This version of the page http://lucl.lucl.kiev.ua/novyny.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-15. The original page over time could change.
Публічна бібліотека імені Лесі Українки: Відділ каталогізації

 Про бібліотеку
Сторінка директора
Історична довідка
Правила користування
Відділи
ЗМІ про нас
Партнери
 Послуги
Основні послуги
Додаткові послуги
Віртуальна довідка
 Інформаційні ресурси
Електронний каталог
Наші видання
Періодика
Віртуальна виставка
  колекції Сержа Лифаря
Інформаційний блок
  "Столиця"
WEB-адреси бібліотек
Твори Лесі Українки
 Програми та проекти
Державні програми
Посольство США
МФ "Відродження"
 Професіоналам
Бібліотека і закон
Методичні матеріали
Дублінський проект
PULMAN
Корисні посиланння
 Гостьова книга
 Публічні бібліотеки
  міста

Інші відділи

 

НОВИНИ ТА ПОДІЇ

27.07.2009

У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії до Дня хрещення Київської Русі-України відкрито літературну виставку "Хреститель Київської Русі-України". На виставці представлена література про Великого князя Київського Володимира та зародження християнства в Україні.

22.07.2009

До 300-річчя від дня Полтавської битви на абонементі відкрито книжкову виставку "І грянув бій, Полтавський бій!" із циклу "Історія українсько-шведських відносин з глибини віків" та в читальній проведена година інформації "Полтавська битва - вирішальна битва Північної війни".

20.07.2009

В читальному залі відкрито книжкову виставку "Олена Пчілка - зірка українського відродження" (до 160-річчя від дня народження). На виставці представлені твори видатної української письменниці, етнографа, фольклориста, а також література про життя і творчість Олени Пчілки.

25.06.2009

У читальному залі відкрито виставку-експозицію "Ми є військо непереможне" до 350-річчя перемого війська під проводом гетьмана України Івана Виговського у Конотопській битві, що відбулася 27-29 червня 1659 року.

24.06.2009

До Дня Конституції України в читальному залі відкрито книжкову виставку "Конституція України: уроки минулого і реалії сьогодення". На виставці представлені документи про історію Конституції України від Конституції Пилипа Орлика до сучасного Конституційного ладу.

18.06.2009

У відділі літератури іноземними мовами відбувся вечір пам'яті відомого українського письменника-перекладача Анатоля Перепаді. На вечорі були присутні представники французького культурного центру в Україні, рідня Анатоля Перепаді, письменники Леонід Череватенко, Петро Засенко, Іван Шпиталь, письменники-перекладачі Всеволод Ткаченко, Євгенія Кононенко, Сергій Борщевський, видавець Ігор Мойсеїв, друзі Анатолія Перепаді зі студентських років, поет Микола Сом та письменник-гуморист Юрій Ячейкін. Бібліотекарі презентували розгорнуту книжкову виставку "Перекладач від Бога - Анатоль Перепадя". Присутні поділилися спогадами про талановитого перекладача та підкреслили його неоцінимий вклад в культурне надбання України.

04.06.2009

В читальній залі відбувся літературний вечір "Співець української душі", присвячений сторіччю від дня народження видатного українського письменника, публіциста, сценариста Олександра Єлисейовича Ільченка. У заході взяли участь дочки та онуки письменника, відомі науковці, письменники, митці, бібліотекарі. Поділилися спогадами про ювіляра: Орлова Н.П., колишній редактор кіностудії ім. О.Довженка; Заболотна В.І., професор Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого(онука А.Бучми); Левчук Л., доктор філософських наук, професор кафедри етики, естетики та культурології Київського національного університету ім. Т.Шевченка. Значення творчості Олександра Єлисейовича для розвитку української літератури підкреслили письменники Микола Шудря та Ярема Гоян. Для присутніх презентувалася розгорнута книжкова виставка "Український характер".

21.05.2009

Бібліотечні працівники відділу краєзнавчої літератури та бібліографії спільно з вчителями школи-ліцею № 38 імені В.М. Молчанова та СШ № 106 м. Києва провели краєзнавчий екскурс до музею В.Лобановського. Учні цих шкіл познайомилися з експонатами музею, а директор музею Ляшко Д.В. розповів про історію його створення. Вчитель англійської мови, завідувач музею СШ № 106 провів з учнями вікторину з футбольної тематики, зокрема щодо історії створення футбольного клубу "Динамо". Зав. відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Грищенко Н.Б. ознайомила учнів з виданнями про життя та спортивну кар'єру метра футболу В.Лобановського. Відбулася зустріч учнів з донькою В.Лобановського - Світланою. Вона презентувала книгу, що вийшла до 65-річчя від дня народження В.Лобановського - Лобановский В. "Бесконечный матч…" і подарувала в шкільний музей та в відділ краєзнавчої літератури та бібліографії.

20.05.2009

До Дня Столиці, Дня Києва в читальній залі і відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відкрито книжково-ілюстративні виставки "Який дивний…Старий город!" і "Вічне місто на схилах Дніпра". На виставках представлені твори і спогади українських і зарубіжних письменників про Київ, фотоальбоми, фотокалендарі різних років видання, присвячених Києву та улюбленим місцям киян.

19.05.2009

В бібліотеці імені Панаса Мирного Оболонської ЦБС відбулося чергове засідання Клубу бібліотекарів на тему "Корифей української прози" присвячене 160-річчю від дня народження Панаса Мирного. В засіданні взяли участь: кандидат філологічних наук, завідувач відділу української класичної літератури Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України М.П.Бондар, заступник начальника управління культури Оболонської районної держадміністрації Л.М.Терехова, бібліотекарі публічних бібліотек м. Києва. Організували та провели засідання М.Д.Сом, заслужений діяч мистецтв, поет, завідуючий сектором популяризації літератури ПБ ім. Лесі Українки та працівники ЦБС Оболонського району.

18.05.2009

До Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім'я діалогу та розвитку в читальній залі відкрито книжково-ілюстративну виставку "Національні громади в Києві" із циклу "Одна земля - одна доля" (Національні меншини в Україні).

17.05.2009

До 65-ї річниці депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою в читальному залі відкрито виставку літератури "Кримсько-татарська проблема: історія та сучасність".

14.05.2009

До Дня пам'яті жертв політичних репресій на абонементі відкрито книжкову виставку "В жорнах репресій", а в читальній залі проведено огляд літератури "Письменники України - жертви політичних репресій".

07.05.2009

До 64-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років на абонементі та в читальній залі відкрито літературно-ілюстративні виставки "Солдатській славі поклонись!" і "Світло безсмертного подвигу". На виставках представлені історичні документи жахливих подій війни, спогади учасників бойових дій, а також художня література, що розповідає про мужність і героїзм радянського народу у боротьбі з фашизмом.

23.04.2009

У Всесвітній день книги та авторського права в бібліотеці відбулася зустріч керівників публічних бібліотек Києва з заступником голови Верховної Ради України Миколою Томенком, який презентував свою книгу "Український романтик Микола Гоголь" та головою Постійної комісії з питань культури та туризму Київської міської Ради Олександром Бригінцем, який також презентував свою нову книгу - "Ауспіції". Бібліотеки міста отримали від гостей в дарунок книги та аудіодиски "Класика української літератури. Живі голоси".



23.04.2009

В рамках ІІ Міжнародного фестивалю мов "Екологія спілкування" відділ літератури іноземними мовами надавав територію для спілкування угорською мовою. До уваги відвідувачів презентувалася виставка літератури "Угорщина - територія спілкування", виставка плакатів "Подорож Угорщиною", фільм угорською мовою "Визначні місця Угорщини".

22.04.2009

До 23-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС в читальній залі відкрито виставку літератури "Зірка Полин над Україною". На ній представлені нові книги і публікації в пресі, що відображають різні аспекти тієї страшної трагедії та її наслідки.

08.04.2009

В залі Національної спілки письменників України відбулося чергове засідання Клубу бібліотекарів, приурочене 200-річчю від дня народження Миколи Васильовича Гоголя. У засіданні взяли участь відомі українські письменники та поети. Вели засідання Гриць Гайовий та Микола Сом.

04.04.2009

В бібліотеці проведено День інформації "2009 рік - Міжнародний рік астрономії". До уваги користувачів були представлені виставки літератури, перегляди, проведені бесіди, години інформації, година повідомлень тощо.

01.04.2009

До 200-річчя від дня народження М.В. Гоголя в читальному залі пройшов літературно-тематичний вечір "Його народила українська земля". У вечорі взяли участь заступник директора Інституту літератури ім.. Т.Г. Шевченка НАН України С.А.Гальченко, бібліотекарі та студенти коледжу ім.. А.С. Макаренка. Вів вечір поет М.Д.Сом.

24.03.2009

До 200-річчя М.В.Гоголя в читальному залі відкрито книжкову виставку "Шлях творчої долі Миколи Гоголя". Література, представлена на цій виставці, допоможе користувачам бібліотеки глибше пізнати і зрозуміти художній світ великого письменника.

