Майдан • Майдан-Захід • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Богдан Яровий: Журналісти, не займайтесь політиканством...

додано: 12-09-2006 // // URL: http://maidan.org.ua/static/lvivmai/1158050149.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Для Майдану

• Політика •

/.../ Учора майже сімдесят працівників місцевих ЗМІ заблокували початок першої після депутатських вакацій сесії ЛМР, аби звернутися до обранців із вимогою припинити вандалізм у центральній частині Львова та покарати винуватих /... /
/.../ Щойно депутати встигли зареєструватися, журналісти без попередження вийшли гуртом до президії /.../

Львівська газета, 08 вересня 2006 року, № 163 (970)
..................................................


Читаючи заяву журналістської ініціативи "Антируїна" від 5 вересня 2006 р., спершу у мене перехопило дух. Скільки ж було усілях історично відомих блокад, штурмів, революцій різних "штибів"?...

Чомусь пригадалась чинна Конституція України, до якої, останнім часом, "модно" стало звертатись у різноманітних публічних виступах та зверненнях "до українських піплів". Так, стаття 39 тієї ж Конституції України говорить: "Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування".

Думаю, попередити завчасно уповноважені органи про проведення цього мітингу, походу чи демострації, звичайно, що не встигли...

Заява журналістської ініціативи розпочинається надзвичайно красиво: "Ми, журналісти львівських засобів масової інформації..."

Так, шановні журналісти, але ж, наприклад, стаття 6 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", говорить, що "діяльність друкованих засобів масової інформації - це збирання, творення, редагування, підготовка інформації до друку та видання друкованих засобів масової інформації з метою її поширення серед читачів". Або стаття 25 визначає "журналістом редакції друкованого засобу масової інформації відповідно до цього Закону є творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для друкованого засобу масової інформації..."

Зверніть також увагу, на статтю 24 Конституції України, де зазначено, що "громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом".

Чому ж тоді, "творчі працівники" "заблокували початок сесії" та "без попередження вийшли гуртом до президії"? Як тоді Ваші дії кваліфікувати? Що ж тоді, насправді, означають поняття "правова культура" та "професійна етика журналіста"? Кожного разу, коли порушуються Ваші права, говориться у потрібних контекстах про Декларацію принципів журналіста, прийнятою на ІІ всесвітньому Конгресі Міжнародної федерації журналістів (Бордо, 25-28 квітня 1954р.), Кодекс професійної етики українського журналіста, прийнятий на Х з'їзді Національної спілки журналістів України (квітень 2002 року)?

Якщо, всі громадяни рівні перед законом, тоді Ви вчинили кримінально каране діяння, передбачене статтею 341 Кримінального кодексу України ("Захоплення державних або громадських будівель або споруд").

Безпосереднім об'єктом цього злочину, за теорією кримінального права, є нормальна діяльність органу місцевого самоврядування. Предметом злочину виступають будівлі і споруди, характерною ознакою яких є - забезпечення діяльності органу місцевого самоврядування. Відповідно забезпечувати діяльність цього органу можуть будівлі і споруди, у яких він знаходиться. Об'єктивна сторона злочину характеризується однією обов'язковою ознакою - суспільно небезпечною дією. Вона виражається у захопленні зазначених вище будівель і споруд. Під захопленням розуміється, зайняття цих об'єктів і як наслідок - таке захоплення не дає можливості використовувати ці будівлі законним власникам для виконання своїх функцій.

Звернемо увагу, в тому числі депутатських функцій та повноважень. З іншого боку, відповідно до статті 2 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", "депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, зобов'язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування".

Як тоді зрозуміти дане блокування? Спроба журналістів "на правах виборців" допомогти представникам інтересів територіальної громади "створити спеціальну депутатську комісію..."? Хоча, вартувало б все ж таки створити тимчасову контрольну комісію у порядку передбаченому ст. Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". А для чого тоді представники інтерсів громади, якщо безпосередньо можна "без попередження вийти гуртом до президії"? Тоді будь-хто із "виборців" об'єднавшись у групку, нехтуючи чинним законодавством і регламентом міської ради, зможе прийти собі на пленарне засідання і блокувати його роботу. Наміри "виборців" можуть бути якнайкращі: реконструкція площі Ринок, виділення земельних ділянок і т.д.

Складається враження, що це - звичайнісінький політичний шантаж, або ж переділ сфер впливу чи розподіл портфелів у міській раді. Тоді, журналісти - інструмент для здійснення цього переділу, інструмент для задоволення меркантильних інтересів певних політичних і бізнес середовищ. Середовищ, які прикриваючись активним прошарком журналістів та "спираючись на висновки багатьох фахівців – патріотів Львова" прагнуть влади? А за владу потрібно боротись... Боротись у межах чинного законодавства... Мета виправдовує засоби?...

З повагою,
Богдан Яровий
студент юридичного факультету (м.Львів)
Received: from "Bohdan Yarovyj" bohdan_yarovyj@ukr.net Mon, 11 Sep 2006 06:07:55 +0000 (GMT)



Обговорити цю статтю у форумі

додано: 12-09-2006 // URL: http://maidan.org.ua/static/lvivmai/1158050149.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  Опитування :
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[14-08-2009 04:58]
Звернення голови Ужгорода Ратушняка до українського народу
[13-08-2009 18:12]
Відповідь українських козаків московському «пучеглазому» султану
[13-08-2009 14:43]
Активність громадян – запорука захисту їхніх прав
[13-08-2009 10:10]
Голова ОУН (р) Стефан Романів про кремлівські провокації
[13-08-2009 02:29]
Медиків Тернополя обкрадає головна «яценючка» краю
[12-08-2009 18:02]
ЦЕ ВАРТО ЗНАТИ: Кирило,Мєдвєдєв і хто є хто в Україні і за межами
[12-08-2009 17:00]
Україна витратила понад 3 млрд грн на російську мову. Росія - 0!
  Цікавинки від RedTram:
Завантаження ...
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2009
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською