This version of the page http://www.state-gov.sumy.ua/docs/education/1.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-05. The original page over time could change.
Сумський національний аграрний університет

Сумський національний аграрний університет


Ректор: доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент Академії аграрних наук Ладика Володимир Іванович.

Перший проректор: доктор ветеринарних наук, професор Фотіна Тетяна Іванівна.

Проректор з навчальної роботи: кандидат сільськогосподарських наук, доцент Троценко Володимир Іванович.

Проректор з наукової роботи: доктор економічних наук, професор Михайлова Любов Іванівна.

Проректор з науково-педагогічної роботи та економічних питань: доктор економічних наук, професор Соколов Микола Олександрович.

Сумський національний аграрний університет розпочав свою діяльність у квітні 1977 року як філія Харківського сільськогосподарського інституту ім.В.В.Докучаєва. Першим керівником навчального закладу став кандидат економічних наук, професор Іван Миколайович Брюховецький. За роки існування навчальний заклад потужно розвивався: спочатку став самостійним інститутом, а у 1997 був акредитований за найвищим ІV рівнем і отримав статус університету. Указом Президента України від 07.08.2001 навчальному закладу надано статус національного. Сьогодні це єдиний національний вищий навчальний заклад на Сумщині.

На нинішньому етапі підготовка фахівців в університеті ведеться за 15 спеціальностями на 7 факультетах та в інституті економіки та менеджменту:

  • юридичному;
  • інженерно-технологічному;
  • будівельному;
  • аграрному;
  • біолого-технологічному;
  • ветеринарної медицини;
  • харчових технологій та інституті економіки та менеджменту.

У структурі Сумського національного аграрного університету – 6 коледжів: Путивльський, Глухівський, Роменський, Охтирський, Маловисторопський та коледж в с. Веретинівка.

Крім того, в університеті здійснюється підготовка аспірантів за 22 спеціальностями.

Контингент студентів Сумського національного аграрного університету складає 12418 осіб, з них: денної форми навчання – 6464 осіб, 5954 – заочної. За кошти держбюджету на денній формі навчання отримують освіту 2512 студентів.

Навчальний процес в університеті забезпечують 69 докторів наук, професорів; 296 викладачів є кандидатами наук, доцентами.

Сумський національний аграрний університет має широкі міжнародні зв’язки, які постійно розвиваються. Налагоджені контакти з Німеччиною та Великобританією щодо стажування викладачів та проходження практики студентами. В університеті значно розширилась кількість міжнародних програм навчального та практичного напрямків. Навчальний заклад співпрацює з багатьма країнами, серед яких Німеччина, Австрія, Англія, Данія, Польща, Франція, США, Австралія. Проходження виробничих практик у кращих фермерських господарствах за кордоном дає можливість студентам університету набути практичного досвіду, виконувати дипломні проекти у вигляді бізнес-планів і розширювати світогляд.

Основним принципом розвитку навчального закладу є забезпечення можливості поєднання на території студентського містечка теоретичного навчання з практичним. Студентське містечко розташоване на площі 80 гектарів. Тут розмістились навчальні і дослідні лабораторії з унікальним обладнанням практично для всіх напрямів діяльності агропромислового комплексу. Це й інститут картоплярства з дослідними полями, і ветеринарна клініка, і лабораторії бджільництва, птахівництва і багато інших. До послуг молоді – сучасна бібліотека, міжфакультетський Інтернет-центр, комфортні гуртожитки, стадіони, спортмайданчики, студентські кафе. На території університету діє православний храм. У вільний час студенти займаються в музичних, вокальних, хореографічних та інших студіях, у Студентському клубі, беруть участь у фестивалях та конкурсах. У студентському містечку працюють більше 15 спортивних секцій, кінно-спортивна школа.

Україна, 40021, м. Суми,
вул. Кірова, 160,
тел. 8 (0542) 213-476
 
Україна, 40030, м. Суми,
пл. Незалежності, 2,
тел. 8(0542) 63-27-04
E-mail: media@state-gov.sumy.ua