This version of the page http://www.mintrans.gov.ua/uk/dfgdfgdfgffff/2261.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-31. The original page over time could change.
Міністерство транспорту та зв'язку України
Офіційний сайт Міністерства транспорту та зв'язку
Головна Мапа сайту Акредитація
Залізничний транспорт Авіація Морський та річковий транспорт Автомобільний транспорт Дорожнє господарство Зв’язок
Транспортні події
 Євро – 2012
Твоє майбутнє
ГоловнаНормативно-правова базаПомічник юристаЗразки документівТипові договориТранспорт. Вантажі
Мапа сайту
01135, м. Київ-135,
пр. Перемоги, 14
+38044 226-22-04
факс +38044 486-72-06

Типова технологія взаємодії митних органів і залізничних адміністрацій держав - учасників СНД з питань технології митного оформлення і контролю товарів, багажу і вантажобагажу, що переміщуються залізничним транспортом

13 жовтня 2008 року, 17:35

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ 

 

Додаток

до листа Державної митної служби України

від 4 червня 1999 р. N 09/1-1664-ЕП

 

 

 

ТИПОВА ТЕХНОЛОГІЯ

взаємодії митних органів і залізничних адміністрацій держав - учасників СНД з питань технології митного оформлення і контролю товарів, багажу і вантажобагажу, що переміщуються залізничним транспортом

 

 

1. Загальні положення

 

1.1. Цей документ (далі - Типова технологія) визначає технологію митного оформлення і контролю товарів, багажу і вантажобагажу, що переміщуються через митний кордон держави - учасника СНД залізничним транспортом повагонними відправками (у т. ч. маршрутами), дрібними відправками, в контейнерах.

 

Дія цієї Типової технології не розповсюджується на військові вантажі, багаж і вантажобагаж, товари, що перевозяться вагонами спецзв'язку.

 

1.2. Товари, що переміщуються через митний кордон держави - учасника СНД залізничним транспортом, підлягають митному оформленню і митному контролю в порядку, передбаченому національним митним законодавством держави - учасника СНД і даною Типовою технологією, яка визначає особливості митного оформлення товарів, що перевозяться залізничним транспортом.

 

1.3. Митне оформлення і контроль товарів виконуються в терміни, встановлені для такого оформлення і контролю митним законодавством держави - учасника СНД, щодня, без вихідних і святкових днів, а при потребі - цілодобово.

 

1.4. У разі зміни порядку митного оформлення державні митні органи і залізнична адміністрація спільно розробляють і оголошують у встановленому порядку доповнення і зміни до цієї Типової технології.

 

1.5. На переміщення рухомого складу і контейнерів, що належать залізницям держав або підприємств, у тому числі й ті, що прямують за повними перевізними документами, оформлення вантажної митної декларації (ВМД) не проводиться, за винятком переміщення рухомого складу і контейнерів як товарів.

 

1.6. У цій Типовій технології використовуються основні поняття в таких значеннях:

 

- прикордонна залізнична станція - пункт пропуску товарів і транспортних засобів через державний кордон держави - учасника СНД;

 

- товари - вантаж, будь-яка переміщувана через митний кордон продукція, в тому числі продукція, на яку розповсюджується право інтелектуальної власності, послуги, роботи, які є об'єктом купівлі-продажу або обміну;

 

- транспортний засіб - засіб, що використовується для перевезення товарів, в тому числі вагони і контейнери;

 

- перевізні документи - залізнична накладна, дорожня відомість;

 

- відправка - товари, прийняті до перевезення від одного відправника по одній накладній на одній станції відправлення одному одержувачу на одну станцію призначення;

 

- ЗПП - запірно-пломбувальний пристрій, призначений для блокування і пломбування дверей і люків вагонів і контейнерів;

 

- митне оформлення - процедура поміщення товарів і транспортних засобів у певний режим і завершення дій відповідно до вимог Основ митних законодавств держав - учасників СНД;

 

- митний контроль - сукупність заходів, здійснюваних митними органами з метою забезпечення дотримання національного, в тому числі митного законодавства і міжнародних договорів держави, контроль за виконання яких покладений на митні органи;

 

- місця загального користування - криті і відкриті склади, а також дільниці, спеціально виділені на території залізничної станції, що належать залізниці і що використовуються для виконання операцій по завантаженню, вивантаженню, сортуванню, зберіганню товарів;

 

- зона митного контролю - спеціально виділене і позначене місце, призначене для зберігання товарів і транспортних засобів, а також проведення з ними вантажних та інших операцій під митним контролем.

