перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Вячеслав Хаврусь: Ми не бидло, ми не козли? – Раби! Ч.2

додано: 29-01-2006 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1138542796.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

• Україна • Суспільство •

Від М.-І.: подаємо продовження статті. Початок див. тут: http://maidan.org.ua/static/mai/1137959533.html

Життя існує за рахунок потоку. Система поневолення людей існує за рахунок створення контролю над потоком

Життя будь-якого виду живих істот на Землі (в тому числі і людини) – це усталений спосіб споживання навколишнього потоку матеріальних і енергетичних ресурсів, що дозволяє підтримувати організм вдалині від стану термодинамічної рівноваги, завдяки чому можлива самоорганізація діяльності клітин. Ключовий момент для існування життя – це «потік», який на Землі забезпечується головним чином потоком енергії Сонця. Енергія Сонця, потік якої періодично змінюється внаслідок добового та річного обертання Землі – це також двигун всіх природних процесів на планеті, включаючи зміни пір року, погоди, плин річок та подуви вітру. Для підтримки біологічного існування людини необхідний потік матеріальних та енергетичних ресурсів, які виникли завдяки енергії Сонця та йдуть на її харчування, одяг та підтримання тепла в помешканні. Всі ці фактори умовно можемо назвати як «хліб» на основі вигуку римського натовпу початку нинішньої ери. Крім того, як свідчить наука, людина є єдиною живою істотою, здатною до мислення, тобто накопичення, аналізу та застосування інформації про навколишній світ. Фактично, мислення є унікальною функцією (тому що дана Богом?) мозку людини, яка подібно до життя потребує постійного потоку неважливо якої інформації. Мовою римлян коротко назвемо її потребою «видовищ».

Саме в усвідомленій або неусвідомленій потребі потоку «хліба й видовищ» кожним з нас криється пояснення парадоксу чому «Кучмізм – це Я». В нинішній «цивілізації» створена така самопідтримувана Система поневолення людей, яка контролює життєво необхідні потоки в залежності від поведінки людини та її лояльності. Для того, щоб елементарно вижити, працюючи на некваліфікованій роботі, треба комусь віддавати свій вільний час і ресурси, а якщо ти навіть піднявся вище до рівня керівника, то живеш за рахунок праці своїх підлеглих, і також витрачаєш свої надлишкові зароблені ресурси на купівлю малопотрібних речей, які пропагуються в Системі поневолення людей. За допомогою маніпуляцій та пропаганди через ЗМІ, примусів (починаючи від нашого безпосереднього начальника і закінчуючи Конституцією України або інших держав) та штучних бар’єрів чиновників (це ті, що начебто б нам допомагають) більшість людей перетворені на бидло, яке в принципі може майже вільно пересуватися хоч по всій планеті, але реально не має для цього жодної можливості. І цим сучасні поневолені люди нічим не кращі рабів початку нашої ери або кріпаків середньовіччя. Ба більше. Ці раби своїми ж діями (бездіяльністю) легалізують існуючу ситуацію та щодалі більше погіршують свій стан. Щоб не бути голослівним, пропоную заглянути до табл.1, яка відповідно до наведеної вище логіки має 2 умовних розділи: «хліб» та «видовища».

Таблиця 1 Засоби поневолення людей в умовах сучасної “цивілізації”. Головна ідея таблиці розглядається через призму загальновідомого вислову “Хліба й видовищ!” [1], який вигукував римський натовп, що задовольнявся безкоштовною роздачею хліба та безкоштовними цирковими видовищами. Єдина відмінність порівняно з тодішнім часом – нинішній “натовп” добровільно за все платить або розплачується своїми грошима, вільним часом, здоров’ям або життям.

“Хліб”, ресурси – біологічна природа людини

“Видовища”, розваги, шоу – інтелектуальна здатність людини

Війна, зброя та військові засоби для знищення живого

Наркотики

Алкоголь

Паління

Податки, інфляція (Україна, бюджет на 2006 рік [2]: при загальному бюджеті близько 125 млрд. грн. розмір податкових надходжень складає майже 90 млрд. грн., або 72%)

Засоби масової інформації (телебачення, радіо, преса)

Природне паливо:

Нафта

Газ

Вугілля

Реклама; мода

Купівля-продаж землі та нерухомості

Сучасна техніка та електроніка; мобільний зв’язок

Медицина та медпрепарати, засоби гігієни

Масова культура та естрадна діяльність як продукти шоу-бізнесу; великий спорт



Війна є найдавнішим та найзлочиннішим проти Людини способом одержання «хліба» та «видовищ» на державному рівні. Нас привчають до неї постійно, повідомляючи через ЗМІ про побутові вбивства та кримінальні розборки, фактично привчаючи до того, що життя кожної людини – ніщо в Системі поневолення людей, а смерть – це нормально. Війною можуть промишляти як відсталі держави типу колишнього СРСР в Афганістані або нинішньої Росії в Чечні [3], так і провідні держави світу подібні до США в Іраку, коли мова йде про можливість одержання надприбутків переважно в боротьбі за джерела енергопостачання. Для початку війни шукається благопристойний привід, наприклад нині у світі є дуже модними поняття «тероризм» та «терористична загроза». Це один з небагатьох пунктів табл.1 поруч з податками [4], які записані в Конституціях держав та яскраво демонструють відношення державного апарату до кожного з нас, як до рабів. На це ніхто з простих громадян ніяк не може вплинути в існуючій Системі поневолення людей. Хіба що з ентузіазмом долучитися до втілення в життя, як це було з громадянами народів СРСР в спровокованій Сталіним 2-й світовій війні. А потім понад 60 років плекати міф про історичну роль народів Радянського Союзу та особисто товариша Сталіна у визволенні світу від гітлерівсько-фашистсько-німецьких загарбників.

Наступний пункт табл.1 цілком залежить від волі кожного з нас. Мова йде про руйнівний вплив на організм та свідомість людини наркотиків, алкоголю або тютюну. Наприклад, за деякими оцінками [5], кількість спожитого в Росії на душу населення абсолютного алкоголю перевищує 10 л/рік, не існує жодних підстав, щоб ця цифра була набагато меншою в Україні. Кількість же випалених цигарок на душу дорослого населення України складає близько 1000 шт./рік [6].

Подальші розділи Табл.1 можна чітко віднести до «хліба» або «видовищ». Зупинимося на першому. Конституційним обов’язком кожного громадянина є сплата податків з кожної заробленої копійки [4]. Саме з них так або інакше наповнюється близько 72% бюджету нашої держави, які начебто повністю мали б йти на покращення життя кожного з нас через соціальні програми. Однак значна їх частина всупереч волі громадян направляється на утримання Системи поневолення людей у вигляді армії, міліції, СБУ, діяльність неефективних та несправедливих законодавчої та виконавчої влад, судів та прокуратури. А ті копійки, які нам вдається заощадити, постійно з’їдає інфляція. Наприклад, в останні роки основний ресурс заощаджень багатьох людей світу – долар США – подешевшав щонайменше на третину [7].

Окремим вагомим пунктом в розділі «хліб» є пункт «Природне паливо», яке людством використовується переважно для одержання тепла, електроенергії або як джерело енергії у двигунах внутрішнього згоряння, та меншою мірою йде на виготовлення цінних речовин та матеріалів. Змушений констатувати, що на даний момент людство завдяки нафтовим (газовим, вугільним) магнатам підсаджено на енергетичну голку, які заради власного збагачення постачають нам по захмарним цінам продукцію, що належить всьому людству. Як наслідок, маємо скорочення кількості кисню в атмосфері, зростання концентрації двоокису вуглецю та глобальне потепління клімату з катастрофами світового масштабу з тенденцією до подальшого посилення їх руйнівних наслідків [8].

Іншим способом викачування ресурсів з людей є купівля-продаж землі та нерухомості. Кожен з нас знає, що таке власний дім, в якому комфортно та безпечно жити, і який має бути не надто віддаленим від місця нашої роботи. В Україні тут неорана цілина для зловживань, про багато з них писалося і на сайті Майдан [9, 10].

Кожному з нас як живим істотам з інстинктом самозбереження цінне власне здоров’я, для підтримання якого не шкода ніяких грошей та ресурсів. Ось тут існує безліч можливостей для зловживань та наживання за рахунок кожного з нас. Згадайте рекламу миючих засобів, зубних паст, жіночих прокладок, вітамінів вкупі з «мінералами» та «ензимами», різноманітних бальзамів та лікарських засобів, без яких наше життя начебто б мало зупинитися. А чи думали Ви, як наприклад жили люди без цих речей більше 100 років назад, може і в їх способі життя було якесь раціональне зерно? Нинішня «цивілізація» змусила нас про все забути, покладаючись лише на те, що продається в магазині. Також існують великі підозри, що такі захворювання, як коров’ячий сказ або пташиний грип є хоча і потенційно небезпечними для людини, але не настільки серйозними, щоб на них звертати увагу. Їхньою головною метою може бути боротьба на ринках виробників м’яса та/або стимуляція попиту на специфічні лікарські препарати. Чомусь на фоні кількох сотень людей, померлих у світі від пташиного грипу, мало хто піднімає питання боротьби з туберкульозом – хворобою злиднів, від якої щороку на планеті помирають кілька мільйонів людей [11]. Обговорення цих та інших злободенних тем ведеться на форумах в Інтернеті [12] – єдиному місці, де поки що можна інколи почути нерафіновану правду від окремо взятої людини.

