This version of the page http://www.gazeta.rv.ua/?n=13813 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-19. The original page over time could change.
Рівненська газета | Як позбутися герпесу?


Рівненська газета. Інтернет версія.
Оновленно: 18.08.2009 17:44

NEW!!! Купуй та продавай он-лайн. Найбільша база оголошень м.Рівне
   
 
E-mail:
gazeta[AT] gazeta.rv.ua
 
Програмування та дизайн: Максим Антонюк m@il
Здоров’я

Як позбутися герпесу?

N 832 від 24.02.2009
Слово “герпес” з грецької означає повзти, витися, і недаремно, адже його вірус поступово переміщується по периферичних нервах, де якийсь час залишається не активним.
Вірусом простого герпесу заражено понад 95% населення земної кулі. Заражаються ним у дитинстві, але страждають від активних проявів герпесу тільки 20% людей.
До вірусу герпесу відноситься ціла група інфекцій — понад 70 вірусів. Сюди відносяться також віруси, що викликають вітрянку і мононуклеоз. Найбільш поширений вірус простого герпесу І та ІІ. Перший тип викликає висипання на губах, повіках, піднебінні, носі, інших ділянках обличчя. Вірус герпесу другого типу може викликати висипання як на зовнішніх статевих органах, так і всередині уретри або піхви, на стегнах і ногах, у переданальній зоні. При цьому герпес статевих органів вкрай рідко передається побутовим шляхом. Передача може відбутися тільки при дуже тісному контакті з інфікованою людиною у гострий період захворювання.
Викликати рецидиви герпесу може будь-яке зниження імунітету. При цьому вірус прокидається всередині нервового стовбура, а тоді вже висипання розповсюджується на шкіру. Стресовим чинником для організму може бути переохолодження, перегрів, щеплення, перенесена супутна інфекція, психологічний стрес чи навіть вагітність.
Як же дізнатися, що проблема пов’язана з герпесом? Спочатку шкіра починає свербіти, потім з’являється маленький пухирець, заповнений рідиною. Він збільшується у розмірах, розвивається, і з нього витікає безбарвна рідина, в якій налічується мільярди вірусних частинок. На місці пухирця утворюється ранка, над нею формується шкірка, при пошкодженні якої може виникнути біль і кровотеча.
Слід знати, що пухирці на губах можуть бути симптомом інших серйозних захворювань, які потребують спеціалізованого лікування, а також ознакою різкого зниження імунітету, доброякісних і злоякісних пухлин і навіть СНІДу. Проте герпес небезпечний зовсім не появою пухирців і ранок. Смертність, зумовлена присутністю вірусу герпесу в організмі, і займає серед інфекційних захворювань друге місце після грипу. Генітальний герпес, як правило, є причиною герпетичної інфекції у період вагітності. Тому вкрай важливо виявити його вчасно, адже під час пологів можливе інфікування дитини. Це нерідко призводить до загибелі малюка або вроджених вад. Така внутрішньоутробна герпетична інфекція може призвести до розвитку дитячого церебрального паралічу, епілепсії, сліпоти або глухоти.
Позбутися шкідливого вірусу і вивести його з організму неможливо. Але існує засіб, який може зупинити рецидиви герпесу. Проте одним засобом проблему не вирішити. Підхід до лікування має бути комплексним, і підбирати повинен лікар. Креми, мазі, свічки і краплі в дні рецидиву слід використовувати мінімум чотири рази на день протягом п’яти днів. Але вони допоможуть лише тоді, коли шкіра тільки почала свербіти. Якщо вже з’явилися пухирці, мазь тільки трохи прискорить загоєння ранок.
Противірусні препарати треба поєднувати з імуностимулюючими, а також не нехтувати загартуванням і вживати більше овочів та фруктів.
Відновити шкіру губ після герпесу і захиститися від зимових холодів допоможуть такі поради:
- змащуйте губи вазеліном, потім промасажуйте їх;
- нанесіть на губи трохи оливкової олії, вона має пом’якшувальні властивості і робить шкіру гладенькою;
- корисними для губ є такі компоненти кремів і гігієнічних помад, як вітаміни А, Е, F та групи В — вони усувають тріщини, допомагають заліковувати рани;
- не варто нехтувати і старим перевіреним засобом — вазеліном. До нього потрібно додати трохи меду і кориці — губи стануть м’якими та гладенькими.
Самолікуванням краще не займатися: зверніться до лікаря-дерматолога або інфекціоніста, адже ваше здоров’я — у ваших руках.
Віктор МЕЖОВ, лікар-методист обласного центру здоров’я
Версія для друку
Переглядів [913]

