This version of the page http://www.ugcc.org.ua/321.0.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-21. The original page over time could change.
Українська Греко-Католицька Церква: 26.09.2008
 
 
 
  • Запитуємо cвященика
  • Форум
  • Web-пошта
  • Контакти
  • RSS
Головна - Бібліотека - Покуття - Вересень 2008 - 26.09.2008

26 вересня 2008 року

 

Передсвяття Воздвиження чесного і животворного Хреста.
Св. свящмуч. Корнилія, сотника
.

 

  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву

 

Святий Корнилій

Святий Корнилій жив у Кесарії Палестинській і був поганським сотником. У Діяннях апостолів описано навернення і св. Хрещення Корнилія з рук св. апостола Петра, який з Яффи прибув до його дому. Згодом він покинув військову службу та став проповідувати Христову віру разом з апостолами. Був висвячений св. Петром на єпископа Кесарії Палестинської.

Опісля Корнилій перейшов до міста Скепсії, де поганський князь Димитрій наказав йому в святині поклонитися божкам. Відмовившись від ідолопоклонства, Корнилій вийшов зі святині, яка одразу завалилася. Він врятував молитвою від неминучої смерті жінку і сина князя Димитрія, які опинилися під звалищами поганської святині. Побачивши це чудо, Димитрій охрестився, а з ним майже всі жителі міста. У Скепсії Корнилій залишився аж до своєї смерті. Його мощі Бог прославив численними чудами.


Послання ап. Павла до Галатів 4, 8-21

Браття, колись ви, не знаючи Бога, служили богам, що не були богами. Тепер же, коли ви пізнали Бога чи, краще кажучи, коли Бог пізнав вас, як ви можете вертатися знову до немічних та вбогих первнів, яким, як колись, хочете знову служити? Вважаєте пильно на дні, на місяці, на пори та на роки! Боюсь за вас, чи не працював я коло вас даремно. Благаю вас, брати, будьте як я, бо і я такий, як ви. Ви мене нічим не образили. Ви знаєте, як я через недугу тіла проповідував вам перший раз євангеліє, і, не зважаючи на мою недугу, яка була вам спокусою, ви не погордували мною і не відіпхнули, але, як ангела Божого, прийняли, як Христа Ісуса. Де ж вона, тепер, та ваша радість? Свідчу вам, що якби можна було, ви були б вирвали собі очі і мені дали б! Невже я вам став ворогом, говорячи вам правду? Та ті нещиро вас ревнують; вони вас хочуть від нас відвернути, щоб ви про них дбали. Воно добре — ревнувати, але у добрім, і завжди, не лиш тоді, коли я між вами. О мої дітоньки, яких я знову народжую в муках, доки Христос у вас не зобразиться! Хотів би я бути серед вас тепер і змінити мою мову, бо сам не знаю, що мені з вами робити. Скажіть мені, ви, що хочете бути під законом, чи ви не знаєте закону?

Євангеліє від Марка 6, 45-53

В той час заставив Ісус учнів сідати в човен і плисти поперед Нього на той бік до Витсаїди, поки Він не відпустить народ. Відпустивши їх, пішов на гору молитися. Як настав вечір, човен був серед моря, а Він сам один на землі. Коли ж побачив, як вони втомилися веслуючи, бо вітер їм був противний, пішов до них близько четвертої сторожі ночі, ідучи по морю, і хотів минути їх. Вони ж, побачивши, як Він ступає по морю, гадали, що то примара, і закричали. Усі бо бачили Його і налякались, а Він вмить заговорив до них, кажучи: Будьте мужні: це Я, не бійтеся! І ввійшов до них у човен, і ущух вітер. Вони в собі вельми здуміли, понад міру, бо не розуміли чуда з хлібами — серце в них було нечуле. І, перепливши, прибули і причалили вони в землю Генезаретську.


Свята тінь

Жив собі колись такий благочестивий чоловік, що навіть ангели раділи, коли його бачили. Втім, незважаючи на свою велику святість, він навіть не здогадувався, що є святим. Просто займався своїми одноманітними справами, ширячи навколо чесноту, так, як то квіти несвідомо ши­рять свої пахощі, а вуличні ліхтарі своє світло.

Його святість полягала в тому, що він не згадував про минуле людей, а дивився, яким хто є сьогодні; він заглядав крізь зовнішність у саму середину єства, де кожен був без вини та гріха і надто несвідомим, аби відати, що чинить. Саме тому він любив і вибачав кожному, хто йому зустрічався; і не бачив у цьому нічого надзвичайного, адже це було суттю його підходу до людей.

