This version of the page http://www.interbank.kiev.ua/ua/ved.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-15. The original page over time could change.
Iнтербанк :: Міжнародні розрахунки укр рус
Головна
15 Серпня 2009

 
 

Курси валют

  USD/UAH : 8.180 : 8.340
  RUB/UAH : 0.200 : 0.250
  EUR/UAH : 11.750 : 11.950
  CAD/UAH : 6.000 : 6.500


Login:   
Pass: 

Версiя для друку

Міжнародні розрахунки  
Iнтербанк » Міжнародні розрахунки  

Міжнародні розрахунки

Шановні  партнери!

 

Ми  пропонуємо Вам повний  пакет  банківських  продуктів з  супроводу зовнішньоекономічної діяльності

 

Купівля, продаж іноземної валюти на Міжбанківському Валютному Ринку України, конверсійні операції:

 

купівля

0,1% - 0,5%

(за домовленістю) від суми гривень, витраченої на купівлю валюти

продаж 0,05% - 0,3%  від суми гривень, отриманої від продажу валюти
конвертація 0,25% - 0,5% (за домовленістю)

    Міжнародні розрахунки за комерційними та неторговими операціями у всіх прийнятих в міжнародній банківській практиці формах, зокрема чеки, перевідні векселі, поштові платіжні доручення, телексні платіжні доручення (термінові, пріоритетні та звичайні).

     

    Комплексне супроводження та фінансування зовнішньоторговельних операцій:

     

    Кредитування зовнішньоторговельних операцій

     

    До прийняття рішення щодо отримання кредиту в іноземній валюті Ви можете звернутися до фахівців Управління міжнародних розрахунків та документарних операцій та отримати вичерпну інформацію про порядок та форму кредитування, подальше використання валютних коштів.

     

    Супроводження платежу до надходження одержувачу

     

    ВАТ КБ "Інтербанк" має широку мережу банків-кореспондентів по всьому світі, що дає можливість Банку (за бажанням клієнтів) здійснювати супроводження платежу по всій трасі з отриманням відповідного повідомлення засобами телексного зв’язку, що містить інформація про час та дату отримання платежу в кінцевому пункті, повноту надходження коштів та комісії, що  утримують банки-кореспонденти.

     

    Контроль розрахунків за експортно-імпортними та лізинговими операціями зі сповіщенням клієнтів про настання граничних строків розрахунків

     

    Сповіщення клієнтів здійснюється засобами телефонного зв’язку або пересиланням банком офіційного повідомлення поштою. Клієнти також сповіщаються про отримання або неотримання реєстрів ВТД (вантажних митних декларацій) з відповідної митнниці. За необхідністю та за бажнням клієнтів подаються запити до митних органів та Національного банку України.

     

    Закриття строків розрахунків за однорідними зустрічними вимогами, оформлення взаєморозрахунків та інші нестандартні  засоби розрахунків.

     

    Необхідно знати, що для закриття розрахунків за однорідними зустрічними вимогами необхідна  наявність певних умов, а саме:

    •  вимоги повинні бути зустрічними, тобто такими, що витікають із різних взаємних зобов’язань між двома партнерами;
    •  вимоги повинні бути однорідними, зазвичай мова йде про взаємні вимоги грошових коштів в тій самій валюті;
    •  настання строків розрахунків за всіма зустрічними вимогами.

    Допомога банка в поверненні відсутньої валютної виручки

     

    В разі виникнення ситуації, за якої неможливо здійснити розрахунки в законодавчо встановлені строки, необхідно завчасно звернутися до управління міжнародних розрахунків з пакетом документів за цією угодою та повною інформацією за розрахункам з цим нерезидентом.

     

    Після детального розгляду та вивчення всієї документації, Вам буде рекомендовано схему та відповідний порядок запобігання нарушеню законодавчо встановлених строків розрахунків.

     

    Рекомендації та консультації щодо вибору методу платежу, що використовується в міжнародній торгівлі: авансовий, акредитив (документарний, безвідзивний, відзивний тощо), оплата після відвантаження, інкасо (документарне), торгівля за відкритим рахунком.

     

    Авансовий платіж - найбільш безпечний засіб платежу для експортера – отримання повної оплати авансом перед відвантаженням товару. В цьому випадку експортер не наражається на ризик відмови іноземного покупця від оплати за товари, що вже доставлені або іще тільки будуть відвантажені. Авансовий платіж забезпечує експортеру  практично повну безпеку.

     

    Оплата після відвантаження (або платіж проти документів) застосовується у випадку, якщо експортер та іноземний покупець дійшли згоди, за якою покупець сплачує гроші за товари відразу після відвантаження. Експортер посилає телеграму або телекс покупцю, сповіщаючи його про відвантаження, а також передає своєму банку документи (чим підтверджує не лише відвантаження, але й передачу права власності на товар), та розпорядження про передачу вказаних документів до банку покупця,  проти його платежу. Цей метод платежу надає певний захист експортерам.

     

    Торгівля за відкритим рахунком передбачає надання експортером імпортеру товаророзпоряджувальних документов, обминаючи банк. Торгівля за відкритим рахунком - це продаж в кредит. Експортер не має жодних гарантій стосовно того, що покупець  розрахується з ним на погоджену дату. Особливість розрахунків за відкритим рахунком полягає в тому, що рух товарів випереджає рух грошей.

     

    Інкасо - отримання, передача та пред’явлення до платежу векселя або іншого документа інкасуючим банком для клієнта  та наступне спрямування грошових коштів на рахунок цього клієнта. Інкасо - інкасування паперів, але не боргу. При цьому банк не гарантує належної оплати експортеру за поставлений іноземному покупцю товар або надану послугу. Банк відповідає за перевірку факту інкасування  фінансових документів.

     

    Акредитив є твердим зобов’язанням банку   сплатити продавцю  товарів або послуг (бенефіціару) певну грошову суму за умови своєчасного надання відповідних документів, що підтверджують відправку товарів або виконання послуг.

      

    Трансферабельний акредитив (TRANSFERABLE LETTER OF CREDIT)

     

    Трансферабельний (перевідний) акредитив, згідно з "Уніфікованими Правилами та Звичаями для Документарних Акредитивів", редакція 1993 г., являє собою акредитив, за яким бенефіціар може передати право на отримання коштів за акредитивом одному або декільком іншим особам.  Наведена схема дозволяє, наприклад, торговельному посереднику проводити операції без відволікання власних коштів та гарантує, з іншого боку, субпідряднику платіж за переведеним акредитивом.

    Оскільки розрахунки поміж резидентами України в іноземній валюті заборонено, акредитив може бути трансферований постачальнику або підряднику– резиденту за умови, що перший бенефіціар надасть до банку договір комісії, за яким він зобов’язується від свого імені та за рахунок наказодавця здійснити угоду, розрахунки за якою забезпечує трансфер акредитива.

       

    Компенсаційний акредитив (BACK TO BACK LETTER OF CREDIT)

     

    Компенсаційний акредитив (Back To Back L/C) - це два юридично різних акредитиви, об’єднані однією складною угодою.  У випадку Back To Back L/C банк торговельного посредника відкриває акредитив на користь постачальника (допоміжний, subordinate L/C), спираючись на наявність акредитива, відкритого на користь даного посередника (основний акредитив, master L/C).  Перевагою компенсаційного акредитива в порівнянні з трансферабельним є те, що  допоміжний аккредитив, відкритий банком посередника - безпосереднє зобов’язання даного банка-эмітента бенефіціару з оплати документів, відповідних умовам акредитива.

     

    Револьверний акредитив  (REVOLVING LETTER OF CREDIT)

     

    Револьверний акредитив (Revolving L/C) - акредитив, що покриває постачання партіями через визначені проміжки часу, і  використовується в рамках обговорених часткових сум, періодично поновлюваних протягом терміну дії акредитива.  

     

    У випадку  Revolving L/C можливі дві наступні принципові схеми:

    a) суми невикористаних у термін, або частково використаних часток можуть бути додані до сум, що залишаються;

    б) термін використання сум, на які не надійшли вимоги,  минає, і вони не можуть бути додані до наступних.

     

    Необхідно, щоб з тексту акредитива випливало, яким саме чином здійснюється поновлення сум. 

     

    Резервний акредитив (STANDBY LETTER OF CREDIT)

     

    Резервний акредитив фактично являє собою гарантію, оформлену як акредитив.  Узагальнено, Standby L/C - зобов'язання банку сплатити на користь бенефіціара за акредитивом гарантійну суму в разі гарантійного випадку (невиконання наказодавцем Standby L/C своїх зобов'язань перед бенефіціаром). Більш докладно резервні акредитиви розглядаються в розділі, присвяченому гарантіям.

     

    Допомога в забезпеченні виконання зобов'язань у міжнародній торгівлі за допомогою банківської гарантії та поруки.

     

    В міжнародній торгівлі у двох ділових партнерів часто виникає спільна проблема: у той час, як продавцю важко оцінити платоспроможність покупця, покупцю нелегко оцінити готовність постачальника виконати зобов'язання, а також його професійні і фінансові можливості. Таким чином, основною потребою сторін є забезпечення виконання зобов'язань, яку можна задовольнити за допомогою використання міжнародних банківських гарантій та порук.

     

    Порука - договір, відповідно до якого одна особа (поручитель) приймає на себе перед кредитором відповідальність за виконання боржником зобов'язань у повному обсязі або частково. Зобов'язання поручителя поширюється тільки на зобов'язання основного боржника. Він платить лише в тому випадку, коли доведено, що основний боржник не виконав договір із кредитором.

     

     Гарантія являє собою зобов'язання здійснити платіж на першу вимогу, і є самостійним, абстрактним зобов'язанням по відношенню до бенефіціара.

    Видача банківських гарантій - це "робота на замовлення". Банк складе гарантію таким чином, щоб були забезпечені інтереси його замовника тією мірою, якою вони сумісні з побажаннями бенефіціара, а також приписами його країни.

     

    Гарантія пропозиції (конкурсна чи тендерна гарантія)

    Повинна запобігти випадку, коли підприємство, що перемогло в тендері, не приймає або не виконує зроблене йому замовлення, оскільки на цей момент воно вже втратило інтерес до угоди. Таким чинок, Покупець або Замовник (організатор тендера) прагне захистити себе від несерйозних та некваліфікованих пропозицій і уникнути витрат, зв'язаних з організацією нового тендера або затримкою свого проекту.

    Гарантія платежу

    Застосовується найчастіше в тому випадку, коли Продавець надає Покупцю товарний кредит, іншими словами, відстрочку в оплаті поставленого товару. Гарантія платежу повинна забезпечити оплату постачання товару або виконання послуги в означений термін і відповідно до договору.

    Гарантія виконання

    Повинна забезпечити здійснення (виконання) постачання послуги вчасно і відповідно до договору. Гарантія виконання істотно зміцнює договірні відносини між Покупцем і Продавцем.

    Гарантія повернення авансового платежу

    Передбачає застосування авансового платежу в рамках договору, укладеного між Покупцем і Продавцем. Авансовий платіж надає  Постачальнику кошти  для того, щоб, приміром, закупити матеріали і деталі, доставити машини на місце виробництва, найняти персонал або зробити іншу підготовчу роботу. Оскільки ця гарантія передбачає повернення суми авансового платежу, то у випадку невиконання Продавцем своїх зобов'язань, вона запобігає порушенню договору.

    Резервні акредитиви

    Резервний (стенд-бай) акредитив має функцію, подібну практично до будь-якого виду гарантії, наприклад: тендерної гарантії виконання, повернення авансового платежу, і ін. Він підпорядковується "Уніфікованим правилам і звичаям для документарних акредитивів".

     

    Текст аналогічний звичайному тексту для документарних акредитивів, за винятком:

    • Використання цього інструменту передбачається тільки у випадку, коли товари або послуги не поставлені або не оплачені відповідно до контракту
    • Деяка декларація одержувача резервного акредитива достатня як доказ невиконання контракту.

    Цей вид акредитива з властивостями гарантії широко розповсюджений у Сполучених Штатах, де випуск банками гарантій європейського типу не був донедавна дозволений законодавствством.

     

     

    АКБ "Інтербанк" надає наступні основні послуги

    за банківськими гарантіями:

    • Випуск/зміна гарантії за наказом клієнта
    • З зобов'язанням іноземного банку
    • Без зобов'язань іноземного банку
    • Авізування (повідомлення про відкриття/зміну) гарантії іншого банку на користь клієнта
    • Підготовчі операції (розробка проекту тексту гарантії, опрацювання платіжних положень контракту, консультування, перевірка дійсності гарантії іншого банку, отриманої їм безпосередньо та інші операції).

    Допомога в забезпеченні договірних зобов'язань у комбінації з забезпеченням платежу.

     

    Кваліфікована консультація фахівців з оптимізації

    зовнішньоекономічної діяльності.

     

    Міжнародні розрахунки багато в чому позв'язані з технологією валютного контролю. Обоє ці напрямки передбачають юридично безпомилкове застосування валютного законодавства та аналіз умов міжнародних угод клієнтів. Саме тому в АКБ «Интербанк» велика увага приділяється проведенню консультацій клієнтів з питань міжнародних розрахунків і валютного контролю. Такий системний підхід дає можливість клієнтам підвищувати ефективність і оперативність проведення міжнародних операцій за рахунок кваліфікованої інформаційної та методичної підтримки з боку банку.

     

     Допомога в попередньому оформленні контрактів, договорів та інших угод відповідно до норм чинного валютного законодавства України й інших країн.

     

    Також нами надаються послуги з проведення інформаційно-консультаційних семінарів Ваших фахівців з наданням пакетів нормативних матеріалів.

     

    Вам може бути надана консультація за конкретною ситуацією, пов’язаною з міжнародними розрахунками, у зручний для Вас час, як в приміщенні банку, так і у Вашому офісі. Конфіденційність гарантується.

     

    Управління міжнародних розрахунків і документарных операцій.

     

    Контактні телефони 404-05-35, 408-44-22 (внутр. 115, 145)

     

     

     

     


    Ми бажаємо Вам успiху !
    м. Київ, вул. В.Гетьмана (Iндустрiальна), 27, тел.: 408-44-22,   bank@interbank.kiev.ua