This version of the page http://www.razom.org.ua/opinions/535/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-02. The original page over time could change.
Аби провести будь-які вибори, потрібні конституційні підстави — Інформаційний сервер „Наша Україна”

Сьогодні 02 Серпня 2009 року, 14:48
Зробити стартовою сторінкою


























 


 

 

 

До розділу



Зіновій Шкутяк: Аби провести будь-які вибори, потрібні конституційні підстави






Інші материали:
Віктор Ющенко:

«Я знову йду, щоб перемогти»


Віра Ульянченко:

Маємо будь-що пройти болісний процес реформ


16:27, 19 Травня

Зіновій Шкутяк, заступник голови Ради Народного Союзу «Наша Україна», в ефірі 5 каналу.

Ведуча в студії: Доброго вечора, Зіновію Васильовичу.

Зіновій ШКУТЯК: «Доброго вечора».

Віра Іванівна відома як жінка з сильним характером, міцна жінка. Саме такий зараз потрібний лідер партії?

«Ну перш за все, вона лідер партії Віктора Андрійовича Ющенка. Віра Іванівна, є головою ради партії, в якій повинен бути виконаний величезний об'єм робіт. І природно, що така людина повинна бути з міцним характером, з твердим характером, і мати такі дані, які б дозволили їй виконати таку велику місію, яку зараз їй доручили її колеги по партії».

 «Наша Україна» – це чоловіча партія. Чи комфортно буде чоловікам за керівництва Віри Іванівни? Вам як працюється?

 «Знаєте, я би не сказав, що наша партія є виключно чоловічою. Ми завжди боролися за те, щоб було якомога більше молоді, жінок, не тільки в партії, а й в усіх державних інституціях. І обрання Віри Іванівни у цьому плані є послідовним втіленням нашої політики».

Сьогодні перший робочий день у якості голови ради партії. Які перші кроки?

«Ну перші кроки – це організаційні кроки. І рада партії, які відбулася у суботу, зібралася для того, щоб у першу чергу вирішити свої організаційні внутрішньопартійні справи. Був обраний голова ради партії, був обраний перший заступник голови ради партії, заступники, був обраний голова, виконувач обов'язків голови виконкому партії. Було розглянуте питання наступного з'їзду партії. І по підготовці до наступного з'їзду рада партії і вся партія буде приймати участь, в тому числі і в політичній дискусії. Я ще раз повторюю, на минулій раді партії, як такої політичної дискусії не було. Було в основному питання для організації роботи партії».

Коментуючи ті події, які відбувалися, ви сказали, що є немало незадоволених і розчарованих. Але з людьми треба говорити і ситуацію можна виправити. Скажіть будь ласка, з ким треба говорити в «Нашій Україні»?

«Перш за все, нам треба говорити з суспільством. Тому що деякий час ми, як політична сила, десь упустили цей момент, коли ми доводили суспільству свою позицію, свої пріоритети. І ми повторюємо те, що не є напевне і великим секретом, що ми чи не єдина партія, яка може запропонувати і знає, і має план розбудови нашої країни. І в цьому плані ми будемо працювати далі, будемо доводити суспільству, що наші пріоритети, наш план є такий, який потрібний сьогодні в Україні».

Водночас самі «нашоукраїнці» не відмовляються від того, що рейтинги партії падають. І саме тому напевне президент поставив завдання - ренесанс, відродження партії. Все ж таки, які кроки для того, щоб народ прихилився до цієї партії? Знову повірив «Нашій Україні»?

«Тут, я думаю, нам треба більше працювати, це очевидний факт. Нам потрібно у всіх напрямках працювати, ми повинні як більше зустрічатися в регіонах, так і більше доводити свою думку через засоби масової інформації. І все це є в планах. Крім того, що дуже багато сьогодні є тих пропозицій, які потрібно робити і в економічному, і в соціальному плані, ми їх маємо, ми будемо робити, ми їх робили, але сьогодні будемо більш активно впроваджувати це в життя».

Цей перезапуск «Нашої України», який розпочався в суботу і який, очевидно, продовжиться на з'їзді, чи є це сигналом підготовки до парламентських виборів? Чи зараз таке питання не розглядається? На це не орієнтується «Наша Україна»?

«Я хочу сказати- у нас дуже багато в суспільстві розмов про вибори, перевибори. І давайте ми глянемо на таку одну річ: хто має право в суспільстві оголошувати або приймати рішення по дострокових парламентських виборах? Це єдина людина, це Президент. І коли всі політики говорять про дострокові вибори, вони озвучують свою особисту думку. Вони не можуть прийняти ніякого рішення. Звичайно, для того, щоб провести які-небудь вибори, в тому числі і дострокові, повинна бути політична воля. Але в першу чергу для цього потрібні конституційні підстави. Бо ще раз повторюю: президент єдиний може прийняти рішення щодо дострокових парламентських виборів. Перші вибори, які будуть в Україні – це будуть президентські».

