This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/926.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-19. The original page over time could change.
Відбулося чергове засідання Міжвідомчої комісії з питань науково-технологічної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
19.05.2009
Відбулося чергове засідання Міжвідомчої комісії з питань науково-технологічної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України

19 травня 2009 року під головуванням Президента Національної академії наук України, академіка Б.Є.Патона відбулося засідання Міжвідомчої комісії з питань науково-технологічної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України (далі - Комісія), на якому були розглянуті питання:

1. Проблеми науково-технологічного забезпечення та розвитку відновлюваних джерел енергії  в Україні як основи майбутньої енергетичної незалежності держави.

2. Про стан виконання рішення Міжвідомчої комісії з питань науково-технологічної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України від 3 квітня 2008 року „Про стан забезпечення сейсмічної безпеки будівель і споруд та проблеми розвитку сейсмостійкого будівництва в Україні".

3. Про організацію роботи Міжвідомчої комісії з питань науково-технологічної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України у 2009 році.

У засіданні взяли участь провідні вчені галузевої та академічної науки, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, керівники зацікавлених підприємств, установ та організацій.

З доповіддю „Проблеми науково-технологічного забезпечення та розвитку відновлюваних джерел енергії  в Україні як основи майбутньої енергетичної незалежності держави" виступив директор Інституту відновлювальної енергетики НАН України, член-кореспондент НАН України Мхітарян Н.М.

Винесення даного питання на розгляд Комісії пов'язано з недостатніми темпами нарощування обсягів освоєння відновлюваних джерел енергії в умовах зростання дефіцитності вітчизняних первинних енергоресурсів, підвищення їх вартості на світовому ринку та наявністю проблем зовнішнього енергопостачання.

Під час розгляду даного питання було зазначено, що зміцнення енергетичної незалежності держави шляхом нарощування обсягів виробництва енергії із відновлюваних джерел в Україні потребує вирішення проблеми науково-технологічного забезпечення їх розвитку, зокрема через створення ефективної бази фундаментальних і прикладних наукових досліджень, проектно-конструкторської бази для розробки і впровадження нової техніки та технологій, методичної бази прийняття економічно обґрунтованих управлінських рішень у даній сфері.

За експертними оцінками, повномасштабне використання технічно-досяжного на даний час енергетичного потенціалу відновлюваних джерел енергії в України дозволить збільшити частку відновлюваної енергетики в енерговиробництві України до 40% від загального енергоспоживання та заощаджувати близько 70 млрд. м³ природного газу щорічно.

За результатами розгляду першого питання порядку денного учасники засідання визнали за необхідне вжиття заходів, спрямованих на удосконалення чинної законодавчої бази для створення сприятливих умов для розвитку відновлюваної енергетики, підкреслили важливість перегляду положень Програми державної підтримки розвитку нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії та малої гідро- та теплоенергетики, розроблення та затвердження галузевих та регіональних програм енергозбереження та використання відновлюваних джерел енергії.

Членами Комісії також запропоновано рекомендувати Кабінету Міністрів України створити постійно діючу науково-технічну раду з питань відновлюваної енергетики із залученням провідних спеціалістів у даній галузі та систему підготовки і перепідготовки інженерно-технічних кадрів за відповідними напрямками розвитку відновлюваної енергетики.

З доповідями  „Про стан виконання рішення Міжвідомчої комісії з питань науково-технологічної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України від 3 квітня 2008 року „Про стан забезпечення сейсмічної безпеки будівель і споруд та проблеми розвитку сейсмостійкого будівництва в Україні" виступили директор Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій Кривошеєв П.І. та заступник директора Інституту геофізики НАНУ Кендзера О.В.

Під час розгляду даного питання учасниками засідання було відмічено, що органами виконавчої влади враховані та значною мірою реалізовані визначені відповідним рішенням Комісії від 3 квітня 2008 року рекомендації з означеної проблематики. Але невизначеність рівня уразливості будівель і споруд на території сейсмонебезпечних регіонів України через повільне проведення їх паспортизації унеможливлює розробку та проведення заходів, спрямованих на підвищення їх сейсмостійкості в умовах зростання ризику виникнення надзвичайних ситуацій сейсмічного характеру.

За експертними оцінками, останнім часом спостерігається активізація сейсмічних процесів, що значною мірою підвищує потенційний ризик виникнення надзвичайних ситуацій при сейсмічних впливах на території України.

7 квітня 2009 року о 22:30 за місцевим часом, в околицях міста Дехлоран (провінція Ілам Ісламської Республіки Іран) стався землетрус з магнітудою 4,5.

6, 7 та 14 квітня 2009 року сталася серія землетрусів на території Італії в регіоні Абруццо. Кількість загиблих становила 260 осіб.   

12 квітня 2009 р. о 16:31 землетрус з магнітудою 4,4 відбувся в Чорному морі на відстані біля 50 км від південного узбережжя Криму. Жителі міст Ялта, Форос, Симєїз відчули сейсмічні коливання на верхніх поверхах багатоповерхових будівель. Всього з початку 2009 р. в Кримсько-Чорноморському регіоні зареєстровано 96 землетрусів різної потужності.

Останній землетрус поблизу України відбувся 25 квітня 2009 року о 20:18 за київським часом в Молдові та Румунії з магнітудою 5.

За результатами розгляду другого питання порядку денного учасники засідання визнали недостатню ефективність діючої системи забезпечення сейсмічної безпеки на території України, схвалили пропозиції щодо розвитку мережі режимних сейсмічних станцій  для контролю сейсмічності території України, а також пропозиції щодо утворення інженерно-сейсмометричної служби нагляду за будівлями та спорудами в цілях підвищення безпеки проживання населення в сейсмонебезпечних районах України.

Комісія визнала за необхідне вжиття додаткових заходів, спрямованих на підвищення надійності систем життєзабезпечення населення країни та зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій при сейсмічних впливах.

Передбачається, що рекомендації Комісії з питань „Проблеми науково-технологічного забезпечення та розвитку відновлюваних джерел енергії  в Україні як основи майбутньої енергетичної незалежності держави" та „Про стан виконання рішення Міжвідомчої комісії з питань науково-технологічної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України від 3 квітня 2008 року „Про стан забезпечення сейсмічної безпеки будівель і споруд та проблеми розвитку сейсмостійкого будівництва в Україні" будуть направлені до Кабінету Міністрів України, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, зацікавлених підприємств, установ та організацій.


Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 583/2009
Про звільнення Б.Зайчука з посади заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 556/2009
Про призначення П.Ігнатенка заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України
Інші
Інтерв’ю та коментарі
11.07.2009
Интервью Секретаря СНБО Украины Р. Богатыревой журналу «Профиль»
12.06.2009
Ексклюзивне інтерв’ю агентству „Інтерфакс-Україна” Секретаря РНБО України Р.В.Богатирьової
Інші
Фотоальбом
Інші