This version of the page http://www.jazz-kolo.com.ua/?p=51 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-23. The original page over time could change.
jazz-kolo » SkhidSide meets Mark Soskin

SkhidSide meets Mark Soskin

Грудень 23rd, 2008

Опубліковано в: CD, навколо — admin @ 04:45


A Night in Kyiv
Comp Music/EMI

Власне, цей диск випустили під назвою групи СхідSide здебільшого через те, що це ім’я в Україні не менш відоме, ніж ім’я нью-йоркського піаніста Марка Соскіна. До того ж, тут є кілька композицій, що стали свого роду хітами ще під час активного існування цієї групи.

Ще під час першого візиту Марка Соскіна до Києва Дмитро Александров заграв на джемі з піаністом, і настільки був вражений грою американця, що не втримався і доклав усіх зусиль, аби спеціально, заради двох спільних концертів, запросити Соскіна до Києва. Від самого початку Бобін знав, що гратимуть з ними Андрій Арнаутов та Алекс Фантаєв – вони не потребують зайвих коментрів та краще за інших знають, що таке справжній американський джаз без домішок. Так, саме про джаз у чистому вийгляді й замислювалося.


Обидва виступи відбулися у київському джаз-клубі ‘A7’, що існував недовго, не надто успішно та й зачинився невдовзі після концертів. Александрова з його ідеєю підтримали посольство США в Україні та Ерік Айґнер (якщо точніше, арт-директор його тодішньої компанії Гьотц Грюнберг. Втім, той поїхав з України, не дочекавшись здійснення проекту та лишивши автору цих рядків розгрібати усе це. так-так ;))

Запис другого з двох концертів, власне, в усій красі й відобразив саме ту атмосферу, що й передбачалася. Джаз у його найбільш “кошерному” вигляді – так, як його грали наприкінці 50-х і на початку 60-х. Як не парадоксально, навіть у такому вигляді це рідкість для української сцени: більшість наших музикантів (одні навмисне, інші – тому, що інакше не можуть) так чи інакше додають до виконання [зайвого] елементи ф’южн та всяке інше. ‘A Night in Kyiv’ став диском саме для джазових пуристів.

Стандартів на альбомі немає. Навіщо, коли повно власних композицій, деякі з котрих навіть впізнавані? Для українців це перш за все теми Бобіна: усі три виходили на попередньому, студійному альбомі СхідSide ‘SkhidSidMen’ ще 2005-го року, а до того ще неодноразово виконувалися на концертах (втім, були відомі під назвами “Bobeen Blues”, “Mr. Green Teeth” та “The 60s”). До того ж, саме мелодії Александрова дуже легко вписуються у стандартну джазову парадигму ба навіть легко запам’ятовуються. Але ця легкість дещо ілюзорна: “SkhidSideMan” та “Mr. BlueTooth” виявлються вкрай непростими для виконаня.
“Seventeen” – одна із найвідоміших п’єс Соскіна, а його ж “Meltdown” дуже гарно за темпераментом доповнює “Mr.BlueTooth” (що у свою чергу неабияк перегукується із хітами “Mr. P.C.” та “The Kicker”). Споглядальна “Voices” Арнаутова, насправді, вписується у класичні джазові традиції початку 60-х більше, ніж можна було б подумати.

Звісно, головною запорукою майстерності, “автентичності”, так би мовити, став сам Марк Соскін, котрий дуже чітко розуміє, що і як слід робити. За свою кар’єру він переграв нарізноманітніші різновиди джазу, ф’южна та латини з найкращими представнками цих стилів, а також іноді навіть виконує сучасну академічну музику. Зрозуміло, що саме Марк – головна зірка диск, а його участь замислювалася як основна родзинка цього лайву, але… слухачеві варто пильніше прислухатися до музики.

…І наостанок. Лайв Марка Соскіна у Києві був записаний ще у квітні 2006-го, а вийшов лишень восени 2008-го. На те була купа причин – організаційних, паперових, а ще один дядя оформлення диску робив хто-зна скільки… Втім свою актуальність запис міг втратити тільки для однієї особи – Дмитра Александрова. Нині він суттєво змінив стиль виконання, але про це – пізніше.

Вячек Криштофович-мол.

…………………………………

SkhidSide meets Mark Soskin

Dmitry ‘Bobeen’ Alexandrov (ts)
Mark Soskin (p)
Andrew Arnautov (b)
Alex Fantaev (dr)

SkhidSideMan (D.Alexandrov)
Seventeen (M.Soskin)
Mr. BlueTooth (D.Alexandrov)
19:60 (D.Alexandrov)
Meltdown (M.Soskin)
Voices (A.Arnautov)

Кометарів немає »

Коментарів немає.

RSS потік коментарів до цього запису. TrackBack URI

Прокоментуйте

Ви маєте увійти, аби коментувати.

© jazz-kolo , Desinged by Stealth Settings
Записи (RSS) and Коментарі (RSS)