Коментарі:
Додати коментар
Коментарі відсутні
Читайте також:
“Своє життя я так просто не віддам!” // N 898 від 30.07.2009
У Рівненській області закінчується ліміт коштів, виділених на проведення гемодіалізу. Така процедура є життєво необхідною для людей з діагнозом ниркова недостатність. Однак бюджетних грошей для дороговартісної очистки крові хворим лишилось тільки до вересня. Медики б’ють на сполох, чиновники — обіцяють пошукати…
Через кризу на Рівненщині збільшується кількість серцевих захворювань // N 889 від 09.07.2009
Позавчора вперше у Рівненському обласному клінічно-лікувальному діагностичному центрі ім. В. Поліщука пройшов день відкритих дверей. Лікарі ознайомили всіх, хто завітав до закладу, з головними проблемами та здобутками лікувального центру.
Від раку вбереже щеплення? // N 874 від 04.06.2009
Майже на третину зросла торік захворюваність жінок Рівненщини на рак шийки матки. Лікарі відзначають, що необхідно виявляти захворювання на ранній стадії, аби запобігти смертності жінок.
СНІД — це хвороба поведінки // N 871 від 28.05.2009
ВІЛ-інфекція, СНІД і туберкульоз атакують. Масштаби епідемії небезпечних хвороб збільшуються в Україні.
Крихітка народилася вагою 630 грамів // N 871 від 28.05.2009
Шанс на життя подарували рівненські медики крихітній Іванці. Дівчинка народилася передчасно. В обласному перинатальному центрі. Медики називають цей випадок унікальним, адже врятувати недоношених дітей надто складно.
Онкохвороби уже стають справжньою епідемією // N 858 від 28.04.2009
Із кожним роком рак вражає жінок усе молодшого віку. Так онкологічні патології шийки матки зросли на 30%, а від злоякісних пухлин молочних залоз помирає кожна четверта хвора.
Як захиститись від гепатиту? // N 856 від 23.04.2009
Як передається збудник, чи є діагноз “вірусний гепатит “В” вироком для людини і як нарешті можна запобігти захворюванню — ці питання завжди турбували людство і сьогодні відповіді на них медицина отримала.
Японці готові вкладати гроші в медицину Рівненщини // N 856 від 23.04.2009
Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Ідзава Тадасі передав районній лікарні селища Рокитне Рівненської області медичне обладнання вартістю 220 тис. грн.
Зручний, та все ж небезпечний! // N 853 від 14.04.2009
Про те, що мобільні телефони впливають на здоров’я людини, а насамперед дитини, заявив у свій час професор Вільям Стюарт. Він зазначив, що батьки, дітям яких не виповнилося 8 років, не повинні дозволяти своїм чадам користуватися мобільниками. А ті, кому від 8 до 14 — повинні застосовувати апарат лише у випадку екстреної необхідності. Стюарт за результатами нових досліджень підтвердив негативний вплив на людський організм електромагнітних випромінювань. У дітей це відчувається особливо гостро, оскільки їхня черепна коробка тонша, а мозок перебуває у стадії розвитку.
Безкоштовно обстежитися на TORCH-інфекції можна у Рівному // N 845 від 26.03.2009
Народження дитини — відповідальний крок. Батьки про здоров’я малюка мають подбати заздалегідь. Медики радять планувати вагітність. До цього пройти відповідні обстеження. Якщо жінка вагітніти не планує або ж має протипокази, то використовувати контрацептиви.
Всі права захищені діючим законодавством України. Будь-яке порушення прав переслідується в судовому порядку. Будь-яке відтворення інформації з сайту дозволяється лише за умови посилання (для інтернет-видань - прямого гіперпосилання) на www.gazeta.rv.ua. Відповідальність за достовірність усіх матеріалів, розміщених на сайті, крім матеріалів, які містять посилання на інші інформаційні агентства або інтернет-видання, несе інформаційне агентство "Рівнеінформ" (Свідоцтво №75 від 10.10.2002р. ДКІПТРУ).