This version of the page http://www.mintrans.gov.ua/uk/discussion/12695.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-31. The original page over time could change.
Міністерство транспорту та зв'язку України
Офіційний сайт Міністерства транспорту та зв'язку
Головна Мапа сайту Акредитація
Залізничний транспорт Авіація Морський та річковий транспорт Автомобільний транспорт Дорожнє господарство Зв’язок
Транспортні події
 Євро – 2012
Твоє майбутнє
ГоловнаЗв'язки з громадськістюПублічні громадські обговорення
Мапа сайту
01135, м. Київ-135,
пр. Перемоги, 14
+38044 226-22-04
факс +38044 486-72-06

Мінтрансзв’язку пропонує створити єдиний підхід до визначення процедур допуску переобладнаних транспортних засобів до перевезення пасажирів

26 травня 2009 року, 15:05

Міністерством транспорту та зв’язку за власною ініціативою підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до п. 32 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», яким передбачається приведення транспортних засобів, переобладнаних в автобуси з вантажних авто, у відповідність до вимог законодавства в частині безпечності їхньої конструкції і допуску до надання послуг з перевезення пасажирів.

 

Проект постанови дозволить створити єдиний підхід до визначення процедур допуску транспортних засобів до перевезення пасажирів через підтвердження відповідності автобусів вимогам нормативних документів щодо загальної безпечності конструкції та технічного стану, які застосовуються при проведенні сертифікації автобусів, що були у користуванні і ввозяться в Україну.

 

 

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі питання допуску до експлуатації та використання автобусів»

 

Зауваження та пропозиції до проекту усі зацікавлені фізичні та юридичні особи до 18 червня 2009 року на адресу Державної адміністрації автомобільного транспорту Міністерства транспорту та зв’язку України (01135, м. Київ, пр. Перемоги, 14, e-mail: rupa@avtotrans.gov.ua) та Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11)

 

Нагадаємо, нині переважна більшість пасажирських автоперевезень - 70-80% - здійснюється переобладнаними з вантажних у пасажирські транспортними засобами.

Провідні європейські автомобільні виробники виготовляють транспортні засоби з суцільним металевим кузовом багатоцільового призначення. На базі цих транспортних засобів виробники (наприклад, Daimler AG,  VOLKSWAGEN) не випускають автобуси, адже для великосерійного виробництва це економічно недоцільно.

Такі виробники постачають транспортні засоби з суцільнометалевими кузовами для складання автобусів спеціалізованим виробникам, які продукують автобуси малими серіями. Відповідно ці компанії доопрацьовують кузов для повної відповідності до вимог Правил ЄЕК ООН,  після чого зібрані автобуси проходять сертифікацію і допускаються в ЄС до участі в русі.

Додатковою проблемою для громадського транспорту є також 10 тис. старих автобусів ЛАЗ, які не відповідають вимогам безпеки, вичерпали ресурс і підлягають заміні.

За вимогами щодо активної безпеки (гальма, рульове кермування, світлотехніка) та екології (викиди, шум) автобуси, що виготовлені в ЄС на базі суцільнометалевих кузовів, проходять випробування та схвалення типу одночасно з вантажними варіантами, про що є записи у протоколах випробувань та повідомленнях про схвалення типу як для категорій N (вантажні) так і M (пасажирські).

Суб’єкти господарювання, що переобладнували автобуси на базі  суцільних металевих кузовів в Україні, могли одержати детальний науково-технічний висновок з вимогами законодавства до переобладнання транспортного засобу від ДП «ДержавтотрансНДІпроекту» або свідоцтво від органів ДАІ МВС,  але, як правило, після переобладнання в довільних умовах не підтверджували відповідність переобладнаного автобуса вимогам законодавства, що передбачалось висновком, та перереєстровували транспортний засіб вже як автобус за формальними документами, передбаченими правилами реєстрації.

Відповідно до чинного законодавства, переобладнані автобуси здійснюють перевезення пасажирів:

- на регулярних міжміських маршрутах до 01.01.2010 р. а на інших - до 01.01.2012  (п. 32  „Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту”);

- на нерегулярних маршрутах, до яких  мають допуск без конкурсів;

- для власних потреб.

Виведені з регулярних маршрутів автобуси  використовуються в інших цілях або не використовуються взагалі.

