Майдан • Майдан-Захід • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Amnesty International: Бомба з годинниковим механізмом для прав людини

додано: 29-05-2009 // // URL: http://maidan.org.ua/static/lvivmai/1243580152.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

• Суспільство •

прес-реліз


економічна криза є бомбою з годинниковим механізмом для прав людини

Світ знаходиться на свого роду економічній, соціальній та політичній бомбі з годинниковим механізмом, що підігрівається розвинутою кризою в галузі прав людини, – зазначила на презентації Доповіді «Amnesty International-2009. Становище з правами людини у всьому світі» Генеральний Секретар Amnesty International Айрін Хан.

«Економічну кризу слід вважати вибуховою речовиною, небезпечною для виникнення кризи в галузі прав людини», – заявила Айрін Хан. Економічний спад призвів до загострення зловживань в галузі прав людини, одночасно відвернув увагу від цих зловживань та створив нові проблеми. Прикриваючись питаннями безпеки, правами людини зневажали. Сьогодні ж, в ім’я стабілізації економіки, права людини відсунуто на задній план».

«Світ потребує нового глобального підходу у галузі прав людини – не обіцянок на папері, а зобов’язань та конкретних дій урядів задля знешкодження годинникової бомби у правах людини. Світові лідери повинні інвестувати в права людини так само цілеспрямовано, як вони інвестують в економіку».

«Мільярди людей в усьому світі страждають від незахищеності, несправедливості та нерівності, – сказала Айрін Хан. Проявами кризи є нестача їжі, робочих місць, чистої води, земельних ресурсів та житла, а також позбавлення прав та дискримінація, зростання нерівності, ксенофобії та расизму, насильства та репресій у всьому світі».

  • Найбідніші прошарки населення та корінні народи позбавлені фундаментальних прав на гідне життя, всупереч економічному зростанню у таких країнах, як Бразилія, Мексика та Індія.

  • Сотні тисяч людей з нетрів та сільських районів було знищено в ім’я економічного розвитку.

  • Надзвичайно швидке зростання цін на харчі призвело до ще більшого голоду та захворювань, – зокрема, у М’янмі, Північній Кореї та Зімбабве, - уряди використовують доступність їжі в якості політичної зброї.

  • Продовжують існувати дискримінація та насильство щодо жінок.

  • У відповідь на міграційний тиск приймаючі та транзитні країни вдавалися до більш жорстких заходів обмеження для недопущення на свою територію. ЄС утримував лідируючу позицію в укладенні таємних угод з такими державами, як Мавританія, Марокко та Лівія.


«Зростають ознаки напруженості та політичне насилля, а отже, і ризик того, що економічний занепад призведе до ще більших утисків, – сказала Айран Хан, вказуючи на жорстку реакцію влади на протести проти економічного, соціального та політичного становища у таких країнах як Туніс, Єгипет, Камерун та в інших африканських країнах. Широко розповсюдженими були безкарність поліції та силових відомств».

«Китай та Росія довели, що відкриті ринки торгівлі не сприяють розвитку відкритого суспільства, – заявила Айран Хан. – Протягом минулого року у кожному регіоні світу безкарно переслідували, залякували, нападали чи вбивали активістів-правозахисників, журналістів, адвокатів, представників профспілок та інших лідерів громадянського суспільства».

Айран Хан підкреслила, що світові лідери зосереджені на спробах відродити всесвітню економіку, але не зважають на смертельні конфлікти, що породжують масові порушення в галузі прав людини.

«Від Ґази до Дарфуру і від Східної Демократичної Республіки Конго до північної Шрі-Ланки людські втрати були вражаючими, а байдуже ставлення міжнародного співтовариства - шокуючим. Величезні ресурси було виділено на боротьбу з піратством біля узбережжя Сомалі, проте не припинено потік зброї, яка вбиває мирних жителів у цій країні. Військові дії активізувались в Афганістані та Пакистані, проте не відбувалися заходи, спрямовані на захист прав людини та гуманітарного вирішення конфліктів», – зазначила Айрін Хан.

«Ігнорування однієї кризи та зосередження на іншій є вірним шляхом до поглиблення їх обох. Економічна стабілізація не буде ані сталою, ані рівномірною, якщо уряди уникатимуть справжньої боротьби з порушеннями в галузі прав людини, що ведуть до бідності та поглиблюють її, чи зі збройними конфліктами, які породжують нові загрози».

Айрін Хан додала: «Нове лідерство Великої Двадцятки спотворено старими недосконалими підходами до захисту прав людини. Порушення прав людини, бездіяльність, поширення ідей захисту прав людини за межами своєї країни, але ігнорування їх у себе в країні задля уникнення відповідальності, не можуть призвести до згоди у колективному лідерстві Великої Двадцятки у галузі захисту прав людини».

Amnesty International попереджала, що новий глобальний підхід до захисту прав людини повинен виключити вибірковий підхід до важливості ти чи інших прав людини. Світові лідери не будуть ефективними та переконливими, якщо вони уникатимуть боротьби з загрозами для захисту прав людини у власних країнах та подвійними стандартами у сфері захисту прав людини.

«Ми вітаємо рішення президента Обами закрити Ґуантанамо та припинити тортури. Ми наполягаємо на тому, щоб він допоміг у притягненні до відповідальності всіх винних у скоєнні злочинів. Відповідальність посилюватиме – не послаблюватиме – світову безпеку та моральний авторитет США», – повідомила Айрін Хан.

Наголошуючи на тому, що криза у галузі прав людини викликала негайну потребу у змінах, Айрін Хан оголосила на старті нової всесвітньої кампанії Amnesty International «Вимагаємо Гідності» для боротьби з порушеннями, які ведуть до бідності та поглиблюють її.

«У нашій новій кампанії перша вимога направлена до США та Китаю. Сполучені Штати не визнають існування економічних, культурних та соціальних прав, у той час як Китай не поважає громадянські та політичні права. Обидва уряди повинні визнати важливість усіх без виключення прав людини для кожного», – сказала Айрін Хан.

«Вирішення глобальних проблем повинне підкріплюватися глобальними цінностями у галузі прав людини – і саме ті, хто знаходяться на вершині світового лідерства, повинні першими подати приклад».

Редакційні примітки:

  1. Доповідь Amnesty International2009це щорічне оцінювання організацією ситуації з правами людини у 157 країнах світу від січня до грудня 2008 року. У передмові представлено аналіз впливу економічної кризи та інших чинників на стан з правами людини. Регіональні огляди висвітлюють приклади обмеження, позбавлення прав, незахищеності та придушення голосів.

  2. Кампанія Amnesty International «Вимагаємо Гідності» направлена на:

  • Надання людям, які живуть у бідності, права відстоювати свої права;

  • Підзвітність урядів та економічних структур за їх порушення;

  • Зосередження на боротьбі за права людини задля подолання бідності.

Кампанія зосереджуватиметься на:

  • Мешканцях нетрів та закликах про припинення примусового виселення;

  • Материнській смертності – вимагатиме прав жінок на статеве та репродуктивне здоров’я, включаючи здоров’я під час вагітності;

  • Корпоративній відповідальності підприємств видобувної промисловості за порушення прав людини;

  • Повазі до всіх прав людини, тиску на США у питанні ратифікації Пакту ООН про економічні, соціальні та культурні права та до Китаю з приводу ратифікації Пакту ООН про громадянські та політичні права.

Факти та цифри, відео та аудіо матеріали , деталі прес- конференцій та інша інформація є доступною на сайті: http://report2009.amnesty.org/press-area/en

Для більш детальної інформації та інтерв’ю звертайтеся:+44 20 7413 5566 press@amnesty.org або до офісу Міжнародної Амністії в Україні: тел./факс (044) 484 16 34, info@amnesty.org.ua






Обговорити цю статтю у форумі

додано: 29-05-2009 // URL: http://maidan.org.ua/static/lvivmai/1243580152.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
ПРЯМА ДІЯ:
Помогите спасти жизнь 3-летней Лере Сысоевой из Севастополя
Підтримайте петицію до біло-сердешної лідерки
Поставте свій підпис проти чергового кроку з узурпації влади
  Опитування :
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[13-08-2009 18:12]
Відповідь українських козаків московському «пучеглазому» султану
[13-08-2009 14:43]
Активність громадян – запорука захисту їхніх прав
[13-08-2009 10:10]
Голова ОУН (р) Стефан Романів про кремлівські провокації
[13-08-2009 02:29]
Медиків Тернополя обкрадає головна «яценючка» краю
[12-08-2009 18:02]
ЦЕ ВАРТО ЗНАТИ: Кирило,Мєдвєдєв і хто є хто в Україні і за межами
[12-08-2009 17:00]
Україна витратила понад 3 млрд грн на російську мову. Росія - 0!
[12-08-2009 08:18]
"З нами Бог і Україна!"
  Цікавинки від RedTram:
Завантаження ...
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2009
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською