This version of the page http://www.karpaty.info/en/uk/lv/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-17. The original page over time could change.
— Lviv region — Traveling in Carpathians / Western Ukraine / Lviv region:
      
 
KARPATY.INFO/Traveling in Carpathians/Western Ukraine/Lviv region:

 

Lviv region

Search in the region:
Hotels
Bed & breakfast
Spa resorts
Restaurants
Cafes
Saunas
Rentals
Карти

Львівська область розташована на крайньому заході України. Межує на півночі та північному сході з Волинською та Рівненською, на сході і південному сході — з Тернопільською та Івано-Франківською областями, на півдні — із Закарпатською областю. На заході проходить частина державного кордону України з Польщею.

Обласний центр — м.Львів

Область населена переважно українцями, у гірській частині області проживає етнічна група бойків.

Природні умови області різноманітні, що зумовлено її розташуванням на стику різних фізико-географічних perioнів. Львівщина лежить у межах лісостепової зони та Українських Карпат. Рельєф області на півдні — гірський, далі на півночі змінюється на височинний у Передкарпатті, горбогірний на Подільській височині, низовинний на Малому Поліссі і Верхньосанській рівнині та знову височинний у межах Волинської височини. Найбільші підвищення Подільської височини Львівської області — Розточчя (до 397 м), Гологори з найвищою вершиною рівнинної частини області — г. Камулою (471 м) та Вороняки (до 440 м). На півночі переважають ліси та лісостеп, на південному заході простягаються Українські Карпати. Їхню зовнішню смугу становлять Бескиди, що складаються з паралельних хребтів і долин. Пересічна висота Верхньодністровських Бескидів — 750 м та Сколівських Бескидів — 1200-1360 м. Внутрішню смугу утворює Вододільний хребет з г. Пікуй (1408 м) — найвищою точкою Львівської області.

Клімат Львівської області помірно континентальний. Він формується в основному під впливом Атлантичного океану (значна кількість опадів, швидка зміна погоди), а також континентальних повітряних мас. Неоднорідність поверхні обумовлює помітну відмінність клімату різних частин області — тепліший на рівнині і холодніший в горах. Зима відносно тепла, з частими відлигами, літо тепле, але не спекотне, іноді прохолодне (особливо у Карпатах). У горах клімат значно суворіший, спостерігається зниження температури з висотою (близько 0,5 градусів на 100 м висоти). Сніговий покрив нестійкий, встановлюється у грудні, сходить у березні. Найбільша його висота у лютому (30-40 см на рівнині й 50-100 см у горах).

Природна рослинність представлена лісовими, лучними та болотними угрупованнями. Ліси широколистяні мішані, хвойні. У гірських та північних районах великі масиви лісів (сосна, ялина, бук, дуб, граб).

Розподіл гідрографічної сітки області зумовлений положенням її в межах Головного Європейського вододілу, що розділяє басейни Балтійського і Чорного морів. Територією області течуть 8950 річок, з них 216 довжиною понад 10 км кожна. Вони належать до басейнів Дніпра і Дністра (басейн Чорного моря) та Західного Бугу (басейн Балтійського моря). Найбільша річка — Дністер (довжина у межах області 250 км), його притоки: Бистриця, Стрий, Свіча (праві), Стривігор, Верещиця (ліві). До басейну Чорного моря належить також р. Стир (притока Прип’яті), до басейну Балтійського моря — притоки Західного Бугу Полтва і Рата, а також Вишня і Шкло (притоки Сану). На території області багато невеликих озер, найбільші — Янівське, Дроздовицьке та Любінське. В області нараховується більш як 100 джерел мінеральної води різного складу, більшість з них використовується для лікування. Здійснюється також промисловий розлив лікувально-столових вод «Олеська», «Моршинська», «Трускавецька», «Сколівська», «Солуки».

Львівська область має значні курортні, оздоровчі, спортивні та екскурсійно-туристичні рекреаційні ресурси (природні умови, історичні, архітектурні, етнографічні пам’ятки). На думку мешканців інших регіонів України та іноземних туристів, найцікавішим є передусім Львів. Але Львівщина – це також гори, передгір’я, замки й інші пам’ятки та цікаві місця. Тут здебільшого збереглися елементи, споруди чи ансамблі всіх важливих європейських архітектурно-містобудівних напрямів: давньоруського, романського, готичного, ренесансу, бароко, класичного, ампіру, модерну тощо.

Найвідоміші гірськолижні курорти - Славське, Тисовець, бальнеологічні курорти - Трускавець, Моршин, Східниця, Великий Любінь, Шкло, Немирів.

Варто відвідати:
Львів та інші старовинні міста з історико-архітектурними пам'ятками: Жовква, Дрогобич, Городок, Самбір, Золочів.
Замки Львівщини:
  • Бродівський замок (ХVІ ст.), м. Броди
  • Підгорецький замок (ХVІІ ст.), Бродівський район
  • Олеський замок (ХІV ст.), Буський район
  • Жовківський замок (ХVІ ст.), м. Жовква
  • Золочівський замок (XVI-ХVІІ ст.), м. Золочів
  • Поморянський замок (ХVІ ст.), Золочівський район
  • Свірзький замок (XV-ХVІ ст.), Перемишлянський район
  • Замок у Старому Селі (ХVІІ ст.), Пустомитівський район
  • Наскельна фортеця Тустань (ІХ ст.), Сколівський район
  • Добромильський замок (ХV ст.), Старосамбірський район
Монастирі:
  • Унівська Лавра (ХV ст.), Перемишлянський район
  • Крехівський монастир (ХVІ ст.), Жовківський район
Природно-заповідний фонд:
В області 400 територій і об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею 113 тис. га (5,2% від площі території області), 33 заказники, 240 пам'яток природи, 55 парків — пам’яток садово-паркового мистецтва, 61 заповідне урочище. Серед них:
  • Природний заповідник «Розточчя»
  • Національні природні парки — Яворівський та Сколівські Бескиди
  • Ландшафтні заповідники — Бердо, Стариці Дністра
  • Лісовий заповідник Лопатинський
  • Загально зоологічний заповідник Діброва
  • Ботанічні заповідники — Лешнівський, Волицький
  • Гідрологічні заповідники — Чайковський, Потелицький
  • Ботанічна пам'ятка природи — Лиса гора і гора Сипуха
  • Комплексна пам'ятка природи — гора Вапнярка
  • Ботанічні сади Львівських державних університетів — ім. І. Франка та лісотехнічного
  • Дендропарки — Оброшинський та Рудківський
  • Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва — Стрийський, Міженецький, Самбірський, Підгірцівський, Буський та Підгорецький
Транспорт:
Мережа залізниць і автомобільних шляхів забезпечує добре сполучення області з багатьма районами країни та з сусідніми державами.
Найважливіші залізничні магістралі: Київ - Львів - Прага (Будапешт), Варшава - Перемишль - Львів - Бухарест. Найважливіші залізничні вузли — Львів та Стрий.
Автотраси Львівської області в задовільному стані, приємно вражає туристів траса Київ-Львів-Чоп, яку декілька років тому відбудували майже з нуля, і тепер вона нагадує європейські дороги за якістю покриття. Сільські дороги можуть бути як дуже добрими, так і дуже поганими. У горах часто трапляються так звані «шутровані» дороги, які мають покриття з дрібного та середнього каміння. Після сильних дощів вони можуть частково втрачати прохідність для легкового автомобіля. Це ж стосується і грунтових доріг.
Головні автомагістралі: Київ-Львів-Чоп (М-06), Львів-Тернопіль-Вінниця-Кіровоград (Н-02), Львів-Івано-Фраківськ-Мукачево (Н-09), Стрий — Івано-Франківськ — Чернівці (М-12).
У Львові є аеропорт, заплановано розбудову ще одного та переобладнання військового аеропорту в Стрию.
Корисні лінки:
Львівська обласна рада
Львівська облдержадміністрація
Сайт новин Zaxid.net
Львівщина у Вікіпедії
Львівщина у «Замках і храмах України»
Дерев'яні церкви Львівщини

 

• Реклама
• This page
 print
 send link
Send this page to your friend!
Fill in your friend's name and e-mail, your e-mail to corresponding fields.
 
 
 
The data you entered will not be saved, will not be used for another purpose. It will be used just for the letter you send.
 add to Favorites
• Реклама
• Weather
17.08.09 15:00
Lviv
27ºC, 1mps, W
cloudiness 24%
Stryj
27ºC, 1mps,
cloudiness 39%
Truskavets
27ºC, 2mps, W
cloudiness 17%
Sambir
27ºC, 3mps, W
cloudiness 16%
Skole
18ºC, 3mps, W
cloudiness 48%
Slavsko
25ºC, 2mps, W
cloudiness 19%
RP5.UA

 
• Partners
 Rent a car in Ukraine

 

© 2005-09 karpaty.info
Передрук інформації можливий лише з дозволу адміністрації сайту.