This version of the page http://www.ugcc.org.ua/358.0.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-17. The original page over time could change.
Українська Греко-Католицька Церква: 25.10.2008
 
 
 
  • Запитуємо cвященика
  • Форум
  • Web-пошта
  • Контакти
  • RSS
Головна - Бібліотека - Покуття - Жовтень 2008 - 25.10.2008

25 жовтня 2008 року

Свв. мучч. Прова, Тараха й Андроніка.
Преп. Косми Святоградця, єп. Маюмського, творця канонів.
Св. Мартина Милостивого, єп. Туронського.

 

  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву

 

Святі Пров, Тарах і Андронік

Св. Пров, Тарах і Андронік походили з Малої Азії. Під час допитів, намов до відступства від Христової віри та жорстоких мук, гладіатори зарубали їх мечами 304 року.

Авксентій II, єпископ міста Мопсвестії, збудував на честь цих св. мучеників величну церкву, куди перенесено частину їхніх св. мощів.

Святий Косма

Святий Косма був родом з Єрусалима. Після смерті його батьків, хлопцем заопікувався батько св. Івана Дамаскина. Він забрав хлопця до себе в Дамаск, де під проводом учителя-ченця Косма разом зі св. Іваном вивчали Святе Письмо та різні церковні науки. Після закінчення навчання обидва юнаки подалися до єрусалимської лаври св. Сави і там постриглися у ченці. В час іконоборства товариші відважно обороняли правдиву віру від єретиків.

У 734 році Косма був висвячений на Маюмського єпископа. Він як добрий пастир дбайливо управляв своєю єпархією. Косма був автором гарних церковних пісень й канонів на Господні та Богородичні свята. Косма був мужем покірної та лагідної вдачі і проводив своє життя у молитвах, постах й чуван-нях. По вічну нагороду відійшов 781 року.

Святий Мартин

Святий Мартин походив з Горішньої Паннонії і був сином поганського військового старшини. На десятому році життя він сам добровільно почав приготовлятися до св. Хрещення. Коли йому було п'ятнадцять років, його присилували вступити до війська. Хоч він у тому часі не був іще охрещений, проте він уже тоді жив християнським духом і при війську вів більш чернече, ніж вояцьке життя. Про нього оповідають, що коли раз під час лютої зими він побачив майже нагого прошака, що трясся від холоду, то витягнув свого меча, розтяв надвоє свого вояцького плаща і дав половину вбогому, щоб накрився і загрівся. Вночі побачив Мартин у сні Ісуса Христа одягненого в ту половину його плаща, що її він дав був убогому.

Коли приблизно 371 року помер турський єпископ, на його наступника священики з народом вибрали Мартина. Після свячень він замешкав у келії поза містом, де незабаром постав монастир, що в ньому за його проводом жило вісімдесять ченців. З цього монастиря багато ченців стали єпископами, бо не було міста, що не бажало б мати пастирем Мартинового учня.

Він в спокою відійшов у вічність приблизно 400 року.


1 послання ап. Павла до Коринтян 15, 58-16, 3

Браття, будьте тверді, непохитні, визначайтесь у ділі Господнім повсякчас та знайте, що труд ваш у Господі не марний. Щождо збірки на святих, робіть і ви так, як я був наказав Церквам галатським. Першого дня тижня кожний з вас хай відкладає в себе, збираючи, що може заощадити, щоб не робити збірок тоді, коли я прийду. А коли прийду, пошлю тих, що ви вважатимете, з листами, щоб вони віднесли ваш дар у Єрусалим.

Євангеліє від Луки 5, 17-26

В той час, коли Ісус навчав, були при тому фарисеї та законовчителі, що прийшли були з усіх сіл Галилеї та Юдеї, і з Єрусалиму; і сила Господня була на Ньому, щоб оздоровляти. Аж ось люди несуть на ліжку чоловіка, що був розслаблений; вони шукали, як би його внести і покласти перед Ним. Не найшовши, кудою б його внести через натовп, вилізли на покрівлю і крізь стелю спустили його з ліжком на середину перед Ісуса. Бачачи їхню віру, Ісус мовив: Чоловіче, прощаються тобі гріхи твої! Книжники та фарисеї почали міркувати: Хто це, що говорить богохульства? Хто може відпускати гріхи, крім одного Бога? Ісус, знаючи їхні думки, промовив до них: Чому так думаєте в серцях ваших? Що легше — сказати: Відпускаються тобі гріхи твої; чи сказати: Встань і ходи? Та щоб ви знали, що Син людський має владу на землі відпускати гріхи, — мовив розслабленому, — кажу тобі: Встань, візьми твоє ліжко і йди додому. І вмить він став у них перед очима, взяв те, на чому лежав, і пішов до свого дому, славлячи Бога. Всі, дивуючись, остовпіли і прославляли Бога, і, повні страху, казали: Сьогодні бачили ми дивні речі.


Слон та блоха

Пан Блоха разом з усім своїм сімейством вирішив пере­братися у вухо слона. Отож він став кричати: «Добродію Слон, моя сім'я і я плануємо переїхати у Ваше вухо. Гадаю, це буде ввічливо, якщо я дам Вам тиждень, аби все зважити і повідомити мене, якщо у Вас виникнуть якісь заперечення».

Слон, який навіть не підозрював про існування блохи, і далі вів своє звичне життя. Тож, вичекавши сумлінно тиждень і прийнявши мовчання слона за згоду, блоха переїхала жити у його вухо.

Місяць по тому пані Блоха розсудила, що слоняче вухо є мешканням не надто корисним для здоров'я і тому треба якнайшвидше перебратися в інше місце. Тому вона переко­нала свого чоловіка переговорити зі слоном, аби не обра­зити його почуттів.

Голова родини почав так тактовно, як тільки міг: «Добро­дію Слон, ми плануємо переїхати в інший квартал. Смію Вас запевнити, що наше рішення цілком не пов'язане з Вашою особою, бо Ваше вухо і просторе, і тепле. Справа у тому, що моя дружина хотіла би мешкати по сусідству зі своїми друзями у нозі Буйвола. Якщо Ви матимете якісь заперечення щодо нашого переїзду, то не соромтесь і дайте мені знати до кінця наступного тижня».

Слон нічого не відповів, отож блоха з чистою совістю змінила своє помешкання.

Ентоні де Мелло "Молитва жаби", том 1 - Свічадо, 1999


Прохання про молитву

З 9 грудня 2003 року на цьому місці у "Покутті" Ви можете подати своє прохання про молитву. А ми передамо його сестрам-монахиням Української Греко-Католицької Церкви, які будуть молитися у Вашому намірі. Якщо Ви не заперечуватимете, прохання буде активізоване тут (тільки текст прохання, без вказівки імені та прізвища того, хто просить про молитву).

Запрошуємо відвідувачів нашої сторінки до спільної молитви, адже Господь наш Ісус Христос сказав: "Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них" (Мт. 18, 20), - а також: "Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам" (Мт. 7, 7). Як відомо, молитви є різні (одна триває декілька хвилин і інша - лічені секунди), тому просимо про таку молитву, яку матимете змогу промовити.

Просимо помолитися

- за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) та Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого);
- за Боже благословення для Віктора, Олександра, Галини, Петра, Каземіра, Світлани, Олени, Оксани, Віри;
- за Боже благословення для Михайла, Олени, Настасії, Маркіяна, Миколи, Ольги, Володимира, Марти, Марти, Ірини, Галини, Михайла, Світлани, Світлани;
- за упокій Петра, Юстини, Миколи, Василя, Кулини, Миколи, Івана, Матрони;
- за упокій Михайла, Марії, Тетяни, Анни, Петра, Станіслава, Данила, Меланки, Стефи, Михайла, Гриня, Василя, Йосифа;
- за упокій Михайла, Марії, Миколи, Людмили, Валентини, Антона, Єфросинії, Олексія, Семена, Єви;
- за упокій Василя, Емілії, Богдана, Лідії, Віктора, Михайла, Наталії, Зінаїди, Михайла, Миколи, Миколи;
- за здоров'я душі, тіла Тетяни і Вадима, мир, злагоду в їх сім’ї, любов між ними і за те, щоб Господь Бог дав їм дитину;
- за здоров'я душі, тіла Михайла, мир, злагоду, щоб Господь Бог дав Михайлові роботу;
- за упокій Нелі, Луня;
- за Боже благословення для священиків Романа, Романа, Івана, Андрія, Миколу, Тимотея, Володимира, Юрія;
- за Боже благословення для сестер Емілії, Бернадети, Ольги, Володимири;
- за упокій воїнів ОУН, УПА, запорізьких козаків знищених Катериною II та душі в чистилищі українського народу;
- за упокій душ, які померли під час голодомору;
- за Боже благословення для готельного бізнесу Михайла, Світлани.

 

Якщо Ви бажаєте залишити своє прохання, то просимо заповнити нижчеподану форму (формулювання прохання має бути чітким і лаконічним).


Ваше ім'я:
Ваше прохання:

В розділіi...



      Створення web-сайту - WebСвіт