This version of the page http://apitu.org.ua/radakmu (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-27. The original page over time could change.
Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України | Асоціація підприємств інформаційних технологій України

Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України

Урочистості з нагоди Дня підприємця

4 вересня в Клубі КМУ в рамках святкування „Дня підприємця” Держкомпідприємництва спільно з Радою підприємців при КМУ і Комітетом ВРУ з питань регуляторної політики та підприємництва урочисто вшанувуватиме кращих представників бізнесових кіл.

В урочистостях планують взяти участь:

  • Цой Володимир Валерійович, голова правління АПІТУ, президент МТІ
  • Чубатюк Юрій Миколайович, заступник голови правління АПІТУ, президент компанії "Еверест".
  • Пероганич Юрій Йосипович, генеральний директор АПІТУ

АПІТУ виступає за вдосконалення процедури державних закупівель

Впродовж останніх двох місяців серед представників бізнесу та влади активно ведеться обговорення удосконалення існуючої процедури державних закупівель. Зокрема, 23 квітня 2009 року відбулися громадські слухання з питань держзакупівель, організовані Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України, спільно з Міністерством економіки України та Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва http://apitu.org.ua/node/1133 . Також 28 травня 2009 року відбулося засідання Комітету підприємців малого та середнього бізнесу при ТПП України, на якому було запропоновано зосередится на приципових моментах, в яких можуть бути заховані корупційні схеми. З огляду на це, до розробки законопроекту більше залучати представників бізнесу.

На основі поданих компаніями-членами АПІТУ зауважень до проекту Закону України „Про здійснення державних закупівель”, рестр. № 2263-1 Асоціацією підготовлено та подано до Ради підприємців при КМУ пропозиції до законопроекту. Серед принципових вимог АПІТУ є:

Порядок митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов’язковій сертифікації в Україні

21 травня 2009 у приміщені Українського дому відбулося розширене засідання Кабінету Міністрів України з питань антикризових заходів для підтримки і розвитку підприємництва під головуванням Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко за участі голови Держкомпідприємництва України Олександри Кужель та голови Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Оксани Продан. В засідання взяв участь генеральний директор АПІТУ Юрій Пероганич.

В результаті роботи, яку провела АПІТУ спільно з Громадським форумом Львова та іншими членами Ради підприємців при КМУ, був підготовлений проект змін до чинного порядку митного формлення та поданий через Раду підприємців до уряду. 21 травня 2009 проект був прийнятий у формі Постанови КМУ №492 (див. нижче).

Новий порядок значно покращує механізм віднесення товарів до контрольованих через:
  1. покладання на Держспоживстандарт обов'язку встановлювати перелік продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації;
  2. чітке визначення поняття контрольованих товарів - для віднесення товару до такого, що потребує обов'язкової сетрифікації, мають співпадати одночасно два елементи: а) код товару за УКТЗЕД; б) його назва
  3. поширення рішення органу сертифікації не на окрему партію, а на весь термін дії зовнішньоекономічного контракту.

Громадські слухання з питань держзакупівель

23 березня 2009 року у приміщенні клубу Кабінету Міністрів України відбулися громадські слухання з питань держзакупівель, організовані Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України, спільно з Міністерством економіки України та Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва. На слуханнях обговорювався проект Закону України „Про здійснення державних закупівель”, реєстр. № 2263-1. В обговоренні взяли участь голова Ради підприємців при КМУ О. Продан, голова Держкомпідприємцтва О.Кужель, заступник Міністра економіки України В. М. Пантелеєнко, представники органів виконавчої влади та громадських об`єднань. Учасники громадських слухань висловили свої зауваження до даної редакції законопроекту, зокрема до ст. 44, яка передбачає створення комісії з питань розгляду скарг та звернень. О.Кужель запропонувала відмовитися від прийняття Закону України „Про здійснення державних закупівель”, натомість внести зміни до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти та представила проект постанови КМУ „Про внесення змін до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”.

Учасники слухань погодилися з тим, що законопроект є недосконалим та не може бути прийнятий в такому вигляді. За результатами обговорення було вирішено:

- направити від усіх асоціацій звернення до Голови ВРУ В. Литвина та Голови комітету Верховної Ради України з питань економічної політики О. Ткаченка про недопустимість прийняття законопроекту в поточній редакції.

- створити робочу групу при комітеті ВРУ з питань економічної політики з доопрацювання проекту Закону "Про здійснення державних закупівель".

АПІТУ планує направити пропозиції та зауваження до законопроекту до комітету ВРУ з питань економічної політики та Ради підриємців при КМУ.

Громадські слухання з питань митного оформлення

12 березня 2009 року у приміщенні клубу Кабінету Міністрів України відбулися громадські слухання з питань митного оформлення товарів, організовані спільно Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України, Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва та Державною митною службою України.

В засіданні прийняли участь Голова ДМСУ Макаренко А.В., голова Деркомпідприємництва Кужель О.В. та голова Ради підприємців при КМУ Продан О.П. АПІТУ була представлена генеральним директором Ю. Пероганичем та юристом В. Шидлик.

На засіданні обговорювалися актуальні проблеми, які виникають у суб’єктів підприємницької діяльності при митному оформленні товарів. Учасники громадських слухань зазначили, що реалізація процедур митного оформлення в Україні є однією з найбільш обтяжливих у Європі, що призвело до втрати транзитної привабливості країни.

Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України запрошує бізнесменів на відкриті зустрічі

Голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Оксана Продан, реагуючи на численні звернення підприємців, щодо порушення їхніх прав на здійснення підприємницької діяльності та створення штучних перешкод у ведені бізнесу, закликає всіх підприємців розробляти конкретні пропозиції, щодо їх вирішення і приєднуватися щосереди з 15 до 18 години до прямого діалогу з головою та членами Ради.

Учасником відкритих зустрічей, які проходять в Києві, в приміщенні Клубу Кабінету Міністрів (Інститутська, 7), може стати кожен бажаючий, для цього не потрібна ані реєстрація, ані попередній запис.

Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України визначила пріоритети на 2009

13.02.2009 відбулося чергове засідання Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України. Участь у засіданні взяв генеральний директор АПІТУ Юрій Пероганич.

Учасники прийняли звіт голови Ради підприємців Оксани Продан про роботу Ради в 2008 та визначили піоритети на 2009. У звіті відзначено, що АПІТУ подавала пропозиції до 8-и проектів нормативних документів, це зокрема:

  • законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" - щодо стимулювання залучення інвестицій в оновлення основних фондів
  • законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" - щодо надання юридичним особам права надавати звернення
  • проект постанови КМУ "Про внесення змін до Державної цільової програми підготовки та проведення в україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу"
  • проект Тимчасового положення про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти

Відбулося чергове засідання Ради підприємців при КМУ

16 січня 2009 відбулося чергове засідання Ради підприємців при КМУ. Підприємці протестували проти припинення їх права бути одночасно платниками єдиного податку та платниками ПДВ, а також проти прийняття законопроекту №3532 „Про місцеві податки і збори”. Участь у засіданні взяв генеральний директор АПІТУ Юрій Пероганич.

19 грудня відбулося засідання Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України

19 грудня відбулось чергове засідання Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, на якому розглянуто питання діяльності постійно діючих Комісій Ради та прийнято рішення щодо їх часткової реорганізації. Зокрема, створено нову Комісію з питань стратегії розвитку економіки, яку очолив Ігор Лисицький.

Виступаючи з питання необхідності визначення моделі майбутньої економіки України, генеральний директор АПІТУ Юрій Пероганич зазначив:

"Вважаю найважливішими напрямками роботи Ради підприємців при КМУ в 2009 розробку рекомендацій та заходів для:

- стимулювання імпортозаміни і експорту;

- формування і зміцнення середнього класу;

- детінізацію зовнішньоекономічної діяльності, системи державних закупівель та оплати праці;

- стимулювання інноваційного розвитку і залучення зовнішніх інвестицій;

- формування інформаційного суспільства і переходу від індустріальної економіки до економіки знань - розвитку інфраструктури інформаційно-комунікаційних технологій, доступу до інформації і знань, електронного урядування."

Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України: інформаційна картка

Історія: Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України відновила свою роботу 13 лютого 2008 року Постановою Кабінету Міністрів України №54, склад Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.06.2008 р. №836-р.

Керівництво: Раду очолює голова, який має двох заступників. Для забезпечення діяльності Ради з числа її членів утворюється секретаріат Ради. Керівником секретаріату є член Ради.

Структура: Персональний склад Ради затверджує Кабінет Міністрів України. Рада провадить свою діяльність на основі взаємодії з центральними і місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, а також об'єднаннями підприємців та експертами. Члени Ради виконують свої обов'язки на громадських засадах.

