This version of the page http://www.ugraina.org/articles/1967.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-17. The original page over time could change.
UGRAINA.org
 
Новини
Статтi
Монографії
Енциклопедія
Уґраїна
 
Енциклопедія

15.08.2009
ЧІНЯЄВ Ніколай
Лідер ерзянського національного руху другої пол. ХХ ст. Нар. 1928, с. Стандрово, Теньґушевський р-н, Республіка Мордовія. - Пом. 1995. Секретар Мордовського Обкому КПСС. Голова Тов-ва "Масторава" (1992-95). Автор резонансних історичних розвідок про ерзя народ, численних публіцистичних виступів у пресі Мордовії. Національність - ерзя.
Детальніше...

Новини
15.08.2009
Комі хочуть зберегти мову за межами республіки
14.08.2009
Комі роблять ставку на фінський імпорт та український експорт
13.08.2009
Демарш фінського експерта: Захід намагається впливати на вибори в Україні?
12.08.2009
Комі виїжджають з республіки
11.08.2009
В Угорщині відкрили повітряну базу НАТО
10.08.2009
У Фінляндії зростає число нелегальних мігрантів
07.08.2009
Опозиційна "Ерзянь Мастор" святкує 15-річчя
07.08.2009
Фіни допомагають молодим марійським журналістам
06.08.2009
Казанським правозахисникам помстилися за марійців?
06.08.2009
Ерзяни та мокшани не хочуть ставати "мордвою"

Всі новини

Уґраїна


Збільшити карту
Архів
 

Як слуги народу топтали дітей України


“Керована демократія” чи диктатура


Бжезинський: Росія - молодший брат


Партнери сайту:


Статтi


Путінська демократія в Ерзянь Мастор

Короткою виявилась ера нової демократії в Російській Федерації. Так і не діставшись світлого майбутнього, народи Федерації одразу ж "занурились у багнюку великоруської псевдодемократії", - пише ерзянський публіцист Дріґань Толай на сторінках газети "Ерзянь Мастор". Та й саме слово «демократія» майже втратило свій первісний зміст, кажуть діячі національних рухів у РФ.

Створення вертикалі влади завершилося втратою навіть тих демократичних атрибутів, які хоч вдавали участь народу в управлінні країною:

а) Президент тепер сам призначає губернаторів і своїх представників;

б) Ґосдума під керівництвом «ЄдРо», як сказав Лєанід Івашов («Правда», жовтень 2007 р.), перетворилася «на аморальний, безпринципний тупий механізм зі штампування антинаціональних законів»;

в) стрімко зникли національні округи і області – виконується протокол Жиріновського про ліквідацію корінних народів, а новим господарям тепер не треба озиратися на міжнародні закони про природокористування; грабіж і продаж природних ресурсів стали тотальними;

г) наскрізна корумпованість чиновництва стерла навіть контур демократичних принципів самоврядування на місцях;

д) ностальгія за КПСС породила «Єдіную Рассію».

Можна ще довго перераховувати «досягнення» чинного авторитарного режиму, але «Васька слухає та їсть...»

І ось на тлі такої зяючої провалами демократії стає зрозумілою позиція керівництва Республіки Мордовія щодо ерзян. Нацькована згори мордовська знать на чолі з Лузґіним А.С., упиваючись безкарністю, влаштувала цинічний за задумом і примітивний за виконанням спектакль на Раськень Озкс 2007 року.

Доля зрадника у всіх народів світу однозначна – його зневажають хазяї та ще більше зневажають його ті, кого він продав за «шмат гнилої ковбаси»… Весною цього року «толпою жадною стоящие у трона» як базарного баригу судили великого мого одноплемінника та сучасника Шаронава Алєксандра Марковича, але він так й лишиться в історії світової літератури творцем етносу «Масторава». І нікому з режисерів цього жалюгідного судового фарсу не соромно за скоєне, бо закони в сьогоднішній Росії написані для тих, у кого влада, адміністративний ресурс, гроші та сумнівний авторитет. А прокуратура всіх рівнів наглядає за торжеством цих нових законів…

Лузґін А.С., Мосін М.В., Мішин Ю.А. й решта всієї «наукової громадськості» Мордовії, все-таки є на цій грішній землі загальнолюдська етика! Невже вам перед своїми рідними та близькими не соромно за свої вчинки? Адже ви зганьбили своїх близьких на всі часи, ставши трунарями свого народу! Чому ніхто з вас не зволів вступити з нами в полеміку щодо тих наших «помилок», на які вказали ви? Логічно, що це входило до кола ваших робочих обов'язків. Ви і тут схитрували. Жодного разу нічого не сказали на сторінках «Ерзянь Мастор». Нечесно, панове мордовські! А ось «шестерити» на безглуздих судових розправах ви майстри, прямо-таки професіонали!

Зрозуміло, що я читав статті Алєксандра Лузґіна, написані в 90-і роки. Їх написав ерзянин. І всьому колись написаному в статтях мордвин-начальник Лузґін А.С. в обмін на міністерський пайок зрадив.

Зараз ви отримали наказ засудити газету «Ерзянь Мастор». І без цього всім зрозуміло, що закон про екстремізм написаний для придушення корінних народів, знищення свободи думок і поглядів. І якщо ерзяни на священному кургані були приглушені тупою попсою та фривольними частушками, то яким словом позначити вас, того, хто створював буквально екстремальну ситуацію?! Ми з'їхалися зі всієї федерації на законне дійство, а екстремістами і провокаторами були ви – Конаков, Лузґін та інші. Вам час зрозуміти, що із забороною наший газети зникнете й ви.

Ось прочитають мою статтю ваші «аналітики» і скажуть: «Молодець Лузґін – глушить своїх. І він поки що нам потрібний. Поки потрібний…»

Але коли труїти і переслідувати буде нікого – старих й вірних служак перестають годувати. Поки ми є, буде і вам що поїсти. Але прощення вам не буде ні на небесах, ні на землі наших предків.

Дріґань Толай, Олеж веле

Самара енкс

http://erzia.saransk.ru/

Дата: 20.11.2007 17:07

Про проект | Думки | Відгуки | Лінки | Архів

Монографії
11.02.2008
Оксана Забужко: Мова і Влада. Ч. 1
10.02.2008
Оксана Забужко: Мова і Влада. Ч. 2
15.01.2008
ІРА: В БОРОТЬБІ ЗА СВОБОДУ ч. 2
23.12.2007
Ірен Карпа: Полювання в Гельсінкі
22.12.2007
Бібліотека мокшанських текстів. Ч.1.

Всі монографії

Думка

Дмитро Павличко: за українську школу в РФ виганяють з роботи
20.07.2009 / 22:25

Нещодавно я побував з нашим Президентом у Казахстані. Українці просять: побудуйте нам в Астані українську школу. Там є дві державні україномовні школи, я був там, але це - лише маленькі клітинки. Президент правильно сказав - дайте список батьків, список дітей, і ми побудуємо. А то було таке, що будували, а дітей для навчання нема. У Росії, наприклад, українці часто бояться бути українцями і не віддають своїх дітей до українських шкіл, бо виженуть завтра з роботи. Газета "Українська думка"

Всі думки

Відгуки

ЛЕЛЯ СВАРГА (ДОНЕЦЬК)
2009.07.30 / 11:13

Чудовий ресурс! Дякую! Читаю та посміхаюся:) Стільки позитиву! Дивлячись на людей, що вигадал такий ресурс і втілили у життя - вірю в добре майбуття України-Руси! Дякую від усього серця та всій Донеччини! З вашого дозволу опублікую на своєму ресурсі "Правий Портал Донеччини" http://ppd.org.ua посилання та невеличку рекламу вашого ресурсу.

Всі відгуки

Наша кнопка
 
Copyright © 2004–2009 UGRAЇNA.org
Використання матеріалів з цього сайту дозволено
лише при гіпертекстовому посиланні на www.ugraina.org
Пишіть: