This version of the page http://www.railroad.od.ua/index.asp (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-25. The original page over time could change.
-=Одеська залізниця=- офіційний сайт

21.7.2009р. - Начальник Одеської залізниці Ілля Левицький вшанував пам’ять Георгія Кірпи
20 липня 2009 року в селі Клубівка Хмельницької області відбулося урочисте відкриття пам’ятника колишньому міністру транспорту та зв’язку Георгію Миколайовичу Кірпі. У цей день йому виповнилось би 63 роки. У заході взяли участь генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк, керівники залізничної галузі, зарубіжні гості, представники місцевої влади. Приїхав вшанувати пам’ять Георгія Кірпи і начальник Одеської залізниці Ілля Левицький.
Поклавши до пам’ятника Георгія Кірпи квіти від працівників Одеської залізниці, Ілля Левицький відзначив вагомий внесок колишнього міністра транспорту та зв’язку України в розвиток Одеської залізниці. «Георгій Миколайович сприяв розвитку інфраструктури припортових станцій - третьому в’їзду в Іллічівський морський торговельний порт, будівництву дільниці швидкісного руху від Миронівки до П’ятихаток, зведенню вокзалу станції Роздільна, а також зробив чималий внесок у розвиток медичних закладів залізниці», - сказав Ілля Левицький.
Георгій Миколайович Кірпа народився 20 липня 1946 року в селі Клубівка Ізяславського району Хмельницької області. Після навчання в Харківському інституті інженерів залізничного транспорту почав працювати черговим по станції Чоп Львівської залізниці.
За роки плідної праці досягнув посади міністра транспорту та зв’язку України - генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту України. Під його керівництвом було реалізовано такі масштабні проекти, як будівництво автобану Київ-Одеса, запровадження швидкісного залізничного руху, початок будівництва автомобільно-залізничного переходу через р.Дніпро, реконструкція та зведення вокзалів і багато іншого.
Отримав державні нагороди: звання Героя України з врученням ордену Держави, орден «Дружби народів», «За заслуги» ІІІ ступеня, «Князя Ярослава Мудрого» V ступеня, ювілейну медаль «10 років незалежності України».
Прес-служба Одеської залізниці

20.7.2009р. - 41 крадіжку розкрито та попереджено завдяки відомчій воєнізованій охороні Одеської залізниці
За перше півріччя 2009 року особовим складом воєнізованої охорони розкрита та попереджена 41 крадіжка на загальну суму понад 32 тис. грн., з них 4 крадіжки вантажу (1299 грн.) та 37 крадіжок матеріальних цінностей залізниці (30 914 грн.). Затримано 50 осіб, порушено 12 кримінальних та 27 адміністративних справ.
Для підвищення ефективності роботи підрозділів відомчої воєнізованої охорони продовжують роботу рухомі пікети в складі стрільців Одеської залізниці та співробітників лінійного відділу міліції станції Олександрія на дільницях Войнівка, Тимкове-Червоне Озеро, Яковлівка-П’ятихатки, Знам’янка-Пантаївка, Пантаївка-Користівка, Олександрія-Королівка, Зелена-Щаслива, Високопілля.
Окрім того, працівники воєнізованої охорони Одеської магістралі впродовж першого півріччя 2009 року перевіряли приймальні пункти металобрухту з метою виявлення таких, які працюють з порушенням Закону України «Про металобрухт». У ході проведених рейдів перевірено 117 пунктів, 5 з них закриті.
Наприклад, 15.05.2009 оперативною групою стрілецького підрозділу станції Христинівка сумісно зі співробітниками лінійного відділу міліції проводились рейди з виявлення нелегальних пунктів прийому металобрухту. У місті Тальне на приймальному пункті серед металобрухту було знайдено розобладнаний рейкозмазувач, викрадений з 182 кілометра перегону Городище-Тальне.
Залізничники в черговий раз застерігають правопорушників, що розкрадання матеріальних цінностей залізниці може призвести не тільки до кримінальної відповідальності, але й до трагічних наслідків.
Прес-служба Одеської залізниці

16.7.2009р. - 1827 вантажних вагонів відремонтувала Одеська залізниця з початку року
Одеська залізниця вчасно та в повному обсязі виконує встановлені плани ремонту вагонів та «Програму оздоровлення рухомого складу», реалізуючи завдання Укрзалізниці з ремонту локомотивів, пасажирських та вантажних вагонів. Так, у першому півріччі 2009 року в умовах депо відремонтовано деповським ремонтом 1827 вантажних вагонів інвентарного парку Укрзалізниці та 2420 приватних вагонів.
Серед вагонів інвентарного парку Укрзалізниці, відремонтованих у депо Одеської залізниці, - 816 універсальних піввагонів, 626 зерновозів, 128 критих, 54 цистерни та інші.
Ремонт вантажних вагонів на Одеській залізниці виконується в 5 вагонних депо (Одеса-Застава 1, Шевченко, Помічна, Знамянка, Херсон), кожне з яких спеціалізується на різних видах ремонту.
Прес-служба Одеської залізниці

15.7.2009р. - Понад 30 тис. поїздів відправила Одеська залізниця в I півріччі 2009 року
У першому півріччі поточного року Одеська залізниця відправила 11,2 тис. пасажирських і 19,7 тис. приміських поїздів. Середня населеність вагона пасажирського поїзда становила 80-93%, а приміського - 70% (53 особи).
Завдяки позитивній реакції пасажирів на заклики купувати квитки заздалегідь залізничники мають змогу оперативно призначати додаткові поїзди на найбільш популярні напрямки. Дефіциту квитків навіть у передсвяткові та святкові дні не було зафіксовано.
На жаль, збитки від перевезення пасажирів пільгових категорій «з’їдають» заощаджені кошти та зводять нанівець усі намагання магістралі досягнути позитивної динаміки в роботі пасажирського сектора. Тільки за шість місяців 2009 року борг Міністерства освіти і науки перед Одеською залізницею склав 7,5 млн. грн., а надійшло лише 1,9 млн. грн. У той же час компенсації залізниці за перевезення на пільгових умовах дітей віком від 6 до 14 років не передбачено взагалі. Гострим і проблемним залишається для магістралі й питання відшкодувань обласних держадміністрацій за перевезення пільговиків.
Однак навіть у таких умовах Одеська залізниця виконує покладені на неї обов’язки з перевезення пасажирів та вантажів і надалі залишається соціальним видом транспорту.
Прес-служба Одеської залізниці

14.7.2009р. - У першому півріччі 2009 року на переїздах Одеської залізниці зафіксовано 5 випадків ДТП
За шість місяців 2009 року на Одеській залізниці допущено 5 випадків дорожньо-транспортних пригод, в тому числі 3 - на переїздах і 2 - на коліях поза переїздами. Найбільша кількість ДТП (2 випадки) допущено на переїздах без чергового, обладнаних сигналізацією. Порівняно з відповідним періодом 2008 року кількість ДТП зменшилося на 8 випадків.
Усі зафіксовані транспортні пригоди сталися з вини водіїв автотранспорту, які нехтують правилами дорожнього руху й безпеки. У результаті ДТП упродовж першого півріччя поточного року постраждалих не було.
Зменшення кількості ДТП на переїздах - результат роботи залізничників: на сьогодні переїзди основних напрямків з інтенсивним рухом обладнані шлагбаумами для перекриття усієї проїзної частини дороги. В 2009 році було заплановано встановити 10 таких шлагбаумів, станом на 13.07.2009 встановлено 11 шлагбаумів.
З метою профілактики порушень залізничники також систематично намагаються привернути увагу громадськості до питань безпеки. Однак водіям автотранспорту слід пам’ятати, що тільки суворе дотримання правил дорожнього руху є запорукою повної безпеки при перетині переїзду.
Прес-служба Одеської залізниці

14.7.2009р. - У червні 2009 року одеські залізничники навантажували 59 тис. тонн щодобово
За оперативними даними у червні 2009 року середньодобово навантажувалось 59 тисяч тонн, що становить 103,6% до планового завдання, хоча до рівня минулого року по Одеській залізниці цей показник виконано всього лише на 57/6%.
Вивантаження вагонів також підвищено до планового завдання та становить 101,9%, тобто середньодобово вивантажувалось 3362 вагонів, до рівня 2008 року цей показник нижче і склав - 78,4%.
Стосовно якості роботи, то основний показник, який характеризує ефективність використання вагонів по Одеській залізниці, - обіг навантаженого вагона - прискорений як до планового завдання (на 0,3 доби), так і до рівня минулого року (на 0,07 доби), і його виконання становить 1,6 доби. Разом з тим поліпшені й показники використання локомотивного парку до плану й до рівня минулого року. Середньодобовий пробіг локомотива складає 115,8% (520,4 км) до рівня минулого року, середньодобова продуктивність - 121,0% (1583 тис.ткм брутто), до плану -129,2%.
До того ж, підвищені на залізниці до плану та до рівня минулого року дільнична та технічна швидкості, вони становлять 41,4 та 45,8 км/год відповідно.
Прес-служба Одеської залізниці

Вітаємо з Днем медичного працівника!
Шановні медичні працівники!
Від імені багатотисячного колективу залізничників України щиро вітаємо вас з нагоди професійного свята – Дня медичного працівника. Це свято людей, котрі присвятили себе служінню складній, напруженій та разом з тим і найбільш благородній професії, покликання якої повертати радість життя та здоров’я людям. Ваша повсякденна напружена та самовіддана праця щодня примножує загальну справу Добра на землі кожним збереженим людським життям, від вас залежить наскільки міцним та надійним буде майбутнє нашої країни.
В цей рідкісний день єднання усіх медичних працівників хочемо подякувати всім і кожному зокрема за той вагомий внесок, який кожний із вас зробив на благо загальної справи збереження здоров’я та трудового довголіття залізничників. Хочеться побажати вам успіхів у вашій роботі. Зичимо вам міцного здоров’я, щастя, радості, миру та злагоди. За вашу вірність прекрасному покликанню професії медика – низький уклін вам і щира шана за щедрість Вашої душі.

Вітаємо вас зі святом!
Генеральний директор Укрзалізниці
Михайло КОСТЮК
Голова Ради профспілки залізничників і транспортних будівельників України
Вадим ТКАЧОВ

9.6.2009р. - Укрзалізниця модернізувала дільницю Долинська-Миколаїв
9 червня 2009 року відбулася здача в експлуатацію модернізованої дільниці Долинська-Миколаїв (Одеська залізниця). У заходах узяли участь міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський, генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк та начальник Одеської залізниці Ілля Левицький.
Учасники заходу проїхали по новозбудованій колії зі швидкістю 150 км/год. «Сьогодні ми побачили колію європейського стандарту, причому роботи були виконані за досить стислі терміни», - зауважив Михайло Костюк. Також він подякував усім колійникам, які модернізували напрямок.
Виконання цих робіт дозволить підвищити пропускну спроможність дільниці з 10 до 18 пар вантажних поїздів на добу, покращити безпеку руху поїздів, охорону праці, обслуговування пасажирів дальнього та місцевого сполучення. До того ж реалізація подібних проектів суттєво зменшує вплив залізничного транспорту на навколишнє середовище.
Загалом на дільниці Долинська-Миколаїв було виконано наступні колійні, ремонтні та технічні роботи:
- укладка других колій на перегонах Згода-Новоданилівка, Новий Буг- Новополтавка, Грейгове-Горохівка, Горохівка-Миколаїв та на станціях Новополтавка, Грейгове, Горохівка загальною довжиною 52,2 км;
- реконструкція горловин станцій з укладанням 49 стрілочних переводів;
- модернізація 14 км колії;
- капітальний ремонт 13,03 км колій;
- середній ремонт колій 55,59 км;
- реконструкція 11 штучних споруд;
- будівництво 8 переїздів, 8 пасажирських платформ;
- реконструкція та облаштування освітлення переїздів, пасажирських платформ, горловин станцій і модернізація пристроїв електроживлення сигнальних установок автоблокування;
- ремонт вокзалів, туалетів, огородження територій Миколаївської дистанцій колії.
Прес-служба Укрзалізниці

21.5.2009р. - До початку літа депо Одеса-Головна підготує 459 пасажирських вагонів
Залізничники ретельно готуються до літніх пасажирських перевезень, щоб створити своїм пасажирам безпечні та комфортні умови для подорожі. До початку літніх перевезень станом на 19.05.2009 пасажирське вагонне депо Одеса-Головна вже підготувало 420 пасажирських вагонів.
Усього до літа це депо підготує 459 вагонів, 211 з яких обладнані системами кондиціонування повітря.
Загалом до початку літніх перевезень пасажирів Одеська залізниця планує підготувати 755 вагонів, з них 238 - із системами кондиціонування повітря. А для укомплектування повних схем пасажирських поїздів планується задіяти 806 вагонів.
Депо Одеса-Головна здійснює повний капітальний та деповський ремонт пасажирських вагонів. Вартість деповського ремонту одного пасажирського вагона в середньому складає 45 тис. грн. та капітального - 95 тис. грн.
Прес-служба Одеської залізниці

20.5.2009р. - За 4 місяці працівники воєнізованої охорони Одеської залізниці розкрили 29 крадіжок
За чотири місяці поточного року працівники воєнізованої охорони Одеської залізниці розкрили 29 випадків розкрадання вантажів і матеріальних цінностей на загальну суму 16 068 грн., з них 4 крадіжки вантажу (1299 грн.) та 25 крадіжок матеріальних цінностей підприємства (14 769 грн.). У результаті затримано 37 осіб, порушено 10 кримінальних та 15 адміністративних справ.
Також особовий склад воєнізований охорони регулярно проводить перевірку приймальних пунктів металобрухту з метою виявлення тих, які працюють із порушенням Закону України «Про металобрухт».
Так, 15 травня 2009 оперативною групою стрілецького підрозділу станції Христинівка спільно зі співробітниками лінійного відділу міліції проводились рейди з виявлення нелегальних пунктів прийому металобрухту. У місті Тальне на приймальному пункті ВАТ «Вторметал» серед металобрухту в поліетиленових мішках був виявлений розібраний рейкозмазувач, який був викрадений з 182-го кілометра перегону Городище-Тальне. Ведеться слідство.
Одеська залізниця постійно вживає заходів для запобігання злочинності та збереження правопорядку на залізниці. Так, продовжують роботу рухомі пікети на дільницях Тимкове-Червоне Озеро, Яковлівка-П’ятихатки, Знам’янка-Пантаївка, Пантаївка-Користівка, Олександрія-Королівка, Зелена-Щаслива, Високопілля. У цій роботі задіяні стрільці, а також співробітники лінійного відділу міліції станції Олександрія.
Залізничники в черговий раз застерігають правопорушників, що незаконні посягання на вантажі можуть призвести до кримінальної відповідальності та виникнення аварійних ситуацій.
Прес-служба Одеської залізниці

14.5.2009р. - Одеська залізниця проводить місячник з підвищення доходності від перевезення пасажирів у приміському сполученні
На Одеській залізниці з метою зменшення збитковості пасажирських перевезень у приміському сполученні, посилення контролю щодо недопущення безквиткового проїзду громадян та покращення якості обслуговування пасажирів з 1 по 31 травня 2009 року проходить місячник з підвищення доходності від перевезення пасажирів у приміському сполученні.
Під час місячника працівниками Одеської залізниці активно перевіряються поїзди, також значна увага приділяється якості роботи провідників. Окрім того, посилено роботу посадкових бригад щодо виявлення підроблених посвідчень, недійсних абонементних квитків, квитків вихідного дня з залученням працівників лінійних відділів міліції.
Проведення подібних заходів спрямоване на недопущення безквиткового проїзду в електропоїздах та сприяє збільшенню грошових надходжень. Адже невідповідальне ставлення громадян до необхідності сплати за проїзд призводить до серйозних збитків залізниці.
Прес-служба Одеської залізниці

Вітаємо з Днем Перемоги!
Шановні залізничники! Дорогі ветерани!
Сердечно вітаємо вас із Днем Перемоги! Це свято найдорожче для кожного з нас, воно наповнює наші серця гордістю за народ, за воїнів, які відстояли честь нашої Батьківщини!
Ми завжди пам’ятаємо подвиги, завдяки яким нам дісталася перемога. Від імені всіх залізничників дозвольте висловити вам вдячність за мужність, відвагу й самовідданість, адже ви повернули хід історії в Другій світовій війні та захистили свою Батьківщину.
Велика Вітчизняна війна дала безліч уроків, але є головний: не можна перемогти країну, народ якої єднається в ім’я великої мети. І для сьогоднішнього покоління залізничників ваш подвиг - це достойний взірець того, як треба поважати професію та самовіддано працювати.
Наш священний обов’язок сьогодні - оточити ветеранів турботою та увагою не тільки в свята, а й у будні. Нині в залізничній сім’ї понад 235 тисяч ветеранів. Укрзалізниця та профспілка залізничників і транспортних будівельників докладають усіх зусиль для вашого благополуччя, здоров’я та доброго настрою. Ветерани отримують матеріальну допомогу, забезпечуються засобами пересування та реабілітації, а також путівками для санаторно-курортного лікування. Звичайно, наша сьогоднішня турбота про вас, шановні ветерани, - це лише мала частка того, що ми хочемо й повинні зробити.
Земний уклін вам за любов до Батьківщини, за силу, терпіння й віру в світлий день Перемоги - не всім пощастило його зустріти. Ми зобов’язані вам мирним життям, своїм сьогоденням та майбутнім, і мусимо встигнути сказати вам найголовніше: пам’ятаємо, шануємо, цінуємо.
Бажаємо вам міцного здоров’я та довголіття!
Любові та тепла від друзів і рідних! Щастя, миру та благополуччя вашим оселям!
З повагою та найкращими побажаннями,
Генеральний директор Укрзалізниці
Михайло КОСТЮК
Голова Федерації профспілок транспортників України,
Голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України
Вадим ТКАЧОВ
Голова Ради Асоціації ветеранів війни
та праці залізничного транспорту України
Анатолій СИДОРЕНКО

Шановні колеги!
Щиро вітаємо вас з Міжнародним днем солідарності трудящих!
Щороку в перший день травня ми вшановуємо працьовитих людей, їх відданість професії. Саме такими людьми - небайдужим до своєї справи - пишається українська залізнична галузь. Злагоджена та відповідальна робота нашого багатотисячного колективу забезпечує стабільність і надійність діяльності залізничного транспорту.
Лише спільними зусиллями ми зможемо подолати нинішні труднощі економіки країни. Наше сьогоднішнє завдання - нарощувати обсяги перевезень, розвивати прогресивні технології, сприяти розвитку транзитного потенціалу нашої держави. Тільки разом ми можемо покращувати економічні показники, якість обслуговування пасажирів та вантажовідправників, удосконалювати сервіс на вокзалах та в поїздах.
У це весняне свято, яке об’єднує всіх працьовитих людей, бажаємо вам невичерпної віри в важливість обраного вами професійного шляху. Щоб ваші добрі справи були сповнені гордістю за свою роботу й роботу ваших колег. Нехай не полишають вас творчий дух і натхнення, бажання зберігати та множити здобутки великої сім’ї українських залізничників.
Миру вам, здоров’я, любові та родинного затишку, успіху на всіх життєвих магістралях.
З повагою та найкращими побажаннями,
Генеральний директор Укрзалізниці
Михайло КОСТЮК
Голова Федерації профспілок транспортників України,
Голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України
Вадим ТКАЧОВ

Шановні залізничники!
Від щирого серця вітаємо вас зі світлим Христовим Воскресінням!
Це величне свято спонукає нас ще раз замислитися над вічними цінностями християнської моралі, зміцнює кожного з нас духовно. Адже Великдень для кожного християнина є основою віри, запорукою впевненості в перемозі Добра, Любові та Справедливості.
Тож у радісні дні Пасхальних свят дозвольте побажати вам міцного здоров’я і благополуччя, наснаги та достатку в родинах, щастя й нових звершень в ім’я Бога та України.
Нехай Пасхальна радість буде для всіх невичерпним джерелом духовних і тілесних сил, збагатить наші серця твердою вірою в щасливу долю рідного народу.
Христос воскрес!
З повагою,
Генеральний директор Укрзалізниці
Михайло КОСТЮК
Голова Федерації профспілок транспортників України,
Голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України
Вадим ТКАЧОВ

15.4.2009р. - 755 вагонів підготує Одеська залізниця до літніх пасажирських перевезень
До початку літніх перевезень пасажирів Одеська залізниця планує підготувати 755 пасажирських вагонів, з них 238 - із системами кондиціонування повітря.
Оскільки під час пікових літніх перевезень пасажирообіг суттєво збільшується, залізничники Одеської для укомплектування повних схем пасажирських поїздів планують задіяти 806 пасажирських вагонів.
Наразі поточний ремонт і підготовку рухомого складу здійснюють пасажирські вагонні депо Одеса-Головна і Миколаїв, а також вагонні дільниці Шевченко та Знам’янка.
Для забезпечення пасажирів постільною білизною в повному обсязі працюють пральні у вагонних депо Одеса-Головна та Миколаїв. Так, на добу в умовах вагонного депо Миколаїв проводиться прання 2 тонн білизни, а в умовах Одеса-Головна - 12 тонн. Утім, за необхідності максимальна потужність прання білизни може збільшуватися до 16 тонн на добу при цілодобовому режимі роботи.
Також з 31.05.2009 вводиться новий графік руху пасажирських та приміських поїздів на 2009-2010 роки, який розроблений з урахуванням найбільш зручного для пасажирів часу прибуття/відправлення поїздів.
Прес-служба Одеської залізниці

14.4.2009р. - Одеська залізниця призначила 5 додаткових поїздів до Великодня та травневих свят
Одеська залізниця продовжує призначати до свят поїзди на найбільш популярні напрямки. Станом на 14 квітня до розкладу додатково включено 5 поїздів.
Поїзд № 590/589 Одеса-Сімферополь відправлятиметься з Одеси 17, 20, 30 квітня о 22:51, 3, 4, 8, 10 травня, із Сімферополя 18, 21 квітня, 1, 4, 5, 9, 11 травня о 22:11.
Поїзд № 230/229 Одеса-Львів вирушить з Одеси 17 квітня о 23:49, зі Львова 18 квітня о 22:30.
Поїзд № 432/431 Одеса-Харків відправлятиметься з Одеси 16, 17, 20, 29, 30 квітня, 4 травня та з 7 по 11 травня щоденно об 11:58, з Харкова 17, 18, 21, 30 квітня, 1, 5 травня та з 8 по 12 травня щоденно о 15:14.
Поїзд № 540/539-419/420 Миколаїв-Київ вирушатиме з Миколаєва 16, 20, 23, 29 квітня, 4, 11 травня о 19:47, з Києва 17, 21, 24, 30 квітня, 5, 12 травня о 15:14.
Поїзд № 550/257 Одеса-Київ відправиться з Одеси 16 квітня о 20:11, з Києва 17 квітня о 22:47.
Прес-служба Одеської залізниці

14.4.2009р. - На Одеській залізниці зменшилась кількість випадків невиробничого травматизму
За три місяці 2009 року через порушення правил безпеки на Одеській залізниці сталося 23 випадки невиробничого травматизму (на 9 менше порівняно з відповідним періодом 2008-го), з них смертельних - 16 (на 4 менше). Причому 16 випадків травмування сталося на станціях і 7 - на перегонах.
Основною причиною нещасних випадків на залізниці є порушення громадянами правил безпеки на залізничному транспорті. Залізничники нагадують, що машиніст не в змозі моментально зупинити поїзд, і в черговий раз закликають усіх бути максимально обачними, оскільки навіть незначне, на перший погляд, порушення правил безпеки може призвести до трагічного фіналу.
З Правилами безпеки громадян на залізничному транспорті України можна ознайомитись на залізничних вокзалах, у вагонах пасажирських і приміських поїздів.
Прес-служба Одеської залізниці

9.4.2009р. - Одеська залізниця отримала ще один новий електровоз
У березні 2009 року Одеська залізниця отримала ще один електровоз серії 2ЕЛ5 виробництва ВАТ «ХК Луганськтепловоз».
Це вже другий електровоз, прийнятий у цьому році на баланс локомотивним депо Котовськ, яке на сьогодні є базовим для експлуатації та ремонту нових магістральних вантажних електровозів серії 2ЕЛ5 та 2ЕСК5 (виробництва Новочеркаського електровозобудівного заводу, Російська Федерація). Електровози 2ЕЛ5 та 2ЕСК5 були створені для заміни застарілого тягового рухомого складу серії ВЛ80. Всього на балансі локомотивного депо Котовськ наразі знаходиться 28 електровозів нової серії.
За словами начальника технічного відділу служби локомотивного господарства Одеської залізниці Євгена Шарапієва, нові електровози мають вигідні характеристики, що дозволяє не тільки збільшити вагу поїздів, але й суттєво поліпшить умови праці локомотивної бригади.
Електровоз складається з двох секцій, оснащений мікропроцесорною системою керування та діагностики для ручного й автоматичного режимів, а також термоелектричними кондиціонерами замість пічного опалення, як в електровозах ВЛ80. Має кабіну управління з уніфікованими пультами керування, що відповідають сучасним вимогам ергономіки, та забезпечує економію електроенергії до 11% порівняно з ВЛ80.
Прес-служба Одеської залізниці

8.4.2009р. - Одеська залізниця дбає про потреби людей з обмеженими фізичними можливостями
При виконанні проектних, будівельних і ремонтних робіт залізничники намагаються максимально врахувати потреби людей з особливими потребами.
Так, у ході реконструкції вокзального комплексу станції Черкаси Одеської залізниці у 2008 році для покращення обслуговування осіб з обмеженими фізичними можливостями знижені віконні прорізи у чергового помічника начальника вокзалу, обладнано кімнату відпочинку для інвалідів, туалетну кімнату із санвузлом та душем, а у вестибулі вокзалу розміщено кнопку виклику персоналу на висоті, зручній для користування інвалідів.
Упродовж 2008 року обладнано пандусами з поручнями платформи на 35 станціях Одеської залізниці.
Для посилення освітленості на станціях та переїздах установлено 2000 світильників.
До того ж на всіх вокзалах Одеської залізниці входи на територію обладнані пандусами для безперешкодного в'їзду інвалідних візків, є спеціалізовані каси, а на вокзалах обласних центрів установлені таксафони на висоті, зручній для користування інвалідів.
Туалети зі спеціальними кабінками для людей із порушеннями опорно-рухового апарату вже облаштовано на вокзалах Одеса-Головна, Шевченко, Кіровоград, Херсон, Миколаїв, станціях Кодима, Балта, Затишшя та Помічна.
Крім того, зараз на залізниці курсують три вагони, обладнані пристроями для доступу інвалідів до вагонів, купе й санвузлів: два - у складі фірмового поїзда «Чорноморець» сполученням Одеса-Київ, один - у пасажирському поїзді № 64 Одеса-Дніпропетровськ. Замовити такі вагони можна, написавши відповідну заяву. Також для зручного переміщення інвалідів по вагону залізниця придбала 2 салонних візки.
Медпункти вокзалів Одеси, Херсона, Миколаєва, Кіровограда, Черкас забезпечені інвалідними колясками. На вокзалах і вузлових станціях працюють групи з надання допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями. До їх складу включений медперсонал. При зверненні інвалідів надається допомога при посадці й висадці з вагону. За бажанням пасажира для подальшого транспортування викликається спеціалізований транспорт соціальних служб або таксі, безкоштовно надається телефонний зв'язок по місту.
Прес-служба Одеської залізниці

8.4.2009р. - Залізничники готуються до літніх перевезень
До сезону літніх пасажирських перевезень Укрзалізниця підготує 5873 тис. вагонів, з яких 5823 вагона буде відремонтовано в умовах депо, а 50 - на вагоноремонтних заводах. Близько двох тисяч вагонів обладнані системами кондиціонуванням, для чого буде придбано понад 66 тонн хладогену, та ще близько 3 тонн мастил.
Нові сучасні мийні комплекси, що працюють на трьох найбільших вагонних дільницях Укрзалізниці - у Києві, Харкові та Львові - будуть підтримувати зовнішній вигляд поїздів у належному стані.
Цього літа до лав провідників додатково буде прийнято близько 4,3 тис. працівників. Вони набиратимуться переважно з числа студентів та учнів профільних навчальних закладів. Юнаки та дівчата заздалегідь підготовлені до цієї роботи, бо ще під час навчання кожний із них проходить підготовчі курси, де отримує посвідчення провідника.
Також збільшиться кількість додаткових кас і нічних „віконець” на вокзалах, аби люди менше простоювали у чергах. Зокрема у Криму функціонуватимуть сім пересувних кас.
Прес-служба Одеської залізниці

7.4.2009р. - За І квартал 2009 року працівники відомчої воєнізованої охорони Одеської залізниці розкрили 22 випадки крадіжок
За три місяці поточного року працівники воєнізованої охорони Одеської залізниці розкрили 22 випадки розкрадання вантажів і матеріальних цінностей на загальну суму 12 885 грн., з них 3 крадіжки вантажу та 19 - матеріальних цінностей підприємства. У результаті затримано 29 осіб, порушено 7 кримінальних і 10 адміністративних справ.
Так, один із випадків розкрадань стався на території відповідальності стрілецького підрозділу станції Миколаїв, куди надійшла інформація, що з під'їзної колії військової частини на станції Баловне вкрадено рейки. На місце злочину негайно виїхали представники оперативної групи стрілецької команди Миколаїв, лінійного відділу міліції та працівники Миколаївської дистанції колії. У результаті оперативно-профілактичних заходів було затримано двох непрацюючих громадян, які за допомогою причепа намагалися вивезти 38 рейок завдовжки 12,5 м кожна на загальну суму 8500 грн. Наразі матеріали слідства знаходяться у районному відділку міліції м. Миколаїв.
Одеська залізниця постійно вживає заходів для запобігання злочинності та правопорядку на залізниці. Так, продовжують роботу рухомі пікети на дільницях Тимкове-Червоне Озеро, Яковлівка-П’ятихатки, Знам’янка-Пантаївка, Пантаївка-Користівка, Олександрія-Королівка, Зелена-Щаслива, Високопілля. У цій роботі щодобово задіяні стрільці Одеської залізниці, а також співробітники лінійного відділу міліції станції Олександрія.
Залізничники в черговий раз застерігають правопорушників, що розкрадання матеріальних цінностей залізниці може призвести не тільки до кримінальної відповідальності, але й до трагічних наслідків.
Прес-служба Одеської залізниці

6.4.2009р. - Укрзалізниця оцінила якість вікон пасажирських вагонів
6 квітня 2009 року в Києві відбулась виставка, на якій виробники вікон для пасажирських вагонів представили свою продукцію. У заході взяли участь заступник генерального директора Укрзалізниці Борис Остапюк, начальник Головного пасажирського управління Укрзалізниці Олександр Іванько та представники залізниць України.
Проведення подібних зустрічей - гарна нагода ознайомитися з продукцією, що пропонує ринок, передусім український виробник. Організатори виставки оцінили якість вікон пасажирських вагонів. Серед вимог, що залізничники висувають до виробників, - забезпечення герметичності та теплоізоляції вагону. «Також важливим є створення безпеки пасажирів, адже певні вікна пасажирського вагону є аварійними виходами, які в разі потреби пасажири зможуть швидко та безпечно відкрити», - зауважив під час огляду Борис Остапюк.
Загалом було продемонстровано кращі зразки вікон від ЗАТ «Дніпровський завод «Алюмаш» (Дніпропетровськ), ЗАТ «Юнікон» (Дніпропетровськ), Асоціація «Рост-холдинг» (Вольнянськ Запорізької області), НПО «КЕС» (Харків), вагонні депо Каховка (Одеська залізниця) та Синельникове (Придніпровська залізниця).
У результаті таких заходів Укрзалізниці в першу чергу виграє пасажир, який отримає новий рівень сервісу та комфорту під час подорожі.
Прес-служба Укрзалізниці

6.4.2009р. - З початку 2009 року за перевезення пільгових категорій пасажирів Одеській дирекції залізничних перевезень компенсовано лише 16% від необхідної суми
Одеською дирекцією залізничних перевезень за два місяці 2009 року було перевезено 232 747 пасажирів пільгових категорій на суму понад 2 млн. грн.
Загалом на 2009 рік в обласних бюджетах Одеської, Вінницької та Миколаївської областей для компенсації за пільговий проїзд передбачено на 14 959,7 тис. грн. менше, ніж заявлено Одеською дирекцією залізничних перевезень, у тому числі по Одеській області - 14 209,04 тис. грн., Вінницькій - 806,8 тис. грн., Миколаївській - 56,3 тис. грн.
Подібні цифри свідчать, що на сьогодні навіть заплановані субвенції державного бюджету не покривають витрати, які повинні компенсуватися за перевезення пільгових категорій пасажирів залізничним транспортом.
Згідно з чинним законодавством України, залізниці безвідмовно надають пільговий проїзд 24 категоріям громадян, а за законом України «Про залізничний транспорт» збитки від перевезень окремих категорій громадян на пільгових умовах повинні компенсуватися за рахунок Державного або місцевого бюджетів, залежно від того, яким органом влади прийнято таке рішення.
Однак на сьогодні ситуація з фінансуванням обласних та районних бюджетів залишається критичною, причому законодавчі акти не дають права залізниці припинити перевезення пасажирів на пільгових умовах. За даними аналізу Одеської дирекції залізничних перевезень компенсація збитків місцевими органами влади Одеської, Вінницької та Миколаївської областей за перевезення пасажирів пільгових категорій за два місяці 2009 року покрило лише 16% витрат від необхідної суми. Сума недоотриманої компенсації склала понад 1 770 тис. грн.
Тим часом ціни на продукцію, яка необхідна залізниці, формуються в ринкових умовах. Лише за 2008 рік на 117,1% подорожчав металопрокат, на 103,8% - катанка, до 54% - залізобетонні шпали.
Одночасно із цим зросла вартість рухомого складу вітчизняного виробництва. Так, електровози подорожчали на 13%, паралельно виросли ціни і на енергоносії: за природний газ Одеська залізниця сплачує більше на 56,1%, за електроенергію - на 41,5%, а за дизельне паливо - на 15,8%.
Шляхів вирішення цієї проблеми два: підвищення вартості проїзду до економічно обґрунтованого рівня або фінансова допомога держави та місцевих адміністрацій.
Довідка. До складу Одеської залізниці входить чотири дирекції залізничних перевезень: Одеська, Херсонська, Шевченківська та Знам’янська. Одеська дирекція залізничних перевезень обслуговує Одеську, частину Вінницької (Піщанський, Крижопільський, Томашпольський райони) та Миколаївської області (Веселиновський, Первомайський, Врадіївський райони).
Прес-служба Одеської залізниці

3.4.2009р. - Упродовж I кварталу залізничники навантажили понад 3,3 млн. тонн зернових вантажів
В першому кварталі 2009 року залізницями України навантажено 3340,5 тис. тонн зернових вантажів, що становить майже 145% до плану цього року та 304% до фактичного навантаження за І квартал 2008-го.
Основні види зернових вантажів, що перевозяться: пшениця, ячмінь, зерно кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику. Лідерами з цього виду навантажень стали Південна - понад 1820 тис. тонн, Південно-Західна - 1062 тис. тонн та Одеська залізниця - 923 тис. тонн.
За перший день квітня поточного року залізницями України навантажено 518 зерновозів. Сьогодні до портів прямує 3893 вагони з зерном.
Упродовж 2008 року залізниці України навантажили 14 млн. 835 тис. тонн зернових вантажів, що складає 141,4% до річного плану і 236,5% до результатів 2007 року. У тому числі на порти України було навантажено понад 11 млн. тонн.
Прес-служба Укрзалізниці

3.4.2009р. - Залізничники конкуруватимуть з автоперевізниками: Укрзалізниця оптимізує тарифну політику перевезень вантажів на відстань до 300 км
Зниження тарифів на контейнерні та контрейлерні перевезення, доставка мінеральних добрив, легкових автомобілів та інших вантажів на відстань до 300 кілометрів, на думку учасників міжнародної конференції «Перспективні технології залізничних перевезень» один з найголовніших чинників, які впливатимуть на ефективність роботи залізниць в нинішніх економічних умовах. Фахівці переконані, що на часі впроваджувати ті проекти та реформи, які виведуть залізничників на конкуруючі позиції з автоперевізниками, а це - близьке та середнє (до 300 км) сполучення.
Активну участь у конференції взяли і українські науковці, які представили свої розробки в галузі залізничних перевезень. Зокрема на форумі були представлені дослідження в сфері комбінованих перевезень з порівняльним аналізом економічної доцільності автомобільних та інтермодальних перевезень; дослідження з використання альтернативних видів транспорту - бімодальних візків тощо.
Олександр Пшінько, ректор Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. ак. В. Лазаряна, наголосив, що галузева наука приділяє увагу не лише новітнім винаходам та технологіям, але й підготовці кваліфікованих кадрів, які б удосконалювали та прискорювали розвиток українських залізниць не лише теоретично, але й були здатними втілювати свої розробки у повсякденній практиці. «Ми переконані, що рівень знань та професійних вмінь наших випускників має бути щороку вищим. Сьогодні академія домовилася про тісну співпрацю з нашими колегами з Франції. Налагоджуємо контакти з низкою країн-партнерів, щоб забезпечити нашим студентам найширші можливості ознайомитися з новітніми технологіями та світовими науковими надбаннями у сфері залізничного транспорту», - переконував Олександр Пшінько.
Міжнародна конференція залізничників проходить 1-3 квітня у Яремче (Прикарпаття). Участь у заході беруть делегації з України, Польщі, Литви, Казахстану. На порядку денному теми про шляхи підвищення конкурентоспроможності вантажних перевезень та перспективи розвитку пасажирських, а також можливості використання бімодальних перевезень за технологією RаilRunner на українських залізницях.
Прес-служба Укрзалізниці

2.4.2009р. - Укрзалізниця призначила 26 додаткових поїздів до Великодня та травневих свят
Аналізуючи зростаючий попит на перевезення пасажирів під час великодніх та травневих свят, українські залізничники продовжують призначати додаткові поїзди на найбільш популярні напрямки. Станом на 2 квітня до розкладу додатково включено 26 поїздів:

Львівська
- №270-269/270 Львів-Київ-Івано-Франківськ-Чернівці відправленням зі Львова 16, 17/04; з Києва 16, 17/04.
- №502/57 Львів-Київ відправленням зі Львова 15, 16, 20/04; з Києва 16, 17/04.
- №549 Київ-Львів відправленням з Києва 21/04.
- №220/219-587/588 Чернівці-Київ відправленням з Чернівців 20/04; з Києва 21/04.
- №147/148 Київ-Львів-Київ відправленням з Києва 17, 18/04; зі Львова 17, 18/04.

Південна
- №545/546 Харків-Севастополь відправленням з Харкова 30/04; з Севастополя 1/05.
- №561/562 Харків-Сімферополь відправленням з Харкова 30/04; з Сімферополя 1/05.
- №277/278 Харків-Київ відправленням з Харкова 16, 30/04; з Києва 17/04, 1/05.
- №529/530 Харків-Сімферополь відправленням з Харкова 17/04, з Сімферополя 18/04.

Південно-Західна
- №207/208 Київ-Ужгород відправленням з Києва 16, 17, 19, 24, 29, 30/04, 3, 7, 8, 10/05; з Ужгорода 17, 18, 20, 25, 30/04, 1, 4, 8, 9, 11/05.
- №219/220 Київ-Івано-Франківськ-Хмельницький відправленням з Києва 18/04; з Івано-Франківська 18/04.
- №537/538-525/526 Київ-Ужгород відправленням з Києва 17/04; з Ужгорода 18/04.
- №505/506-555/556 Київ-Ужгород-Хмельницький відправленням з Києва 18/04, з Ужгорода 18/04.

Придніпровська
- №227/228-522/521 Запоріжжя-Київ відправленням із Запоріжжя 16, 20/04, 4, 11/05; з Києва 18, 22/04, 6, 13/05.
- №512/511-282/281 Сімферополь-Київ відправленням з Сімферополя 14, 15, 16, 17, 20, 23, 27, 28, 29, 30/04, 4, 11/05; з Києва 15, 16, 17, 18, 21, 24, 28, 29, 30/04, 1, 5, 12/05.
- №146/145 Сімферополь-Київ відправленням з Сімферополя 15, 16, 20, 23, 27, 28, 29, 30/04, 3, 10/05; з Києва 17, 18, 22, 25, 29, 30/04, 1, 2, 5, 12/05.
- №517/518 Дніпропетровськ-Львів відправленням з Дніпропетровська 16, 17/04; з Львова 17, 18/04.
- №545/546 Дніпропетровськ-Львів відправленням з Дніпропетровська 30/04; з Львова 1/05.

Одеська
- №590/589 Одеса-Сімферополь відправленням з Одеси 17, 20, 30/04, 3, 4, 8, 10/05; з Сімферополя 18, 21/04, 1, 4, 5, 9, 11/05.
- №230/229 Одеса-Львів відправленням з Одеси 17/04, з Львова 18/04.
- №432/431 Одеса-Харків відправленням з Одеси 16, 17, 20, 29, 30/04, 4/05 та з 7/05 по 11/05 щоденно; з Харкова 17, 18, 21, 30/04, 1, 5/05 та з 8/05 по 12/05 щоденно.
- №540/539-419/420 Миколаїв-Київ відправленням з Миколаєва 16, 20, 23, 29/04, 4, 11/05; з Києва 17, 21, 24, 30/04, 5, 12/05.

Донецька
- №576/575-524/523 Донецьк-Київ відправленням з Донецька 16, 20, 23, 26, 28, 29/04, 4, 7, 8, 11/05; з Києва 17, 21, 24, 27, 29, 30/04, 5, 8, 9, 12/05.
- №524/523-566/565 Донецьк-Київ відправленням з Донецька 16/04; з Києва 17/04.
- №574/573 Луганськ-Київ відправленням з Луганська 16, 20/04; з Києва 17, 21/04.
- №526/527 Луганськ-Донецьк-Сімферополь відправленням з Луганська 30/04; з Сімферополя 1/05.
Прес-служба Укрзалізниці

2.4.2009р. - Одеська залізниця проводить місячник з озеленення та благоустрою території
На Одеській залізниці з метою приведення господарства до належного естетичного й санітарного стану з 1 квітня по 1 травня 2009 року пройде місячник з озеленення та благоустрою території.
Під час місячника планується очистити від сміття та забруднень смуги відведення пасажирських і вантажних платформ, а також проходів, внутрішньостанційних колій та стрілочних переводів.
Планується обстежити стан лісонасаджень залізниці, провести санітарну рубку дерев, а для відновлення залізничної лісосмуги посадити дерева й кущі. Також залізничники приведуть до ладу газони та клумби.
Окрім того, чимала увага приділятиметься забезпеченню чистоти та естетичного вигляду станційних, службових та технічних будівель, вокзалів і вантажних складів. За необхідності залізничники також оновлять і замінять знаки безпеки праці, покажчики маршрутів службового проходу тощо.
Одеська залізниця щорічно проводить подібні місячники з метою підтримання належного стану території залізниці, підвищення безпеки руху та збереження чистоти навколишнього середовища.
Прес-служба Одеської залізниці

2.4.2009р. - У Яремче розпочалась міжнародна конференція «Перспективні технології залізничних перевезень»
2 квітня 2009 року в Яремче розпочалась міжнародна конференція з теми: «Перспективні технології залізничних перевезень». У заході візьмуть участь залізничники України, Польщі, Литви, Росії, Казахстану та інші. Конференцію відкриє заступник генерального директора Укрзалізниці Віктор Чорний.
Учасники конференції планують обговорити стратегічні питання розвитку залізничної галузі та конкурентну тарифну політику залізниць України. Значну увагу буде приділено питанням взаємодії різних видів транспорту на прикордонних переходах, залізничного та морського транспорту в межах Чорноморського регіону.
Серед важливих питань - особливості забезпечення перевезень у міждержавному сполученні та підвищення ефективності використання транспортних коридорів.
Також науковці представлять свої розробки в галузі залізничних перевезень.
Під час круглого столу учасники матимуть нагоду обговорити шляхи підвищення конкурентоспроможності вантажних перевезень та перспективи розвитку пасажирських, а також можливості використання бімодальних перевезень за технологією RаilRunner на українських залізницях.
Прес-служба Одеської залізниці

1.4.2009р. - VIP-вагони Одеської залізниці користуються попитом
У 2009 році VIP-вагон Одеської залізниці вже здійснив поїздку в складі поїзда до Чернівців. Така мандрівка підвищеного комфорту обійшлась у 13 621,48 грн.
На Одеській залізниці два VIP-вагони. Такі вагони-салони мають великий конференц-зал, кухню з холодильником та мікрохвильовою піччю, просторе спальне купе та інші зручності. У конференц-залі є м`який куточок, аудіо- й відеотехніка.
Залізничники пропонують цю популярну послугу вже впродовж 5 років. У середньому вагон-салон підвищеної комфортності замовляють один-два рази на місяць. Найпопулярніші напрямки - Київ та Львів. Утім, жодних обмежень при виборі маршруту немає, якщо в необхідному напрямку є залізничне сполучення.
Для оренди VIP-вагону слід подати заявку на ім`я начальника Одеської залізниці. Вартість такої мандрівки розраховується залежно від маршруту слідування та включає в себе:
- вартість 11 СВ-місць для проїзду визначеним маршрутом згідно з Правилами перевезень;
- оплату оренди згідно з чинним законодавством.
Наприклад, поїздка з Одеси до Києва на фірмовому поїзді № 106 «Чорноморець» складає близько 7700 грн.: «чиста» оренда вагону-салону за добу - орієнтовно 1000-1500 грн., а також до цієї суми додається оплата 11 СВ-місць поїзда сполученням Одеса-Київ: 568,49x11=6253,39 грн.
Окрім того, при надходженні заявок від організаторів масових туристичних поїздок Одеська залізниця призначає додаткові поїзди. Заявки на групові перевезення можна оформити в груповій квитковій касі попереднього продажу на другому поверсі пасажирського вокзалу Одеса-Головна.
Прес-служба Одеської залізниці

31.3.2009р. - Укрзалізниця прокладає нові вантажні маршрути до Європи
28 березня 2009 року в демонстраційний рейс вирушив поїзд комбінованого типу «Ярослав» маршрутом Київ-Славкув (Польща), що стало початком відродження контрейлерних та контейнерних перевезень. З нагоди відправлення «Ярослава» в урочистостях узяли участь міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський, генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк, начальник Південно-Західної залізниці Олексій Кривопішин, директор Українського державного центру транспортного сервісу «Ліски» Олександр Момот та інші.
За словами міністра транспорту та зв’язку України Йосипа Вінського, потреба в контрейлерних та контейнерних перевезеннях постійно зростатиме, тому Укрзалізниця рішуче налаштована на розвиток подібних перевезень та має технічні можливості для їх здійснення. Також Йосип Вінський зазначив, що Міністерство транспорту та зв’язку України зі свого боку сприятиме залізничникам, проводячи всі необхідні міждержавні узгодження.
Генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк зауважив, що відновлення руху комбінованих поїздів - це один з антикризових кроків, що направлений на збільшення обсягів вантажів. До того ж залізниці вже працюють над розширенням географії контрейлерних та контейнерних перевезень для відкриття вантажних воріт України для транзитного вантажу. За його словами, розвитку контрейлерних перевезень також сприятиме впровадження нового Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом, яким передбачене зниження тарифних ставок на цей вид перевезення у 2,8 разу.
Окрім того, напередодні Євро-2012 контрейлерні перевезення дозволять Україні та Польщі зберегти автошляхи, забезпечити чистоту навколишнього середовища та дадуть можливість економити пальне.
Прес-служба Одеської залізниці

31.3.2009р. - Відтепер пасажир може сплатити вартість квитка через мережу Інтернет
30 березня 2009 року Укрзалізниця запровадила 2-й етап програми з оформлення проїзних документів через мережу Інтернет. Тепер пасажир може оплатити через Інтернет повну вартість проїзду та послугу замовлення з наступним оформленням квитка в касі.
Зайшовши на офіційний веб-сайт Укрзалізниці, у розділ «Для пасажирів», можна отримати довідку щодо наявності вільних місць у поїздах, вартості проїзду та оформити замовлення.
Оплатити замовлення можна платіжною карткою Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) або міжнародною платіжною карткою (VISA, MasterCard, VISA Elektron, Maestro). Після оплати пасажир отримує унікальний цифровий код, за пред’явленням якого він оформляє свій квиток у будь-якій касі Укрзалізниці в будь-який день до відправлення свого поїзда.
Через мережу Інтернет можна замовляти квитки за повну вартість та дитячі. Безкоштовні та пільгові проїзні документи оформлюються виключно в касах.
22.12.2008 був запроваджений 1-й етап продажу квитків через Інтернет: пасажир на сайті Укрзалізниці оформлював замовлення на бронювання місць, за допомогою платіжної картки сплачував послугу бронювання та з отриманим кодом викупав квиток у залізничній касі.
Прес-служба Укрзалізниці

30.3.2009р. - Укрзалізниця призначила 19 додаткових поїздів до Великодня та травневих свят
Залізниці України продовжують призначати додаткові поїзди на найбільш популярні напрямки до Великодня та травневих свят. Станом на 30 березня до розкладу додатково включено 19 поїздів:

Львівська залізниця:
- №270-269/270 Львів-Київ-Івано-Франківськ-Чернівці відправленням зі Львова 16, 17/04, з Києва 16, 17/04.
- №502/57 Львів-Київ відправленням зі Львова 15, 16, 20/04, з Києва 16, 17/04.
- №549 Київ-Львів відправленням з Києва 21/04.
- №220/219-587/588 Чернівці-Київ відправленням із Чернівців 20/04, з Києва 21/04.
- №147/148 Київ-Львів-Київ відправленням з Києва 17, 18/04, з Львова 17, 18/04.

Південна залізниця:
- №545/546 Харків-Севастополь відправленням із Харкова 30/04, із Севастополя 1/05.
- №561/562 Харків-Сімферополь відправленням із Харкова 30/04, із Сімферополя 1/05.

Південно-Західна залізниця:
- №207/208 Київ-Ужгород відправленням з Києва 16, 17, 19, 24, 29, 30/04, 3, 7, 8, 10/05, з Ужгорода 17,18, 20, 25, 30/04, 1, 4, 8, 9, 11/05.
- №219/220 Київ-Івано-Франківськ-Хмельницький відправленням з Києва 18/04, з Івано-Франківська 18/04.
- №537/538-525/526 Київ-Ужгород відправленням з Києва 17/04, з Ужгорода 18/04.
- №505/506-555/556 Київ-Ужгород-Хмельницький відправленням з Києва 18/04, з Ужгорода 18/04.

Придніпровська залізниця:
- №227/228-522/521 Запоріжжя-Київ відправленням із Запоріжжя 16, 20/04, 4, 11/05, з Києва 18, 22/04, 6, 13/05.
- №512/511-282/281 Сімферополь-Київ відправленням із Сімферополя 14, 15, 16, 17, 20, 23, 27, 28, 29, 30/04, 4, 11/05, з Києва 15, 16, 17, 18, 21, 24, 28, 29, 30/04, 1, 5, 12/05.
- №146/145 Сімферополь-Київ відправленням із Сімферополя 15, 16, 20, 23, 27, 28, 29, 30/04, 3, 10/05, з Києва 17, 18, 22, 25, 29, 30/04, 1, 2, 5, 12/05.

Одеська залізниця:
- №590/589 Одеса-Сімферополь відправленням з Одеси 17, 20, 30/04, 3, 4, 8, 10/05, зворотно із Сімферополя 18, 21/04, 1, 4, 5, 9, 11/05.
- №230/229 Одеса-Львів відправленням з Одеси 17/04, з Львова 18/04.

Донецька залізниця:
- №576/575-524/523 Донецьк-Київ відправленням з Донецька 16, 20, 23, 26, 28, 29/04, 4, 7, 8, 11/05, з Києва 17, 21, 24, 27, 29, 30/04, 5, 8, 9, 12/05.
- №524/523-566/565 Донецьк-Київ відправленням з Донецька 16/04, з Києва 17/04.
- №574/573 Луганськ-Київ відправленням з Луганська 16, 20/04, з Києва 17, 21/04.
Прес-служба Укрзалізниці

26.3.2009р. - Зміни в русі приміських поїздів Одеської залізниці
З 27 березня по 27 квітня у зв’язку з колійними роботами Одеська залізниця відміняє рух таких приміських поїздів:
- № 6314/6315 сполученням Миколаїв-Вантажний-Долинська в обох напрямках;
- № 6318 сполученням Миколаїв-Вантажний-Новополтавка.
З 28 березня по 28 квітня 2009 року також відміняється рух приміського поїзда № 6219 сполученням Новополтавка-Миколаїв-Вантажний.
Прес-служба Одеської залізниці

26.3.2009р. - Одеська залізниця у 2009 році оновить понад 1900 км колії
Упродовж 2009 року залізничники Одеської планують оновити 1925 км колії. Зокрема, передбачено модернізувати 73 км та 1850 км оздоровити різними видами ремонту. Також колійники Одеської залізниці замінять новими 40 км рейок та 250 стрілочних переводів.
Також у поточному році залізниця планує придбати машини для зварювання рейок, для стабілізації колії та мотовози.
Одеська магістраль постійно оздоровлює колію з метою забезпечення надійності залізничного шляху та впровадження швидкісного руху поїздів. Так, у результаті виконання комплексу колійних робіт планується підвищення швидкості на відстані 162 км.
Прес-служба Одеської залізниці

25.3.2009р. - Одеська залізниця побудує другу залізничну гілку на дільниці Долинська-Миколаїв
Одеська залізниця побудує другу залізничну гілку на дільниці Долинська-Миколаїв.
На напрямку Долинська-Миколаїв передбачено побудувати 52,3 км другої колії, замінити 48 стрілочних переводів, а також реконструювати горловини на 7 станціях, капітально відремонтувати 9 переїздів та побудувати 9 посадочних платформ.
Окрім будівельних робіт, Одеська залізниця також планує модернізувати колію та привести смугу відведення в належний естетичний стан. Так, на перегоні Новий Буг-Новополтавка передбачено будівництво 16 км другої колії. Також планується капітально відремонтувати переїзд на 139-му кілометрі.
Найбільший обсяг робіт з реконструкції горловин передбачено виконати по станції Горохівка: в обох горловинах цієї станції планується переключити існуючу колію на другу колію. Також буде укладено 13 стрілочних переводів.
Будівництво другої залізничної гілки Долинська-Миколаїв має підвищити пропускну спроможність вантажних перевезень. Так, у 2008 році пропускна спроможність напрямку складала 10 пар вантажних поїздів, після модернізації ж за прогнозами фахівців вона збільшиться на сім пар вантажних поїздів. До того ж реконструкція напрямку Долинська-Миколаїв дозволить підвищити швидкість поїздів і стане першим етапом електрифікації цієї дільниці, що дасть можливість суттєво економити паливо та зменшити негативний вплив на екологію.
Роботи планується виконати до червня 2009 року.
Прес-служба Одеської залізниці

25.3.2009р. - Одеська залізниця визначила кращих провідників
Визначені переможці, які представлятимуть Одеську залізницю на загальноукраїнському конкурсі на звання кращого провідника.
За результатами другого туру, який відбувся на базі пасажирського вагонного депо Одеса-Головна, перше місце посіла Вікторія Шмідт (провідник фірмового поїзда «Чорноморець» №106 сполученням Одеса-Київ), друге - Ніна Гейнріхсон (провідник фірмового поїзда №66 Миколаїв-Москва), третє - Ольга Трофименко (провідник фірмового поїзда №60 «Чайка» Одеса-Харків). У фінальному турі, запланованому на третю декаду травня, змагатимуться провідники, які посіли перше та друге місця на своїх залізницях.
Цей конкурс проводиться щорічно з метою підвищення якості та культури обслуговування пасажирів, удосконалення системи надання послуг, сприяння обміну передовим досвідом та підвищення рівня професійної майстерності провідників. Спеціально створені комісії перевіряють знання технічної складової обладнання вагону, нормативних документів, етики поведінки, а також кмітливість і вміння владнати конфліктні ситуації з пасажирами, оригінальність виконання завдань.
Прес-служба Одеської залізниці

24.3.2009р. - Одеська залізниця переходить на літній час
29 березня 2009 року о 3 годині 00 хвилин на всій території України буде переведена годинникова стрілка на 1 годину вперед. При цьому пасажирські та приміські поїзди Одеської залізниці рухатимуться зі збереженням усіх зупинок, вживаючи заходів для скорочення запізнень.
Починаючи з 04:00 29 березня пасажирські, приміські та вантажні поїзди Одеської залізниці відправлятимуться згідно з графіком руху. У поїздах та на вокзалах буде забезпечено своєчасне інформування пасажирів про зміни в розкладі руху поїздів на період переведення годинникової стрілки.
Прес-служба Одеської залізниці

19.3.2009р. - На Одеській залізниці зменшилась кількість випадків невиробничого травматизму
З початку 2009 року через порушення правил безпеки на Одеській залізниці сталося 18 випадків невиробничого травматизму (на 3 менше порівняно з відповідним періодом 2008-го), з них смертельних - 13 (на 2 менше). Причому 12 випадків травмування сталося на станціях і 6 - на перегонах.
Основною причиною нещасних випадків на залізниці є порушення громадянами правил безпеки на залізничному транспорті. Залізничники нагадують, що машиніст не в змозі моментально зупинити поїзд, і в черговий раз закликають усіх бути максимально обачними, оскільки навіть незначне, на перший погляд, порушення правил безпеки може призвести до трагічного фіналу.
З Правилами безпеки громадян на залізничному транспорті України можна ознайомитись на залізничних вокзалах, у вагонах пасажирських і приміських поїздів.
Прес-служба Одеської залізниці

19.3.2009р. - Укрзалізниця закликає пасажирів заздалегідь подбати про квитки на Великдень і травневі свята
Укрзалізниця закликає пасажирів не зволікати з придбанням квитків на свята й уже зараз звертатися до кас.
Реалізація проїзних документів розпочинається за 45 діб до дати поїздки. Отже, уже сьогодні можна придбати квитки на потяги, що курсуватимуть на Великдень і травневі свята. Залізничники нагадують, що своєчасне планування поїздок дозволить уникнути черг біля кас.
Уже зараз Укрзалізниця вивчає попит, визначає найбільш популярні напрямки та залежно від цього призначатиме додаткові поїзди.
Прес-служба Укрзалізниці

18.3.2009р. - У 2009 році Одеська залізниця впровадить 12 технічно вдосконалених поїзних радіостанцій
Одеська залізниця постійно дбає про безпеку руху поїздів, щороку впроваджуючи сучасні технічні засоби. Так, згідно з Програмою впровадження технічних засобів безпеки руху на 2009 рік у моторвагонних депо Одеса-Застава-1 та Христинівка буде впроваджено 12 комплектів локомотивних поїзних радіостанцій на сучасній елементній базі. Ці сучасні радіостанції забезпечуватимуть ефективний зв'язок залізничників зі службами Одеської для належної організації повсякденної роботи.
Крім того, в локомотивних депо Одеської залізниці планується запровадити 30 додаткових приладів безпеки руху СН-168 нового зразка, що дозволить покращити рівень гальмування рухомого складу при несподіваному відчепленні.
Передбачено також придбання пристроїв, що забезпечують гальмування локомотива при саморозчепленні секцій.
Упродовж 2008 року для підвищення безпеки руху поїздів по службі локомотивного господарства було модернізовано 2 електровози ВЛ80с за допомогою впровадження бортових реєстраторів радіопереговорів.
У локомотивних депо Котовськ та Знам’янка придбано відповідно 20 та 10 комплектів поїзних радіостанцій.
Нові електровози серії 2ЕСК5 було модернізовано завдяки впровадженню мікропроцесорної автоматичної локомотивної сигналізації.
Прес-служба Одеської залізниці

16.3.2009р. - Вокзал Миколаїв Одеської залізниці стане зручнішим для людей з обмеженими фізичними можливостями
При виконанні проектних, будівельних і ремонтних робіт залізничники намагаються максимально врахувати потреби людей з обмеженими фізичними можливостями. Так, на першому поверсі пасажирського вокзалу Миколаїв завершуються роботи з облаштування приміщення для відпочинку людей з особливими потребами. Тут обладнають спеціальну туалетну кімнату, кімнату для приймання їжі й хол. Ремонтні роботи вже виконано на 90%.
Також у ході реконструкції вокзального комплексу станції Черкаси у 2008 році для покращення обслуговування осіб з обмеженими фізичними можливостями знижені віконні прорізи у чергового помічника начальника вокзалу, обладнано кімнату відпочинку для інвалідів, туалетну кімнату із санвузлом та душем, а у вестибулі вокзалу розміщено кнопку виклику персоналу на висоті, зручній для користування інвалідів.
Упродовж 2008 року обладнано пандусами з поручнями платформи на 35 станціях Одеської залізниці.
Для посилення освітленості на станціях та переїздах установлено 2000 світильників.
На всіх вокзалах Одеської залізниці входи на територію обладнані пандусами для безперешкодного в'їзду інвалідних візків, є спеціалізовані каси, а на вокзалах обласних центрів установлені таксафони на висоті, зручній для користування інвалідів.
Туалети зі спеціальними кабінками для людей із порушеннями опорно-рухового апарату вже облаштовано на вокзалах Одеса-Головна, Шевченко, Кіровоград, Херсон, Миколаїв, станціях Кодима, Балта, Затишшя та Помічна.
Крім того, зараз на залізниці курсують три вагони, обладнані пристроями для доступу інвалідів до вагонів, купе й санвузлів: два - у складі фірмового поїзда «Чорноморець» сполученням Одеса-Київ, один - у пасажирському поїзді № 64 Одеса-Дніпропетровськ. Загалом упродовж 2008 року залізниця здійснила 50 відправлень вагонів для людей з обмеженими фізичними можливостями, якими скористалися 111 інвалідів. Замовити такі вагони можна, написавши відповідну заяву. Для зручного переміщення інвалідів по вагону залізниця придбала 2 салонних візки.
Медпункти вокзалів Одеси, Херсона, Миколаєва, Кіровограда, Черкас забезпечені інвалідними колясками. На вокзалах і вузлових станціях працюють групи з надання допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями. До їх складу включений медперсонал. При зверненні інвалідів надається допомога при посадці й висадці з вагону. За бажанням пасажира для подальшого транспортування викликається спеціалізований транспорт соціальних служб або таксі, безкоштовно надається телефонний зв'язок по місту.
Інформація про розташування об'єктів і пільги надається по гучномовному зв'язку вокзалів Одеської залізниці.
Прес-служба Одеської залізниці

12.3.2009р. - Посадові оклади залізничників буде збільшено не менш ніж на 5,1%
Укрзалізниця має намір підвищити тарифні ставки й посадові оклади працівників не менш ніж на 5,1%. Про це повідомив генеральний директор Державної адміністрації залізничного транспорту Михайло Костюк 12 березня 2009 року на конференції профспілки залізничників і транспортних будівельників України.
Керівництво Укрзалізниці докладає максимум зусиль для переходу залізниць і підприємств залізничного транспорту на повний робочий тиждень.
Михайло Костюк зауважив, що завдяки спільним діям керівництва, профспілки і працівників підвищується ефективність виробництва, зміцнюється трудова дисципліна та знімається соціальна напруга в колективах. Згідно з Галузевою угодою, колективними договорами та чинним законодавством залізниці України надають матеріальну підтримку самотнім і немічним пенсіонерам-залізничникам, грошову допомогу при виході на пенсію, а також на оздоровлення, медичне страхування, підтримку діяльності ветеранських організацій тощо. У 2008 році залізничники вперше отримали додаткові відпустки та матеріальну допомогу при вступі в шлюб, допомогу при поверненні на роботу звільнених у запас військовослужбовців строкової служби, збереження середньої зарплати на період перепідготовки працівників та інше. Соціальні гарантії на поточний рік для залізничників заплановані на рівні 2008-го.
Учасники конференції профспілки дійшли висновку, що зобов’язання сторін за Галузевою угодою в основному виконуються, а це сприяє нормальній діяльності залізничного транспорту та збереженню соціальної стабільності в колективах.
Прес-служба Укрзалізниці

12.3.2009р. - Профспілка залізничників і транспортних будівельників України виступає проти скорочення заробітної плати залізничників
Профспілка залізничників і транспортних будівельників України виступає проти постанови Верховної Ради України № 1047 «Про заходи щодо впорядкування окремих видатків Державного бюджету України», якою Кабінету Міністрів доручено прийняти рішення щодо зменшення вдвічі фонду оплати праці державних підприємств-монополістів відповідно до переліку, встановленого КМУ. Залізниці також внесені до цього переліку. Про це йшлося на профспілковій конференції, що відбулася 12 березня в Києві.
Як зауважив голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України Вадим Ткачов, подальше зменшення фонду оплати праці залізничників призведе до зубожіння працівників і їхніх сімей, значного скорочення штату та викличе масові акції протесту.
Вадим Ткачов направив відповідні телеграми протесту Президенту, Голові Верховної Ради та Прем’єр-міністру України з вимогою негайно скасувати постанову № 1047.
Якщо ж такого рішення не буде, то профспілка має намір вступити в колективний трудовий спір із Кабінетом Міністрів України та організовувати масові акції протесту, включаючи страйк залізничників.
Слід зазначити, що залізниці не фінансуються з Державного бюджету України, а самостійно заробляють кошти на свої потреби та відраховують левову частку до Держбюджету й соціальних фондів. Лише у 2008 році ця частка становила понад 10 млрд. грн.
Прес-служба Укрзалізниці