Проект постанови дозволить створити єдиний підхід до визначення процедур допуску транспортних засобів до перевезення пасажирів через підтвердження відповідності автобусів вимогам нормативних документів щодо загальної безпечності конструкції та технічного стану, які застосовуються при проведенні сертифікації автобусів, що були у користуванні, і ввозяться в Україну.

Процедури приведення конструкції транспортних засобів у відповідність встановленим вимогам законодавства  здійснюється шляхом розробки конструкторської документації на доопрацювання кузова-фургона в частини встановлення сидінь, поручнів та інших елементів конструкції, які застосовуються в автобусах (стандарти ДСТУ UN/ECE R 36-03, ДСТУ UN/ECE R 52-01 ДСТУ UN/ECE R 80-00), безпечного скла (стандарт ДСТУ UN/ECE R 43-00), за необхідності світлотехніки (стандарт ДСТУ UN/ECE R 48-02) по окремим виробникам транспортних засобів (MERCEDES-BENZ , IVECO, VOLKSWAGEN, FIAT, PEUGEOT тощо).

Роботи з приведення цих автобусів у відповідність до вимог нормативних документів необхідно здійснювати  на спеціалізованих  підприємствах, які мають технічні можливості і конструкторську документацію на проведення таких робіт, узгоджену в установленому порядку. Ці роботи мають виконуватись за конструкторськими  рішеннями, які забезпечують відповідність автобусів вимогам нормативних документів щодо безпечності  автомобілів з кузовами-фургонами багатоцільового призначення.

 

КОМЕНТАРІ

Додайте свій коментар
Ім’я:
Коментар:
Змінити малюнок
Надрукуйте символи, зображені на малюнку
Новини
28 серпня 2009 року, 15:48
У МОРСЬКИХ ПОРТАХ ЗБУДУЮТЬ ЗЕРНОВІ ТЕРМІНАЛИ
27 серпня 2009 року, 17:42
Одеська залізниця знову здобула першістьугалузевому змаганні між трудовими колективами залізниць України
27 серпня 2009 року, 17:35
Уряд забезпечив фінансування будівництва терміналу міжнародного аеропорту «Харків» в повному обсязі
27 серпня 2009 року, 17:01
Україна має всі можливості для розвитку комбінованих перевезень вантажів, - заступник Міністра Володимир Бадагов
27 серпня 2009 року, 13:59
Мінтрансзвязку здійснює усі необхідні заходи з врегулювання конфліктних питань між портом «Южний» та приватною компанією «Трансінвестсервіс», – Василь Шевченко
27 серпня 2009 року, 12:25
Перший заступник Міністра транспорту та зв’язку України Василь Шевченко перебуває з робочою поїздкою у Харкові
27 серпня 2009 року, 11:04
У підсумку за сім місяців порт «Южний» займає перше місце за фінансовими показниками серед усіх українських портів
27 серпня 2009 року, 09:50
Василь Шевченко доручив продовжити роботу з вирішення ситуації з захопленим піратами судном «Аріана»
26 серпня 2009 року, 18:05
Заступнику голови Укрморрічфлоту Олександру Щипцову присвоєно почесне звання «Заслужений працівник транспорту України»
26 серпня 2009 року, 17:25
Придніпровська залізниця відремонтує 6,5 км колії протягом тижня
Усі новини
 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 

Публічні громадські обговорення
21 серпня 2009 року
На публічне обговорення виноситься розроблений Державною авіаційною адміністрацією проект розпорядження Кабінету Міністрів України „Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку авіації спеціального призначення на період до 2019 року”
22 липня 2009 року
Мінтрансзв’язку пропонує зменшити ставку канального збору за проходження Бузько-Дніпровсько-лиманським каналом, що стягується ДП «Дельта-Лоцман»
23 червня 2009 року
Державіаадміністрація ініціює зміни до Правил організації і проведення наземних та льотних перевірок наземних засобів радіотехнічного забезпечення польотів, авіаційного електрозв‘язку та світлосигнального обладнання аеродромів
16 червня 2009 року
Мінтрансзв’язку виносить на громадське обговорення проект наказу «Про затвердження порядку розроблення затвердження паспорта автобусного маршрута»
Усі обговорення

Контакти  |  Адміністратор  |  Мапа сайту
© 2008 Міністерство транспорту та зв'язку України