This version of the page http://www.malecha.org.ua/index.php?pid=67 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-14. The original page over time could change.
Календар вагітності. Сороковий тиждень - Малеча - ресурс для сучасних батьків
Остання фраза - Написав: kisika - П’ятниця, 14 Серпня 2009 17:42
В нас свіженько, але в футболці можна ходити....
Календар вагітності. Сороковий тиждень
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42


Календар вагітності

Сороковий тиждень



Жінка

Народження маляти!

Ваш організм довго готувався до цього моменту. І от він настав. Хоча треба відзначити, що ця дата може все-таки виявитися не зовсім точною. У дійсності тільки 4% жінок народжують точно в строк. Близько 98% вагітних народжують у межах 1 - 2 тижнів до або після розрахованої дати. В більшості випадків це нормальне явище.

Пам'ятайте, що не так важливо, яким саме способом Ваша дитина прийшла в цей світ. Не завжди варто червоніти, згадуючи те, що Ви можливо говорили під час пологів. У кожному разі Ви проробили колосальну роботу, що те саме що подвиг.

Немовля

Швидше за все, Ваше маля відноситься до тих 96% немовлят, які з'явилися на світ головою уперед. Як тільки голівка плода прорізається за вульварне кільце, лікар відсмоктує слиз із дихальних шляхів маляти, використовуючи вакуумний електровідсос. Це дозволяє немовляті швидше зробити перший у своєму житті вдих. Ви відразу про це довідаєтеся по голосному крику, яким маля сповіщає всіх про власний прихід у цей світ. Позаматкове життя почалося!

Буває так, що перший вдих трохи затримується. Причин тому багато - судіть самі: дитя тільки що прорвалося через серйозні перешкоди, втрачаючи при цьому відчуття звичного комфорту, який не залишав його на протязі 9ти місяців! І що його отут чекає? Дивовижний перепад температури навколишнього середовища (у матці - близько 38 градусів за Цельсієм, а в родильному залі - близько 24 градусів; уявіть, що Вас голяком кидають у холодну воду або згадайте, як Ви входите в ріку або море при купанні. Крім того - перепад освітленості. Можете дофантазувати попередню ситуацію: уявіть, що Ви купалися в напівтемряві, а на виході Вам послужливо посвітили прямо в очі аеродромним прожектором. Ну й шумовий фон, звичайно. Звуки, які дитятко чуло в матці сильно відрізняються від того, що воно чує в родильному залі, оскільки вони проходять у його слуховий аналізатор через повітряне середовище, а не через водне. А наостанок, родовий стрес супроводжується викидом гормонів, зокрема адреналіну. Це відчуття Вам повинне бути знайомо, якщо хоча б раз у житті хтось жартував над Вами, зненацька з лементом вискакуючи з-за рогу в неосвітленому під'їзді.

Тому трохи затриматись з першим вдихом - справа з'ясовна. У легких випадках маля приходить у себе після легкого пощипування п'ят. У кожному разі, не хвилюйтеся - лікарі присутні на родах тільки для того, щоб зробити появу дитини на світ максимально безпечною.

Потім обробляється й перерізується пуповина, маля показують мамі, називають його стать. На першій і п'ятій хвилинах життя стан дитини оцінюють за шкалою Апгар. Можете не запам'ятовувати кількість балів - її вкажуть у Вашій обмінній карті. Якщо дозволяють умови, Вам можуть дати дитину прямо зараз і Ви навіть зможете прикласти її до грудей. Далі - Ваше немовля іде грітися, зважуватися, вимірювати ріст, окружність голови й груди, приймати свій перший туалет і одержувати профілактику гонобленорреї (захворювання очей), тобто закапування в очні щілини спеціальних лікувальних крапель. Потім на ручку й ніжку маляти прив'яжуть клейончасту бирку з Вашим прізвищем і номером медичної історії, а також часом, числом і роком народження. І все - далі почнеться повне радостей і турбот нове життя - життя з Вашим малям.

Переглянути галерею 3D зображень розвитку малюка тиждень за тижнем

 

Портал для батьків "Малеча" © 2007-2009 - Всі права застережено
При використанні матеріалів сайту обов'язковий гіперлінк на www.malecha.org.ua