12.3.2009р. - Працівники Одеської залізниці виявили понад 3 тисячі пасажирів без проїзних документів у поїздах приміського сполучення
З 1 по 28 лютого 2009 року в ході проведення місячника з покращення якості обслуговування пасажирів та підвищення прибутковості від перевезень у приміському сполученні працівники Одеської залізниці виявили 3231 пасажира без проїзних документів у поїздах приміського сполучення.
Усього за період місячника проведено 1434 перевірки приміських поїздів, а також 1205 перевірок станцій, платформ та вокзалів. У ході яких виявлено 1475 безквиткових пасажирів при посадці в поїзд, 1685 пасажирів пільгових категорій без посадкових талонів, близько 10 тисяч безквиткових пасажирів повернуто до квиткових кас. У цілому впродовж місячника виявлено пасажирів без проїзних документів на суму понад 13 тисяч грн.
Проведення подібних заходів спрямоване на недопущення безквиткового проїзду в електропоїздах та сприяє збільшенню грошових надходжень. Так, отримана від перевезення пасажирів у приміському сполученні квитковими касами та провідниками виручка за період проведення місячника склала 1797,6 тис. грн. проти 1415,9 тис. грн. відповідного періоду 2008 року.
Проведення місячника з покращення якості обслуговування пасажирів і підвищення прибутковості від перевезень у приміському сполученні сприяє більш відповідальному ставленню пасажирів до необхідності сплати за проїзд.
Прес-служба Одеської залізниці

12.3.2009р. - Керівництво Одеської залізниці відзначило кращих працівниць магістралі
Керівництво Одеської залізниці з нагоди Міжнародного жіночого дня відзначило кращих працівниць.
Так, почесні грамоти від начальника залізниці отримали Когут Р.О., Колесник Н.Г., Мащевська Н.В., Платонова Л.К., Попіль В.М., Починок В.М., Ракович Н.В., Силант’єва Н.Л., Сирота Г.П. і Трацюк В.С.
Подяками від начальника залізниці були відзначені Ардаковська І.А., Атаман Л.О., Беркут В.В., Браславець Є.І., Дудкіна Л.В., Кузьменко Л.М., Нестерова Л.М., Оліфірова С.М., Позднякова В.І., Птиченкова Л.А., Тарасова І.І., Усачова О.В., Федіна В.П. й Цісельська Л.Г.
Годинники від начальника залізниці отримали Борисова Г.А., Велика Л.О., Велика Н.А., Козарєзова О.Є., Копійка Н.М., Левченко Л.М., Леонтьєва О.М., Мудряк В.А., Назарова Г.П., Скородід Л.А., Хмельниченко І.М. та Шевченко Т.А.
Вітаючи залізничниць, начальник Одеської залізниці Ілля Левицький підкреслив, що саме жіноча половина людства надихає чоловіків на нові звершення, успіх, відважні вчинки та завжди дарує тепло кохання в душах.
Прес-служба Одеської залізниці

11.3.2009р. - 5 крадіжок розкрили працівники воєнізованої охорони Одеської залізниці в лютому 2009 року
У лютому 2009 року на Одеській залізниці працівники воєнізованої охорони розкрили 5 випадків розкрадання вантажів і матеріальних цінностей залізниці на загальну суму 1178 грн., з них 3 крадіжки матеріальних цінностей (1013 грн.) та 2 крадіжки вантажу залізниці (165 грн.). У результаті затримано 6 осіб, порушено 2 кримінальні та 3 адміністративні справи.
Для ефективної боротьби зі спробами розкрадань майна залізниці та вантажів працівники Одеської залізниці вживають ряд заходів, серед яких:
- оперативно-профілактична робота щодо виявлення фактів розукомплектування, пошкодження та розкрадання рухомого складу;
- заходи профілактичного та попереджувального характеру до правопорушників, які раніше затримувалися за вчинення злочинів такого виду;
- контроль за діяльністю приймальних пунктів металобрухту;
- постійно практикуються засідки оперативних груп на найбільш криміногенних дільницях, на місце події виїжджають спеціально створені мобільні групи;
- розроблений «План спільних заходів Одеської залізниці і ЛУ УМВС для забезпечення збереженості рухомого складу», який включає питання з обміну інформацією між службами залізниці та транспортної міліції, а також заходи з виявлення зловмисників та попередження розкрадання.
Залізничники в черговий раз застерігають правопорушників, що розкрадання матеріальних цінностей залізниці не тільки тягне за собою кримінальну відповідальність, але й може призвести до тяжких наслідків, оскільки пов’язане з безпекою руху поїздів.
Прес-служба Одеської залізниці

10.3.2009р. - Одеська залізниця обирає кращого провідника
Пасажирське вагонне депо Одеса-Головна (Одеська залізниця) визначило переможців першого туру конкурсу на звання кращого провідника. За результатами змагань перше місце посіла Вікторія Шміт (провідник фірмового поїзда «Чорноморець» №106 Одеса-Київ), друге - Сергій Дремлюга (провідник фірмового поїзда «Таврія» №650 Одеса-Сімферополь), третє - Ольга Трофименко (провідник фірмового поїзда №60 «Чайка» Одеса-Харків).
Цей конкурс проводиться щорічно з метою підвищення якості та культури обслуговування пасажирів, удосконалення системи надання послуг, сприяння обміну передовим досвідом та підвищенню рівня професійної майстерності провідників. Спеціально створені комісії перевіряють знання технічної складової обладнання вагону, нормативних документів, етики поведінки, а також кмітливість і вміння владнати конфліктні ситуації з пасажирами, оригінальність виконання завдань.
Наразі конкурс на звання «Кращий провідник» серед провідників пасажирських вагонів та вагонів моторвагонного рухомого складу в поїздах підвищеного комфорту продовжується. Кращих серед кращих вибирають у інших підрозділах магістралі: пасажирському вагонному депо Миколаїв, вагонних дільницях станцій Знам’янка та Шевченко.
24 березня 2009 року, у другому турі змагань, що відбудеться на базі пасажирського вагонного депо Одеса-Головна, буде названо претендентів, які представлятимуть Одеську залізницю на загальноукраїнському конкурсі. Фінальний тур, у якому змагатимуться провідники всіх шести залізниць України, запланований на третю декаду травня.
Прес-служба Одеської залізниці

Дорогі наші жінки!
Вітаємо вас із 8 Березня!
Відомо, що залізниця, як справжня жінка, обирає найкращого, потребує відданості, служіння та щирої любові. Важко уявити собі наші поїзди та вокзали без чарівних провідниць, касирів, дикторів… Де б не працювала жінка - вона завжди створює навколо себе неповторну атмосферу затишку й довіри.
Любі жінки! Ви не забуваєте ділитися своїм теплом, підтримуєте добрим словом, надихаєте на подвиги, творчість, працю. Заради вас, в ім'я вашого щастя, відбуваються і великі діяння, і повсякденні справи.
Ви - найдорожче, що є в житті чоловіків. Поруч із вами ми стаємо більш мужніми та впевненими, прагнемо бути гідними вас.
Залізничники з турботою та безмежною повагою ставляться до своїх співробітниць. Керівництво галузі та профспілка зі свого боку дбають про те, щоб кожна залізничниця почувалася захищеною та впевненою в майбутньому.
Від усієї душі бажаємо вам щастя, кохання й добра! Нехай поруч із вами завжди будуть лише гідні люди, а серед них - чоловік, з яким так легко долаються будь-які негоди! Зустрічайте кожен день посмішкою й передчуттям радості.
Зі святом вас!
З повагою
Генеральний директор Укрзалізниці
Михайло КОСТЮК
Голова Федерації профспілок транспортників України,
Голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України
Вадим ТКАЧОВ

4.3.2009р. - Одеська залізниця до міжнародного жіночого свята призначила 2 додаткових поїзди
Станом на 4 березня 2009 року з метою покращення якості обслуговування та забезпечення перевезення пасажирів упродовж святкових днів Одеська залізниця призначила 2 додаткових поїзди.
Поїзд № 205/419 сполученням Херсон-Київ-Миколаїв відправиться з Херсону 5 та 9 березня o 19:01, а з Києва - 6 й 10 березня о 15:14.
Потяг № 114/113 Одеса-Київ з Одеси відправляється 6 та 9 березня о 11:47, а з Києва - у ці ж дні о 9:30.
Також у святкові дні знову курсуватиме графіковий поїзд № 696/695 Одеса-Київ. Він відправлятиметься з Одеси 5 й 9 березня о 19:42, а з Києва о 15:25. З 11 березня цей потяг буде до послуг пасажирів щоденно.
Прес-служба Одеської залізниці

4.3.2009р. - До відома пасажирів: зміни в графіку курсування поїздів Одеської залізниці
У зв'язку зі зменшенням пасажиропотоку та з метою оптимізації експлуатаційних витрат Одеська залізниця змінює періодичність та маршрут прямування поїздів свого формування.
Так, з 5 по 29 березня 2009 року поїзди № 172/171 Одеса-Хмельницький і № 174/173 Одеса-Вінниця курсуватимуть 3 рази на тиждень, відправленням з Одеси 5, 6, 9, 12, 13, 15, 19, 20, 22, 26, 27 та 29 березня.
Поїзд № 696/695 сполученням Одеса-Київ з 11 березня знову курсуватиме щоденно.
Потяг № 637/638 Знам'янка-Одеса з 26 січня курсує 3 рази на тиждень, відправленням із Знам'янки по неділях, вівторках, четвергах та з Одеси по понеділках, середах, п'ятницях.
А маршрут поїзда № 611/612 Миколаїв-Нікополь з 4 лютого поточного року скорочений на 60 км: до станції Апостолове замість Нікополя.
Щодо поїздів формування інших залізниць:
- № 110/109 Львів-Херсон з 24 лютого курсує через день замість щоденно;
- № 119/120 Львів-Запоріжжя з 28 лютого по 17 квітня курсує через день замість щоденно;
- № 315/316 Київ-Запоріжжя з 23 лютого по 15 квітня курсує 3 рази на тиждень замість щоденно;
- № 392/391 Ясинувата-Херсон з 30 січня по 22 березня курсує 2 рази на тиждень замість через день.
Прес-служба Одеської залізниці

3.3.2009р. - З 9 березня 2009 року зміняться ціни на проїзд залізничним транспортом
Відповідно до наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 23.02.2009 №205 з 9 березня 2009 року змінюються тарифи на перевезення пасажирів залізничним транспортом у внутрішньому сполученні. Зокрема, у плацкартних вагонах вартість проїзду зросте на 4,7%, у купейних та СВ - на 7,4%. Для прикладу: вартість проїзду на відстань 500 км збільшиться в плацкартному вагоні на 1 грн. 72 коп., купейному - 4 грн. 25 коп., СВ - 19 грн. 8 коп. (без комісійного збору).
Також з 1 червня 2009 року передбачений наступний етап індексації тарифів: у плацкартних вагонах - на 4,7%, у купейних та СВ - на 7,4%.
Загальне підвищення вартості проїзду становитиме 9,5% для плацкартних вагонів і 15% - для купейних і СВ. Слід зауважити, тарифи в загальних вагонах залишаються без змін, отже, враховані інтереси найменш платоспроможних громадян.
Таким чином, загальна вартість проїзду на відстань 500 км збільшиться в плацкартному вагоні на 3 грн. 44 коп., купейному - на 8 грн. 50 коп., СВ - на 38 грн. 16 коп. (без комісійного збору).
До речі, рівень тарифів, що встановлені на українських залізницях, значно нижчий, ніж у сусідніх держав. Зокрема, вартість проїзду залежно від фірмовості поїзда в плацкартному вагоні російських залізниць вища від 3 до 64%; у купейному та СВ - від 17 до 209%.
Для прикладу: сьогодні вартість квитка в купейному вагоні поїзда Москва-Санкт-Петербург (формування РЖД) становить від 729 до 179 грн. Проїзд у купейному вагоні поїзда Київ-Одеса (формування Укрзалізниці) коштує від 105 до 95 грн. залежно від фірмовості поїзда.
Пасажирські перевезення залізничним транспортом - збиткові. Однією з причин є невідповідність темпів зростання цін на продукцію та ресурси (металопрокат, залізобетонні шпали, запасні частини для рухомого складу, дизельне паливо та електроенергія тощо) темпам підвищення тарифів на пасажирські перевезення.
Тарифи на залізничні перевезення жорстко регулюються державою, а ціни на продукцію, що необхідна залізницям, формуються в ринкових умовах. Лише за 2008 рік ціни зросли на: металопрокат - до 117,1%, катанку - на 103,8%, залізобетонні шпали - до 54%, локомотивні бандажі - на 32,1%, суцільнокатані колеса з підвищеною твердістю - на 36,6%, запасні частини для рухомого складу - до 178,1%.
Разом з тим підвищилася вартість рухомого складу вітчизняного виробництва. Зокрема, пасажирські електровози постійного струму подорожчали на 13%, електровози змінного струму - на 10%. Паралельно зросли ціни і на енергоносії: природний газ - на 56,1%, електроенергія - на 41,5%, а дизельне паливо - на 15,8%.
Усе це призводить до збільшення запланованих витрат на перевезення пасажирів. Так, порівняно з 1991 роком ціни на дизельне паливо зросли у 43,8 разу, рейки - у 36,7 разу, електроенергію - у 18 разів. При цьому вартість пасажирських перевезень збільшилася лише в 10,7 разу.
Прес-служба Укрзалізниці

2.3.2009р. - Укрзалізниця має намір відкрити нові маршрути до гірськолижних курортів Польщі та Карпат
Укрзалізниця вивчає попит на туристичні маршрути до гірськолижних курортів Польщі та Карпат. Для цього на офіційному веб-сайті Укрзалізниці розпочалось анкетування пасажирів.
Запрошуємо всіх зацікавлених узяти участь в опитуванні для організації найбільш привабливих маршрутів та визначення зручного часу відправлення та прибуття поїздів.
Прес-служба Укрзалізниці

2.3.2009р. - Одеська залізниця закликає водіїв дотримуватися правил дорожнього руху
Упродовж 2008 року на переїздах та коліях Одеської залізниці через грубі порушення водіями автотранспорту правил дорожнього руху сталося 25 дорожньо-транспортних пригод. Унаслідок ДТП загинуло 3 людини і 6 травмовано. Найбільша кількість ДТП (13 випадків) сталася на переїздах без чергового, обладнаних сигналізацією, через нехтування водіями автомобілів сигналів, що забороняють рух.
У поточному році станом на 26 лютого з вини автомобілістів на Одеській залізниці вже сталося 2 транспортні пригоди. Утім, кількість аварій зменшилася на одне ДТП порівняно з відповідним періодом 2008 року.
Подібна тенденція до зменшення ДТП спостерігається і за результатами 2008 року: у минулому році на Одеській залізниці сталося на 14 дорожньо-транспортних подій менше, ніж у 2007-му.
Залізничники в черговий раз закликають водіїв дотримуватися правил дорожнього руху при перетині залізничних переїздів та не створювати аварійні ситуації, які можуть призвести до трагічних наслідків.
З 17 листопада 2008 року при виїзді водіїв на залізничний переїзд на заборонний сигнал світлофора чи жест чергового по переїзду, при закритому шлагбаумі або коли до переїзду наближається поїзд, водії наражаються на штраф від 20 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також певні порушення ПДР при перетині залізничних переїздів можуть каратися позбавленням права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років чи суспільними роботами на термін від 40 до 60 годин.
Прес-служба Одеської залізниці

2.3.2009р. - Одеська залізниця отримала новий електровоз
25 лютого 2009 року Одеська залізниця отримала новий електровоз серії 2ЕЛ5 виробництва ВАТ «ХК Луганськтепловоз».
Електровоз прийнятий на баланс локомотивним депо Котовськ, яке на сьогодні є базовим для експлуатації та ремонту нових магістральних вантажних електровозів серії 2ЕЛ5 та 2ЕСК5 (виробництва Новочеркаського електровозобудівного заводу, Російська Федерація). Електровози 2ЕЛ5 та 2ЕСК5 були створені для заміни застарілого тягового рухомого складу серії ВЛ80.
Електровоз складається з двох секцій, оснащений мікропроцесорною системою керування та діагностики для ручного й автоматичного режимів, а також термоелектричними кондиціонерами замість пічного опалення, як в електровозах ВЛ80. Має кабіну управління з уніфікованими пультами керування, що відповідають сучасним вимогам ергономіки, та забезпечує економію електроенергії до 11% порівняно з ВЛ80.
У березні поточного року Одеська залізниця планує отримати ще один електровоз цієї серії.
Прес-служба Одеської залізниці

25.2.2009р. - Відомча воєнізована охорона Одеської залізниці розкрила 7 крадіжок
В січні 2009 року на Одеській залізниці працівники воєнізованої охорони розкрили 7 випадків розкрадання вантажів і матеріальних цінностей залізниці на загальну суму 8865 грн., з них 6 крадіжок матеріальних цінностей залізниці (8715 грн.) та одна крадіжка вантажу залізниці (150 грн.). У результаті затримано 9 осіб, порушено одну кримінальну та 5 адміністративних справ.
Одеська залізниця постійно працює над забезпеченням правопорядку на підприємстві. Залізничники в черговий раз застерігають правопорушників, що розкрадання матеріальних цінностей залізниці не тільки тягне за собою кримінальну відповідальність, але й може призвести до тяжких наслідків, оскільки пов’язане з безпекою руху поїздів.
Прес-служба Одеської залізниці

25.2.2009р. - Припортова станція Іллічівськ Одеської залізниці збільшила вивантаження вагонів майже на 20%
У січні 2009 року вивантаження вагонів на припортовій станції Іллічівськ зросло на 19,5%, переробка вагонів - на 7,3%, приймання й відправлення вагонів та поїздів - на 7,3% до результатів відповідного періоду 2008 року. Ця станція є однією з небагатьох на Одеській залізниці, яка працює зараз на повну потужність, навіть із перевиконанням поставлених завдань.
Таких результатів удалося досягти завдяки проведеній у 2008 році комплексній модернізації, завдяки якій вантажопереробка збільшилася на 88,8% (з 400 до 755 вагонів), одночасна подача вагонів на під’їзні колії - на 20,6% (з 496 до 598 одиниць) і максимальна переробна спроможність вантажних фронтів - на 22,1%.
Для своєчасної обробки сипучих, навалювальних і наливних вантажів Одеська залізниця частково реконструювала комплекс металовантажів причалів №2, колії №81-90 з укладанням 91-ої з’єднувальної для безпосереднього заїзду на колії Південного парку й далі в Північний парк. Також побудовано другий хід із колій cортувального парку на колії парку зернового перевантажувального комплексу й далі на 3-й і 4-й вантажні термінали порту.
Для безперебійної роботи станції введено в експлуатацію механізований пункт із підготовки вагонів, у якому обробляється до 48 вагонів на добу, а з метою пришвидшення обробки інформації обладнано 23 автоматизованих робочих місця.
За підсумками роботи припортової станції Іллічівськ Одеської залізниці впродовж 2008 року її показники суттєво зросли порівняно з 2007 роком. Так, завантаження вагонів виросло на 22,7%, вивантаження - на 24,1%, а переробка вагонів - на 18,9%.
Окрім того, минулого року збільшилися доходи від обслуговування під’їзних колій станції та склали понад 20 млн. грн., у січні 2009 року - понад 2 млн. грн.
Прес-служба Одеської залізниці

23.2.2009р. - Одеська залізниця виконала капітальний ремонт на 32 переїздах
Одеська залізниця постійно дбає про забезпечення безпеки руху на переїздах. Так, 2008 році було капітально відремонтовано 32 переїзди (+12 до річного плану), вкладено переїзний настил зі збірного залізобетону на 42 переїздах (+27 до плану).
Крім того, за вказаний період на одному переїзді шляхом розробки виїмки покращено видимість, ще один переїзд з автобусним рухом обладнано пристроями автоматичної переїзної сигналізації, а три переїзди, що обслуговуються черговим працівником, обладнано шлагбаумами для перекриття автодоріг на всю ширину проїзної частини.
У 2009 році вже обладнані шлагбаумами для перекриття автодоріг на всю ширину проїзної частини чотири переїзди Одеської залізниці (76-й кілометр перегону Шабо-Білгород-Дністровський, 1207-й кілометр перегону Вапнярка-Княжеве, 139-й кілометр перегону Первомайськ-на-Бузі-Кінецпіль, 43-й кілометр перегону Аліяга-Дзинілор).
До березня 2009 року зазначені роботи планується виконати ще на трьох переїздах (41-км перегону Барабой-Кароліна-Бугаз, 90-й кілометр перегону Любашівка-Врадіївка, 861-й кілометр станції Золотоноша).
Також на 2009 рік спеціалісти служби колії й служби сигналізації та зв’язку Одеської залізниці запланували капітальний ремонт і асфальтування проїжджої частини 20 переїздів, укладання переїзного настилу зі збірного залізобетону на 9 переїздах, покращення видимості на одному переїзді шляхом розробки виїмки.
Роботи проводяться згідно з Програмою забезпечення безпеки руху на залізничних переїздах, затвердженою наказом Міністерства транспорту та зв’язку України, а також на виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо запобігання дорожньо-транспортним пригодам».
Станом на 01.01.2009 на Одеській залізниці експлуатується 757 переїздів, з них 196 - із черговим працівником, 561 - без чергового (447 обладнано пристроями переїзної сигналізації). Зі 196 переїздів із черговими 44 переїзди обладнано шлагбаумами для перекриття автодоріг на всю ширину проїзної частини.
Прес-служба Одеської залізниці

Шановні залізничники!
Від усієї душі вітаємо вас зі святом військової слави і доблесті, з Днем захисника Вітчизни!
Це чудова традиція, коли ми віддаємо данину поваги мужності та самовідданності українських солдатів та офіцерів, які присвятили своє життя захисту рідної землі. Низький уклін нашим ветеранам, для яких це не просто свято, а важлива віха в біографії. Ветерани-залізничники і нині самовіддано працюють на благо галузі, беруть участь у патріотичному вихованні молоді, допомагають освоїти обрану професію.
Захищати Вітчизну - почесна місія для справжніх чоловіків не лише у військовий час. Сьогодні залізничники забезпечують обороноздатність України транспортуючи стратегічно важливі вантажі, будуючи залізничні мости, станції, вокзали. І внесок кожного з вас є цеглиною для побудови мирного та щасливого майбутнього.
23 лютого ми вшановуємо чоловіків-лицарів, здатних завжди підставити сильне плече чарівній половині людства, недарма в славній родині працівників залізниць завжди цінувалися честь, мужність, повага до жінки та родини.
Зичимо всім захисникам Вітчизни міцного здоров’я, доброго настрою, дружньої підтримки у непростих колізіях нашого життя, родинного затишку й любові найдорожчих вам людей.
З повагою та найкращими побажаннями,
Генеральний директор Укрзалізниці
Михайло КОСТЮК
Голова Федерації профспілок транспортників України,
Голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України
Вадим ТКАЧОВ
Голова Ради "Асоціації ветеранів війни
та праці залізничного транспорту України"
Анатолій СИДОРЕНКО

17.2.2009р. - У 2008 році понад вісім тисяч працівників Одеської залізниці взяли участь у спортивно-масових і фізкультурно-оздоровчих заходах
У 2008 році в шести регіонах Одеської залізниці (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Черкаська, Кіровоградська та Вінницька області) відбулася 241 спортивно-масова й фізкультурно-оздоровча спартакіада та присвячені знаменним датам заходи, у яких узяли участь 8287 працівників залізниці та членів їхніх родин.
Також була проведена Спартакіада Дорожнього фізкультурно-спортивного клубу «Локомотив» із чотирьох видів спорту (настільний теніс, шахи, шашки, міні-футбол). Переможці та призери спартакіади нагороджені кубками, медалями, дипломами відповідних ступенів та грамотами.
Загалом у 2008 році в міжнародних змаганнях і турнірах узяли участь 7 представників Одеської залізниці; у чемпіонатах, кубках України та першості України - 24 спортсмени; у складі збірних команд України - 6 осіб.
Представники Одеської залізниці стали кращими в складі збірної команди профспілки залізничників і транспортних будівельників України на ХV Всеукраїнській спартакіаді трудящих промислової сфери і транспорту в армрестлінгу та легкій атлетиці.
На Одеській залізниці постійно проводиться робота з залучення залізничників та членів їхніх сімей до активних занять фізичною культурою й спортом.
Прес-служба Одеської залізниці

17.2.2009р. - Фахівці сигналізації та зв’язку Одеської залізниці підбили підсумки 2008 року
У 2008 році працівники Одеської залізниці зосередили свої сили на електрифікації залізничних дільниць, модернізації та реконструкції засобів зв’язку, адже останні безпосередньо впливають на безпеку руху поїздів.
Зокрема, на дільниці Користівка-Бурти (станції Павлиш і Лекарівка) виконано будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи з будівництва електричної централізації, пристроїв зв'язку, гучномовного оповісного та радіозв'язку. Дільниця Користівка-Бурти була обладнана пристроями диспетчерської централізації системи «Каскад», цифровою системою передачі «ВАТСОН». У тому числі залізничники замінили застарілі станційні комутатори на цифрові.
Також були виконані роботи з будівництва електричної централізації станції Арциз, упроваджено 3 нових вагонних уповільнювачі на станціях Одеса-Застава-1 і Одеса-Сортувальна, капітально відремонтовано 2 вагонних уповільнювачі по станціях Миколаїв і Роздільна-Сортувальна.
Для підвищення безпеки руху поїздів 3 переїзди обладнано шлагбаумами, що перекривають усю проїжджу частину дороги. Замінено 269 стрілочних електроприводів на нові, капітально відремонтовано 339 стрілочних електроприводів, установлено 372 світлодіодні світлофорні голівки на переїздах і замінено 1500 акумуляторних батарей.
Прес-служба Одеської залізниці

