This version of the page http://www.castles.com.ua/bayraky.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-05. The original page over time could change.
Байраки
Контакти   Книги   Чорний список   Guest-Up-Oh?   Галерея І   Галерея ІІ   Населені пункти   Типи об'єктів   Новини   Блог   Топ-13  
Байраки






Церква Різдва Богородиці і дзвіниця (1646) в Байраках на Буковині.


 Святі на винос.


Карта

 

Ще один типово-буковинський храм в при-румунському Герцаївському районі. Так будують в сусідній Молдові. Хоча окремі обертони галицької архітектурної традиції можна вловити і в древній та величезній церкві в Байраках.

Такого розміру сільського храму з XVII століття я до Байраків не зустрічала ніде: дзвіниця - величезна, церква - ще більша. Впорядковане подвір'я, лавиці, колодязь, могила одного з місцевих отців, все охайне і чистеньке.

А от всередину - зась. Приїхала на саму православну пасху, сподіваючись, що всі храми будуть відчинені, а вийшло навпаки: всі служителі кліру та їх паства відпочивали від цілонічного марафону. Про те, що вночі тут щось таки було, нагадував величезний свічник з голівками пихатих ангелів, що одиноко стояв біля входу до храму. І все. Ну ще численні святі з фасадів святині дивилися якось розгублено і суворо.

Проте ніхто не міг заборонити мені забратися спіральними сходами на дзвіницю, глянути на храм-велет звідти, обнишпорити кожний куточок цієї старовинної будівлі. І то вже добре. :)


Церква збудована з цегли (виявляється, в XVII столітті вона вже існувала). Храм тричастний, в плані схожий на листок з трьома такими... еее... відгалуженнями, чи що - з конхою апсиди та двома вписаними в об'єм дзвіниці (не тої, що поруч з церквою, а тої, що виростає над бабинцем) конхами. З півдня до церкви прибудовано невеликий тамбур.

Стіни гладкі та позбавлені декору. Лише фриз з фігурних арок-ніш, в кожній з яких знаходиться один з святих православного пантеону, слугує прикрасою споруди.

Чотиритомник "Памятники градостроительсттва и архитектуры УССР" (четвертий том, ст. 346) стверджує, що силует церкви формують дзвіниця та центральний купол над навою, а інтер'єр (який я бачила лише через замочну шпаринку) вирізняється висотним розкриттям простору.

Дзвіниця, що стоїть окремо на захід від храму, ймовірно, була побудована пізніше - можливо, в XVIII ст. Одночасно вона виконує роль парадного входу на церковне подвір'я (є ще один, більш скромний, через фіртку). Дзвіниця теж зведена з цегли, поштукатурена, має три яруса. Кути першого ярусу підкреслені рустом. Другий та третій ярус прикрашені іонічними пілястрами. Завершення споруди - барочна главка.


 Паноптикум святих:








 Ну і ще картинки:








Це я через шпаринку пробувала побачити інтер'єр. Це кімнатка на другому ярусі дзвіниці. Це сходи в дзвіниці. Ще святі. А це - деталь свічника.



© All rights reserved.
Всі права на матеріали охороняються у відповідності до законодавства України.
Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише за попередньою узгодженністю
Розробник