14.03.2009

Бібліотекарі відділу краєзнавчої літератури і бібліографії провели літературно-краєзнавчий екскурс "Гоголь і Київ" (до 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя) з дев'ятикласниками ліцею №38. Журналіст, письменник, києвознавець Л.О.Кудрявцев провів "Прогулянку по вулиці Гоголівській", розповів про історію вулиці, будинки-пам'ятки історії та культури цієї вулиці, визначних людей, які в свій час тут жили і творили. Бібліограф Л.А.Круглик провела огляд літератури "Древній і прекрасний Київ у житті М.В.Гоголя" та перелік сайтів "Гоголь і Київ". На цю ж тему зав.відділом Н.Б.Грищенко провела з учнями вікторину та розповіла про пам'ятник М.В.Гоголю на Русанівському бульварі та "Носу" на Андріївському узвозі, №34.

11.03.2009

В Українському фонді культури відбулося засідання Клубу бібліотекарів на тему "Величний дар Шевченкового слова". Відкрив засідання Голова Українського фонду культури Борис Ілліч Олійник. Перед бібліотекарями з художнім словом виступили юні читачі кафедри словесності ліцею "Лідер". Учні прочитали вірші та уривки з поем Т.Г.Шевченка, вірші про нього, показали сценку за поемою "Тополя". Із заключним словом і теплим відгуком про юних аматорів відгукнувся директор гімназії №283 Володимир Миколайович Гнатюк. А Борис Ілліч подарував кожному із виступаючих і бібліотекарям свою книжку "Трубіть Трубіж".

05.03.2009

В читальному залі відкрито книжкову виставку "Поет духовної свободи" (до 195-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка). Література, представлена на виставці, розповідає про життєвий шлях Тараса Шевченка, еволюцію його поглядів, дає змогу глибше осягнути велич геніального українського поета.

01.03.2009

На абонементі відкрито виставку літератури "Серце вклав я у книги свої…", присвячену 150-річчю від дня народження Шолом-Алейхема. На виставці представлені твори видатного єврейського письменника і література про нього.

01.03.2009

"Постать Івана Мазепи в світовій літературі", під такою назвою до уваги користувачів абонементу представлено відкритий перегляд літератури, де художні твори українських та зарубіжних письменників розкривають історичну особистість українського гетьмана.

25.02.2009

В читальній залі відбувся літературний вечір "Незгасима зоря України", присвячений 138-й річниці від дня народження Лесі Українки. У вечорі взяли участь бібліотекарі та учні гімназії №117 імені Лесі Українки. Вів вечір поет Микола Сом.

21.02.2009

До Міжнародного дня рідної мови у читальній залі відкрито виставку літератури "Мова рідна, слово рідне", проведено урок рідної мови "Буду я навчатись мови золотої" та огляд літератури "Єдина в світі українська мова".

19.02.2009

У відділі літератури іноземними мовами відбувся вечір-зустріч "Місія миру і допомоги" до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Гості вечора О.М. Чеполда та С.В. Литвин розповіли про миротворчу місію їх в Югославії, а Ю.С. Донской про бойові дії в Афганістані та перебування його в Лівані. На вечорі звучала музика та патріотична лірика.

17.02.2009

В бібліотеці проведений день інформації "2009 рік - Рік молоді в Україні". Крім індивідуальних інформацій та бесід з молоддю протягом Дня пройшла низка масових заходів: засідання круглого столу "Права молоді в Україні", зустріч творчої молоді з ректором Муніцепальної академії танцю імені Сержа Лифаря "До вершин хореографії", презентації та огляди виставок літератури "Молодь - це сучасність, це майбутнє". До уваги користувачів підготовлений рекомендаційний список літератури "Молодій державі - молода сила", підбірка матеріалів "Молодіжні рухи в Україні" та "Сайти, які висвітлюють життя молоді в Україні" тощо.

14.02.2009

До 20-річчя виведення військ з Афганістану на абонементі відкрита книжкова виставка та проведена літературна година "Афганістан наша біль і туга".

11.02.2009

Відбулося засідання "Клубу бібліотекарів" у Музеї-майстерні І. Кавалерідзе. Бібліотекарі ознайомилися з фотовиставкою "Війна в об'єктиві солдата", представленою в музеї з нагоди 20-ї річниці з дня виводу військ з республіки Афганістан, організованою українською спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та за підтримки меценатів Олександра Прогнімака та Вадима Іванченка. Заступник директора музею Ростислав Синько і завідуючий відділу кіно і театру Юрій Шлапак цікаво розповіли присутнім про життєвий і творчій шлях Івана Кавалерідзе і показали про нього документальний фільм "Майстер і музи".

10.02.2009

До дня Святого Валентина у відділі літератури іноземними мовами відбувся літературний вечір "Любити. Вірити. Сподіватися". Тут звучали ліричні вірші, пісні про кохання. Присутні переглянули уривки фільмів англійською мовою. На абонементі відкрита літературно-ілюстративна виставка "Не згасне сила кохання!".

2.02.2009

До Міжнародного дня рідної мови в читальному залі відкрито виставку літератури "Хай живе, лунає українська мова!".

24.01.2009

У відділі мистецтв відкрилася фотовиставка "Відомі фотохудожники світу в "Галереї Купчинського" Виставка познайомить українських шанувальників художньої фотографії з творчістю провідних митців-іноземців і вкотре зможе довести: мистецтво немає кордонів.

14.01.2009

Відбулося засідання "Клубу бібліотекарів" на тему "Чарівний світ Марії Примаченко", присвячене 100-річчю від дня народження української майстрині декоративного розпису. Засідання пройшло в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, де бібліотекарі столиці ознайомилися з творчістю М.О. Примаченко.

19.01.2009

До дня Соборності України в читальній залі відкрито виставку літератури "Зоря Соборності". Представлені матеріали розповідають про історію творення Самостійної Соборної Держави.

26.12.2008

110-й річниці від дня народження Євгена Плужника присвячено виставку літератури "Світосмілий голос любові". Працівники читального залу провели огляд книг і літературних публікацій, представлених на виставці.

10.12.2008

В рамках "Клубу бібліотекарів" в приміщенні актової зали Національної спілки письменників України відбулася зустріч бібліотекарів київських книгозбірень з визнаним майстром сучасної української прози, лауреатом Державної премії імені Т.Шевченка та багатьох літературних премій Ю.М.Мушкетиком. Він відповів на запитання бібліотекарів: де він черпає матеріали для своїх творів, в яких архівах працював при написанні історичних романів, над чим працює сьогодні.

04.12.2008

На абонементі відкрита виставка літератури "Пісня ранку на вустах" (до 130-річчя від дня народження українського поета та драматурга Олександра Олеся). На виставці представлена лірика поета та література про його життя та творчість.

03.12.2008

До Міжнародного дня інвалідів у читальному залі відкрилася виставка літератури "Щоб жити, як усі" де представлена правова інформація з питань реабілітації і соціального захисту людей з обмеженими можливостями, а також публікації із періодичних видань, що розповідають про життя і проблеми інвалідів.

01.12.2008

До Дня боротьби зі СНІДом в читальній залі представлена виставка літератури "Ми обираємо життя". Вона розповідає про лікування і профілактику СНІДу, стан захворюваності на ВІЛ/СНІД в Україні і, зокрема, в Києві та заходи протидії епідемії.

01.12.2008

У відділі мистецтв відкрита літературна виставка "Пісенна слава Платона Майбороди" до 90 річчя від дня народження геніального українського композитора Платона Майбороди.

22.11.2008

В читальній залі відкрилась літературна виставка "Сяйво його зорі", до 170-річчя від дня народження Івана Нечуй-Левицького, де представлені твори видатного українського письменника та літературознавчі документи про нього.

20.11.2008

В залі бібліотеки відбулася презентація "Національної книги пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні: місто Київ". Присутні вшанували пам'ять жертв голодомору хвилиною мовчання. Від авторського колективу виступив М.С. Дорошко - доктор історичних наук, професор інституту міжнародних відносин Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. В презентації книги взяли участь: завідувач музею Святошинського району, києвознавець, автор книг про голодомор у Києві С.М. Вакулишин, працівники та користувачі бібліотеки.




18.11.2008

До 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років та до Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні бібліотека відкрила виставку-реквієм "То був страшний, навмисний голод".Документи, представлені на виставці, народжені після десятиліть безмовства, свідчать про трагічну долю мільйонів українських селян, котрі загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932-1933 рр.



01.11.2008

У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відкрита книго-фото-виставка "Жахливі історії про Голодомор". Виставка висвітлює дійсно жахливі факти про Голодомор 1932-1933 років. Документи та світлини свідчать про винищення українських хліборобів штучним голодом. А розділ виставки "Спогади жителів Києва про страшні часи…" розповідає про масову смертність людей у місті Києві.


18.11.2008

В приміщенні бібліотеки відбулася зустріч працівників публічних бібліотек міста Києва з аташе Посольства США в Україні з питань бібліотечної роботи пані Андреа Макглінчі, яка розповіла про інновації в роботі публічних бібліотек США. Організатором зустрічі була директор Центру інформаційних ресурсів Посольства США в Україні, президент Української бібліотечної асоціації, заслужений працівник культури України Валентина Степанівна Пашкова.



12.11.2008

В Українському фонді культури відбулося засідання клубу бібліотекарів на тему "Пісня лине півстоліття" з нагоди 50-ліття пісні "Рушничок", чи як її ще називають "Пісня про матір" на слова А.Малишка, музика П.Майбороди. В засіданні взяли участь письменники Борис Олійник, Микола Сом, Микола Луків, артисти Роман Майборода, Галина Яблонска, Людмила Семененко, Людмила Марцевич та інші.

07.11.2008

В читальному залі проведено годину історії "Україна у вирі подій революції 1917 - 1921 років" (із циклу "Багряні жнива української революції).

05.11.2008

До 65-річчя визволення Києва від німецько-фашистських загарбників в читальній залі проведена година історії та відкрита літературна виставка "Пам'ятний 1943: Київ стрічає визволителів", в відділі краєзнавчої літератури та бібліографії - книжково-ілюстративна виставка "Рік 1943 - незабутній".

14.10.2008

В День вшанування всеукраїнського козацтва на абонементі відкрита виставка «Ми – козацького роду». Література на цій виставці відображає історію українського козацтва, героїчні постаті гетьманів України та знайомить читачів, як збереглися і продовжуються традиції козацтва в сучасній Україні.

09.10.2008

Відбулося чергове засідання Клубу бібліотекарів на тему "Гетьман - що означає ця посада в Україні?", присвячене Дню українського козацтва. Засідання пройшло у стінах Київського музею гетьманства, де директор Ярова Галина Іванівна дуже цікаво розповідала про гетьманів України: Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Пилипа Орлика, Івана Виговського, Павла Скоропадського. Музей пишається дружніми стосунками з Гетьманівною Оленою Скоропадською та її щедрими подарунками музею.

25.09.2008

До Всеукраїнського дня бібліотек в читальному залі відкрилась виставка літератури "Бібліотека-скарбниця знань", яка розповідає про аспекти діяльності публічних бібліотек, а також про застосування в обслуговуванні користувачів нових технологій. 28 вересня 1941 року почалося масове знищення мирного населення у Бабиному Яру в місті Києві. До 67-річчя тих трагічних подій в читальному залі представлено виставку-реквієм "Бабин Яр-трагедія народу

11.09.2008

В читальному залі проведено День інформації "2008 рік - рік туризму і курортів в Україні". Всі бажаючи почули цікаву інформацію про фортеці, замки, монастирі України, печери, а також найвідоміші історичні села та їх пам'ятки.

10.09.2008

В ошатній залі Фонду культури України відбулося засідання клубу бібліотекарів, де презентувалися два диски: Класика української літератури "Живі голоси". Ці аудіодиски видані спільно Фондом Миколи Томенка "Справедлива країна" та Національною радіокомпанією України. Перед присутніми виступили: керівник художніх фондів Національної радіокомпанії України Микола Амосов, письменники Борис Олійник, Микола Сом, Іван Драч, Ольга Страшенко, директор ПБ ім. Лесі Українки Людмила Ковальчук. Бібліотекарі почули живі голоси класиків української літератури Павла Тичини, Максима Рильського, Володимира Сосюри, Василя Симоненка, Андрія Малишка, Миколи Вінграновського та отримали кожна ЦБС міста по два аудіодиски в подарунок.

08.09.2008

В читальному залі відкрилася виставка літератури "Хай слово мовлено інакше", яка розповідає про культуру, історію, звичаї і традиції представників різних національностей, які проживають в Україні. Виставка має розділи: "Правовий статус національних меншин в Україні", "Спільне минуле - спільне майбутнє", "Київ: земляцтва та національно-культурні товариства".

01.08.2008

День пам'яті Лесі Українки "Буду жити! Геть, думи сумні!": про відзначення 95-х роковин від дня смерті Лесі Українки. Як і багато років поспіль, як завжди в день пам'яті Лесі Українки на Байковому кладовищі біля могили поетеси зібралися представники колективів Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, музею Видатних діячів української культури в Києві та Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки, Інституту літератури ім. Т. Г.Шевченка НАН України, поети Борис Олійник, Іван Драч, Микола Сом, народна артистка України Лариса Кадирова, кобзар Валерій Левандовський, представник Новоград-Волинської міської Ради Алла Виговська і студія "Калина" Новоград-Волинського телебачення, звичайні кияни. Зворушливо лунали виступи: Миколи Жулинського, директора інституту літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, Людмили Ковальчук, директора ПБ імені Лесі Українки, Віри Римської, директора Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки, Бориса Олійника, Героя України, поета та інших. Стишено читали вірші, звучали кобзарські пісні. Яскраво і щиро переплелися кольори жовтих троянд від киян та барвінкової гірлянди від земляків, усіх квітів, що лягли у той день на могилу геніальної і відчайдушної жінки, поетеси, що тримає Україну у своїх долонях і несе її у світ.

18.07.2008

"Життя у Христі: до 1020-річчя від часу Хрещення України-Руси" - виставка літератури у відділі краєзнавства. У рубриках виставки "Історія та сьогодення", "Святі місця", "Хрещення по-київськи", "З історії релігійної думки" представлено найцікавіші матеріали, що висвітлюють непростий шлях українського народу, пов'язаний з його цивілізаційним вибором.

16.07.2008

На абонементі відкрита виставка літератури "Страдницька доля Василя Барки" (до 100-річчя від дня народження). У двох розділах виставки "Відкритий океан Василя Барки" та "То був страшний навмисний голод" представлено прозові, поетичні твори письменника, написані ним у різні часи, а також видання роману "Жовтий князь", присвяченого темі Голодомору в Україні.

02.07.2008

"Його труди і нам наука" : книжкова виставка до 1030-ліття від дня народження Ярослава Мудрого, яка експонується в читальному залі бібліотеки. На виставці представлено наукові та дослідницькі публікації, присвячені життю та діяльності Ярослава Мудрого.

28.06.2008

До Дня Конституції в читальному залі відкрито виставку "Від "Руської правди" до Конституції України". Представлена література розповідає про історію Української Конституції, а також про реалії і проблеми сучасного конституційного процесу.

12.06.2008

У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії відбулася презентація другого випуску бібліографічного покажчика "Лев Кудрявцев" з серії "Києвознавці" та книг Л.О.Кудрявцева "Град над Борисфеном" і "Древние монастыри Украины". Зав.відділом краєзнавчої літератури та бібліографії Грищенко Н.Б. розповіла про життя і творчість Лева Олексійовича Кудрявцева, бібліограф Гапич Л.М. познайомила присутніх з другим випуском бібліографічного покажчика "Лев Кудрявцев". Лев Олексійович розповів про створення книг "Град над Борисфеном" та "Древние монастыри Украины". Своїми враженнями про книги поділилися користувачі бібліотеки Шаповалов В.В., Марченко О.Г.. До презентації була оформлена розгорнута книжково-ілюстративна виставка "Київ в його творах. Лев Олексійович Кудрявцев".




05.06.2008

Відділ краєзнавчої літератури та бібліографії провів презентацію бібліографічного покажчика "Михайло Олександрович Рибаков" з серії "Києвознавці" та книги М.О. Рибакова "Вулиця Архітектора Городецького". Автор розповів про створення книги, поділився спогадами, якою була вулиця Миколаївська, нині Городецького, в часи його дитинства та юності. Своїми враженнями про книгу поділилися: Надія Грищенко - завідуюча відділом краєзнавчої літератури та бібліографії бібліотеки, Олег Комаров - заслужений артист України, Інна Бондарчук - доктор філософських наук, Василь Галайба - краєзнавець, колишні учні, близькі та знайомі автора.



04.06.2008

До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища в читальній залі відкрито виставку "Заповідники та Національні парки України". Книги і періодичні видання виставки розповідають про екологію України, роль Заповідників та Національних парків в охороні природи, їх рекреаційну, культурно-освітню, науково-дослідну функцію.

03.06.2008

Відділ краєзнавчої літератури та бібліографії підготував і випустив бібліографічний покажчик "Михайло Олександрович Рибаков". Це третій випуск бібліографічних покажчиків із серії "Києвознавці".

26.05.2008

До 70-річчя подій, пов'язаних з проголошенням Карпатської України 1938-1939рр. в читальному залі відкрилася книжкова виставка "Карпатська Україна: шлях до державності". На виставці представлені документи, спогади, що відображають хронологію історичних подій та література української діаспори про Карпатську Україну і її президента Августина Волошина.

25.05.2008

225-й річниці заснування міста Севастополя присвячено літературну полицю "225 років легендарному Севастополю". Представлені книги на цій полиці розповідають про минуле і сучасне життя міста.

24.05.2008

У відділі мистецтв відбулася презентація книжкової виставки "Служіння людству, Богу й Україні" та проведена літературно-музична година "Музична спадщина Кирила Стеценка", присвячена визначному українському композитору, хоровому диригенту, педагогу.

22.05.2008

В бібліотеці відбулося засідання круглого столу на тему "Бібліотечне обслуговування соціально-незахищених верств територіальної громади". В обговоренні взяли участь: заступник Начальника Головного управління соціального захисту Устименко С.М., представник навчально-інформаційного комп'ютерного центру УТОС Бруль К.Е., бібліотекарі міста. До уваги присутніх була представлена виставка документів "Право на життя без перешкод" (інформація для людей з особливими потребами).

22.05.2008

До Дня Столиці в бібліотеці відкрито ряд книжково-ілюстративних виставок: На абонементі "Святий Київ наш великий", в читальному залі - "Вічне місто над Дніпром", у відділі краєзнавчої літератури - "Наша улюблена столиця". Матеріали виставок представлені за розділами, що відображають різні часи історії нашого міста від початку заснування до сьогодення.

13.05.2008

"Родина. Рід. Які слова святі, вони потрібні кожному в житті" - цими словами відділ абонементу відкрив презентацію виставки під назвою "Родина, родина, від батька до сина", присвячену Міжнародному дню сім"ї . Виставка має 3 розділи: "Від родини до України", "Тато, мама, я - читаюча сім"я" та "Сімейне дозвілля". На виставці представлені документи, що розкривають історію української родини, психологічні відносини в сім'ї, виховання дитини в сім'ї. Тут великий вибір літератури для читання в сімейному колі. А розділ "Сімейне дозвілля" інформує користувачів бібліотеки про мальовничі місця Києва, де можна всією родиною відпочити.

08.05.2008

До Дня матері, що відзначається цього року 11 травня, в читальному залі проведено огляд літератури і відкрито виставку "Я - жінка, берегиня, мати", де представлені поетичні і прозові твори, присвячені матері.

07.05.2008

До Дня Перемоги в читальному залі відкрилася літературна виставка-експозиція "Нам 41-й не забути, нам 45-й славити в віках". У представлених виданнях цікаві архівні документи, фотографії, фронтові листи, що розповідають про боротьбу нашого народу з ворогом під час Великої Вітчизняної війни. Багато уваги приділено подіям, що розгорталися на території України.

24.04.2008

У відділі мистецтв відкрита виставка в рамках проекту "Провідні фотохудожники України" у галереї Купчинського. 13 фотохудожників з восьми міст України представили свої найкращі фотороботи.

  

24.04.2008

До Дня Чорнобильської трагедії в читальній залі відкрито виставку-застереження "Чорний біль над білим цвітом". На виставці представлені документи, що розкривають широке коло питань - від історії будівництва ЧАЕС до аварії та після аварійного стану станції, висвітлюють заходи державних, господарських, наукових, громадських установ та організацій щодо ліквідації наслідків аварії у сферах економіки, екології, соціальної політики, охорони здоров'я.

19.04.2008

В рамках Міжнародного фестивалю мов бібліотека надавала мовні території. Інтернет-центр, вул.Тургенівська,83/85 - територія української мови. Тут була оформлена розгорнута книжкова виставка "О мово моя, душа голосна України!", а учні СШ № 323 прикрасили залу вишитими рушниками, серветками, картинами, виробами з дерева, та виконали елемент весняного обрядового циклу "Благослови, мати, Весну закликати". Учень ліцею "Лідер" Арман Лазарян прочитав вірш М.Сома "Пливе Дніпро до моря синього", а сам поет Микола Сом, прочитав декілька віршів про українську мову, українське слово. Бандуристи, студенти Стрітівської вищої педагогічної школи кобзарського мистецтва Ярослав Джус та Денис Сагіров виконали українські народні пісні. Відділ літератури іноземними мовами, б-р Давидова, 7/9 - територія угорської мови. До уваги відвідувачів: книжково-ілюстративна виставка "Угорщина. Екологія спілкування", фільм угорською мовою "Визначні місця Угорщини", звучала класична музика угорських композиторів, та сучасна - групи "Omеga". Студентка Національного авіаційного університету Христина Курх, яка вільно володіє угорською мовою, провела "Веселий урок угорською", де присутні ознайомилися з угорським алфавітом та вивчили вимову літер і декілька угорських фраз "Добрий день", "Прошу, пані", "Як поживаєте", "До побачення" та інші.

  

17.04.2008

В читальній залі бібліотеки відбулася зустріч працівників бібліотек із заступником голови Київської міської держадміністрації Віталієм Станіславовичем Журавським. В зустрічі також взяли участь начальник Головного управління культури і мистецтв КМДА С.І.Зоріна, перші заступники начальника В.Т.Ліновицька, Є.Ю.Бондар, О.О.Пальчикова, начальник відділу ГУКіМ з питань роботи музеїв, бібліотек, архіву та міжнародно-культурних зв'язків Т.П.Мухіна-Мрига, головний спеціаліст з питань бібліотечної справи І.І.Косар. Віталій Станіславович відповів на запитання присутніх. В центрі уваги було обговорення проблем бібліотечного будівництва міста.




09.04.2008

Відповідно до Указу Президента України "Про проведення Весняної толоки з озеленення та благоустрою" та Розпорядження Київської міської держадміністрації "Про проведення весняного двомісячника з благоустрою, озеленення та поліпшення санітарного стану міста", проведення Всеукраїнської акції "Зелений паросток майбутнього", Дня довкілля, Всесвітнього дня Землі в читальній залі пройшов День інформації "Зелений паросток майбутнього", метою якого стало інформування користувачів бібліотеки про стан довкілля і шляхи його поліпшення. Всі відвідувачі читальної зали та запрошені в цей день студенти та старшокласники мали можливість ознайомитися з ілюстративно-інформаційною виставкою "Знай, люби, бережи", проведено огляд літератури, представленої на ній. Про екологічні проблеми і їх вплив на здоров'я людей йшла мова під час бесіди "Людина в умовах забрудненого довкілля".

09.04.2008

В рамках Клубу бібліотекарів відбулася творча зустріч з лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка 2008 року, головним редактором газети "Літературна Україна" Петром Мойсейовичем Перебийносом. Петро Перебийніс поет не звичайний, а поет наскрізь перейнятий українським духом, рідним словом, національною ідеєю, отчою землею, Батьківщиною. Тому зустріч переросла в душевний, зворушливий, ліричний діалог між поетом і бібліотекарями. Петро Мойсейович розповів присутнім про свій творчий шлях, своє бачення світу, поділився своїми філософськими роздумами про місце людини у Всесвіті, єдність і гармонію людини з природою, прочитав глибокого змісту свої поетичні твори: "Що хотів сказати дід?", "Моя Мадонна", "Я народився в переджнив'я", "Відходить поїзд мій поволі" та інші. Вів засідання Клубу бібліотекарів - Микола Данилович Сом.

05.04.2008

До Всесвітнього дня здоров'я на абонементі відкрито книжкову виставку "100 секретів здоров'я", що представлена наступними розділами: "Здоров'я людини - багатство країни", "Ліки навколо нас", "Золоті сторінки народної медицини", "Поради лікаря". Багатопланова, цікава, науково-популярна література дає поради, допомогає кожному дбати про своє здоров'я.

01.04.2008

До 90-річчя від дня народження Олеся Гончара на абонементі відкрито книжкову виставку "Собор української душі". Виставка має два розділи: "Орбіти потужного слова" та "Прапороносець мужності й любові", де представлені книги, журнальні статті, світлини про життєвий та творчий шлях видатного українського письменника.

31.03.2008

В Національній спілці письменників України відбулося чергове засідання Клубу бібліотекарів, присвячене 90-річчю від дня народження Олеся Івановича Жолдака, українського поета, перекладача, учасника Великої Вітчизняної війни. Своїми спогадами про Олеся Жолдака з київськими бібліотекарями поділилися дружина та сини поета, друзі та побратими. Серед них головний редактор журналу "Київ", член президії Національної спілки письменників України, письменник Віктор Баранов, головний редактор журналу "Перець", лауреат літературних премій ім. Остапа Вишні та Степана Олійника Михайло Прудник, голова літературного об'єднання сатириків і гумористів Київської організації НСПУ Гриць Гайовий, публіцист, гуморист В'ячеслав Бойко. Присутні мали нагоду почути веселі українські пісні у виконанні аспіранта Київського славістичного університету Василя Білоцерківського, гумор Олеся Жолдака у виконанні заслуженого артиста України Бориса Лободи


© Публічна бібліотека імені Лесі Українки
Вгору