 

2. Умови перевезень товарів під митним контролем

 

2.1. Перевезення товарів, стосовно яких митне оформлення не завершене, від пунктів відправлення до пунктів призначення здійснюється під митним контролем.

 

Рішення посадових осіб митних органів, що приймаються в рамках митного законодавства, відносно товарів, що перевозяться під митним контролем, є обов'язковими для працівників залізниць.

 

2.2. Перевезення товарів під митним контролем здійснюється залізницями відповідно до діючих угод про перевезення вантажів у міжнародному сполученні залізницями держави - учасника СНД (далі - угодами), нормативним актом національного законодавства (Правила перевезень вантажів) держави - учасника СНД, з дотриманням митного законодавства держави - учасника СНД і цієї Типової технології.

 

2.3. Строк доставки товарів від пунктів відправлення до пунктів призначення встановлюється законодавчим актом держав, виходячи з можливостей залізниці, наміченого маршруту та інших умов перевезення.

 

2.4. Залізниці зобов'язані доставити товари без якої-небудь зміни упаковки або стану, крім змін внаслідок природного зносу або втрат при нормальних умовах транспортування і зберігання на станцію призначення і повідомити про доставку товарів митний орган, в регіоні діяльності якого знаходиться вказана станція, пред'явивши на них супровідні і перевізні документи.

 

2.5. Працівники залізниць не мають права видавати товари, що перевозяться під митним контролем, без дозволу митних органів.

 

2.6. При перевезеннях під митним контролем товарів, відправниками або одержувачами яких є залізниці, сплата митних платежів не потребується, якщо інше не передбачено національним законодавством.

 

3. Порядок митного оформлення при ввезенні товарів

 на митну територію держав

 

3.1. Митне оформлення товарів, що ввозяться з-за кордону на митну територію держави, починається після повідомлення працівниками прикордонної передавальної станції посадових осіб митного органу про прибуття поїзда з-за кордону. Повідомлення здійснюється у формі надання митному органу двох примірників передавальної відомості або натурного листа, перевізних і супровідних документів.

 

3.2. Посадові особи митних органів і працівники прикордонної станції в порядку і в терміни, встановлені технологічним процесом роботи станції, узгоджені з митним органом, проводять перевірку кількості і номерів транспортних засобів, що приймаються, цілісність пломб, збереження товарів на відкритому рухомому складі тощо. На всі виявлені при даній перевірці невідповідності працівниками прикордонної станції складаються акти загальної форми, а у випадках, передбачених угодами, комерційні акти. В актах обов'язково вказується прізвище посадової особи прикордонного митного органу, яка брала участь у перевірці. Копії вказаних документів передаються до митних органів.

 

3.3. Посадова особа митного органу реєструє документи, вказані в пункті 3.1, перевіряє пред'явлені документи на товари, що ввозяться, і приймає одне з таких рішень:

 

а) про повернення товарів за кордон;

 

б) про проведення митного оформлення товарів;

 

в) про затримання товарів, документів на них або про додаткову перевірку;

 

г) про направлення товарів до митного органу призначення під митним контролем.

 

3.4. Рішення про вилучення або повернення товарів за кордон підтверджується записом від руки в передавальній відомості і в залізничній накладній під найменуванням вантажу: "підлягає вилученню", "підлягає поверненню" із зазначенням підстав для вилучення або повернення. Запис завіряється особистою номерною печаткою посадової особи митного органу. Крім того, на вилучення вантажу видається документ установленої митними органами форми. При поверненні, пов'язаному з умовами перевезень, технічного, комерційного або іншого характеру, до перевізних документів прикладається акт загальної форми. Тариф за зворотне проходження вантажу стягується з вантажовідправника через розрахункову організацію, яка вказана в перевізних документах.

 

3.5. Митне оформлення товарів в прикордонному митному органі проводиться у виняткових випадках, встановлених митним законодавством держави - учасника СНД.

 

3.6. Рішення про затримання товарів, документів на них або про додаткову перевірку товарів підтверджується відміткою на залізничній накладній ("Випуск заборонено") під найменуванням товарів із зазначенням підстав прийняття такого рішення. Відмітка завіряється особистою номерною печаткою посадової особи митного органу.

 

3.7. У разі прийняття рішення про направлення товарів до митного органу призначення під митним контролем посадова особа митного органу оформляє доставку відповідно до митного законодавства держави - учасника СНД з урахуванням цієї Типової технології.

 

При цьому митне оформлення і митний контроль товарів прикордонним митним органом проводиться в строки, встановлені технологічним процесом роботи прикордонної станції, узгоджені з митним органом. У разі систематичного перевищення митними органами прикордонних станцій строків митного оформлення товарів і документів на них, передбачених технологічним процесом роботи станції, митні органи повинні погодити інші строки, з їх обгрунтуваннями з адміністраціями залізниць, з врахуванням обсягів та умов роботи таких станцій. Затримка вантажу понад установлений строк оформляється актом загальної форми за підписом представника митного органу і станції та робиться відмітка в накладній, відповідно до УМВС (п. 14.1 СІ до УМВС).

 

3.8. Товари, що прибули на станцію призначення та знаходяться під митним контролем, поміщаються в зони митного контролю, розташовані на місцях загального і незагального користування.

 

У випадках, встановлених національним законодавством, окремі категорії товарів можуть доставлятися на станції, визначені спільними нормативними актами центрального митного органу і органу управління залізничним транспортом держави - учасника СНД.

 

3.9. Посадова особа митного органу призначення після отримання від працівників станції повідомлення про прибуття товарів реєструє повідомлення, проставляє на перевізних документах і документі контролю за доставкою (ДКД) відмітку ("Товар надійшов"). Розкриття транспортних засобів і огляд товарів проводиться в порядку, встановленому в розділі 7 цієї Типової технології.

 

3.10. Посадові особи митного органу перевіряють пред'явлені одержувачем товарів документи і відомості, необхідні для митного оформлення і митного контролю, і проводять митне оформлення товарів у встановленому порядку: проставляються встановлені відмітки і особиста номерна печатка посадової особи митного органу, яка підтверджує закінчення митного оформлення і дає право станції на видачу вантажу одержувачу. Перевізні документи повертаються станції.

 

3.11. На станціях, на території яких структурні підрозділи митних органів відсутні, повідомлення митних органів про прибуття вантажу проводиться по телефону із записом в книзі повідомлення, а повідомлення вантажоодержувачеві - у порядку, встановленому технологічним процесом роботи станції.

 

У цьому випадку для проведення митного оформлення перевізні документи видаються працівниками станції вантажоодержувачеві під розписку, в якій фіксується дата, час отримання документів і зобов'язання вантажоодержувача надати перевізні документи в структурний підрозділ митного органу, а потім повернути в товарну контору.

 

При поверненні вантажоодержувачем перевізних документів після митного оформлення, працівник станції перевіряє наявність відмітки митниці про випуск вантажу з-під митного контролю, після чого здійснює видачу вантажу.

 

3.12. Забороняється видача вантажів з місць загального користування або вивантаження вантажів, поданих на під'їзні шляхи, до закінчення митного оформлення (до проставлення на перевізних документах встановлених відміток і особистої номерної печатки працівника митного органу).

 

3.13. Витрати залізниці, пов'язані з простоєм перевізних засобів і зберіганням вантажу до прийняття рішення митним органом про випуск вантажу, відшкодовуються вантажоодержувачем або експедитором.

 

4. Порядок митного оформлення і контролю товарів при вивезенні за межі держави - учасника СНД

 

4.1. Посадові особи митного органу в установлені терміни проводять митне оформлення товарів і приймають рішення про випуск за кордон. Рішення митного органу завіряється встановленою відміткою ("Випуск дозволено") в графі "Відмітки митниці" залізничної накладної і додатковому примірнику дорожньої відомості, призначеній для залізниці відправлення. У цих же документах вказується номер вантажної митної декларації (ВМД). Вказані відмітка і номер ВМД завіряються особистою номерною печаткою посадової особи митного органу.

 

У випадках, визначених митним законодавством держави - учасника СНД, митним органом оформляється доставка товарів під митним контролем.

 

4.2. Перевізні документи з відмітками митних органів, четвертий лист ВМД, а в установлених випадках ДКД, передаються на залізничну станцію для прийому товарів до перевезення. Перший лист ВМД залишається в справах митниці.

 

4.3. Про прибуття товарів на прикордонну станцію працівники станції зобов'язані повідомити митний орган шляхом пред'явлення документів (передавальної відомості, перевізних і прикладених супровідних документів, четвертого листа ВМД (ДКД).

 

4.4. Посадова особа митного органу в двох примірниках передавальної відомості відмічає час прийняття і повернення документів.

 

4.5. У разі надходження на прикордонну станцію товарів, стосовно яких необхідний додатковий розгляд, посадовою особою прикордонного митного органу проставляється відповідна відмітка про затримання товарів на перевізних документах і вказується підстава прийняття такого рішення.

