This version of the page http://www.ridnamoda.com.ua/?p=481 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-16. The original page over time could change.
Рідна Мода » Зоя Коновал: «Професійно займатися вишивкою можуть тільки люди, які закохані у неї»

Новини і статті

  • нові надходження
  • новини
  • анонси
  • статті
    • історія однострою
    • історія народного одягу
    • вишиванка
    • ткацтво
    • символіка
    • oбрядовість
    • книжкова полиця
    • знайомі обличчя
    • цікавинки

Розділи сайту

  • Каталог
  • про нас
  • наші проекти
  • наші майстри
  • наші банери
  • Наші друзі
  • Інші інтернет-крамниці
вишиванка

Зоя Коновал: «Професійно займатися вишивкою можуть тільки люди, які закохані у неї»

З прадавніх часів вишивка відігравала особливу роль в житті кожного українця, адже вона уособлювала усі вірування, звичаї, духовні устремління, інтелект нашого народу, служила оберегом для людини та її оселі. Крім того, вишивання як національна традиція сприяло формуванню у дівчат і жінок терпіння, відчуття краси. З часом ставлення до цього мистецтва дещо змінилося, але, на щастя, воно знайшло своє продовження у роботах народних умільців та майстрів. Більше того, сьогодні вітчизняні модельєри вивели вишивку на подіум.

Пропагуванням українських традицій та втіленням народної вишивки в сучасному вбранні займається відома у Тернополі майстриня вишивки та оздоблення одягу Зоя Коновал.

Народилася п. Зоя в смт. Мельниця-Подільська Борщівського району. З раннього дитинства жінка любила вишивати. Спочатку це було просто захоплення, яке згодом, як зазначила співрозмовниця, переросло у любиму працю.

– Моя вишивка базується на давніх узорах Борщівського району, – розповідає п. Зоя. –  Адже борщівська вишивка в народі славиться своєю унікальністю. Особливо неповторні і оригінальні святкові жіночі сорочки XIX – початку XX століть. Цей вид одягу у недалекому минулому був своєрідним індикатором етнічного, соціального та вікового стану його власників.

Вже понад шість років тернопільська майстриня професійно займається пошиттям та оздобленням вишивкою і бісером одягу. Останнім часом Зоя Коновал працює тільки з авторськими моделями, де поєднує нестандартний фасон з цікавим оздобленням, в результаті чого виходять неповторні оригінальні роботи. Таким чином, майстриня не тільки відроджує всі види вишивки, а й творить для людини певний образ, показує позитивні її сторони, приховує недоліки.

– Найголовніше відчути характер людини і віднайти те, що буде відповідати тільки їй, а все інше – це вже справа техніки, – запевняє п. Зоя.

Робота вишивальниці складна і копітка. Вона потребує багато часу, зусиль і фантазії. Тому, на думку п. Зої, професійно займатися вишивкою, можуть тільки ті люди, які закохані в це ремесло.

Своїм натхненником Зоя Коновал вважає відому тернопільську колекціонерку Віру Матковську.

– Дивлячись на вишиті шедеври п. Віри, я сповнююся нових ідей та задумів і в результаті  створюю красиві роботи, – зізнається п. Зоя.

Вишиванку замовляють відомі гурти і випускниці

Не помилюся, коли скажу, що кожен з нас прагне мати у власному гардеробі борщівську вишиванку. Адже недарма говорять, якщо хоч раз побачиш борщівську сорочку, неодмінно закохаєшся у неї – настільки вона своєрідна. Тому й попит на такі речі чималий.

– Замовлень у мене вистачає, – розповідає майстриня. – Але найбільше цікавість до вишиванок зростає в період закінчення навчального року, адже випускники завжди прагнуть бути неповторними. А цього року на випускному балу у моїх сукнях будуть як випускниці, так і їхні батьки.
Замовляють український стрій у п. Зої також і пісенні гурти. Так, нещодавно майстриня закінчила вишивати одяг для «Джазової Фіри». Для учасників цього відомого тернопільського гурту були створені авторські сорочки.

Тішиться п. Зоя тим, що її роботи із задоволенням везуть до рідних домівок туристи, які під час візиту на Тернопільщину завжди хочуть взяти з собою на згадку частинку галицького краю. І цією пам’яткою стають шедеври Зої Коновал.

Для борщівської вишивки характерні природні кольори

Кожен з нас намагається йти в ногу з часом. Проте мода змінюється з шаленою швидкістю, і щоб відчувати себе неповторним, нам доводиться щоразу витрачати чималі гроші на новий одяг. Проте вишиванка не настільки піддається впливу моди.

– Ручна вишивка завжди оригінальна, неповторна, крім того, у ній панують кольори, які якомога точніше передають відтінки квітів, природних елементів. Тобто ті кольори, які створюють гармонію та красу, – додала п. Зоя.

Завдяки майстерності Зоя Коновал у своїх роботах настільки вдало компонує кольори, узори та інші елементи, що в результаті виходять неперевершені, сучасні борщівські сорочки, блузки, спідниці, які не втратять актуальності ніколи і знайдуть своїх поціновувачів у будь-який час….

– Найбільша моя мрія, – зазначила п. Зоя, – це взяти участь у фестивалі борщівської вишивки, представивши на ньому нову колекцію одягу. Для цього потрібні чималі кошти, проте я надіюся, що знайдуться небайдужі люди, яким близькі історія та традиції рідного краю.

Анна ДУДКА

Джерело:

“Нова ера”

Leave a Reply

Cancel

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>