи д╕вчину. Мусимо обрати л╕дера команди.

Як на мене, то це головний урок президентства В╕ктора Ющенка. Бо мало на посад╕ гарно╖, морально╖, укра╖нсько╖ людини. Тому ╚Народна Самооборона╩ буде не лише зм╕цнюватися, а й нарощувати сп╕впрацю з колегами, аби створити справжню потужну команду.

Верс╕я для друку          На головну
  • З пов╕домлень ╕нформагентств
╢вропа п╕дтриму╓ Укра╖ну
Читатаи
╢БРР прогнозу╓ спад ВВП Укра╖ни в 2009 роц╕ на р╕вн╕ 5%
Читатаи
Авар╕йн╕ служби зм╕нюють номери
Читатаи
Коли обирати Президента?
Читатаи
╚Гаряча л╕н╕я╩ з питань виплати зарплати
Читатаи