Завдання: Основними завданнями Ради є:

1) сприяння у формуванні дієвого механізму взаємодії органів виконавчої влади і суб'єктів господарювання на засадах партнерства, відкритості та прозорості;

Спільні консультації щодо заходів стабілізації ситуації на ринку праці

21.11.2008 в приміщенні Будинку Уряду відбулася спільна консультаційна зустріч Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України та Федерації профспілок України. Розглядалися питання про способи захисту від масових звільнень працівників та механізми забезпечення соціальних гарантій звільненим працівникам. Участь у зустрічі взяв генеральний директор АПІТУ Юрій Пероганич

Спільне засідання з представниками громадських рад при всіх оргах виконавчої влади та регіональних об'єднань підприємців

15 жовтня 2008 року Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України проведено спільне засідання з представниками громадських рад при всіх органах виконавчої влади та регіональних об'єднань підприємців.

Захід проведено з метою забезпечення взаємодії центральних і регіональних об'єднань підприємців і громадських рад при всіх органах виконавчої влади з органами влади на загальнонаціональному рівні.
В засіданні взяв участь генеральний директор АПІТУ Ю. Пероганич.

CEBIT-2009 - перспективи участі України

11.09.2008, Юрист АПІТУ Вікторія Шидлик взяла участь у спільному засіданні Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України з представниками організаторів виставки інформаційно-комунікаційних технологій CEBIT– компанії Deutsche Messe AG та представниками відповідальних органів влади.

ПРОТОКОЛ
наради щодо участі України у міжнародній виставці «CEBIT-2009»
у Гановері (Німеччина) 03-08 березня 2009 року

11 вересня 2008 р., м. Київ

Список присутніх

1. Безугла Оксана Валеріївна – Міжнародна ГО «Українське агентство інституційного розвитку»
2. Борисенко Василь Григорович – Міністерство аграрної політики
3. Вайсхаар Ірина Всеволодівна – компанія Deutsche Messe AG
4. Вельбицький Ігор В’ячеславович – Академія наук України
5. Висоцький Олександр Миколайович – Міністерство промислової політики
6. Герасимович Вікторія Юріївна – Міністерство економіки України
7. Дорохова Олександра Миколаївна – Державний комітет інформатизації України
8. Єфанова Ірина Михайлівна – Міністерство охорони здоров’я
9. Коженкін Олексій Георгійович – Асоціація ІТ України

АПИТУ участвует в улучшении законодательства о государственных закупках

С целью выполнения поручения Премьер-министра Украины Ю.Тимошенко Советом предпринимателей при Кабмине создана Рабочая группа по отработке проблемных вопросов государственных закупок. Интересы ИТ-отрасли в рабочей группе представляют генеральный директор Ассоциации предприятий информационных технологий Украины магистр права Юрий Пероганич и партнер Юридической компании «Тарасов и партнеры» адвокат Александр Субботин.

04.09.2008 состоялось осчередное заседание рабочей группы. Большинство предложений АПИТУ по изменениям Временного положения о закупке товаров, работ и услуг за государственные средства, утвержденного постановлением Кабмина №274 от 28.03.2008 были приняты рабочей группой.

Хартія податкових відносин в Україні - зауваження до проекту

У Виконавчій адміністрації АПІТУ розглянуто проект Хартії податкових відносин в Україні, розроблений Комісією з податкових питань Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України.

В листі генерального директора АПІТУ Юрія Пероганича на адресу членів цієї Комісії зазначається.

Із тексту проекту незрозуміло:
- Ким приймається Хартія?
- Чим Хартія відрізняється від Основних засад податкових відносин?
- Чому ці засади не можна включити до проектів Податкового кодексу?

Якщо хартія буде прийматися постановою КМУ, то вона не повинна містити положень, які суперечать законодавству й існуючому розподілу повноважень між законодавчою та виконавчою гілками влади.

Якщо Хартія буде необов'язковою до виконання декларацією Ради підприємців при КМУ, то і в цьому разі вона не повинна бути політизованим документом.

В додатку файл із зауваженнями по тексту проекту Хартії, tax_charter_draft.doc

Члени АПІТУ та інші учасники ІТ-ринку запрошуються надавати обгрунтовані зауваження та пропозиції до тексту проекту до 05.09.2008 на адресу Виконавчої адміністрації АПІТУ.

  • 1
  • 2
  • далі ›
  • в кінець »