This version of the page http://www.novi.org.ua/news/diploma_yes_experience_no/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-30. The original page over time could change.
Є диплом - немає досвіду як почати кар'єру
Корисні
    посилання
2009
  Липень
  Червень
  Травень
  Квітень
  Березень
  Лютий
  Січень
2008
Новітній інтелект України / Новини / Є диплом - немає досвіду як почати кар'єру

26 січня 2009 року
Давно минули ті золоті для випускників вузів часи, коли, залишаючи альма-матер, вони отримували розподіл на провідні підприємства країни, або так звані путівки в життя. За суворим законам нової епохи кожен молодий фахівець сам зобов'язаний пробивати собі дорогу, шукати місце і, зачепившись там, заново вчитися своїй справі.

Одна з проблем, з якою стикаються при пошуку першої роботи новоспечені здобувачі навіть при наявності диплома про вищу освіту, - це відсутність досвіду. Невже ж п'ять років навчання, а можливо, і чималі гроші витрачені даремно і молодому фахівцеві доведеться погоджуватися на вакансію, яка не вимагає ніякої підготовки Зовсім ні. Спробуємо розібратися, яким чином варто починати кар'єру одразу після випуску.


Новий час — нові вимоги

Власне кажучи, якщо копнути глибше, то з'ясується, що дана проблема - це тільки видима частина величезного айсберга. Сама епоха збиває багатьох нас з пантелику, і ось чому. Раніше, вибираючи спеціальність, абітурієнт керувався тільки власними нахилами та вподобаннями. У часи постперебудови пріоритети змістилися у бік затребуваності і оплачуваності професії. Якщо кожен другий радянський хлопчик спочатку мріяв бути космонавтом, а потім уже обирав із широкого спектру спеціальностей ту, що особливо подобалася (знаючи, що зарплати всюди можна порівняти), то кожен другий сучасний російський хлопчик мріє заробляти багато грошей, причому не важливо де. Тому  молоді люди і йдуть навчатися у вузи на програмістів, бухгалтерів, менеджерів, банківських працівників і так далі. З кожним роком цих фахівців стає все більше, а ринок праці (нехай і при існуючому зростання) не може розтягуватися до нескінченності. У роботодавців з'явився вибір, і, природно, перевагу вони надають більш досвідченим здобувачам.
Новий час вимагає нових підходів до кар'єри, точніше, забутих старих, і пріоритети знову повинні бути на стороні любові до обраної справи.


Визначиться у сфері діяльності

Ми зовсім не схиляємо вас до думки отримувати другу освіту, хоча це ще нікому не зашкодило. Але виділити певний напрямок у рамках своєї спеціальності необхідно. Тільки так з часом ви зможете стати незамінним професіоналом на підприємстві і опинитися поза конкуренцією. Тоді ви зможете сміливо вимагати підвищення ставки, оскільки вами будуть дорожити. Але це потім, а зараз вам доведеться попрацювати на своє майбутнє, нехай навіть на шкоду моментальним заробіткам. Іншими словами, в ситуації, коли у вас є вибір трудитися на найбільш низькооплачуваній посаді, але у своїй галузі і з перспективою підвищити кваліфікацію, або в ресторані фаст-фуд з зарплатою в два рази вищою, варто віддати перевагу першому. Це дозволить почати кар'єру, набратись досвіду і зробити необхідні для подальшої діяльності напрацювання.


Зі студентських років...

Розумніше за все було б почати напрацьовувати професійні навички ще у вузі. Безумовно, програма вищого навчального закладу включає в себе практики і практикуми, придумані спеціально для того, щоб випускник став не чистим теоретиком, а фахівцем у широкому сенсі слова. Але рідко кому це допомагає згодом на виробництві. На роботі все доводиться осягати заново, саме тому від здобувача і вимагають наявності досвіду ніхто не хоче витрачати час на перенавчання співробітника.
Тому, ще будучи студентом, необхідно вирішити, яким саме чином ви станете заробляти гроші в подальшому. Вибравши галузь, варто відразу ж приступити до її більш глибокого вивчення. Потрібно читати додаткову спеціальну літературу та періодику, причому бажано не тільки російську. Також ви можете спробувати напроситься на підприємство або у фірму, що займається обраною вами діяльністю, у якості спостерігача або вільного практикантів. Зробити це буде не важко, з огляду на специфіку вашого вузу. Ще краще, якщо вам запропонують на фірмі підробіток, нехай навіть за невеликі гроші. Ви повбиваєте відразу кількох зайців вивчіть свій предмет не тільки в теорії, але й на практиці, заробите гроші на дрібні витрати і разом з дипломом отримаєте досвід роботи, необхідний для працевлаштування, або, зрештою, залишитеся на тій же фірмі вже в якості повноцінного співробітника.


Почніть з малого

Але як бути, якщо ви вже закінчили вуз, а спеціальності разом з дипломом так і не отримали Не впадайте у відчай, почніть з того ж самого визначіться, чим би ви хотіли займатися.
Прийміть за вивченням необхідної літератури та періодики, поцікавтеся, які фірми та підприємства ведуть діяльність, яка підходить для вашої кар'єри. Цю інформацію можна отримати як з тієї ж періодики, так і з Інтернету. Спробуйте походити по фірмах і поцікавитися, не потрібні їм співробітники на допоміжну роботу.
Наприклад, ваша спеціальність - менеджер з туризму. Вам хотілося б займатися організацією турів, скажімо, в Південну Америку. Дійсно, цікава робота, пов'язана з розробкою нових маршрутів, з перельоту і поїздками, укладанням договорів з іноземними агентствами ... Але, як ви самі розумієте, на таку посаду відразу вас ніхто не візьме, та й не факт, що таке місце взагалі існує. Шлях до улюбленої справі буде нелегким, але у вас вже є переваги вища освіта та отримана спеціальність. Спробуйте влаштуватися на роботу в невелику турфірму, яка продає путівки хоча б в одну з країн Південної Америки. Не в одній, так в іншій організації ви знайдете вакансію агента, оператора ПК або щось схоже. Це найімовірніше буде невисокооплачувана робота, зате вона допоможе вам набрати стартовий досвід, з яким згодом є шанс влаштуватися в соліднішу компанію. Навіть якщо ваші мрії стати єдиним фахівцем розсіються самі собою, то при пошуку подальшої роботи як мінімум ви будете вказувати отриманий досвід у своєму резюме. А може, вас наполегливо продовжує тягти на південний захід Тоді вчіть іспанську та португальську, читайте країнознавчу літературу, вивчайте попит на ринку, що дозволить створити перші розробки тур маршрутів. А з ними вже не соромно звернутися в одну із серйозних столичних фірм. Якщо ваші пропозиції виявляться цікавими і вас разом з ними візьмуть на роботу - вважайте це початком великої кар'єри. Якщо ні - допрацьовуйте свій проект, паралельно продовжуючи працювати на низькооплачуваній посаді.


Не кидайте навчання

Якщо ви хочете стати справжнім професіоналом, ніколи і ні за яких обставин не кидайте навчання. У компанії вам доведеться стикатися лише з невеликою частиною того, чому вас навчали у вузі. Але в подальшому ви захочете поміняти роботу, і від вас можуть зажадати зовсім інших знань. Тому бути в курсі тих нюансів спеціалізації, з якими ви навіть не стикається в роботі, необхідно. Присвячуєте читанню спеціальної літератури та періодики хоча б годину на добу.
Крім того, без знання елементарних комп'ютерних програм і володіння англійською мовою на будь-яку більш-менш солідну роботу влаштуватися складно. І те й інше можна осягати протягом усього життя, однак чим раніш почнете, тим краще.


Ваша візитна картка

З часом ваш професіоналізм буде підвищуватися, і для того щоб вами зацікавилися серйозні роботодавці, свої досягнення потрібно фіксувати. Рекомендуємо створити для цього професійний сайт, де потрібно розмістити своє резюме, а також розробки, описані найдетальніших чином. У російському Інтернеті існує чимало сервісів, безкоштовно надають місце під сайт всім бажаючим. За допомогою Всесвітньої павутини ви знайдете і однодумців, які захоплюються тією ж темою, що й ви.
І як би не складалася ваша кар'єра, пам'ятайте про головне ви повинні стати незамінним фахівцем, здатним принести успіх будь-якої компанії. Тоді проблема пошуку роботи відпаде назавжди.

Джерело — Trud.ua