 

Перевірка документів, відомостей і додаткової інформації при затриманні товарів повинна бути завершена в можливо короткі строки.

 

4.6. Після прийняття рішення про випуск товарів за кордон перевізні і супровідні документи повертаються прикордонній станції.

 

4.7. У разі надходження на прикордонну передавальну станцію вантажів, прийнятих в порушення цієї Типової технології, або вантажів, стосовно яких необхідний додатковий розгляд у митному відношенні, посадовою особою митного органу робиться на перевізних документах відмітка "Випуск заборонено" і вказується підстава для прийняття такого рішення. Вказані відмітки завіряються особистою номерною печаткою посадової особи митного органу, а документи повертаються працівникам станції. У цьому випадку працівники станції, з участю митних органів, складають акт загальної форми, в якому вказується причина, термін затримки та інші дані, на підставі яких продовжується термін доставки вантажу і компенсуються збитки, понесені залізницею. Термін доставки такого вантажу за призначенням збільшується на час, необхідний для закінчення митного оформлення і прийняття рішення про випуск вантажу. Збитки залізниці, пов'язані з простоєм вагонів і зберіганням вантажу, відшкодовуються вантажовідправником.

 

Перевірка наявності і правильності оформлення документів, відомостей і додаткової інформації при затриманні вантажу повинна бути завершена в можливо короткі терміни, але не пізніше за терміни, встановлені національним законодавством з дати затримання.

 

Запит працівниками прикордонної митниці, що стосується митного оформлення, прямує в регіональну митницю відправлення негайно після виявлення додаткових відомостей і інформації, що підлягають перевірці. Регіональна митниця зобов'язана направити до прикордонного митного органу всю необхідну інформацію не пізніше трьох днів, а з вантажів, що швидко псуються, - протягом доби після отримання запиту.

 

4.8. Для оперативного обміну інформацією залізниці надають право митним органам користуватися відомчим телеграфним і телефонним зв'язком. У цьому випадку телеграми повинні підписуватися начальником станції і керівником митного органу.

 

5. Порядок митного оформлення і контролю транзитних товарів

 

5.1. Митне оформлення і митний контроль транзитних товарів проводиться в порядку, встановленому для товарів, що ввозяться на митну територію держави - учасника СНД (розділ 3 цієї Типової технології).

 

5.2. Перевезення транзитних товарів здійснюється з прикордонного пункту ввезення до прикордонного пункту вивезення під митним контролем.

 

5.3. Транзитні товари підлягають декларуванню в митному органі ввезення на територію держави - учасника СНД відповідно до національного законодавства.

 

Збори за митне оформлення транзитних товарів, походженням з держав - учасниць СНД, що перевозяться в держави - учасники СНД або з цих держав, не стягуються (це положення не використовується ДМСУ).

 

При переміщенні транзитних вантажів відповідно до міжурядових Угод про єдині умови транзиту через території держав - учасників СНД або Митного союзу декларування вантажів проводиться шляхом пред'явлення перевізних і супровідних документів, при цьому митні органи взаємно визнають засоби ідентифікації транзитних товарів і документи, необхідні для контролю транзитних товарів і транспортних засобів.

 

5.4. Транзитні товари, митне оформлення яких не може бути зроблене або заборонені до ввезення і транзиту відповідно до національного законодавства держави - учасника СНД і, відповідно, у разі неможливості їх подальшого проходження по території держави - учасника СНД, підлягають поверненню за кордон в термін, встановлений технологічним процесом роботи прикордонної станції зі стягуванням тарифу з експедиторської організації, вказаної в перевізних документах.

 

5.5. Посадова особа митного органу після прийняття рішення про можливість перевезення транзитних товарів, проставляє направляючий штамп на всіх примірниках транзитної декларації, а також на залізничній накладній і додатковому примірнику дорожньої відомості, що вилучається на вихідній прикордонній станції.

 

Митний контроль за перевезенням транзитних товарів проводиться відповідно до законодавства держави - учасника СНД.

 

5.6. Транзитні товари, за винятком товарів, що швидко псуються, можуть бути оглянуті митними органами в будь-якому пункті на шляху прямування, якщо є достатні підстави вважати, що транзитні товари перевозяться з порушенням законодавства країни транзиту. Огляд таких товарів проводиться з дозволу начальника митного органу або особи, що його заміщає, і проводиться в присутності працівника станції, де проводиться огляд.

 

Порядок огляду товарів і складання акта розкриття транспортного засобу вказані в розділі 7 цієї Типової технології.

 

6. Порядок митного оформлення при переадресуванні товарів

 

6.1. Переадресування товарів, що знаходяться під митним контролем, із зміною вантажоодержувача або залізничної станції призначення проводиться залізницею в порядку, встановленому державою - учасником СНД, відповідно до Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення (УМВС), при наявності згоди митного органу, в зоні діяльності якого знаходяться вказані товари.

 

6.2. Для оформлення переадресування особа, що має повноваження на товари, зобов'язана пред'явити до митного органу, вказаного в пункті 6.1, заяву про переадресування товарів і документи, що підтверджують необхідність переадресування товарів на нову станцію призначення.

 

Переадресування дозволяється митним органом при дотриманні таких умов:

 

- наявності митного органу в новому місці призначення;

 

- забезпеченні сплати митних платежів, якщо інше не передбачене національним законодавством.

 

6.3. Митний орган, вказаний в пункті 6.1, при переадресуванні товарів:

 

- інформує митний орган відправлення і призначення про пред'явлення товарів і їх переадресування до іншого митного органу;

 

- анулює направляючий штамп митниці відправлення (або прикордонної митниці) в ДКД і проставляє новий направляючий штамп;

 

- контролює доставку товарів до нового митного органу призначення під митним контролем.

 

6.4. Переадресування окремих вагонів з маршруту або групи, прямуючої за однією накладною, не допускається.

 

6.5. Перевантаження вантажів з одного виду транспорту на інший здійснюється під контролем митного органу, в зоні діяльності якого здійснюється перевалка. Порядок перевантаження і контролю визначається спільною технологією роботи митного органу і залізниці. При перевантаженні вантажів посадова особа митного органу, що здійснює контроль, вилучає додатковий лист вантажної митної декларації і провізну відомість.

 

7. Порядок митного огляду товарів і транспортних засобів,

накладення і зняття засобів ідентифікації

 

7.1. Митні органи можуть проводити вибірковий митний огляд транспортних засобів і товарів, що переміщуються через митний кордон держави - учасника СНД. При митному огляді проводиться розкриття транспортних засобів і упаковки окремих вантажних місць з метою ідентифікації товарів і виявлення товарів, не заявлених митному органу.

 

7.2. Рішення про митний огляд товарів приймається митним органом у порядку, визначеному митним законодавством і цією Типовою технологією.

 

7.3. Товари (за винятком переліку товарів, перевезення яких допускається без накладення пломб згідно з нормативним актом держави - учасника СНД) перевозяться під митним контролем за пломбами (ЗПП) вантажовідправників, залізниць або митного органу.

 

7.4. Пломби (ЗПП), накладені при перевезеннях товарів під митним контролем, можуть зніматися тільки посадовими особами митних органів, а після митного оформлення - вантажоодержувачем або залізницею, за винятком випадків, коли існує реальна загроза знищення, безповоротної втрати або істотного їх псування.

 

7.5. При накладенні пломби (ЗПП) митним органом робиться відмітка в перевізних документах і в акті розкриття вагона (контейнера).

 

Акт розкриття вагона (контейнера і т. п.) повинен бути підписаний працівниками залізничної станції, на якій проводилося розкриття, митних органів та інших контролюючих організацій, що брали участь в огляді, і завіряється календарним штемпелем станції.

 

Станція, що склала акт, повинна внести в накладну в графу "Відмітки залізниці" відмітку про складання акта розкриття або зробити відмітку про таке розкриття, яка завіряється підписом працівника станції і накладенням календарного штемпеля станції.

 

Накладення нових пломб на перевізні засоби проводиться митним органом або прикордонною передавальною станцією. Такі пломби прирівнюються до пломб відправника.

 

7.6. При знятті пломб (ЗПП) і розкритті транспортних коштів та упаковки окремих вантажних місць для митного огляду посадові особи митних органів в присутності працівників станції складають акт митного огляду.

 

Накладення нових пломб (ЗПП) на транспортний засіб проводиться митним органом і залізницею.

 

Акт митного огляду складається в 3-х примірниках і розподіляється таким чином:

 

- перший примірник прикладається до перевізних документів і прямує на станцію призначення;

 

- другий примірник залишається в справах митного органу, що проводив митний огляд;

 

- третій примірник передається в справи станції.

 

Накладення нових пломб (ЗПП) на транспортні засоби проводиться митним органом. Інформація про нові пломби (ЗПП) вказується в порядку, передбаченому в пункті 7.5 цієї Типової технології.

 

Нові справні пломби (ЗПП) митних органів або залізниці, про які зроблені відмітки в перевізних документах, прирівнюються до пломб (ЗПП) відправника або станції відправлення.

 

7.7. Видача товарів одержувачу проводиться в установленому порядку з урахуванням змісту актів митного огляду.

 

Оформлений акт митного огляду і справні нові пломби (ЗПП), накладені митними органами при митному огляді товарів в державі - учасниці СНД, визнаються митними органами призначення або прикордонними митними органами при ввезенні на митну територію будь-якої держави - учасниці СНД для цілей митного контролю.

 

8. Контроль у разі аварії або дії непереборної сили

 

8.1. Якщо при перевезенні товарів під митним контролем через несправність транспортних засобів (аварії, дії непереборної сили, технічних причин) неможливо більше використовувати транспортний засіб, залізниця перевантажує товари і оформляє документи відповідно до нормативного акта держави - учасниці СНД. При цьому до перевізних документів прикладається додатковий примірник акта загальної форми (комерційного акта) для митного органу призначення або прикордонного митного органу при вивезенні товарів з держави - учасниці СНД для цілей митного контролю.

 

Вказаний акт загальної форми (комерційний акт), оформлений державою - учасницею СНД, де перевантажувалися товари, визнається митними органами призначення або прикордонними митними органами при ввезенні на митну територію будь-якої держави - учасниці СНД для цілей митного контролю.

 

8.2. У разі неможливості подальшого перевезення товарів, що швидко псуються, залізниця вживає заходів до недопущення їх псування і повідомляє про це найближчий митний орган.

 

Митний орган негайно вживає заходів для митного оформлення вказаних товарів, відповідно до митного законодавства держави - учасниці СНД, на підставі супровідних документів.

 

У разі неможливості подальшого перевезення небезпечних вантажів, внаслідок чого виникає реальна загроза нанесення шкоди природному середовищу, життю і здоров'ю людей, залізниця може самостійно розпорядитися такими вантажами відповідно до національного законодавства держави - учасниці СНД, з подальшим повідомленням найближчого митного органу.

 

9. Контроль у разі відчеплення вагонів і порядок повернення

помилково засланих товарів

 

9.1. У випадку відчеплення в дорозі одного або декількох вагонів, що прямують за однією залізничною накладною (несправність рухомого складу, перевищення встановленої вагової норми або з інших причин), станція складає про це акт загальної форми, а також, якщо товари відправляються за призначенням - досилочну дорожню відомість відповідно до угод. Перший примірник акта прикладається до основних перевізних документів, другий - до досилочних, третій - залишається в справах станції. При складанні вказаного акта, станція переносить в нього всі митні відмітки, що є в залізничній накладній на основну відправку. Про відчеплення вагона робиться відмітка в основній накладній і дорожній відомості.

 

На передавальних прикордонних станціях при проходженні вагонів по маршрутних відправках за межі держави - учасника СНД ведеться спеціальний облік вагонів, що не прибули по основному перевізному документу, на підставі відміток в накладній і дорожній відомості, а також актів загальної форми, складених станціями відчеплення, з обов'язковим зазначенням номера вагона, номера основної відправки, номера досилочної дорожньої відомості, номера акта загальної форми і змісту відміток митних органів, що є в накладній. На підставі цих даних, звірених з даними акта загальної форми, прикладеного до досилки, випуск товарів за межі держави - учасника СНД здійснюється за рішенням митного органу.

 

У разі відсутності при досилочному документі акта загальної форми, складеного спочатку станцією відчеплення, або відсутності в цьому акті відомостей про відмітки митних органів, передавальна прикордонна станція складає на таку досилку свій акт загальної форми, переносить в нього наявні виписки з основного документа, що раніше прослідував, і пред'являє всі документи митним органам для розв'язання питання про подальше перевезення товарів за призначенням.

 

9.2. У разі виявлення залізницею бездокументних товарів і встановлення в ході розшуку залізницею їх приналежності іноземному одержувачу, залізниця:

 

- інформує митний орган, в регіоні якого знаходяться товари, про приналежність товарів;

 

- подає до митного органу розшукову переписку, що підтверджує приналежність товарів, копію комерційного акта і письмову заяву станції про відправку товарів.

 

На підставі цих матеріалів митний орган приймає рішення про направлення товарів за призначенням з проставленням всіх необхідних відміток в досилочних відомостях для пропуску через кордон.

