Майдан • Майдан-Захід • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Марта Онуфрів, журналіст, правозахисник (Канада, Торонто): Відкритий лист у справі антиукраїнської позиції редакції «Майдану» та інших українських видань

додано: 01-06-2009 // // URL: http://maidan.org.ua/static/lvivmai/1243876677.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

• Політика •

Передмова.
Адмінґрупа Сайту "Майдан" вкотре повторює:
1. Сайт "Майдан",-- не видання.
2. Сайт "Майдан" не має редакції.
3. Усі надіслані матеріали, що оприлюднюються у розділі "Статті" схвалюються консенсусом колегії новинарів Сайту "Майдан".

 

Відкритий лист у справі антиукраїнської позиції редакції «Майдану» та інших українських видань

Як журналіст і водночас український патріот, що ставить понад усе національні інтереси України та добро української нації, я стурбована нинішньою деструктивністю інтернет-видання «Майдан», на жаль, уже колишнього пульсу громадянського спротиву України.

Ще донедавна «Майдан» був улюбленим виданням мало не кожного свідомого українця, а від авторитетних авторів та їхніх статей нерідко перехоплювало дух у читача. Знаю це по собі. Нині на «Майдані» віє пусткою запустіння, а навіть гірше – це видання щораз більше втрачає свою українськість. Спершу мущу згадати тенденційну подачу «Майданом» матеріалів про блаженного о. Еміліяна Ковча, з явними неукраїнськими акцентами.

Скажу, що останнім часом «Майдан» не тільки має однобоку політичну позицію, висвітлюючи та коментуючи різні політичні сили або якусь подію в Україні, але й зайняв антиукраїнське становище в одній надто важливій для українства справі. Складається враження, що редакція «Майдану» вже віртуально перебуває не в українському Києві, а в міжнародних центрах по дискредитації України, української нації.

Так, саме йдеться про справу Івана Дем`янюка, яку “Майдан» подає в суто антиукраїнському дусі, передруковуючи на своїх шпальтах усілякі українофобські випади. А тому звертаюся до правника “Майдану» Олександра Северина: «А як же з презумцією невинності Івана Дем`янюка. Чи може «Майдан» не відає, не знає що це таке?!»

Буквально на днях на сторінках «Майдану», при тім – на видному місці, з`явився переклад статті Ґ. Бьоніша, Я. Фрідмана, К. Маєра, М. Зонттаймера, К. Віґрефе під заголовком «Темний континент» (надрукована в німецькому журналі «Der Spiegel”, 22.05.09), рівно ж - коментар відомого ізраїльського політичного діяча та дипломата Шеваха Вайса. На жаль, редакція не вмістила жодної української думки щодо відповідальності чи невідповідальності нас, українців, за так зване посібництво нацистам. Бо, як виглядає з попередніх публікацій цього видання, нині п. Вайс по духу значно ближчий редакції, ніж, скажімо, хтось із українських істориків чи журналістів.

Суттєва ремарка: чомусь перечислені автори останньої публікації, як і багатьох попередніх, сором`язливо замовчують наявність великої кількості нацистських коляборантів серед самих євреїв, особливу жорстокість єврейської поліції щодо своїх одноплемінників, а також звірства єврейських капо в нацистських концтаборах.

Щодо пана Вайса, то в контексті чергової розправи над нещасним І. Дем`янюком особливо цинічними звучать його наступні слова: «Колябораціоністів у всій Європі було багато. Ніхто цього не заперечує. Але це саме німецький націонал-соціалізм витягнув з цих людей дрімаюче в них зло. Бо це відбувалося за натхненням німців на окупованих ними територіях. Тому власне на них лежить тягар відповідальності». Насправді німецьке суспільство, на якому лежить згадана історична відповідальність, не тільки обговорюватиме надумані злочини «унтерменшів», але й зі своїх кишень оплачуватиме судилище над колишньою жертвою гітлеризму, а це - Дем`янюком.Але це саме німецький націонал-соціалізм витягнув з цих людей дрімаюче в них зло. ... Насправді німецьке суспільство, на якому лежить згадана історична відповідальність, не тільки обговорюватиме надумані злочини «унтерменшів», але й зі своїх кишень оплачуватиме судилище над колишньою жертвою гітлеризму, а це - Дем`янюком.

Слід нагадати «історикам» «Майдану», як і можливим фальсифікаторам і очорнювачам України, що серед усіх народів світу найбільше втрат у Другій світовій війні понесли українці: загинуло понад 10 млн. військових та осіб цивільного населення. Не даремно, відомий американський військовий кореспондент Едґар Снов писав таке (1945р.): «Узагалі, ця титанічна боротьба... була, передовсім, українською війною...». Цікаво, чи знають про це всілякі майданівські і не майданівські всезнайки?!

Але чи мала редакція «Майдану» альтернативні публікації про справу І. Дем`янюка? Відповідь: так! Передовсім немало незаанґажованих матеріалів опублікувала всесвітня служба БіБіСі, зрештою, в газеті «День» з`явилася блискуча стаття Ігоря Лосєва «Дивна справа Дем`янюка» (14.05.09). Окрім того, редакція «Майдану» отримала мою статтю «Неупереджений погляд на справу Івана Дем`янюка», яку, як не дивно, вмістили “Українська правда», «Україна молода» та багато інших ЗМІ в Україні, але відкинули «правдоборці» «Майдану». А, як автор есею «Судилище триває», цю справу знаю достеменно.

Редакція «Майдану» теж забракувала мою наступну статтю «Увага! Широкозакроєна дискредитація України» (Висновок статті: депортація І. Дем`янюка й початок нового судилища над ним у Німеччині, «дебош» міністра МВС України Юрія Луценка та його сина Олександра на летовищі у Фракфурті-на-Майні, запланований терористичний акт Тетяни О. в ґімназії «Альберта Ейнштейна» - задум та його реалізація однієї й тієї ж антиукраїнської «контори». Ціль: дискредитація українців, України як держави).

Зіґнорувала редакція також переклад статті Пітера Вордінґтона «Лицемірство панує у викритті воєнних злочинів», яку я особисто переслала на «Майдан». У ній один з найавторитетніших канадських журналістів наголошує на скрайному цинізмі й лицемірстві німецької Феміди, оскільки «звинувачуючи Дем`янюка (водночас захищаючи німецькими законами своїх справжніх нацистських злочинців), Німеччина хоче виглядати досконалою й пильною при оскарженні в судах інших нацистських злочинців».

Хочеться принагідно зацитувати один із моїх електронних листів до редакції «Майдану» (15.05.09): “Шановна Редакціє! Може у Вас з`явиться хоч трохи цивільної й патріотичної відваги, щоб урешті вмістити щось на захист невинного українця І. Дем`янюка. Невже Вас усіх оптом купили неукраїнці-олігархи? Усе ще з повагою - Марта Онуфрів». Від редакції ні слуху, ні духу.

Укладається в мої міркування теж той факт, що інформацію про акцію протесту (організована представниками громадськості Чікаґо, США) проти депортації І. Дем`янюка зі США та чергового судилища над ним у Німеччині редакція сховала подалі від своїх допитливих читачів - аж на «Майдан-Захід».

Отже, чи після згаданої констатації Е. Снов та подібних міркувань відомих істориків світового рівня має хтось моральне право накидати українцям відповідальність за будь-які злочини, скоєні впродовж Другої світової війни, зокрема знущатися над 89-річним немічним українцем, вина якого впродовж більше 30 років не доказана?!

Гадаю, варто мені ще раз повторити наступне: «На жаль, наша журналістська братія не усвідомлює чи не хоче усвідомити того, що передруковуючи без коментарів недоброзичливі статейки про будь-якого українця, а то й просто чергову антиукраїнську брехню, вони допомагають нашим недругам створювати неґативний імідж не тільки Україні, але й кожному з нас, сущих у світі українців». Саме це повинні б урешті втямити так звані патріоти з інтернет-видання «Майдан» та інші підспівувачі антиукраїнським силам.

Думаю, редакції «Майдану» вистачить цивільної мужності, щоб не тільки опублікувати відповідь на мій лист, але й змінити свою редакційну політику.

У противному випадку: закликаю всіх патріотичних читачів бойкотувати «Майдан», а авторів і новинарів утриматися від співпраці з цим виданням!

Марта Онуфрів, журналіст, правозахисник (Канада, Торонто)

 

 Післямова.
Адмінґрупа Сайту "Майдан" не поділяє позиції пані Марти Онуфріїв, але надає їй можливість свою позицію донести до читачів Сайту "Майдан".
Адмінґрупа Сайту "Майдан" не має намірів змінювати практику ухвалення рішень щодо розміщення матеріалів у розділі "Статті" консенсусним рішенням колегії новинарів Сайту "Майдан" попри чиєсь невдоволення такою практикою.



Обговорити цю статтю у форумі

додано: 01-06-2009 // URL: http://maidan.org.ua/static/lvivmai/1243876677.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
ПРЯМА ДІЯ:
16 вересня о 19.00 на Майдані Незалежності відбудеться Вечір пам'яті Ґеорґія Ґонґадзе.
Помогите спасти жизнь 3-летней Лере Сысоевой из Севастополя
Підтримайте петицію до біло-сердешної лідерки
  Опитування :
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[17-08-2009 11:11]
Українсько-швейцарський "Культпохід 2х2"
[17-08-2009 09:57]
На Прикарпатті встановили другий пам'ятник Папі Римському
[17-08-2009 00:34]
Розпочато громадську експертизу діяльності Львівської ОДА
[15-08-2009 17:02]
Декрет Схетини і українська пам'ять
[15-08-2009 15:15]
Звернення Президента Баобами до Президента Ексклюзі
[15-08-2009 12:41]
У львівських школах запроваджують екоосвіту
[15-08-2009 12:15]
Міська гра "Антикомуністична опозиція у Львові та Ґданьську"
  Цікавинки від RedTram:
Завантаження ...
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2009
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською