This version of the page http://www.pisni.org.ua/articles/199.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-08. The original page over time could change.
Трійця. - Матеріали та статті - Українські пісні (тексти, ноти, акорди, mp3)

Трійця.

(Трійця в Українській Астральній реліґії.)


Найвизначнішим зразком Української Астральної реліґії є мітологічні Трійці:

    • Місяць, Сонце і Господь;
    • Місяць, Сонце і Дощик (як символ Господа), ― та
    • Місяць, Сонце і Зоря (або в черговім порядку: Сонце, Місяць і Зоря).


      Ой там виxодило та Три Товариші.

      На тім Листку написано Щедрий Вечір.

      Буде в Тебе Господь на Вечері.


Трійця як двоякий символ Господа і Прадіда.


Можна ці Трійці вважати за вислів шанування Астрального Неба як символу Господа, бо шанування Господа в такій формі буває й досі у первісних номадно-пастирських племен, приміром в Уралалтайців.

Цьому шануванню найкраще відповідає перша Українська Небесна Трійця ― "Місяць–Сонце–Господь": Господь у супроводі Місяця і Сонця. Хоч і друга, суто Астральна Трійця, ― "Місяць–Сонце–Зоря", ― може уявлювати, як pars pro toto (частина замість цілого ), Небо, а в нім Господа.


Але як одна, так і друга Українська Трійця може бути символом Прадіда (Прабатька) з Праріднею, а цим самим може бути ціллю шанування напів-реліґійного, а в суті річи ― суспільно-альтруїстичного.

Ідеал щастя. Давній Закон любови.

Що означає Святий Збір?



Трійця ― вислів почувань для Господа Творця.


При такім двоякім розумінні Астральних Трійць ставалось би Українське шанування Трійць неясним щодо порухів і щодо культурного порядку.

Та видно в ньому одну й тоту саму ідею реліґійного шанування лише з малою ріжницею в культовій черзі шанування. Бо дійсно нема ідейної реліґійної ріжниці між Трійцею "Місяць–Сонце–Господь" і Трійцею "Місяць–Сонце–Зоря", коли будемо видіти в них лише символіку Правітця і Праматері та Їх Дитяти.

В першій Трійці сходять з Неба до народу Господь з Прародичами; в другій Трійці являється народові його Прарідня так, як появилася перший раз на Райськім Дереві (після Колядкового Міту). Перша Трійця ― це ідея побажаної народом гостини Господа з Прародичами на Святий Вечір; ідея другої Трійці ― це відтворення частини з містерій зродження Світа, у якій первовічною подією було також зродження Перших людей як Астральних світил. ― Порівняйте згадані святочні містерії Індіян-Альґонкінів.

Обі Трійці є висловом реліґійних почувань для Господа Творця, таких самих, ― з малою ріжницею, ― які відзиваються в душах пастирів-номадів тоді, коли видять вночі над собою велич Астрального Неба. (Гл. Свято Ночи і "Нічний лад духу")


Просте зображення ― схрещені дві риски: одна пряма, друга півколом зігнута

(дивно правда як з двох виходить трійця).



Ще про значення, символіку Трійці.


Символіка Трійці: Райське Дерево.



За працею: о. Ксенофонт Сосенко. "Культурно-історична постать Староукраїнськиx свят Різдва і Щедрого Вечора". Львів, 1928. - СІНТО, Київ 1994. 343с.


Рокове Коло. Стежки до листків про Українські традиції.

Джерело: Староукраїнські релігійні роздуми про Бога © Видавництво "Павутинонька", Нью Йорк – Львів – Київ – Харків – Москва, 2004


Статтю введено:  10.06.2008
Відредаґовано:
Переглядів: 681

Коментарі  (0)
Правила написання коментарів знаходяться ТУТ.
Всі коментарі, котрі суперечать правилам, будуть видалені на розсуд адміністрації.
Відповідь на глобальне питання "Де взяти mp3" знаходяться ТУТ.
 Додати нове повідомлення
Додати нове повідомлення
Ім'я:*
Email:
 
Повідомлення:*


Введіть цей цифровий код у поле:  --> 
  

  Адреса цієї сторінки: http://www.pisni.org.ua/articles/199.html

Завантаження ...