This version of the page http://www.openukraine.org/ua/?news_page=20 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-21. The original page over time could change.
Open Ukraine
ukrainian
english
Open Ukraine Головна  
22.09.2008
У Львові пройшов Тиждень актуального мистецтва за сприяння Open Ukraine
5.09.2008
Фонд Open Ukraine привіз до Одеси унікальну фотовиставку для незрячих
1.09.2008
Фонд Open Ukraine стирає кордони через концерт «Кордон 803»
171819 20 212223
Підтримайте нашу роботу!
Оберіть повзунком бажану суму внеску, програму та натисніть кнопку.
Діяльність, на яку підуть кошти:


(детально про програму)

Менше популізму і менше державних витрат — рецепт Лєшека Бальцеровича для виходу з кризи

Лєшек БАЛЬЦЕРОВИЧ (польській економіст, колишній Віце-прем’єр-міністр та Міністр фінансів та екс-Голова Національного банку Польщі) поділився своїм баченням світової економічної кризи під час Дипломатичного клубі у Києві 9 липня 2009 року, організованого Фондом Арсенія Яценюка «Open Ukraine» і Фондом Віктора Пінчука.

Пан Бальцерович зазначив, що ця криза не перша у світі, але глобальною вона стала через те, що виникла у США — країні, яка відіграє найбільшу роль у світовій економіці. Він підкреслив, що до цього часу кризи були і в інших країнах, але вони не впливали на загальний стан світової економіки, оскільки частка цих країн у глобальних економічних процесах невелика.

Значні втрати, яких зазнали під час кризи деякі європейські країни, за словами Лєшека БАЛЬЦЕРОВИЧА, виникли завдяки нераціональній і ризикованій політиці у поєднанні із зайвими витратами, зокрема «зростання будівництва у Іспанії, Британії і Ірландії та в інших країнах посилили зростання витрат та кредитування. Надмірні витрати у добрі часи примножують втрати у погані часи».

На  думку пана БАЛЬЦЕРОВИЧА, соціально-фіскальний популізм необхідно замінити збільшенням виробництва і зменшенням дефіциту бюджету. Він також підкреслив роль громадськості у прийнятті важливих економічних рішень: «Більшість електорату повинна оминати, так званих, Санта Клаусів у політиці, які обіцяють витрачати величезні кошти на соціальні потреби».

Говорячи  про вплив політики на економіку, Лєшек БАЛЬЦЕРОВИЧ пояснив, що «якщо економічна політика правильна, то зайвий шум буде нівельовано корисними справами. Суспільство, у свою чергу, підтримуватиме корисні справи». На його думку, демократія є убезпеченням правильної економічної політики, але все-таки необхідно працювати із громадською думкою.

Арсеній Яценюк, народний депутат України, засновник Фонду «Open Ukraine», на засіданні Дипломатичного клубу назвав ще одну причину світової кризи – реальний сектор економіки обслуговував фінансовий і банківський сектори: «Це парадокс, коли банк, у якому працює тисяча людей, заробляє в сотні разів більше, ніж компанія, в якій працюють мільйони працівників і випускає продукцію на мільярди доларів». На його думку, необхідно шукати вихід з кризи в себе в країні, водночас «українській і світовій політиці необхідно позбутись популістичних Дідів Морозів і Снігуроньок».

У засіданні Дипломатичного клубу взяли участь Євген МАРЧУК, радник Президента з питань Євро-атлантичної інтеграції, народні депутати Ірина АКІМОВА, Ірина ГЕРАЩЕНКО та Юрій МІРОШНИЧЕНКО, заступник Міністра іноземних справ Костянтин ЄЛІСЄЄВ, радник Прем'єр-Міністра з питань іноземних інвестицій Владислав КАСКІВ, заступник Міністра економіки Валерій ПЯТНИЦЬКИЙ та інші представники органів державної влади, керівники провідних українських компаній, колишні міністри іноземних справ України, дипломати, незалежні експерти.

Біографія Лєшека БАЛЬЦЕРОВИЧА (doc, 523kb).      

Дипломатичний клуб – спільна  ініціатива Фонду  «Open Ukraine» та Фонду Віктора Пінчука
Офіційний сайт Фонду Віктора  Пінчука:
www.pinchukfund.org


В 2008 році Фонд здійснив значний поступ в усіх п'яти програмах. Дізнатися більше про досягнення можна у доданому файлі "Річний звіт 2008".

Ім'я:
Організація:
e-mail:

© 2009
Міжнародний Благодійний Фонд Open Ukraine

вул. Чапаєва, 10, оф. 3, Kиїв, 01030

Тел.:  (044) 235-5298
                  235-9569
                  235-9568
Факс: (044) 234-5380