Коротко зупинюся на роботі Системи поневолення людей через «видовища» (див. Табл.1). Фактично через засоби масової інформації змінюється спосіб життя та думання кожної окремо взятої Людини, яка в залежності від ситуації масово перетворюється на «споживачів», «населення», «народ» і дуже рідко до неї звертаються як «громадянин». Через пряму рекламу товарів та приховану рекламу стилю життя зірок естради, героїв фільмів та великого спорту нам нав’язують спосіб життя, перетворюючи нас на зомбі з купівельними рефлексами шляхом руйнування залишків нашої свідомості та культури. Ми фанатично купуємо нові електронні модні пристрої у вигляді мобільних телефонів, телевізорів та радіопрогравачів, забуваючи, що інколи щось можна зробити своїми руками або в крайньому випадку обійтися старими або б/у речами без усіляких «наворотів». І головне, про що ми не думаємо: яким чином ми за все будемо платити і кому дістануться плоди від нашого придбання? І чи не можна утриматися або обмежити використання власних ресурсів (гроші, вільний час, тощо) від даремного марнування на сумнівні «хліб» та «видовища», наведені в Табл.1?

Про це піде мова в наступній частині.


Використані джерела, цитати, коментарі та пояснення
[1]
. http://smc.finec.ru/humor/02.php : “Хлеба и зрелищ. Возглас, выражавший основные требования римской толпы, утратившей политические права в эпоху Империи и довольствовавшейся бесплатной раздачей хлеба и бесплатными цирковыми зрелищами”.
[2]. Закон України про Державний бюджет України на 2006 рік ( http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?page=1&nreg=3235%2D15 )
[3]. Анна Політковська Друга чеченська.- Київ: «Діокор», 2004.- 296 с.
[4]. Конституція України ( http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?page=1&nreg=254%EA%2F96%2D%E2%F0 ):
Стаття 65: “Захист Вітчизни… є обов’язком громадян України”
Стаття 67: “Кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом…”
[5]. http://www.krugosvet.ru/articles/117/1011774/1011774a1.htm : “…с учетом суррогатного алкоголя (самогон, медицинский спирт и т.д.) общее количество потребления на душу населения оценивается примерно в 15 л”.
[6]. Андрій Ревенко “Не хлібом єдиними... і тютюном” ( http://www.zn.kiev.ua/nn/show/349/31469/ ): “…показник по Україні навряд чи може перевищувати цифру 1200—1250”.
[7]. Журнал “Деловая репутация” ( http://reputation-mag.ru/archive/a33?PHPSESSID=918dbc5360ed0aa83c95c0eabb6f0efc ): “Всего за 1999-2003 годы доллар подешевел в реальном выражении примерно на 33%.”
[8]. DevRand і Стопудів: Уроки "Катріни" - активні громадяни знову сильніші за неактивну державу (http://maidan.org.ua/static/mai/1125947295.html): “…справжнє ім“я Катріни - глобальне потепління. Прочитайте про те (http://www.boston.com/news/globe/editorial_opinion/oped/articles/2005/08/30/katrinas_real_name/), як від людей приховувались загрози, пов’язані з глобальним потеплінням, і скільки грошей витрачалось нафтовими та вугільними корпораціями на відповідний піар”.
[9]. Олег Селюк, Орест Хрущ: Сицилійська мафія – дитячий садок у порівнянні з київською ( http://maidan.org.ua/static/mai/1125914559.html )
[10]. Тетяна Монтян: Для тих, хто ще не знає, як працює "квартирна мафія" ( http://maidan.org.ua/static/mai/1136220339.html )
[11]. http://gazeta.lenta.ru/dossier/31-03-1999_tub.htm : “В настоящее время смертность от туберкулеза достигает 2-3 миллионов человек в год”
[12]. Професор А.Заволока: Перша частина відповідей ( http://maidan.org.ua/n/free/1136281579 )



Обговорення другої частини та доступ до повної версії статті через форум "Освіта та наука"

додано: 29-01-2006 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1138542796.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ПРЯМА ДІЯ :
16 вересня о 19.00 на Майдані Незалежності відбудеться Вечір пам'яті Ґеорґія Ґонґадзе.
Помогите спасти жизнь 3-летней Лере Сысоевой из Севастополя
Підтримайте петицію до біло-сердешної лідерки
  Опитування :
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[15-08-2009 15:42]
Родственники погибшего белоруса хотят снести памятник Ленину
[15-08-2009 15:26]
У Росії закривають соціальну мережу MySpace
[15-08-2009 15:24]
Пікет Генерального Консульства Російської Федерації у Львові.
[15-08-2009 15:16]
Звернення Президента Баобами до Президента Ексклюзі
[15-08-2009 14:55]
Чиновника КМДА вхопили за руку на хабарі
[15-08-2009 14:22]
«Гражданскую позицию» в Крыму возглавил журналист
[15-08-2009 13:43]
До мови з розумом: Відверте мавпування
  Цікавинки від RedTram:
Завантаження ...
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2009
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською