перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Вячеслав Хаврусь: Ми не бидло, ми не козли? – Раби! Ч.1

додано: 22-01-2006 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1137959533.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

• Україна • Суспільство •

Розвиток цивілізації: від рабства примусового до рабства добровільного?

Багато хто пам’ятає, як в 2004 році в Україні з’явилися наліпки Громадянської компанії “Пора!”, які розкривали суть явища “кучмізм”: “Кучмізм – це злидні”, “Кучмізм – це корупція”, “Кучмізм – це безробіття”, “Кучмізм – це безнадія”, “Кучмізм – це злочинність”. Якщо їх всі узагальнити, то одержимо відсутність справедливості діючої влади по відношенню до громадян, що войовничо культивувалося тодішнім режимом Кучми та олігархів.

Минув майже рік після того, як завдяки волі народу перемогла народна влада. Злочинний режим Кучми пішов, але справедливість не відновлена, бо злидні, корупція, безробіття, безнадія та злочинність все ще притаманні нашому життю. Звичайно, можна стверджувати, що Кучма залишив після себе Систему з мільйонів маленьких кучм, які продовжують керувати людьми звиклими для себе методами. І це буде лише напівправдою.

Іншою правдою буде те, що прояви кучмізму є можливими завдяки кожному з нас, завдяки як нашим волі і бажанню, так і ліні та неуцтву. «Кучмізм – це Я». Дослівно. І не треба брати до уваги зеківський кашкетик над літерою «Я» в одній з останніх наліпок ГК «Пора!». Спробую пояснити цей парадокс.

Більшість з людей якщо не вірить у Верховного Бога (або Аллаха чи Будду), то з повагою ставиться до залишених його пророками текстових послань. Процитую з Біблії першу книгу Мойсеєву (Буття): «27 І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх. 28 І поблагословив їх Бог, і сказав Бог до них: “Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним плазуючим живим на землі!”». Не сумніваюся, що подібні речі можна знайти в Корані або Торі. Здається, все чітко і ясно: кожна людина має бути господарем на даній їй землі, жити в гармонії з Природою та примножувати власними зусиллями її красу та родючість. З Божого послання випливає рівність кожної людської істоти в своїх вольностях та правах. Однак життя людей протягом всієї відомої нам цивілізації постійно заперечувало ці тези та доводило, що процвітання меншості людей можливе лише за рахунок зубожіння та обкрадання більшості. І цей процес є більш успішним для меншості та щодалі спустошливим для більшості в міру розвитку т.зв. «цивілізації». Проведу невеликий історичний екскурс, щоб показати внутрішню логіку такого поневолення більшості.

Дохристова епоха. Людська цивілізація зосереджена в приекваторіальній частині нашої планети, спалювання органічних ресурсів для обігріву приміщень мінімальне. Головна проблема людей в таких умовах – трудомістка обробка землі та вирощування тварин для харчування. Утворюються перші держави, які ведуть війни за нові землі для збирання ресурсів та податей. Результатом цих війн є також захоплення в полон менш вдалих людей з інших племен чи держав. Полонені стають безвольними рабами, які займаються обробкою землі та домашнім господарством на користь переможців. В цей час переможці завдяки звільненню від потреби займатися пошуком ресурсів для свого виживання, мають можливість для власного розвитку. Наслідком цього є первинний розвиток філософії та науки, можливість створення наближених до демократії держав (стародавні Греція та Рим). Наприклад, в епоху Імперії головна вимога римського натовпу, який одержав свободу завдяки праці рабів, зводилася до вигуку «Хліба й видовищ!» [1]. Слід зауважити, що це гасло не втратило своєї актуальності і до цього дня, про що мова буде йти нижче. Втім, як показав історичний досвід, такий спосіб «господарювання» є маловигідним для сильних світу цього через високу смертність рабів, потребу їх годувати та сторожувати від втечі.

Наступним етапом в людській історії стала епоха середньовіччя з кріпосницьким ладом. Межі людської цивілізації розширилися в більш суворі райони північної Європи, з’явилася потреба в опалюванні приміщень в холодну пору року. Як наслідок, зростає кількість людей, праця яких необхідна для підтримання нормального існування верхівки. Для самих поневолених кріпосництво є певним виявом «свободи» з можливістю пересуватися в межах маєтку господаря, а для самого господаря відпала потреба витрачати ресурси для підтримки існування своїх підлеглих.

Як в епоху рабовласництва, так і при кріпосництві поневолені знали своїх господарів в обличчя і при вдалому збігові обставин могли потримати їх за горло та перевірити, чи бува не голубого кольору в них кров. Ситуація кардинально змінюється в нашу епоху, коли завдяки розвитку капіталістичних відносин та транснаціональних компаній відпала потреба безпосереднього контакту поневоленого з поневолювачем, а поневолений сам вважає за щастя чи за необхідне віддати невідомому поневолювачу (чи кільком, це не має значення) наявні у нього час або ресурси. Ось тут постає питання: чому і як це відбувається? Пояснити відповідь на це питання найлегше через призму висловленого ще на початку нашої ери вигуку «Хліба й видовищ!»

Але про це читайте в наступній частині.

Використані джерела, цитати, коментарі та пояснення
[1]
. http://smc.finec.ru/humor/02.php : “Хлеба и зрелищ. Возглас, выражавший основные требования римской толпы, утратившей политические права в эпоху Империи и довольствовавшейся бесплатной раздачей хлеба и бесплатными цирковыми зрелищами”.


Обговорення першої частини та доступ до повної версії статті через форум "Освіта та наука"

додано: 22-01-2006 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1137959533.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ПРЯМА ДІЯ :
16 вересня о 19.00 на Майдані Незалежності відбудеться Вечір пам'яті Ґеорґія Ґонґадзе.
Помогите спасти жизнь 3-летней Лере Сысоевой из Севастополя
Підтримайте петицію до біло-сердешної лідерки
  Опитування :
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[15-08-2009 15:42]
Родственники погибшего белоруса хотят снести памятник Ленину
[15-08-2009 15:26]
У Росії закривають соціальну мережу MySpace
[15-08-2009 15:24]
Пікет Генерального Консульства Російської Федерації у Львові.
[15-08-2009 15:16]
Звернення Президента Баобами до Президента Ексклюзі
[15-08-2009 14:55]
Чиновника КМДА вхопили за руку на хабарі
[15-08-2009 14:22]
«Гражданскую позицию» в Крыму возглавил журналист
[15-08-2009 13:43]
До мови з розумом: Відверте мавпування
  Цікавинки від RedTram:
Завантаження ...
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2009
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською