This version of the page http://novynar.com.ua/business/43946/print (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-30. The original page over time could change.
Новинар | Дослідження: Українці не хочуть витрачати гроші, але й відкладати заощадження вважають ненадійним
Бізнес

Дослідження: Українці не хочуть витрачати гроші, але й відкладати заощадження вважають ненадійним

17 листопада 2008
Кількість негативно налаштованих українців, які вважають, що зараз поганий час для здійснення великих покупок для дому, збільшилася вдвічі порівняно з даними попереднього періоду, водночас, зросла і кількість тих, хто вважає жовтень невдалим періодом, для того, щоб відкладати заощадження.

Про це на прес-конференції в агентстві Інтерфакс-Україна повідомили представники організацій, що проводили дослідження - Міжнародного центру перспективних досліджень та компанії GfK Україна.

Результати дослідження свідчать про те, що третина опитаних українців вважають, що зараз поганий час для здійснення великих покупок, таких як меблі та велика побутова техніка. У порівнянні з квітнем 2008 року кількість негативно налаштованих респондентів збільшилася з 16% до 33% у жовтні. Знизилося на 10% і кількість опитаних, що зараз гарний час для здійснення масштабних покупок - з 23% у квітні до 13% у жовтні.

Старший дослідник компанії GfK Україна Дмитро Яблоновський вважає, що серед причин, які негативно вплинули на бажання українців витрачати гроші, в першу чергу, ускладнення доступу до споживчих кредитів, які практично перестали видавати українські банки.

"Ще однією особливістю України є те, що населення пов'язує свої економічні очікування з політичною нестабільністю в країні більше, ніж з економічною світовою кризою", - зазначив Яблоновський.

Водночас, більше половини респондентів (55%) впевнені, що зараз поганий час і для відкладання заощаджень, причому 43% опитаних основною причиною називають високе зростання інфляції і, як наслідок, знецінення заощаджень. Практично однакова кількість респондентів вважають, що відкладати гроші зараз не варто, тому що немає надійних шляхів зберегти заощадження, і грошових доходів вистачає тільки на поточні витрати - 31% і 30% відповідно. Практично чверть респондентів готові свої поточні заощадження частково витратити, а частково зберегти - таку відповідь дали 39% опитаних.

"В умовах кризи у населення немає єдиної стратегії поведінки, і з усіх стратегій дуже складно знайти найбільш виграшну", - вважає Яблоновський. За його словами, з одного боку погіршення економічної ситуації повинне стимулювати до обмеження грошових витрат, однак високий рівень інфляції робить грошові заощадження непривабливими.

У цих умовах, експерти очікують тимчасове зростання витрат на товари та послуги щоденної потреби, однак подальший сценарій, за словами Яблоновського, вельми невизначений.
Польовий етап дослідження проводився з 17 по 31 жовтня в усіх регіонах України. У рамках дослідження було опитано 1000 українців. Моніторинг споживчих настроїв проводиться з 2000 року Міжнародним центром перспективних досліджень спільно з компанією GfK Україна, що займається маркетинговими дослідженнями.

Нагадаємо, опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології у вересні показало, що 40% українців побоюються розколу країни.

Раніше повідомлялося, що ВВП України в жовтні знизився на 2,1%.

За матерiалами  Інтерфакс-Україна