This version of the page http://www.ribalemo.org.ua/okyn.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-16. The original page over time could change.
okyn
Головна Фідер Спінінг Нахлист Форум

Окунь

  • Статті про окуня

Окунь — риба однойменного сімейства. Належить до найпоширеніших хижих мешканців прісних водоймищ. За структурою своєї «будови» окунь чітко відрізняється від багатьох риб. Тулуб у нього широкий, горбуватий, покритий колючою лускою, спина темно-зелена, боки зеленувато-жовті, перетнуті 5 - 9 вертикальними темними смугами, живіт жовтий. Усі плавники червоні. В роті — дрібні зуби. Очі оранжеві. На думку видатного російського знавця природи і іхтіології Л. П. Сабанєєва (1844—1898), окунь майже ніколи не виростає більшим 54 сантиметрів, а товщина його спини досягає 18, висота 27 сантиметрів, вага — 4-5 кілограмів. Гігант по сьогоднішнім міркам.
Нерестяться окуні ранньою весною на місцях без течій, там, де вони мають біля чого тертися і тим самим сприяти швидшому витіканню ікри і молочка (старі, поломані очеретини, залишки стебел та іншої рослинності, коряги). Окунь не має у Дністрі якоїсь, так би мовили, відокремленої екологічної ніші. Все його життя—це безустанна, жорстока боротьба за виживання. Він всюдисущий. Проте характерні стоянки і особливості поведінки цей хижак має теж. Це — протоки між островами, віддалені від берега, підводні підвищення, коряги, старі пні, ділянки заростей, нижче перекатів, піщані покати в глибину.
Кожний, хто бував на Дністрі, не міг не помітити, як на мілині окунці буквально врізабться не шаленній швидкості в зграйку малька. У Дністрі окунів слід шукати в заводях, затоках, нижче великих камнів або повалених дерев, ямах. Великі екземпляри сновигають у глибинах, розшукують здобич в закавулках. Скрізь і завжди окунь веде денний спосіб життя, після заходу сонця ховається в сховище, де перебуває до світанку, не споживаючи ніякого харчу. На полювання окуні виходять вранці. В жаркий сонячний день знову вони збираються в зграї і ховаються в тінисті місця, під деревами чи біля обривистого берега. Плаває окунь здебільшого на висоті 4 — 18 сантиметрів від дна, хоча з часом може підніматися вище І навіть на поверхню. Головний продукт окуня — дрібна риба. Ловити окуня легко й захоплююче майже цілий рік, за винятком середини зими. Будучи рибою біологічно агресивною, він хапає наживку безцеремонно, сміливо, жадібно.
Що ж до наживки, то окунь добре ласує живцем, гнойовим черв'ячком, раковими шийками, восени і взимку добре бере на блешню. Колись теплим тихим літнім надвечір'ям, ловлячи окуня , я здивувався його ненаситності. Використавши всі черв'ячки, почав розривати на маленькі шматочки дрібного окунця, нанизував по одній дольці на гачка і риба продовжувала так же блискавично клювати: ледве встигав її вивуджувати. Незважаючи на жадібність окуня, він все таки проявляє особливу кльовову активність у певні періоди, насамперед, ранньою весною, пізньою осінню, наприкінці зими, в період льодоходу, коли перші струмочки несуть під лід свіжу талу воду, збагачену киснем, а також під час сінокосу, вильоту різної комашні.
Різноманітними є способи ловлі окуня. Це- вудки з поплавком і без, а також донка, спінінг і т. д. Гачки № 4 - 10, товщина жилки—0,1—0,3 міліметра. Не відрізняється якоюсь хитрістю, витіюватістю покльовка окуня. Вона різка, стрімка. Здебільшого поплавець відразу ховається в глибині. В цей момент і слід підсікати, оскільки запізнення завдасть вам зайвого клопоту: окунь глибоко в себе всмоктує наживку, ковтає гачок, який доводиться виривати із шлунка. Виважувати окуня треа обережно, оскільки у нього дуже часто відривається губа.

січень лютий березень квітень травень червень липень серпень вересень жовтень листопад грудень
                                               
кльову нема
кльов поганий
кльов середній
кльов добрий
Про те, як Ви ловите окуня у Дністрі, можете розказати на форумі. А також можете прислати свою розповідь мені на пошту і я її розміщу на цій сторінці.Буду радий усім дописувачам тому, що цей сайт і був задуманий як місце для обміну досвідом.
Спеццены - Сенсорный универсальный платежный терминал webmoney. высокое качество
Мы рекомендуем Большие шкафы, элитная мебель , срочная сборка мебели.
Последние скидки! Дешёвый заказ билетов на самолёт Вritish Airways. наличие на складе Прочитать здесь
Предложение наших друзей: Магнезиальный цемент , продажа кирпича. Прочитать здесь
Мій ICQ 221-745-698
Ось код моєї кнопки
Давайте мінятись кнопками.