This version of the page http://ilhome.net/politic_news.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-31. The original page over time could change.
GCN.UA
Установить Flash-player
Категории:
  • Новости ГСН
  • Политика
  • Спорт
4 января 2008
  Політологи прогнозують в 2008 році зміни до Конституції



Процес політичного реформування і підготовки внесення змін до Конституції України в 2008 році буде активізований, вважають українські політологи.

"Враховуючи те, що нашим політичним групам потрібно випускати десь пару постійно, цим майданчиком можуть бути або позачергові місцеві вибори, або конституційний процес. Швидше за все, це буде друге", - заявив заступник директора Центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Валерій Чалий.



На його думку, наступного року активізується дискусія з приводу змін і ухвалення нового тексту Конституції. "І ось ця дискусія заповнюватиме багато в чому активність політиків наступного року. Розвиватиметься у напрямі перетягування повноважень, як це завжди буває. У яку сторону - залежить все ще і від рейтингів політиків", - підкреслив політолог.



"Річ у тому, що зараз ключове питання: яка буде ціна призу президентства в Україні на наступних президентських виборах?", - пояснив він свою точку зору.



"Від того, якою буде ціна цього призу, залежить багато в чому і політична система, яка закріплена в Конституції... ніхто не допустить домінування одного центру влади в Україні. Спроби президента свого часу зробити це не увінчалися успіхом, спроби Кабінету міністрів також не увінчалися успіхом. Я думаю, що все-таки ми йдемо до моделі не домінування одного центру влади. Це складна модель, вона достатньо аморфна для управління державою, але, мабуть, цей перехідний етап необхідний. Його проходили наші сусіди, які сьогодні вийшли з кризи, більш того, вступили в Європейський Союз", - зазначив Чалий.



Він підкреслив, що найближчі декілька років пройдуть під знаком завершення трансформації політичної системи України, і "закінчиться це тільки на президентських виборах".



У свою чергу, директор Центру соціальних досліджень Софія, Андрій Єрмолаєв висловив думку, що політична реформа стане своєрідним "мейнстрімом української політики 2008 року".



"Нас чекає і робота конституційних зборів, які ініціює президент, виникатимуть альтернативні суспільні структури, що працюють над політичним законодавством. Нас чекають непрості парламентські дебати з приводу можливих змін до Конституції, тому що необхідна легітимація і законодавча підтримка хоч би на етапі першого читання ініціатив щодо зміни політичної системи", - припустив Єрмолаєв.



При цьому він не виключає, що в Україні буде проведений референдум на предмет внесення змін до Конституції. Всі політичні сили, додав А. Єрмолаєв, ініціюватимуть свої законопроекти про зміни в Основний закон. "Тому що політична реформа, як і в 2004, так і в 2008 році, стає інструментом підготовки до нових політичних перемог", - констатував він.





За матеріалами Інтерфакс-Україна, www.korrespondent.net
 


4 января 2008
  Яценюк розповів, що не збирається бути наступником Ющенка


Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк заявив, що не сумнівається в тому, що парламент скасує депутатську недоторканність і заперечив чутки про те, що він є наступником Віктора Ющенка на посту Президента України.

“Безперечно, так і буде”, - сказав Яценюк в інтерв’ю газеті Україна молода, відповідаючи на запитання щодо виконання обіцянок про скасування недоторканності.

Голова ВР нагадав, що у парламенті з цього приводу вже зареєстрований не один законопроект.

“Але ж там є специфіка: аби скасувати депутатську недоторканність, треба змінювати Конституцію. На це потрібно кілька сесій ВР і триста голосів. І це цілком можливо. Хай хтось з депутатів тільки спробує на очах у виборців не проголосувати”, - сказав він.

При цьому, за словами спікера, головне - не доводити недоторканність до абсурду, коли народний депутат несе відповідальність за свої політичні висловлювання.

Водночас Яценюк зізнався, що був одним із найзатятіших противників гасла НУ-НС про скасування депутатської недоторканності.



“Бо аж ніяк не вважаю скасування депутатської недоторканності ключовим пріоритетом. Таке гасло визначив штаб (блоку НУ-НС), але, чесно кажучи, я не вважаю, що це було дуже розумно”, - сказав Яценюк.



Крім того Арсеній Яценюк вважає нісенітницею чутки про те, що він є наступником Ющенка на посту Президента України.



“Та ну, це дурня. Усі ці розмови про Яценюка-«наступника» - не більше, ніж дискредитація мене особисто”, - сказав спікер. Спікер наголосив, що такі чутки є одним з методів створити для нього проблеми у стосунках з різними людьми. “Я ці питання навіть близько не розглядаю”, - сказав Яценюк.

Відповідаючи на запитання, чи погодиться він на це, якщо його проситиме Ющенко Яценюк сказав: “Наш Президент - молодий, з першим терміном... Навіщо йому мене просити?! Конституцією передбачена можливість балотуватися вдруге”.





За матерiалами УНІАН, korrespondent.net
 


22 декабря 2007
  Сегодня девять стран вошли в Шенгенскую зону

21 декабря 2007 года девять стран - Венгрия, Латвия, Литва, Эстония, Мальта, Словакия, Словения, Чехия и Польша - присоединяются к Шенгенской зоне. Расширение, как считают эксперты, удобно для туристов, поскольку по одной визе можно будет посетить 24 страны сразу.

"Допустим, комбинированный тур, к примеру очень популярный, Прага - Вена. Если раньше надо было оформлять две визы - чешскую и австрийскую, Шенген, - сейчас можно оформить только одну", - заметила пресс-секретарь российского союза туриндустрии Ирина Тюрина.

Эти страны уже давно работают по Шенгенским правилам, поэтому принципиально, для туристов, ничего не изменится", - сказала она.

В то же время португальский дипломат Карлуш Серейра заметил, что на территории Шенгенской зоны в целях безопасности действует "черный список" лиц, которым запрещен въезд на территорию стран соглашения.

Шенгенское соглашение - соглашение Об отмене паспортного таможенного контроля между рядом стран Европейского союза, изначально подписанное 14 июля 1985 года семью европейскими государствами (Бельгией, Нидерландами, Люксембургом, Францией, Германией, Португалией и Испанией). Оно вступило в силу 26 марта 1995 года.

Договор был подписан в Шенгене - маленьком городке в Люксембурге.

C тех пор к соглашению присоединились ещё несколько стран, и по состоянию на 2006 год соглашение действует в пятнадцати странах: Австрия, Бельгия, Дания, Финляндия, Франция, Германия, Исландия, Люксембург, Нидерланды, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция. Вместе эти страны образуют Шенгенскую зону.

Все Шенгенские страны, за исключением Норвегии и Исландии, являются членами ЕС.

Два члена Евросоюза (Ирландия и Великобритания) остаются вне Шенгенской зоны.



По материалам РИА Новости, Wikipedia, Корреспондент.net


 













CopyrightR 2007 ISP Global City Net Ltd. All rights reserved.