Чи правильно я зрозуміла, що «Наша Україна» пропрезидентська партія, президентська партія, не орієнтована зараз на дочасні парламентські вибори. І ви, як представник цієї партії, вважаєте, що вони непотрібні?

«Я не можу сьогодні говорити за всю нашу політичну силу, бо ми це питання не обговорювали. Я вже казав, що ми політичні питання не обговорювали. Моя думка, що сьогодні є багато інших справ в Україні і якщо не виникне ніяких дуже вагомих підстав для цього, то я вважаю, що президент не буде приймати такі рішення».

У матеріалі Олексія Братущака ми побачили, що політологи говорять про певні зони конфлікту, які зараз є у «Нашій Україні». І пов'язані вони з двома прізвищами – це Микола Мартиненко, голова київського осередку, він неодноразово був у нас в студії. І критикував президента. Як буде вестися розмова з цим партійцем? І В'ячеслав Кириленко. Яке місце в партії зараз займає він?

«В'ячеслав Кириленко є членом президії партії, він є членом нашої партії, він є послідовним і твердим прихильником Ющенка в політиці, він є його соратником. Це я від себе заявляю. І я думаю, що це абсолютно правильно. Що стосується Миколи Мартиненка, то тут треба читати заяву, яку прийняла рада партії. Ми мусили її приймати, бо в нас був певний конфлікт в Закарпатській обласній раді, коли із 17-ти членів фракції «Наша Україна» крім одного всі вийшли з «Нашої України» і стали членами «Єдиного центру». Відповідно ми вважаємо, що були деякі порушення волі виборця. Тому що виборець голосував за «Нашу Україну», а не за «Єдиний центр». Тому ми прийняли заяву, в якій, ми вважаємо, унормували все і з точки зору законодавства, і з політичної точки зору. З точки зору законодавства, ми прекрасно розуміємо, що це є поля кожної людини ,яка була обрана. І ми їм запропонували, щоб вони вийшли з фракції, якщо вони не підтримують цей курс, через який їх обрали. А з точки зору політичної ми сказали, що люди можуть приймати рішення, тобто ми готові розглядати їхнє бажання працювати в «Нашій Україні». Але в такому випадку треба дотримуватися нашого статуту і порядку».

Я не зрозуміла, на найближчому з'їзді партії будуть прийняті якісь рішення про виключення когось із партії? Чи ви уникатимете цього моменту?

 «Ми будемо приймати такі рішення, які будуть вигідні для суспільства і для партії. Але я не можу говорити за з'їзд, бо ви прекрасно розумієте, що на з'їзді є тисячі людей, які будуть приймати участь в голосуванні. Але я сумніваюся, що буде розглядатися дуже багато персональних питань. Тим більше, що якась частина тих людей, які зайняли таку позицію, фактично вже вийшли з партії».

Я вам дуже дякую за те, що прийшли до нашої студії. Зіновій Шкутяк, заступник голови «НС-НУ» був нашим гостем сьогодні.


 

Роздрукувати цей матеріал
Молодіжка допомагає у проведенні фестивалю лемківської культури на Тернопільщині

13:19, 31 Липня

Володимир Куліш скорочує відстань між владою і громадою

10:56, 30 Липня

В Яремче відсвяткували День міста

09:52, 29 Липня

Львів вшановує пам'ять загиблих під час Скнилівської трагедії

12:45, 27 Липня

 
 
10:35, 27 Липня
Куліш ініціював встановлення Пам'ятного Хреста на спомин про торішню повінь на Буковині


09:59, 27 Липня
Черевко розказав юним краєзнавцям історію рідного села


14:29, 24 Липня
Куліш: Торішня повінь стала нашою спільною бідою


14:12, 24 Липня
Черевко: Заповідники створюються не від людей, а для людей


17:23, 21 Липня
Курчік: Після сходження на Говерлу, я впевнена – ми переможемо разом


13:34, 21 Липня
Роман Заставний ініціював марафон «Сім’я – наша турбота»


13:12, 21 Липня
Волинь відзначає 65-ту річницю визволення від фашистських загарбників


17:15, 20 Липня
На Харківщині пройшов VIII-й етнофестиваль «Печенізьке поле»

 
Дивитись новини по регіонах




14:36, 31 Липня

Старовойт: Тимошенко влаштувала в Кабміні свій штаб


12:35, 31 Липня

Карпук: «Допомога» уряду аграріям більше схожа на знущання


10:57, 31 Липня

Парубій: Лозінський в міжнародному розшуку, бо МВС його упустило


09:36, 31 Липня

Шкутяк: Заяви ПР та БЮТ про нелегітимність КС – димова завіса


14:52, 30 Липня

В’язівський: БЮТ і ПР розпочали брудну кампанію проти КС


12:11, 30 Липня

Парубій: Ситуація з українськими дипломатами в Росії - спровокована
Усі новини



Всеукраїнська проща до Зарваниці
16 фото

Усі фото в стрічці