This version of the page http://www.gazeta.rv.ua/?n=13325 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-09. The original page over time could change.
Рівненська газета | Умови договору довічного утримання


Рівненська газета. Інтернет версія.
Оновленно: 08.09.2009 18:09

NEW!!! Купуй та продавай он-лайн. Найбільша база оголошень м.Рівне
   
 
E-mail:
gazeta[AT] gazeta.rv.ua
 
Програмування та дизайн: Максим Антонюк m@il
Громадська приймальня

Умови договору довічного утримання

N 796 від 27.11.2008
Мені 80 років і після смерті мого чоловіка я проживаю одна. Своїх дітей не маю, а діти покійного чоловіка від першого шлюбу мною не цікавляться. Маю будинок у селі, працювати важко. Нещодавно сусідка, що допомагає мені по господарству, запропонувала оформити з нею договір довічного утримання. Розкажіть, будь ласка, що це за договір?
Громадська приймальня Центру “Правюс” надає безкоштовні юридичні консультації малозабезпеченим верствам населення, інвалідам, пенсіонерам, багатодітним сім’ям та ін. щовівторка з 10.00 до 12.00 та щочетверга з 12.00 до 14.00, за адресою: м. Рівне, вул. Островського, 13а (приміщення музичної школи №2).
Попередній запис за телефонами: 43-57-13, 43-00-63.
Відповідно до ст.48 Конституції України кожний має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло. Громадяни вільні в реалізації даного права засобами, не забороненими законом.
У рамках цивільного права, зокрема главою 57 Цивільного кодексу України, однією з форм здійснення права на достатній життєвий рівень є договір довічного утримання (догляду). Для укладання договору не обов’язково бути самотнім. Можна навіть мати близьких родичів і укласти договір зі сторонньою особою.
За договором довічного утримання, одна сторона, юридична назва “відчужувач”, передає своє майно (житловий будинок, квартиру, частину квартири, інше нерухоме, або рухоме майно, яке має значну цінність — це є обов’язковою умовою) у власність другій стороні. Натомість особа, що отримає майно, юридична назва “набувач”, бере на себе певні зобов’язання забезпечувати “відчужувача” утриманням або доглядом довічно. Причому, види зобов’язання законодавством не визначаються, їх встановлюють самі учасники угоди. Це може бути надання продуктів харчування, грошове утримання тощо. Інколи в такому документі розписано все до дрібниць — терміни миття вікон, прання білизни, інші послуги. Деякі договори довічного утримання більш загальні — це все на розсуд сторін.
Але одна з умов договору довічного утримання суттєва: з однієї сторони, право власності на майно переходить до “набувача” з моменту нотаріального засвідчення договору, а з іншої, особа, що набула майно за угодою, не має права до смерті “відчужувача” продавати, дарувати, міняти майно, укладати щодо нього договір застави та передавати у власність іншим особам.
Як визначає ст. 755 Цивільного кодексу України, для розірвання договору довічного утримання може бути лише дві підстави: він може втратити свою дію за рішенням суду на вимогу “відчужувача”. А також у разі, якщо “набувач” не виконує своїх зобов’язань щодо утримання “відчужувача” (це повинно бути документально підтверджено), а також на вимогу “набувача”, якщо з якихось причин він вирішив договір розірвати.
Протягом трьох років після укладання договору (строк позовної давності) інші зацікавлені особи, в даному випадку родичі, мають право оскаржити укладений договір довічного утримання в судовому порядку. Але якщо вони дійсно доведуть ту обставину, що саме вони, а не “набувач” опікуються “відчужувачем”. Це єдина підстава, інших винятків немає. Теоретично також існує можливість розірвати договір у разі, коли його укладено під впливом помилки, обману, насильства над “відчужувачем” чи членами його родини чи внаслідок збігу тяжких обставин.
Після смерті “відчужувача”, якщо позовна давність 3 роки не пропущена, оскаржити договір довічного утримання в принципі теж можливо, але це буде зробити непросто — треба мати безперечні й вагомі докази.
Підготовлено за матеріалами Центру “ПРАВЮС”
Версія для друку
Переглядів [1087]

