УКРАЇНСЬКА ВСЕСВІТНЯ КООРДИНАЦІЙНА РАДА
UKRAINIAN WORLD COORDINATING COUNSIL
 ПРО УВКР  СТРУКТУРА УВКР  НОВИНИ  ПРОПОЗИЦІЇ ПРО СПІВПРАЦЮ  УКРАЇНСЬКИЙ КАЛЕНДАР  ГОЛОВНА
ПРО УВКР
СТРУКТУРА УВКР
ДІЯЛЬНІСТЬ УВКР
ФОРУМИ УКРАЇНЦІВ
ВІСНИК УВКР
ФОТОГАЛЕРЕЯ
АРХІВ РАДІОПЕРЕДАЧ
ПОШУК


 ОБГОВОРЕННЯ „А я в Россию, домой хочу...”


„А я в Россию, домой хочу...”

 

Декілька росіян урочисто емігрували з України - а ми й не проти...

 

Вони - молодці! Я б сказала, що ці люди (їх було дев`ятеро) просто – прекрасна дев`ятка. Громадяни України, яким не підходить ця країна і правила, за якими вона живе, скористалися наданою російським урядом можливістю - держпрограмою зі сприяння добровільному переселенню в Російську Федерацію співвітчизників, що проживають за кордоном, і попросилися до Росії. З їх боку це логічний, чесний і достатньо мужній крок.

За два роки таких людей з України виїхало порядку півсотні, але цього разу російське посольство вирішило урочисто вручити переселенцям дев`ять свідоцтв учасників цієї держпрограми, на основі яких вони потім одержать російське громадянство і паспорт.  Вручати повинен був посол РФ в Україні Віктор Черномирдін. Очевидно, посольство вирішило зробити це урочисто, щоб якось  популяризувати цю програму, або дати сигнал етнічним росіянам: Росія з вами, приїжджайте. На жаль, сам Віктор Степанович не приїхав, у посольстві просили вибачення: через погодні умови не зумів вчасно долетіти до Києва. Звідки він летить, не призналися, хоча ми цікавилися. Ну що ж, свідоцтва вручав радник-посланник Всеволод Лоскутов. Виступав він дуже обережно і аж занадто дипломатично, мовляв, Україна не повинна ображатися, ті, хто виїжджають до Росії, збережуть добрі відносини і зв`язки з Україною. Подібна делікатність підкупляла, навіть хотілося якось заспокоїти дипломата: нічого страшного, це навіть славно, і повністю відповідає духу дотримання священних прав людини – проживання і переміщення. Україна не тримає тих, хто не вважає себе її дітьми. Немає двох мам і немає двох батьківщин, тому чудово, що ви здатні подбати про людей, які вважають своєю батьківщиною Росію.

Я прийшла, тому що мені було цікаво подивитися на людей, які міняють Київ і Вінницю на Калузьку і Тверську області. Цікаво просто. Подивилася, поспілкувалася. Вони вважають себе  росіянами, вони хочуть жити у великій країні, тому що вони народилися і жили у великій країні. Вони не хочуть читати Лермонтова в українському перекладі, і не хочуть користуватися українською мовою навіть на рівні простого діловодства. І хоч деякі з них говорять на суржику з безсмертним акцентом, але при цьому протестують проти українізації. Майже ніхто з них не бував у Європі, одному пощастило бачити  Італію і  ще одному - Польщу. Втім, якби і бували, росіяни, кажуть, ніде не асимілюються. Деякі з них - колишні радянські офіцери і діти радянських офіцерів. І хоча одні з них носять українські прізвища, а у інших мами - українки, вони вважають, що це нічого не вирішує. Їм не подобається наша помаранчева революція. Їм не подобається наш уряд і наш зовнішній курс. Вони готові керувати трактором, але щоб там, серед своїх. У мам і тат синів я запитала, чи не бояться вони Чечні для своїх хлопчиків. Відповідь зам`яли. Ще, не витримавши, запитала, чи не страшно їм виїжджати з Європи (Київ це все-таки більше Європа, ніж Російська Федерація). «Ми  ж їдемо в європейську частину Росії», - почула у відповідь. Тільки одна немолода вже жінка Валентина Івлієва заявила, що там, в Росії, її дочка, Ірина (вона тримала на руках дворічного сина) буде вчителем працювати, а не шваброю махати.

Чудовий письменник Орхан Памук сказав, що емігрують не для того, щоб мати більш сите життя, а для того, щоб дістатися до глибин власної душі. І якщо їм звідти ближче до глибин душі, то що ж - вперед.

 Про соціальний пакет. Переселенцям обіцяна робота, буде оплачений переїзд і ведуться деякі розмови про надання житла. Ніяких додаткових благ і виплат для тих, хто їде в Калузьку область, не передбачено.  Великі виплати даються тим, хто хоче освоїти Далекий Схід. Але в Хабаровський край переїхали тільки дві сім`ї. Як повідомляє журнал, створений для потенційних переселенців, програма переселення співвітчизників на Далекий Схід зірвана. 

У Новосибірську область хочуть переселитися  сімдесят сімей з колишніх азіатських республік. Загалом, на сайті " Русский век" так і сказано, що Росія розраховує вирішити проблему скорочення населення за рахунок мігрантів і співвітчизників, котрі прибувають з-за кордону. Але співвітчизники не хочуть їхати на Далекий Схід.

"Скажіть, - звернувся УНІАН до Всеволода Лоскутова, - подібна програма сприяння розповсюджуватиметься на такі області, як Володимирська, Московська, Ленінградська чи все-таки акцент робитиметься на Сибір і Далекий Схід?"

- Звичайно, буде, - сказав дипломат. - Програма сприяння вимагає великих вкладень, тому поки  вона працює не у всіх регіонах Російської Федерації. 

- Кажуть, що програма переселення співвітчизників на Далекий Схід зірвана. Офіційні особи регіону стверджують, що всі, хто хотіли виїхати з СНД, вже давно виїхали.

- Я не готовий це коментувати.

- Вам не здається, що на першій сотні число охочих покинути нашу країну зупиниться?

- Можливо. Але ви не забувайте, що у нас трудиться багато людей з України. Їх, за окремими оцінками, до двох мільйонів. Може, вони захочуть. І ми їх прийматимемо.

- Думаю, що ви себе дарма тішите.

- Час покаже.

Маша Міщенко, УНІАН

 

Постiйна адреса статтi: http://www.unian.net/ukr/news/news-232681.html

 

 

 

 


ENG | UKR
НОВИНИ
АНАЛІТИКА
ПРОПОЗИЦІЇ ПРО СПІВПРАЦЮ
УКРАЇНСЬКІ ЗМІ СВІТУ
УКРАЇНСЬКИЙ КАЛЕНДАР
ГОСТЬОВА КНИГА
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ
ОБГОВОРЕННЯ
При використанні матеріалів посилання на uvkr.com.ua
є обов'язковим.
01004, Київ, вул. Горького 3-б, тел. 287-22-41





© УВКР, 2004 MADE IN WEBKOMORA