This version of the page http://www.mintrans.gov.ua/uk/discussion/12096.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-31. The original page over time could change.
Міністерство транспорту та зв'язку України
Офіційний сайт Міністерства транспорту та зв'язку
Головна Мапа сайту Акредитація
Залізничний транспорт Авіація Морський та річковий транспорт Автомобільний транспорт Дорожнє господарство Зв’язок
Транспортні події
 Євро – 2012
Твоє майбутнє
ГоловнаЗв'язки з громадськістюПублічні громадські обговорення
Мапа сайту
01135, м. Київ-135,
пр. Перемоги, 14
+38044 226-22-04
факс +38044 486-72-06

Державіаадміністрація розробила та виносить на громадське обговорення Державну цільову програму безпеки польотів на період до 2015 року

6 травня 2009 року, 14:38

Державіаадміністрація розробила Державну цільову програму безпеки польотів на період до 2015 року. Відповідний проект Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної цільової програми безпеки польотів на період до 2015 року» виноситься на громадське обговорення.

Програма розроблена згідно з вимогами стандартів та рекомендованої практики ІКАО щодо впровадження національних програм безпеки польотів та прийнятних для держави систем управління безпекою польотів суб’єктами авіаційної діяльності у 2009 році.

Програма поширюватиметься на всіх суб’єктів авіаційної діяльності – експлуатантів повітряних суден та аеродромів, організації з технічного обслуговування повітряних суден, провайдерів з аеронавігаційного обслуговування, авіаційні навчальні заклади, розробників та виробників авіаційної техніки.

Впровадження системи управління безпекою польотів забезпечить скорочення кількості авіаційних подій та людських жертв з одночасною модернізацією авіаційної галузі за всіма напрямками її діяльності.

Згідно зі стандартами та рекомендованою практикою ІКАО та вимогами Європейського Союзу, Програма передбачає створення органу незалежного розслідування авіаційних подій та інцидентів, основна мета якого – забезпечити управління безпекою польотів, а не встановлювати вину або відповідальність.

Реалізація Програми дозволить підвищити рівень безпеки польотів на 50% за 7 років, знизити кількість загиблих та травмованих пасажирів та членів екіпажів в результаті авіаційних подій. Крім того, можливо буде уникнути та знизити матеріальні збитки за рахунок попередження авіаційних подій, інцидентів, надзвичайних подій та пошкоджень повітряних суден.

Затвердження Програми створить умови для модернізації інфраструктури цивільної авіації України та підвищить конкурентноздатність авіаперевізників України на світовій арені.

Що стосується фінансового забезпечення Програми безпеки польотів на 2009-2015 роки, то для реалізації заходів знадобиться 84 млн. грн. з Державного бюджету та Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях.

Державні витрати будуть покриватися за рахунок збільшення надходжень до Державного бюджету шляхом збільшення податкових зборів при підвищенні ефективності експлуатації повітряного транспорту, збільшенні кількості польотів, виконуваних в повітряному просторі України та попередження авіаційних подій.

Згідно з розробленим проектом Програми, підвищення рівня безпеки польотів досягається шляхом впровадження всіма суб’єктами авіаційної діяльності системи управління безпекою польотів та поетапної модернізації інфраструктури авіаційної галузі.

Для вирішення проблем з безпекою польотів та реалізації програми необхідно буде здійснити комплекс заходів. Серед обов’язкових – удосконалення державної політики з питань забезпечення безпеки польотів, покращення роботи з розслідування авіаційних подій та інцидентів шляхом утворення Національної комісії з розслідування авіаційних подій, підвищення ефективності державного управління ризиками для забезпечення безпеки польотів через запровадження механізму контролю за визначенням суб'єктами авіаційної діяльності експлуатаційних ризиків і управлінням ризиками.

Також для впровадження Програми потрібно організувати інформаційне забезпечення функціонування системи управління безпекою польотів, що включає створення і формування бази даних про авіаційні події та інциденти, зокрема, причини їх виникнення та фактори впливу, які були встановлені за результатами розслідування, результати аналізу записів бортових реєстраторів та іншої польотної інформації, обов'язкові та добровільні повідомлення авіаційного персоналу про авіаційні події, інциденти та ризики, зауваження інспекторського складу Державіаадміністрації тощо.

Крім того, Програма передбачає удосконалення порядку підготовки авіаційного персоналу та медичного забезпечення з метою зменшення ризиків, пов'язаних із станом здоров'я членів екіпажу, зокрема, здійснення передпольотного контролю, впровадження нових методів оцінки функціонального стану здоров'я, розроблення оздоровчих реабілітаційних заходів для забезпечення працездатності та професійного довголіття льотного складу.

Створення науково-методичного центру безпеки польотів, передбачене програмою, дасть змогу здійснювати наукове супроводження системи управління безпекою польотів під час розслідування авіаційних подій та розроблення рекомендацій щодо запобігання їм.

Виконання Програми планується за два етапи. На першому етапі створюється і формується нормативно-правова база з  питань системи управління безпекою польотів для всіх суб'єктів авіаційної діяльності (2009-2010 роки). На другому етапі  модернізація інфраструктури галузі цивільної авіації згідно з вимогами щодо забезпечення безпеки польотів та впровадження системи управління безпекою польотів (2011-2015 роки).

 

Пропозиції та зауваження до проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної цільової програми безпеки польотів на період до 2015 року» можуть надсилатися зацікавленими юридичними та фізичними особами до 30 травня 2009 року на адреси: 01135, м. Київ, пр. Перемоги, 14, – Міністерство транспорту та зв’язку України: тел./факсом (044) 461-50-38;e-mail: investigator@avia.gov.ua 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11 – Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва:e-mail: mail@dkrp.gov.ua.

 

Проект Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної цільової програми безпеки польотів на період до 2015 року»

КОМЕНТАРІ

Додайте свій коментар
Ім’я:
Коментар:
Змінити малюнок
Надрукуйте символи, зображені на малюнку
Новини
28 серпня 2009 року, 15:48
У МОРСЬКИХ ПОРТАХ ЗБУДУЮТЬ ЗЕРНОВІ ТЕРМІНАЛИ
27 серпня 2009 року, 17:42
Одеська залізниця знову здобула першістьугалузевому змаганні між трудовими колективами залізниць України
27 серпня 2009 року, 17:35
Уряд забезпечив фінансування будівництва терміналу міжнародного аеропорту «Харків» в повному обсязі
27 серпня 2009 року, 17:01
Україна має всі можливості для розвитку комбінованих перевезень вантажів, - заступник Міністра Володимир Бадагов
27 серпня 2009 року, 13:59
Мінтрансзвязку здійснює усі необхідні заходи з врегулювання конфліктних питань між портом «Южний» та приватною компанією «Трансінвестсервіс», – Василь Шевченко
27 серпня 2009 року, 12:25
Перший заступник Міністра транспорту та зв’язку України Василь Шевченко перебуває з робочою поїздкою у Харкові
27 серпня 2009 року, 11:04
У підсумку за сім місяців порт «Южний» займає перше місце за фінансовими показниками серед усіх українських портів
27 серпня 2009 року, 09:50
Василь Шевченко доручив продовжити роботу з вирішення ситуації з захопленим піратами судном «Аріана»
26 серпня 2009 року, 18:05
Заступнику голови Укрморрічфлоту Олександру Щипцову присвоєно почесне звання «Заслужений працівник транспорту України»
26 серпня 2009 року, 17:25
Придніпровська залізниця відремонтує 6,5 км колії протягом тижня
Усі новини
 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 

Публічні громадські обговорення
21 серпня 2009 року
На публічне обговорення виноситься розроблений Державною авіаційною адміністрацією проект розпорядження Кабінету Міністрів України „Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку авіації спеціального призначення на період до 2019 року”
22 липня 2009 року
Мінтрансзв’язку пропонує зменшити ставку канального збору за проходження Бузько-Дніпровсько-лиманським каналом, що стягується ДП «Дельта-Лоцман»
23 червня 2009 року
Державіаадміністрація ініціює зміни до Правил організації і проведення наземних та льотних перевірок наземних засобів радіотехнічного забезпечення польотів, авіаційного електрозв‘язку та світлосигнального обладнання аеродромів
16 червня 2009 року
Мінтрансзв’язку виносить на громадське обговорення проект наказу «Про затвердження порядку розроблення затвердження паспорта автобусного маршрута»
Усі обговорення

Контакти  |  Адміністратор  |  Мапа сайту
© 2008 Міністерство транспорту та зв'язку України