Екскурсія Будинком Уряду

Дмитрик і Ганнуся йшли довгою київською вулицею, названою на честь відомого українського державного діяча Михайла Грушевського. Враз перед ними постала велика будівля. Хлопчик з дівчинкою зупинилися, з цікавістю роззираючись навколо.

- Діти, ви, бува, не заблукали? - привітно запитала жінка, якапрямувала добудинку.
- Ні, ми йдемо до Театру юного глядача. Просто нам цікаво знати, що це за великий будинок? Ми таких іще не бачили…
- Це Будинок Уряду нашої держави. І ви правильно зауважили - він помітно відрізняється від інших.
- А давно його збудували?
- Збудований він давно - ще в 1937 році. Спроектував цю будівлю відомий архітектор Іван Фомін. Будинок Уряду відрізняється цікавим плануванням - він має три частини з різною кількістю поверхів. Середня частина - десятиповерхова, виходить на вулицю Грушевського, де ми зараз стоїмо. А он перед нами - центральний під'їзд будівлі - це головний вхід до Будинку Уряду.
- Ви кажете - Будинок Уряду. А що таке Уряд?
- Уряд - вищий орган у системі органів виконавчої влади в державі. Краще зрозуміти значення слова "уряд" вам допоможе такий словесний ряд: урядувати - впорядкувати - порядок.

Бачите, як тісно пов'язане слово "уряд" з роботою, спрямованою на досягнення ладу, стану, коли все робиться добре, правильно, як слід.

У різних країнах уряди можуть називатися по-різному - наприклад, федеральна рада, виконавче віче, державна рада.Український Уряд має назву Кабінет Міністрів України. Хоча уряди й називаються по-різному, їхні обов'язки від цього не змінюються - вони працюють над розв'язанням конкретних проблем у країні, дбають про порядок у державі та добробут кожного її громадянина. Взагалі-то державна влада в Україні розподіляється на три гілки - законодавчу, виконавчу і судову. Он погляньте - неподалік від Будинку Уряду розташована будівля Верховної Ради. Це орган законодавчої влади у нашій державі, який приймає закони, що діють в Україні. Деякі проекти цих законів готує Уряд, бо він добре обізнаний з тим, що відбувається в усіх сферах життя нашої держави, і знає, як розв'язувати навіть найскладніші проблеми.

Третя гілка влади - судова - захищає права людей, стежить, щоб у нашій державі ніхто не порушував закони. Найвищим органом судової влади є Верховний Суд України. Усі три гілки влади взаємопов'язані і від їхньої злагодженої роботи залежить майбутнє нашої держави.

- Зрозуміло! А хто головний в Уряді?
- Прем'єр-міністр України. Разом з ним працюють віце-прем'єр-міністри - його заступники, а також міністри, які очолюють органи виконавчої влади, що називаються міністерствами.
- А що роблять міністри?
- На міністрів покладено велику відповідальність: вони опікуються розвитком кожної сфери життя держави і суспільства. Скажімо, є міністр, який відповідає за освіту. Він піклується, щоб у твоїй школі все було гаразд - працювали вчителі з усіх предметів, вистачало підручників, парт, комп'ютерів. Є міністри, які відповідають за економіку, охорону здоров'я, промисловість, сільське господарство, оборону нашої країни та інші сфери.

Крім міністерств працюють й інші органи виконавчої влади, які мають різні назви - державні комітети, комісії, служби, фонди. Ці органи також відповідають за серйозні державні справи, наприклад, за збереження лісів, чистоти озер і річок. Інавіть виплату пенсії вашим дідусям та бабусям забезпечує орган виконавчої влади - Пенсійний фонд.

- Ого, як багато справ роблять органи виконавчої влади!
- Так, багато. А забезпечує злагоджену роботу Уряду та органів виконавчої влади велика кількість державних службовців.
- Державні службовці? Вони що, комусь служать?
- Так. Служать вони українському народу. Державні службовці, які працюють у міністерствах, інших органах виконавчої влади, виконують дуже важливу роботу - готують проекти урядових рішень, що упорядковують життя країни, а також організовують та контролюють їхнє виконання.
- А Ви також державний службовець, якщо так багато всього знаєте про Уряд?
- Так, ви вгадали! А працюю я в Секретаріаті Кабінету Міністрів. Державні службовці, які працюють у Секретаріаті, забезпечують діяльність Уряду - надають Прем'єр-міністрові, віце-прем'єр-міністрам необхідну інформацію, стежать, щоб проекти урядових рішень, підготовлені органами виконавчої влади, вчасно подавалися на розгляд Кабінету Міністрів. Але найголовніший обов'язок працівників Секретаріату Кабінету Міністрів полягає у проведенні аналізу проектів урядових рішень - вони перевіряють, чи обраний варіант розв'язання суспільних проблем є найкрашим, чи не суперечить він Конституції, законам та іншим нормативно-правовим актам.
- Ви розповідаєте про Уряд такі цікаві речі! А як нашим друзям дізнатися про те, що відбувається в цьому будинку?
- Вони можуть це зробити завдяки Урядовому порталу в мережі Інтернет.

На цьому сайті можна здійснити віртуальну екскурсію Будинком Уряду - побачити, як виглядають зали засідань Кабінету Міністрів, де ухвалюються найважливіші державні рішення, або прес-центр, у якому Прем'єр-міністр спілкується з журналістами. Крім того, про новини урядового життя ви кожен день можете дізнатися із засобів масової інформації - газет, радіо, телебачення.

- А чи можемо ми потрапити до Будинку Уряду?
- Будь ласка. Спеціально для прийому відвідувачів у Будинку Уряду працює приймальня громадян.

Всі органи виконавчої влади також мають такі приймальні. Для вирішення своїх проблем кожен громадянин може завітати до громадської приймальні того органу виконавчої влади, до компетенції якого належить їх вирішення. Або написати лист-звернення до цього органу.



- А Прем'єр-міністрові ми можемо написати листа?
- Звичайно, як і кожна людина в Україні. А про що б ти хотіла йому написати?
- Про те, що у нас в школі немає уроків плавання, а в сусідній школі є. Прем'єр-міністр нам допоможе?
- Зазвичай до керівництва Уряду громадяни звертаються з дуже складних питань, що їх не вдається вирішити за місцем проживання, роботи чи в органах виконавчої влади. Можливо, твою проблему можна вирішити в школі, звернувшись до її директора з пропозицією запровадити такі уроки?
- Так, справді. Завтра розкажу про це однокласникам.
- А я хотів би бути міністром!
- І я хотіла б!
- Дуже добре. Насправді все залежить тільки від вас: добре навчатиметеся в школі, а потім в інституті, поважатимете людей, співчуватимете їхнім проблемам і шукатимете шляхи їх розв'язання - тоді ви здобудете авторитет і повагу суспільства, що є обов'язковим для кожного міністра. Але навіть якщо вам не випаде зайняти такий високий пост, не засмучуйтесь. Людина будь-якої професії і на будь-якій роботі може зробити багато корисного для суспільства. Бо хоч би де ми всі працювали, ми не повинні забувати, що працюємо не тільки на свою родину і власний добробут, а й на розбудову нашої найкращої у світі Батьківщини, яка має горду та ніжну назву - Україна.

Це має розуміти кожен, бо робота будьякої влади принесе успіхи лише тоді, коли здійснюватиметься спільно з усіма громадянами і коли буде сильним громадянське суспільство. Саме тому в Україні діє стаття 38 Конституції України, яка гарантує кожному громадянинові право брати участь в управлінні державними справами.

- Але для цього ми ще маємо вирости…
- Ні, ви маєте пам'ятати, що все велике починається з малого! Не гайте часу й уже сьогодні робіть добрі справи для людей, які вас оточують, бо, допомагаючи одній людині, ви допоможете всьому суспільству! Хай вам щастить!