Коментарі:
Додати коментар
Коментарі відсутні
Читайте також:
Як оформити позовну заяву до суду? // N 904 від 13.08.2009
На жаль, у наших умовах судова тяганина потребує багато сил, часу і нервів, але трапляється, що іншого виходу немає. Отже перший крок, який потрібно зробити, — це правильно скласти позовну заяву. Чим грамотніше вона написана, тим більше шансів схилити суддю на свою сторону.
Що сьогодні відноситься до актів цивільного стану і де дозволено їх реєструвати? // N 901 від 06.08.2009
У новому Сімейному кодексі України відсутні норми, які регламентували б діяльність органів реєстрації громадянського стану в Україні. У ньому лише зазначаються функції щодо реєстрації шлюбу (ст.ст. 21, 33) та щодо засвідчення походження дитини, виконання яких покладено на органи державної реєстрації актів цивільного стану.
Що таке порука? // N 901 від 06.08.2009
– Поясніть, будь ласка, значення та особливості поруки громадської організації чи трудового колективу та особистої поруки?
Як змінити ім’я? // N 898 від 30.07.2009
Колись змінити прізвище було можливим тільки за наказом царя. Сьогодні кожен українець, якому виповнилося 16 років, має право називатися так, як він того бажає.
Як приватизувати земельну ділянку? // N 897 від 28.07.2009
Будинок, у якому ми живемо, приватизований, а земля під ним ні. Куди потрібно звернутися і з якими документами, щоб приватизувати землю під будинком та город (разом 0,06 га). У скільки це сьогодні обійдеться?
ЗВІДКИ “РОСТУТЬ НОГИ” ПІДВИЩЕННЯ ВІДРАХУВАНЬ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ З ПІДПРИЄМЦІВ-СПРОЩЕНЦІВ // N 897 від 28.07.2009
Коротко нагадаю, що 14 квітня 2009 року Верховна Рада України на вранішньому засіданні не внесла до порядку денного три антикризові закони, необхідні для отримання Україною чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду. Зокрема, не було включено до розгляду законопроекти: "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 рік" і деяких інших законів України"; "Про внесення змін до деяких законів України про пенсійне забезпечення" і "Про внесення змін до закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам).
Що називають дисциплінарною відповідальністю? // N 883 від 25.06.2009
Осуджуючи працівника за порушення трудової дисципліни, притягують його до дисциплінарної відповідальності та до різних видів дисциплінарного стягнення.
Що таке відпустка без збереження заробітної плати? // N 880 від 18.06.2009
На практиці вони більше відомі як “відпустки за власний рахунок”. Отже, є відпустки, які надаються працівникам за їхнім бажанням в обов’язковому порядку внаслідок суб’єктивного права, що належить їм за законом (про це зазначає і стаття 84 КЗпП); та відпустки без збереження заробітної плати, які надаються за погодженням сторін трудового договору, за сімейними обставинами.
Актуальне про працевлаштування // N 877 від 11.06.2009
— У яких випадках працівника відстороняють від роботи, який порядок цього процесу?
Оформити спадок можна простіше // N 874 від 04.06.2009
Із 1 червня 2009 року набули чинності зміни до Закону України “Про нотаріат”. Тепер за оформленням спадщини можна буде звертатись і до приватного нотаріуса
Всі права захищені діючим законодавством України. Будь-яке порушення прав переслідується в судовому порядку. Будь-яке відтворення інформації з сайту дозволяється лише за умови посилання (для інтернет-видань - прямого гіперпосилання) на www.gazeta.rv.ua. Відповідальність за достовірність усіх матеріалів, розміщених на сайті, крім матеріалів, які містять посилання на інші інформаційні агентства або інтернет-видання, несе інформаційне агентство "Рівнеінформ" (Свідоцтво №75 від 10.10.2002р. ДКІПТРУ).