This version of the page http://www.gazeta.rv.ua/?n=13295 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-11. The original page over time could change.
Рівненська газета | Якщо вам повідомили про борги за комунпослуги


Рівненська газета. Інтернет версія.
Оновленно: 11.09.2009 17:26

NEW!!! Купуй та продавай он-лайн. Найбільша база оголошень м.Рівне
   
 
Loading...
ищу работу Представитель компании Ровно, прогноз погоды в Веселом Подоле на завтра, дтп в киевской области
E-mail:
gazeta[AT] gazeta.rv.ua
 
Програмування та дизайн: Максим Антонюк m@il
Громадська приймальня

Якщо вам повідомили про борги за комунпослуги

N 790 від 13.11.2008
Я з батьками проживаю в двокімнатній квартирі. Ми отримали лист про те, що в нас велика заборгованість за електроенергію, яка продовжується з 2003 року. У листі вказано, що якщо протягом місяця ми не погасимо борг, то вони звернуться з позовом до суду? Що робити? Валентина, м. Рівне.
Громадська приймальня Центру “Правюс” надає безкоштовні юридичні консультації малозабезпеченим верствам населення, інвалідам, пенсіонерам, багатодітним сім’ям та ін.
Щовівторка з 10.00 до 12.00 та щочетверга з 12.00 до 14.00 за адресою: м. Рівне, вул. Островського, 13а (приміщення музичної школи №2).
Попередній запис за телефонами: 43-57-13, 43-00-63.
Перiод, за який кредитор має право стягувати заборгованiсть (у тому числi за житлово-комунальнi послуги), визначається строком позовної давностi. Вiдповiдно до глави 19 Цивiльного кодексу України, який набрав чинностi з 01.01.2004р., визначено, що позовна давнiсть — це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивiльного права або iнтересу. Цивiльним кодексом, загальний строк для захисту права за позовом особи, право якої порушено (позовна давнiсть), встановлюється в три роки.
Вимога про захист порушеного права приймається до розгляду судом незалежно вiд закiнчення строку позовної давностi. Статтями 264 та 265 Цивiльного кодексу України визначено, що перебiг позовної давностi переривається вчиненням особою дiї, що свiдчить про визнання нею свого боргу або iншого обов'язку. Позовна давнiсть переривається у разi пред'явлення особою позову до одного iз кiлькох боржникiв, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач. Пiсля переривання перебiг позовної давностi починається заново. Час, що минув до переривання перебiгу позовної давностi, до нового строку не зараховується. Залишення позову без розгляду не зупиняє перебiгу позовної давностi.
Вiдповiдно до ст. 267 Цивiльного кодексу України сплив позовної давностi, про застосування якої заявлено стороною у спорi, є пiдставою для вiдмови у позовi, але заява про захист цивiльного права або iнтересу має бути прийнята судом до розгляду незалежно вiд спливу позовної давностi. Якщо суд визнає поважними причини пропущення позовної давностi, порушене право пiдлягає захисту.
Вiдповiдно до ст. 263 Цивiльного кодексу України перебiг позовної давностi зупиняється:
1) якщо пред'явленню позову перешкоджала надзвичайна або невiдворотна за даних умов подiя (непереборна сила);
2) у разi вiдстрочення виконання зобов'язання (мораторiй) на пiдставах, встановлених законом;
3) у разi зупинення дiї закону або iншого нормативно-правового акта, який регулює вiдповiднi вiдносини;
4) якщо позивач або вiдповiдач перебуває у складi Збройних сил України або в iнших створених вiдповiдно до закону вiйськових формуваннях, що переведенi на воєнний стан.
У разi виникнення вищенаведених обставин перебiг позовної давностi зупиняється на весь час iснування цих обставин.
Таким чином, у разi недосягнення згоди щодо порядку погашення боргiв за спожиту електроенергію дане питання може бути вирiшено в судовому порядку та позовна давнiсть може бути застосована тiльки судом.
Списання боргiв з оплати за спожитi житлово-комунальнi послуги дiючим законодавством не передбачено.
Підготовлено за матеріалами Центру “ПРАВЮС”
Версія для друку
Переглядів [732]

Коментарі:
Додати коментар
06.07.2009 // Автор: Георгій
А як дізнатися чи не було Законами України на певний час встановлено мораторій на стягнення "старих" боргів по електроенергії та чи не було при цьому припинено обчислення строків позовної давності.
Читайте також:
Про “дієздатність”, “недієздатність” та “обмежену дієздатність” // N 916 від 10.09.2009
Розуміти значення своїх дій люди можуть лише з досягненням певного віку і за відсутності хвороб, які позбавляють їх можливості діяти розсудливо. Внаслідок цього закон встановлює ще одну властивість фізичної особи, яка називається дієздатністю. Мати дієздатність означає мати здатність особисто здійснювати різноманітні юридичні дії: укладати договори, заповідати, видавати довіреності тощо, а також відповідати за заподіяну майнову шкоду (пошкодження або знищення чужого майна, ушкодження здоров’я), за невиконання договірних та інших обов’язків. Традиційно вважається, що дієздатність включає в себе правоздатність, тобто здатність вчиняти правочини.
Як оформити позовну заяву до суду? // N 904 від 13.08.2009
На жаль, у наших умовах судова тяганина потребує багато сил, часу і нервів, але трапляється, що іншого виходу немає. Отже перший крок, який потрібно зробити, — це правильно скласти позовну заяву. Чим грамотніше вона написана, тим більше шансів схилити суддю на свою сторону.
Що сьогодні відноситься до актів цивільного стану і де дозволено їх реєструвати? // N 901 від 06.08.2009
У новому Сімейному кодексі України відсутні норми, які регламентували б діяльність органів реєстрації громадянського стану в Україні. У ньому лише зазначаються функції щодо реєстрації шлюбу (ст.ст. 21, 33) та щодо засвідчення походження дитини, виконання яких покладено на органи державної реєстрації актів цивільного стану.
Що таке порука? // N 901 від 06.08.2009
– Поясніть, будь ласка, значення та особливості поруки громадської організації чи трудового колективу та особистої поруки?
Як змінити ім’я? // N 898 від 30.07.2009
Колись змінити прізвище було можливим тільки за наказом царя. Сьогодні кожен українець, якому виповнилося 16 років, має право називатися так, як він того бажає.
Як приватизувати земельну ділянку? // N 897 від 28.07.2009
Будинок, у якому ми живемо, приватизований, а земля під ним ні. Куди потрібно звернутися і з якими документами, щоб приватизувати землю під будинком та город (разом 0,06 га). У скільки це сьогодні обійдеться?
ЗВІДКИ “РОСТУТЬ НОГИ” ПІДВИЩЕННЯ ВІДРАХУВАНЬ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ З ПІДПРИЄМЦІВ-СПРОЩЕНЦІВ // N 897 від 28.07.2009
Коротко нагадаю, що 14 квітня 2009 року Верховна Рада України на вранішньому засіданні не внесла до порядку денного три антикризові закони, необхідні для отримання Україною чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду. Зокрема, не було включено до розгляду законопроекти: "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 рік" і деяких інших законів України"; "Про внесення змін до деяких законів України про пенсійне забезпечення" і "Про внесення змін до закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам).
Що називають дисциплінарною відповідальністю? // N 883 від 25.06.2009
Осуджуючи працівника за порушення трудової дисципліни, притягують його до дисциплінарної відповідальності та до різних видів дисциплінарного стягнення.
Що таке відпустка без збереження заробітної плати? // N 880 від 18.06.2009
На практиці вони більше відомі як “відпустки за власний рахунок”. Отже, є відпустки, які надаються працівникам за їхнім бажанням в обов’язковому порядку внаслідок суб’єктивного права, що належить їм за законом (про це зазначає і стаття 84 КЗпП); та відпустки без збереження заробітної плати, які надаються за погодженням сторін трудового договору, за сімейними обставинами.
Актуальне про працевлаштування // N 877 від 11.06.2009
— У яких випадках працівника відстороняють від роботи, який порядок цього процесу?
Всі права захищені діючим законодавством України. Будь-яке порушення прав переслідується в судовому порядку. Будь-яке відтворення інформації з сайту дозволяється лише за умови посилання (для інтернет-видань - прямого гіперпосилання) на www.gazeta.rv.ua. Відповідальність за достовірність усіх матеріалів, розміщених на сайті, крім матеріалів, які містять посилання на інші інформаційні агентства або інтернет-видання, несе інформаційне агентство "Рівнеінформ" (Свідоцтво №75 від 10.10.2002р. ДКІПТРУ).