Одного дня йому з'явився ангел, що промовив:

– Мене прислав до тебе Бог. Проси, що забажаєш, і буде тобі дано. Чи ти б хотів володіти даром зцілення?

– Ні, – відказав чоловік. – Волію, аби Бог сам зцілював людей.

– Чи ти б хотів навертати грішників на шлях пра­ведності?

– Ні, – відмовлявся чоловік, – торкатися людських сердець – це не для мене. То робота для ангелів.

– Може, прагнеш бути взірцем доброчесності, щоб люди тягнулися до тебе і наслідували тебе?

– Ні, – відповів святий, – бо тоді я опинився би в центрі уваги.

– То чого ж ти бажаєш? – запитав ангел.

– Благодаті Божої, – такою була відповідь людини. – Якщо я її отримаю, то матиму все, чого бажаю.

– Але ти мусиш прохати якогось чуда, – говорив ангел, – або ж котресь з них буде тобі даровано без твоєї згоди.

– Гаразд, тоді я прошу, щоб через мене чинилося добро, але так, щоб я цього не усвідомлював.

Так з Божої волі тінь святого була наділена даром оздо­ровлення, коли падала позаду нього. І відтоді усюди, де падала його тінь (щоправда, лише тоді, коли вона падала зі спини), недужі ставали здоровими, земля родючою, криниці наповнювались водою і рум'янець повертався на обличчя тих, які були обтяжені горем.

Проте святий нічого про все це не знав, бо увага людей так зосереджувалася на його тіні, що усі забули про чоловіка. Та його бажання, аби добро чинилося через нього, а про нього самого забули, повністю здійснилося.


Ентоні де Мелло "Молитва жаби", том 1 - Свічадо, 1999


Прохання про молитву

З 9 грудня 2003 року на цьому місці у "Покутті" Ви можете подати своє прохання про молитву. А ми передамо його сестрам-монахиням Української Греко-Католицької Церкви, які будуть молитися у Вашому намірі. Якщо Ви не заперечуватимете, прохання буде активізоване тут (тільки текст прохання, без вказівки імені та прізвища того, хто просить про молитву).

Запрошуємо відвідувачів нашої сторінки до спільної молитви, адже Господь наш Ісус Христос сказав: "Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них" (Мт. 18, 20), - а також: "Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам" (Мт. 7, 7). Як відомо, молитви є різні (одна триває декілька хвилин і інша - лічені секунди), тому просимо про таку молитву, яку матимете змогу промовити.

Просимо помолитися

- за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) та Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого);
- за Боже благословення для Віктора, Олександра, Галини, Петра, Каземіра, Світлани, Олени, Оксани, Віри;
- за Боже благословення для Михайла, Олени, Настасії, Маркіяна, Миколи, Ольги, Володимира, Евеліни, Ілони, Геннадія, Ярослава, Марти, Марти, Ірини, Галини, Михайла, Світлани, Світлани;
- за упокій Петра, Юстини, Миколи, Василя, Кулини, Миколи, Івана, Матрони;
- за упокій Михайла, Марії, Тетяни, Анни, Петра, Станіслава, Данила, Меланки, Стефи, Михайла, Гриня, Василя, Йосифа;
- за упокій Михайла, Марії, Миколи, Людмили, Валентини, Антона, Єфросинії, Олексія, Семена, Єви;
- за упокій Василя, Емілії, Богдана, Лідії, Віктора, Михайла, Наталії, Зінаїди, Михайла, Миколи, Миколи;
- за здоров'я душі, тіла Тетяни і Вадима, мир, злагоду в їх сім’ї, любов між ними і за те, щоб Господь Бог дав їм дитину;
- за здоров'я душі, тіла Михайла, мир, злагоду , щоб Господь Бог дав Михайлові роботу;
- за упокій Нелі, Луня;
- за Боже благословення для священників Романа, Романа, Івана, Андрія, Миколу, Тимотея, Володимира, Юрія;
- за Боже благословення для сестер Емілії, Бернадети, Ольги, Володимири;
- за упокій воїнів ОУН, УПА, запорізьких козаків знищених Катериною II та душі в чистилищі українського народу;
- за упокій душ, які померли під час голодомору;
- за Боже благословення для готельного бізнесу Михайла, Світлани.

 

Якщо Ви бажаєте залишити своє прохання, то просимо заповнити нижчеподану форму (формулювання прохання має бути чітким і лаконічним).


В розділіi...



      Створення web-сайту - WebСвіт