This version of the page http://www.prognozy.com/?go=full_new&id=457 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-01. The original page over time could change.
Прогнози - Новини. Директор Донбас-Арени розповів про найкращий стадіон Європи
зробити стартовою | додати до вишуканого  
E-mail:
Пароль:
   запам’ятати

Реєстрація | Забули пароль?
 
  • Головна
  • Новини
  • Прогнози
  • Турнірні таблиці
  • Рейтинг
  • Гостьова
  • Призи
  • Правила
Вівторок, 1 Вересня 2009, 14:28 RSS

Директор Донбас-Арени розповів про найкращий стадіон Європи

Директор Донбас-Арени Олександр Атаманенко в ексклюзивному інтерв'ю сайту uaSport.net розповів про те, коли буде відкрито новий стадіон, про технічні новинки, якими буде начинена арена, а також про амбітні плани керівництва клубу.

Точна дата відкриття стадіону? 

Наразі наша компанія проводить тендер, у результаті якого ми виберемо підрядчика, який готуватиме і проводитиме церемонію урочистого відкриття стадіону.  

На цей тендер запрошені провідні світові компанії, які мають досвід відкриття Олімпійських ігор, Євро. Ми обрали консультанта клубу й арени, який нам допомагатиме у проведенні тендеру і менеджменті церемонії гранд опенінга. Це Девід Голберг, у якого за плечима досвід урочистого відкриття і закриття кількох Олімпійських ігор.

Коли приблизно завершиться тендер? 

Я гадаю, в найближчі два тижні ми вже визначимося з партнером. Тендер підходить до завершального етапу. Як тільки ми оберемо нашого партнера і визначимося з концепцією, ми будемо готові оголосити дату. Орієнтовно - це літо 2009 року, я думаю - ближче до середини літа. Це буде грандіозне шоу, якого ще не бачила Україна, -  комбінація футболу і концерту мега-зірки світового масштабу. 

З ким би Ви хотіли, щоб Шахтар зіграв у матчі-відкритті? 

Є декілька провідних клубів, з якими ми ведемо переговори, але наразі рано говорити. Це дійсно будуть гранди європейського футболу.  Раніше планувалося відкриття стадіону до кінця 2008 року.  Початкові плани, коли ми розпочинали реалізацію проекту, були такими. Але в процесі реалізації проекту ми його істотно доопрацювали. По-перше, наразі компанія веде роботу вже не над одним, а над двома проектами, якими є сам стадіон, ми його називаємо Донецький діамант (вечірньої пори він сяятиме за допомогою скляного синього фасаду і спеціального декоративного підсвічування, як діамант) і парк навколо нього, який стане одним із найкращих у Європі. 

Тому на церемонії відкриття відбудеться презентація всього комплексу: стадіону і парку. Сам стадіон буде готовий набагато раніше, але доцільно відкривати відразу і стадіон, і парк. 

Окрім цього, істотного доопрацювання зазнали деякі складові стадіону, а саме - IT-інфраструктура, ми пішли за принципом реалізації концепції Smart Stadium спільно з компанією Cisco. Ми спочатку розглянули всі сервіси IT, які існують зараз у світі й на стадіонах, і які з'являться найближчим часом. Ми їх проаналізували, і вийшов список зі 153 сервісів, які можна впровадити на сучасній арені. 

Чи будуть додані всі нові технології в існуючу мережу?

Частина сервісів, які будуть уже на відкритті стадіону, - перші не тільки в Україні, а й у Європі - це устаткування Wi-Fi, яке охоплюватиме всю чашу стадіону й усі приміщення. Це перша поставка до Європи через компанію Cisco. Ми істотно відновили наповнення IT.  Технології дуже швидко змінюються, ми хочемо йти в ногу з часом. 

Що буде родзинкою донецького стадіону, чого взагалі ніде не немає?  

Назагал, кожен стадіон унікальний. Немає двох однакових об'єктів у світі. Але наш стадіон особливо унікальний. Дизайнери й архітектори працювали над тим, щоб створити символ Донецька, області й України, такий собі Iconic Design. 

І завдяки своєму фасаду, підсвічуванню фасаду, нахилу даху, який повторює рельєф і дозволяє сонячним променям проникати всередину максимально, такий дизайн вийшов. Унікальним буде і парк навколо стадіону.

Друге завдання, що стояло перед архітекторами, - це створення незабутньої атмосфери в чаші стадіону. Досягається це шляхом прекрасної видимості з будь-якого місця на трибуні. 

Тобто, можна купити найдешевший квиток, і при цьому нормально дивитися матч? 

Незалежно від категорії квитка, видимість прекрасна. На це звертали  увагу експерти УЄФА, які проводили серйозну інспекцію по стадіону у вересні цього року. Видимість у нас перевищує всі вимоги УЄФА. 