 

9.3. Повернення помилково засланих товарів проводиться за рішенням митного органу, що приймається на основі письмового звернення станції. У письмовому зверненні станції обов'язково повинні бути вказані номери перевізних засобів і найменування товарів.

 

10. Зберігання товарів, що є речовими доказами

 

10.1. Товари, затримані як речові докази, після порушення справ про контрабанду або порушення митних правил підлягають вивантаженню з транспортних засобів і поміщенню їх на склади тимчасового зберігання, власниками яких є митні органи, відповідно до митного законодавства держави - учасниці СНД.

 

У разі відсутності в митного органу складу тимчасового зберігання такі товари можуть зберігатися на складах тимчасового зберігання залізниці або в інших місцях під митним контролем.

 

10.2. При вилученні речових доказів посадова особа митного органу пред'являє залізниці постанову про вилучення (конфіскацію) товарів і розписується в дорожній відомості про вилучення товарів.

 

10.3. У разі переміщення товарів на склади тимчасового зберігання внаслідок прийняття рішення про їх конфіскацію витрати залізниці, провізний тариф і збори за простій вагонів відшкодовуються юридичними або фізичними особами, що допустили незаконне переміщення товарів через державний кордон держави - учасниці СНД або органом, що реалізовує згодом конфіскований вантаж.

 

11. Відповідальність

 

11.1. Залізниці та особи, що переміщують товари і транспортні засоби через митний кордон держави - учасниці СНД, несуть відповідальність за порушення митних правил відповідно до національного законодавства держави - учасниці СНД.

 

11.2. Посадові особи несуть відповідальність за порушення митних правил, якщо в їх службові обов'язки в момент здійснення ними правопорушення входило забезпечення виконання вимог, встановлених національним законодавством держави - учасниці СНД і міжнародними договорами держави - учасниці СНД, контроль за виконанням яких покладений на митні органи.

 

11.3. Митні органи несуть відповідальність за збитки або шкоду, заподіяну залізницям, особам або майну внаслідок своїх неправомірних рішень, дій або бездіяльності працівників митних органів при виконанні ними службових і трудових обов'язків. Збитки або шкода відшкодовуються в порядку, передбаченому національним митним законодавством держави - учасниці СНД. Шкода, заподіяна вантажовласнику правомірними діями митних органів, відшкодуванню не підлягає.

 

11.4. Митні органи несуть відповідальність за простій вагонів більше строків, встановлених національними нормативними актами.

 

12. Порядок контролю при використанні особливого порядку декларування

 

У разі використання за дозволом митного органу відправлення при митному оформленні товарів особливого порядку декларування (подача тимчасової, неповної або періодичної митної декларації, спрощений порядок декларування), що вивозяться, додатковий лист ВМД не прикладається.

 

Після номера ВМД, проставленого в перевізних документах, посадовою особою митного органу відправлення вноситься буквений символ "ОПД" (особливий порядок декларування).

 

У цьому випадку митне оформлення вантажів на прикордонній залізничній станції проводиться без пред'явлення додаткового листа митної декларації.

 

13. Контроль і оформлення пасажирських поїздів

 

13.1 Об'єктами контролю й оформлення в пасажирських поїздах є: транспортні засоби (локомотиви, пасажирські, багажні і поштові вагони, вагони-ресторани, вагони-кафе), товари фізичних і юридичних осіб.

 

13.2. Контроль і оформлення товарів, переміщуваних пасажирськими поїздами, проводиться відповідно до національних законодавств держав - учасниць СНД в транспортних засобах під час стоянок або руху поїздів, а також в приміщеннях пунктів пропуску (в оглядових залах, багажних і поштових приміщеннях, на складах тощо).

 

13.3. Контроль і оформлення товарів, переміщуваних як несупроводжуваний багаж і поштові відправлення в багажних і поштових вагонах, проводиться відповідно до цієї Типової технології за перевізними та іншими документами.

 

13.4. Контроль і оформлення товарів, переміщуваних як багаж, у пасажирських вагонах і товарів, що належать транспортним службовцям, проводиться відповідно до митного законодавства держав - учасниць СНД.

 

13.5. У вагонах-ресторанах (вагонах-кафе) товари, призначені для обслуговування пасажирів, і валюта переміщуються відповідно до митного законодавства держав - учасниць СНД, якщо інше не передбачене цією Типовою технологією.

 

Первинне оформлення товарів і валюти проводиться митними органами держав, в яких формуються поїзди, з оформленням митної декларації за формою, приведеною в додатку 2.

 

Один примірник оформленої декларації залишається у вагоні-ресторані для пред'явлення митним органам на шляху прямування, інший примірник - в митному органі, що проводив оформлення.

 

Відомості про наявність товарів і валюти завіряються в кінці граф 4 - 9 декларації підписами і особистими печатками посадових осіб митних органів при кожному перетині кордонів держав - учасниць СНД.

 

Товари і валюта, вказані при первинному оформленні, на всьому шляху прямування не обкладаються митними платежами (крім зборів за митне оформлення) і до них не застосовується система заставних платежів при контролі за доставкою. Придбані на шляху прямування товари і виручена валюта пропускаються відповідно до митного законодавства держав, через які прямують вагони-ресторани.

 

13.6. Митні органи спільно з залізничними адміністраціями встановлюють порядок взаємодії з метою якісного і своєчасного митного контролю і оформлення пасажирських поїздів. Вказаний порядок взаємодії повинен включати таке:

 

а) час стоянок поїздів на прикордонних передавальних станціях визначається залізницями за принципом достатності для проведення митного контролю і оформлення, в свою чергу митні органи несуть відповідальність за своєчасне оформлення поїздів в межах встановленого часу;

 

б) залізниці сповіщають пасажирів на вокзалах і на шляху прямування про майбутній митний контроль і про основні положення митних правил на підставі інформації, що надається митними органами.

 

13.7. Декларування товарів і валюти при переміщенні їх через внутрішні митні кордони між державами - учасницями СНД проводиться із застосуванням єдиної митної декларації, затвердженої Радою керівників митних служб держав - учасниць СНД. Декларація оформляється митними органами держави первинного відправлення поїзда і признається митними органами інших держав - учасниць СНД як документ, що підтверджує переміщення вказаних у ній товарів і валюти.

 

___________

 

ДМСУ

Новини
28 серпня 2009 року, 15:48
У МОРСЬКИХ ПОРТАХ ЗБУДУЮТЬ ЗЕРНОВІ ТЕРМІНАЛИ
27 серпня 2009 року, 17:42
Одеська залізниця знову здобула першістьугалузевому змаганні між трудовими колективами залізниць України
27 серпня 2009 року, 17:35
Уряд забезпечив фінансування будівництва терміналу міжнародного аеропорту «Харків» в повному обсязі
27 серпня 2009 року, 17:01
Україна має всі можливості для розвитку комбінованих перевезень вантажів, - заступник Міністра Володимир Бадагов
27 серпня 2009 року, 13:59
Мінтрансзвязку здійснює усі необхідні заходи з врегулювання конфліктних питань між портом «Южний» та приватною компанією «Трансінвестсервіс», – Василь Шевченко
27 серпня 2009 року, 12:25
Перший заступник Міністра транспорту та зв’язку України Василь Шевченко перебуває з робочою поїздкою у Харкові
27 серпня 2009 року, 11:04
У підсумку за сім місяців порт «Южний» займає перше місце за фінансовими показниками серед усіх українських портів
27 серпня 2009 року, 09:50
Василь Шевченко доручив продовжити роботу з вирішення ситуації з захопленим піратами судном «Аріана»
26 серпня 2009 року, 18:05
Заступнику голови Укрморрічфлоту Олександру Щипцову присвоєно почесне звання «Заслужений працівник транспорту України»
26 серпня 2009 року, 17:25
Придніпровська залізниця відремонтує 6,5 км колії протягом тижня
Усі новини
 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 

Публічні громадські обговорення
21 серпня 2009 року
На публічне обговорення виноситься розроблений Державною авіаційною адміністрацією проект розпорядження Кабінету Міністрів України „Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку авіації спеціального призначення на період до 2019 року”
22 липня 2009 року
Мінтрансзв’язку пропонує зменшити ставку канального збору за проходження Бузько-Дніпровсько-лиманським каналом, що стягується ДП «Дельта-Лоцман»
23 червня 2009 року
Державіаадміністрація ініціює зміни до Правил організації і проведення наземних та льотних перевірок наземних засобів радіотехнічного забезпечення польотів, авіаційного електрозв‘язку та світлосигнального обладнання аеродромів
16 червня 2009 року
Мінтрансзв’язку виносить на громадське обговорення проект наказу «Про затвердження порядку розроблення затвердження паспорта автобусного маршрута»
Усі обговорення

Контакти  |  Адміністратор  |  Мапа сайту
© 2008 Міністерство транспорту та зв'язку України