This version of the page http://novynar.com.ua/business/61521 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-08-01. The original page over time could change.
Експерти: На ринку нафти найгірше позаду » Бізнес та Економічні новини України » Новинар

Експерти: На ринку нафти найгірше позаду

31 березня, 14:28   
industry-daily.ru
ОПЕК вдалося скоротити виробництво
нафти
Аналіз технічних та фундаментальних показників ринку нафти дозволяє аналітикам зробити прогноз, що ціна нафти не повинна впасти нижче 40 доларів за барель

Незважаючи на те, що не очікується різкого підвищення цін на нафту, ринок нафти вже досяг дна - вважають експерти з Delphi Capital.

Висновки аналітиків компанії про те, що найгірші часи для ринку нафти вже позаду, ґрунтуються на наступних факторах:

Нафту марки WTI (видобувається в Західному Техасі, США) знову торгується з премією відносно нафти марки Brent (видобувається в Північному морі), після місяців торгів з безпідставним дисконтом. Факт повернення ціни до історичних взаємозв'язків (в основному по причині того, що WTI володіє кращими якісними показниками) є одним з ранніх індикаторів того, що надлишок пропозиції нафти скорочується і реальний ринковий попит повертається на цей ринок.
Контанго нафтових ф'ючерсів дуже сильно звузилось від своїх історичних максимумів на початку лютого 2009 року. Цей факт так само є індикатором відновлення попиту на сиру нафту. (Довідково: Контанго - це різниця у вартості ф'ючерсних контрактів з різними термінами поставки, як правило ціна нафти з більш ранньої поставкою дешевше, ніж ціна з більш пізнім терміном поставки нафти) Більш висока ціна ф'ючерсів з більш пізнім терміном поставки пояснюється тим, що ціна додатково включає в себе вартість фінансування, зберігання та страхування нафти. Наявність контанго свідчить про те, що є що зберігати, що нехарактерно для ринків зі зниженою пропозицією.

ОПЕК продовжує дивувати ринок високою дисципліною в реалізації своїх рішень. Картелі вдалося істотно скоротити виробництво у відповідності зі встановленими в 4-му кварталі 2008 року квотами. Так, добова квота видобутку нафти була зменшена на 4.2 млн барелів (близько 600 тисяч тонн) від добових обсягів видобутку нафти в розмірі 29.5 млн барелів (близько 4 млн тонн), які були зафіксовані у вересні 2008 року.
З точки зору технічного аналізу, спадний тренд ціни бареля нафти, бере початок з середини липня 2008 року (з історичного максимуму ціни в 147 доларів за барель) розвернувся в сторону підвищення ціни в січні 2009 і забезпечує підтримку цін з тих пір. Лінія тренда встановила дно для ціни нафти в межах 40 доларів за барель.
Збільшення грошової маси з боку Федеральної резервної системи США послаблює долар і таким чином обмежує падіння цін на базові сировинні матеріали, які торгуються в доларах США. Недавнє зростання цін також було спровоковано планами ФРС по викупу державних облігацій.
"Незважаючи на те, що ціни на нафту досягли дна, ми вважаємо, що нещодавнє підвищення цін важко підтримувати з ряду причин" - зазначив Сергій Сивопляс, керуючий партнер Delphi Capital. Такі причини включають в себе:

Зниження ціни на нафту призводить до зниження вартості бензину, що дозволяє покупцям направляти гроші для покупки інших товарів за рахунок економії на паливі. Таким чином, низька ціна на нафту має такий же вплив як і фіскальні стимули з боку держави і може надати позитивний вплив на економіку в стан рецесії. З огляду на триваюче погіршення світової економіки, збільшення безробіття, зниження виробництва і купівельного попиту, недавнє зростання цін на нафту не буде мати продовження на даному етапі економічного циклу.
Ціни на нафту демонструють історичну кореляцію з світовими індексами випереджальних економічних індикаторів (LEI - Leading Economic Indexes) і з американським індексом менеджерів із закупівель (US Purchasing Managers Index), який публікується Інститутом управління поставками (ISM - Institute for Supply Management). Всі ці індекси продовжують знижуватися. До тих пір, поки вищенаведені індексу не розвернуться і почнуть зростати, зростання цін на нафту малоймовірне.
Біржові фонди (так звані ETFs - Exchange Traded Funds) і ф'ючерси є кращими інструментами для роботи інвесторів на ринку сирої нафти. Незважаючи на високу популярність даних інструментів за кордоном, ці інвестиційні інструменти все ще недоступні для українських інвесторів.

Експерти вважають, що для України цей ціновий тренд означає, що 2009 рік буде періодом відносно невисоких цін на сиру нафту та нафтопродукти. Цей період є вдалим часом для впровадження регуляторних змін на ринку нафтопродуктів і газу, що буде сприяти збільшенню внутрішніх та міжнародних інвестицій в нафтогазовий сектор.

Слід враховувати, що існує часовий лаг між початком інвестування в розвідку і видобуток вуглеводнів і збільшенням обсягів видобутку в країні. "Таким чином, інвестиції зараз можуть сприяти збільшенню національного видобутку вуглеводнів, коли ціни почнуть рости", - стверджують аналітик компанії.

На їхню думку, до таких прикладів можна віднести проект компанії Вeнко на Прикерченській ділянці шельфу Чорного моря та проект створення спільних підприємств між Нафтогазом та міжнародними інвесторами, які володіють необхідними технічними та фінансовими ресурсами, для видобутку природного газу в Полтавській області.

Ще однією вигідною для України дією, на думку експертів, в період низьких цін на нафту може стати можливість диверсифікації поставок нафти в країну. Йдеться про запуск трубопроводу Одеса-Броди для прокачування каспійської нафти в давно запроектованому аверсному напрямку.

За матерiалами: Корреспондент.net
Теги: нафта
  Версія для друку
  Відправити другу
  Лист редактору
  Обговорити у форумi
Коментувати можут тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь
Коментарів (0)
Реклама
Статті по темі
  • Ринок сировини: Ціна золота падає
    27 березня, 12:44   Бізнес  
Останні новини розділу
  • ЗН: Тимошенко попросила НБУ про додатковий викуп ОВДП  Сьогодні, 12:38
  • МВФ: Криза вкрала в світової економіки 10 трлн. доларів  Сьогодні, 12:27
  • Єврокомісія: Україні буде надано газовий кредит  Вчора, 21:47
  • Ющенко схвалив закон про фінансове оздоровлення банків  Вчора, 19:05
  • Ющенко заборонив Нафтогазу закуповувати фінансові послуги без тендерів  Вчора, 18:24
Останні новини
  • На стрільбищі Чорноморського флоту в Криму поранили студентку  Сьогодні, 13:16
  • ЗН: Тимошенко попросила НБУ про додатковий викуп ОВДП  Сьогодні, 12:38
  • МВФ: Криза вкрала в світової економіки 10 трлн. доларів  Сьогодні, 12:27
  • У Полтаві відкрили пляж для інвалідів-колясочників  Сьогодні, 11:37
  • За кадри у фільмі Бруно на Сашу Барона Коена подадуть до суду  Сьогодні, 11:19
Усi новини
Обзор сети
bigmir)net
Mystery - онлайн игра. Присоединяйся!
Афиша
Авиаперелеты глазами бортпроводников
uaSport
Фото: Рассекая волны
bigmir)net
Стильные часы от 89 грн!
bigmir)net
Красота по-эфиопски
bigmir)net
Детство...приятное слово.Ассоциации