Окрім цього, ми створюємо унікальну звукову атмосферу. Чаша має прекрасну акустику. Спільно з компанією Bose (лідер у світі звуку) згенеровано акустичну модель стадіону, вона ще на етапі проектування. Після чого ми пішли навіть на деякі зміни у проекті даху.

Наприклад, нижній шар даху є рифленою поверхнею, і ми на деяких гранях зробили перфорування до 60%, щоб частина звуку проникала всередину і гасилася спеціальним мінеральним наповнювачем, а частина - залишалася всередині, щоб уникнути ефекту відлуння. При цьому звук буде прекрасний, фани зможуть підтримувати свою команду й самі себе. Якщо буде тиша - глядачі зможуть прекрасно чути все, що відбувається на полі та створювати додаткову підтримку команді. 

Також, ми зараз ведемо роботу над так званим інфрачервоним опалюванням трибун. Основна його мета - це створити додатковий глядацький комфорт і збільшити наповнюваність стадіону в холодний час. 

Опалювання також буде запущене влітку? 

Ні, влітку воно нам буде непотрібне, ми сподіваємося, що до холодів наступного року цей проект уже запрацює і глядачі зможуть відчути різницю в температурах, якщо температура повітря складає, наприклад, 0˚, на трибунах буде +18˚ з використанням цієї системи опалювання.

Окрім цього, буде прекрасне приміщення й умови для роботи ЗМІ, що відповідає усім вимогам і навіть понад вимоги УЄФА. Ми також піклуємося і про глядачів з обмеженими можливостями. Наше завдання - щоб будь-яка людина, будь то глядач, працівник стадіону, представник ЗМІ, гравець, почував себе максимально комфортно й отримував максимум сервісу. 

Стадіон - унікальна структура, на матч збираються всі прошарки суспільства з різними перевагами, з різними бюджетами. Комусь витратити на хот-доги й пиво 15 гривень - це вже істотно, а є корпоративні ложі, на які відводяться дуже великі бюджети великих компаній. 

Щодо VIP-лож. Там буде дві окремі, а чи буде окрема для Ріната Ахметова? 

Усі корпоративні ложі складаються з двох частин. Це звичайні ложі, їх у нас 32, розташовані вони зі східної частини стадіону, і 14 преміум-лож, одна з яких - це ложа президента, куди приїжджатимуть усі офіційні делегації й офіційні особи держави зокрема. Кого президент клубу вирішить запросити - у ній знаходитиметься.  Ця ложа розрахована на 60 місць. Перед кожною ложею є прилегла до неї тераса, щоб гості змогли відчути атмосферу стадіону, не перебувачи за склом.  

Ви сказали, що на 84% стадіон готовий. Ви вкладаєтеся в терміни? 

Як я вже говорив, сама чаша стадіону буде готова до лютого. Ми йдемо в терміни, паралельно ведемо інтенсивну роботу зі створення парку, ми розраховуємо відкрити стадіон улітку 2009.  Стадіон працюватиме тільки в дні матчів? 

Сучасний стадіон працює не тільки в дні матчів, яких упродовж року нараховується до 30, а працює 365 днів у році. Тобто, щодня тут працюватиме музей клубу, ви можете прийти на стадіон із сім'єю, дітьми і кваліфікований гід проведе вам екскурсію стадіоном, покаже, з чого він складається, в чому його велич. Проведе зонами команди, покаже, як живе команда всередині стадіону. Після цього у вас буде можливість розташуватися у фан-кафе і добре там поїсти.  

Крім того, ви можете відвідати й інші ресторани Арени, які працюватимуть щодня, прогулятися в прекрасному парку. Там будуть і місця для спокійного, тихого сімейного відпочинку, і дитячі майданчики, і місця для активного відпочинку та розваг. 

Купити сувеніри і фірмову атрибутику клубу можна буде в одному з найбільших магазинів Nike, розташованому на першому рівні Арени. Стадіон житиме інтенсивним щоденним життям. Крім того - це прекрасне місце для проведення конференцій, презентацій. Це прекрасний майданчик для проведення концертів. 

І я сподіваюся, що з появою Донбас-Арени місто Донецьк почнуть відвідувати зірки світового масштабу. Не зважаючи на те, що стадіон є виключно футбольним, навколо поля відсутні бігові доріжки, він є багатофункціональною ареною, яка прийматиме футбольні матчі, концерти і працюватиме щодня.

Тобто, це бізнес-проект, який приноситиме гроші? 

Це бізнес-проект, і ми розраховуємо, що він зможе приносити прибуток. Як тільки завершимо роботу над бізнес-планом і узгодимо його з клубом та з інвесторами, можна буде про це говорити.  

Подорожчання будівництва, будматеріалів якось вплинуло на вартість стадіону?  

Бюджет залишається бюджетом, будь-яка велика будівельна компанія, яка є нашим генпідрядником, зокрема, фірма ЕНКА, вони закладають до бюджету ризики, куди входить подорожчання будматеріалів або самого будівництва. 

Чи відповідаєте Ви критеріям проведення фіналів Кубка УЄФА, Ліги Чемпіонів? 

Ми спочатку орієнтувалися на відповідність усім критеріям УЄФА. В ході останніх перевірок УЄФА ми переконалися, що всі вимоги виконуються. Можливо, наш стадіон розглядатиметься як стадіон для проведення фіналу Ліги Чемпіонів. Це після Євро - одна з найбільш серйозних подій під егідою УЄФА.

Наразі про конкретні рішення говорити ще рано, оскільки стадіони обираються на роки вперед. Ми отримали пояснення, що 70 тисяч - це не вимога, а рекомендація і діє виключно для олімпійських стадіонів, оскільки нижні ряди не можуть продаватися. Якщо стадіон має місткість 50 тисяч, як у нас і володіє такою інфраструктурою, як у нас, він може і розглядатиметься УЄФА як стадіон для проведення фіналу Ліги Чемпіонів.  

Чи боротиметься Донецьк за звання головної арени Євро-2012? 

Я б не сказав, що ми боротимемося. Однозначно, за всіма вимогами ми проходимо. Але футбол - це командна гра, а підготовка до Євро - командна робота, в якій беруть участь дві країни і декілька міст у рамках однієї країни. Вже є розподіл стадіонів, розподіл матчів, які проходитимуть на стадіонах. Сподіваюся, Київ виконає взяті на себе зобов'язання і впорається з поставленим завданням.

Сподіваюся, і сам Донецьк відповідатиме всім вимогам. Наявність сучасного стадіону - це тільки один пункт. Необхідний сучасний аеропорт, з високою пропускною спроможністю, сучасна дорожня інфраструктура, транспортна інфраструктура, готельна інфраструктура. Місту також необхідно багато зробити для того, щоб ми могли приймати у себе Євро. Ведеться велика робота в цьому напрямі. Сподіваюся, ми будемо готові до такого заходу, як Євро-2012. 

Джерело: http://uasport.net/ua/euro2012/528117


Переглядів: 15
05.11.2008 13:39
Коментарі (0) Добавити коментар


Останні новини 
  29.08.2009 22:52
  Шевченко повернувся у ФК "Динамо": підписано дворічний контракт
  28.08.2009 15:20
  Ліга Європи. "Шахтар" дізнався суперників у груповому етапі
  28.08.2009 09:21
  Всі результати матчів-відповідей плей-офф Ліги Європи
  27.08.2009 09:15
  Ліга Чемпіонів. "Динамо" і його потенційні суперники
  21.08.2009 09:54
  Ліга Європи. "Фулхем" та "Евертон" у кроці від групового турніру, а "Зеніт" неочікувано поступ
  19.08.2009 22:12
  Жеребкування 1/8 фіналу Кубка України: відразу три прем'єр-лігових протистояння
  19.08.2009 09:18
  УЄФА назвала список футболістів, що претендують на звання найкращих за підсумками сезону
  17.08.2009 12:44
  Кубок України залишився без свого переможця. "Ворскла" вилетіла вже в 1/16 фіналу
  15.08.2009 11:39
  The Times назвала найкращі стадіони світу
  11.08.2009 16:44
  ЧС-2010. Білорусь - Хорватія: Третьому не дано
ТОП-10 місяця 
  (174)
  Динамо - Барселона. 1997 рік. Погляд зі стадіону. Та навколо тих подій. (123)
  Жеребкування Кубка УЄФА: "Металіст" зустрінеться з командою Андрія Вороніна. Відео (112)
  "Шахтар" і "Барселона" розіграють 4,5 млн євро (100)
  Ліга Європи: Металіст зіграє з хорватами або люксембуржцями, донецький Металург - зі словенцями (87)
  Жеребкування раунду плей-офф ЛЄ: чотири українських клуби дізналися своїх суперників (83)
  Результати жеребкування останнього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів (79)
  The Times назвала найкращі стадіони світу (76)
  Збірна України з футболу розгромила Казахстан (66)
  Ліга Європи. "Металіст" зіграє з "Рієкою", "Металург" - з "Любляною" (66)


Лічильники 
 0.089 сек.
   |  Новини |  Прогнози |  Турнірні таблиці |  Рейтинг |  Гостьова |  Правила |  Лінки |  Online

Copyright ®2006-2009. Всі права застережені. www.prognozy.com. При використанні матеріалів сайту посилання на www.prognozy.com обов’язкове!