10.2.2009р. - У 2008 році вагонними депо Одеської залізниці відремонтовано 5522 вагони інвентарного парку Укрзалізниці
Головне завдання залізниць України - це надання якісних та безпечних послуг з перевезення пасажирів та вантажів.
Так, упродовж 2008 року вагонними депо Одеської залізниці відремонтовано 5522 вагони (в тому числі 3239 піввагонів та 1488 зерновозів). Це найбільш задіяні в перевізному процесі види рухомого складу. Також, впродовж минулого року Одеська залізниця відремонтувала 3780 вагонів власності сторонніх організацій при плані - 3277 вагонів.
Впродовж 2008 року залізничники також відремонтували 630 пасажирських вагонів.
Одеська залізниця, постійно працюючи у напрямку оновлення рухомого складу, в 2009 році планує продовжувати виконання ремонту вагонів інвентарного парку Укрзалізниці силами власних депо.
Також задля поліпшення технології ремонту вагонів заплановано придбати та ввести в експлуатацію устаткування з контролю якості виконаного ремонту гальмівного обладнання вагонів на загальну суму 4578 тис.грн.
На території Одеської залізниці розташовано 6 вагонних депо, з яких вагонні депо ст. ім. Т.Шевченка та ст. Херсон задіяні на ремонті вагонів приписного парку УЗ, у ст. Помічна та ст. Знам’янка ремонтують вагони власності сторонніх організацій, вагонне депо ст.Одеса-Застава-1 ремонтує вагони колійного господарства та вагонні уповільнювачі, а вагонне депо ст. Котовськ є експлуатаційним.
Наразі на Одеській залізниці капітальний ремонт пасажирських вагонів виконується в умовах пасажирського вагонного депо ст. Одеса-Головна, пасажирського вагонного депо Миколаїв та вагонного депо Каховка.
Прес-служба Одеської залізниці

9.2.2009р. - Одеська залізниця проводить місячник з підвищення якості обслуговування пасажирів
На Одеській залізниці, з метою покращення якості обслуговування пасажирів та збільшення фінансових надходжень від перевезення пасажирів у приміському сполученні, з 1 по 28 лютого 2009 року оголошено проведення „Місячника підвищення якості обслуговування пасажирів”
Під час місячника планується проведення перевірок поїздів приміського та місцевого сполучень керівним складом служб щодо якості надання послуг працівниками залізниці.
В тому числі, Одеська залізниця планує покращити роботу посадкових бригад, з залученням працівників лінійних відділів міліції, щодо виявлення та вилучення підроблених посвідчень, які дають право на оформлення безкоштовного чи пільгового проїзного документа, недійсних абонементних квитків та квитків вихідного дня. Адже пасажири з такими „документами” наносять серйозні збитки залізниці, створюють дискомфорт та негативно впливають на якість обслуговування пасажирів, які сумлінно ставляться до проїзду у залізничному транспорті.
Прес-служба Одеської залізниці

5.2.2009р. - Якщо не зміняться тарифи на пасажирські перевезення, не буде нових вагонів - генеральний директор Укрзалізниці
«Якщо не піднімаємо вартість проїзду - ми залишаємо весь сектор пасажирських перевезень збитковим і не купуємо нові вагони», - зазначив генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк, відповідаючи на питання журналістів 4 лютого у м. Одесі.
«Або ми піднімаємо вартість проїзду та поступово доводимо її до економічно доцільної, завдяки чому купуємо нові вагони й оновлюємо пасажирський парк. Якщо ж ми будемо вагатися, робити це чи ні, - втрачаємо роки, за які пасажирський парк дійсно прийде до такого стану, що ним перестануть користуватися люди», - зауважив головний залізничник. Також він зазначив, що поетапне підвищення вартості проїзду дозволить залізницям не втратити конкурентну спроможність порівняно з іншими видами транспорту.
Упродовж 2009 року Укрзалізниця запланувала придбати 170 пасажирських вагонів, 20 магістральних електровозів, 6 електро- та дизель-поїздів.
Ступінь зносу пасажирського рухомого складу перевищує 80%. Якщо не оновлювати рухомий склад, то незабаром буде перетнута критична межа безпеки експлуатації вагонів та локомотивів.
Прес-служба Укрзалізниці

5.2.2009р. - Збитки від залізничних пасажирських перевезень - наслідок зростання цін на матеріальні ресурси
Пасажирські перевезення залізничним транспортом - збиткові. Однією з причин є невідповідність темпів зростання цін на продукцію та ресурси (металопрокат, залізобетонні шпали, запасні частини для рухомого складу, дизельне пальне та електроенергія тощо), до темпів підвищення тарифів на пасажирські перевезення.
Тарифи на залізничні перевезення жорстко регулюються державою, а ціни на продукцію, що необхідна залізницям, формуються в ринкових умовах. Лише за 2008 рік ціни зросли на: металопрокат - до 117,1%, катанку - на 103,8%, залізобетонні шпали - до 54%, локомотивні бандажі - на 32,1%, суцільнокатані колеса з підвищеною твердістю - на 36,6%, запасні частини для рухомого складу - до 178,1%.
Разом з тим підвищилася вартість рухомого складу вітчизняного виробництва. Зокрема пасажирські електровози постійного струму - на 13%, електровози змінного струму - на 10%. Паралельно зросли ціни і на енергоносії: природний газ на 56,1%, електроенергія - на 41,5%, а дизельне паливо - на 15,8%.
Все це призводить до збільшення запланованих витрат на перевезення пасажирів. Так, порівняно з 1991 роком ціни на дизельне паливо зросли у 43,8 раза, рейки - у 36,7 раза, електроенергію - у 18 разів. При цьому вартість пасажирських перевезень збільшилася лише у 10,7 раза.
Також через зниження об’ємів вантажних перевезень і надання знижок на перевезення вантажів підприємствам гірничо-металургійного та хімічного комплексів різко погіршився фінансовий стан залізниць України. Крім того, збитковість пасажирських перевезень ускладнює виконання програм з капітального ремонту рухомого складу, верхньої будови колії, придбання нового рухомого складу тощо, що є важливою складовою гарантії безпеки руху поїздів.
До речі, за роки незалежності України залізниці не отримували жодних податкових пільг на державному рівні та коштів на оновлення пасажирського рухомого складу. За таких умов, щоб надалі перевозити пасажирів, гарантувати безпеку руху поїздів та оновлювати рухомий склад Укрзалізниця вимушена переглядати існуючи тарифи.
Прес-служба Укрзалізниці

5.2.2009р. - Начальника Одеської залізниці нагородили знаком «Почесний працівник транспорту України»
Міністерство транспорту та зв’язку України відзначило начальника Одеської залізниці Іллю Юхимовича Левицького. За багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток залізничного транспорту, високий професіоналізм та творчу ініціативу в роботі та з нагоди 60-річчя від дня народження Іллю Левицького нагородили знаком «Почесний працівник транспорту України».
Прес-служба Одеської залізниці

4.2.2009р. - Залізничники та портовики оптимізують ресурси для збільшення вантажопотоків
«Лише спільними зусиллями залізничників та портів Одеського регіону можливо не лише зберегти, а й збільшити обсяги вантажів», - про це заявив генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк на технічній раді з теми «Розвиток залізничної інфраструктури припортових станцій і підходів до них», що відбулася 4 лютого 2009 року в Одесі. Учасники наради, серед яких були керівники Мінтрансу, Укрзалізниці, залізниць і портів України, шукали шляхи розвитку та механізми залучення інвестицій у припортову інфраструктуру.
«Стан припортової інфраструктури - нагальна та болюча для нас тема. Але, зважаючи на економічний стан як залізниць, так і портів, для збільшення пропускної здатності в бік портів маємо розглядати можливість залучення інвестицій», - зауважив заступник міністра транспорту та зв’язку України Ігор Урбанський. На думку урядовця, сьогодні саме час для втілення інвестиційних проектів з будівництва додаткових колій та вдосконалення портових станцій: «Економічна криза скорегує ціни на проведення будівельних робіт та вартість матеріалів».
Залізничники зі свого боку налаштовані на новий формат роботи з вантажами, що йдуть через порти. За словами генерального директора Укрзалізниці, робота залізниці ідеологічно й технологічно буде направлена на покращення співпраці з портами. «Будуть створені нові підходи до транспортної логістики - ми мусимо використовувати всі потенціали для залучення додаткових вантажів. Також необхідний глибокий аналіз зон інвестиційної привабливості, де і залізниці, і порти, і інвестори повинні чітко розуміти та виконувати зобов’язання у своїх зонах», - підкреслив Михайло Костюк.
Під час наради сторони вирішили створити робочу групу для розвитку припортової інфраструктури для розвитку та вдосконалення організації перевезень вантажів (у тому числі транзитних і зовнішньоторговельних); зниження термінів доставки вантажів; застосування конкурентних тарифів та впровадження електронного документообігу.
У межах обслуговування Одеської залізниці розташовано 9 морських і 3 річкових порти, на які припадає близько 80% вантажообігу портів України, а також діє міжнародна поромна переправа.
Окрім цього, головними магістралями Одеської залізниці проходять залізничні маршрути чотирьох міжнародних транспортних коридорів (МТК) і однієї міжнародної лінії. Таким чином, Україна в межах Одеської залізниці забезпечує зовнішні транспортно-економічні зв'язки більш ніж із 90 країнами світу.
Починаючи з 2000 року спостерігається стабільне зростання перевезень експортно-імпортних і транзитних вантажів залізничним транспортом через припортові станції Одеської залізниці.
Ефективний розвиток залізничної інфраструктури припортових станцій і підходів до них прискорить рух вантажопотоків, сприятиме залученню додаткових об'ємів перевезень, допомагатиме активізації темпів євроінтеграції, налагодженню тіснішого міжнародного економічного співробітництва та, зрештою, розвитку транспортного комплексу в економіці нашої держави.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

Виставка постільної білизни та окремих предметів інвентарю
Для пасажира - лише найкраще! На підтвердження цього Укрзалізниця проведе виставку постільної білизни, окремих предметів інвентарю (подушки, матраци тощо), посуду та аксесуарів, якими комплектуються пасажирські вагони. Мета акції - визначити кращого виробника для того, щоб у найближчому майбутньому під час подорожі пасажир користуватися якісно новою постільною білизною та подорожував у більш затишних та комфортабельних вагонах.
Виставка відбудеться 10 лютого 2009 року о 10:00 у приміщенні конференц-залу Південного вокзалу ст. Київ-Пасажирський.
До участі в заході запрошуються усі зацікавлені в співпраці організації. Заявки на участь приймаються до 06.02.2009.
Більш детальна інформація за телефоном: 8(044)465-10-81.

3.2.2009р. - У 2008 році послугами сервісних центрів Одеської залізниці скористалося близько 930 тисяч пасажирів
Упродовж 2008 року послугами сервісних центрів Одеської залізниці скористалося близько 930 тисяч пасажирів.
Сьогодні на Одеській залізниці функціонує шість сервісних центрів, які надають широкий спектр послуг своїм клієнтам. Вони розташовані на вокзалах Одеса-Головна, Херсон, Миколаїв, Черкаси, Кіровоград і ст. ім. Т.Шевченка.
Сервіс-центри надають цілий комплекс послуг: складна і письмова довідка, оформлення проїзних документів, доставка квитків додому або до офісу, різноманітні інформаційно-ділові послуги, замовлення таксі, ксерокопіювання, ламінування. Також бажаючі можуть скористатися факсом, підзарядити мобільний телефон, забронювати місце в кімнаті відпочинку, скористатися послугами носія тощо.
Одеська залізниця постійно розширює асортимент послуг, покращуючи обслуговування пасажирів на своїх вокзалах з метою створення комфорту, спокою та отримання пасажирами позитивних емоцій від подорожі.
З усіх питань, пов’язаних з роботою сервісних центрів Одеської залізниці, можна звертатися за телефонами: в Одесі - (0482) 68-00-12, (048) 727-31-61; у Херсоні - (0552) 48-22-91, 48-39-61; у Миколаєві - (0512) 49-54-86,49-52-65; у Черкасах - (0472) 39-93-56; у Кіровограді - (0522) 39-21-53; на ст. ім. Т. Шевченка - (04733) 3-65-62, 5-25-08.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

30.1.2009р. - Одеська залізниця у 2008 році навантажила майже 4 млн. тонн зерна
Одеська залізниця є одним із найбільших перевізників зернових вантажів. Так, протягом 2008 року нею навантажено 3 млн. 970 тис. тонн зернових вантажів, що складає 137,4% до плану і 205,5% до результатів 2007 року. У тому числі на порти залізниці було навантажено близько 3 млн. тонн.
Одеська залізниця продовжує активну роботу в цьому напрямку. Зокрема, за 27 діб січня 2009 року навантажено 219 тис. тонн зернових вантажів. На цей час із початку року вже вивантажено в портах на елеваторах або перевантажено по прямому варіанту вагон-судно 640 тис. тонн. В основному перевозяться пшениця, ячмінь, зерно кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику.
З початку січня середньодобово Одеською залізницею навантажується 149 зерновозів, що майже в 4 рози більше, ніж минулого року (у січні 2008 року залізниця завантажувала зерном щодоби 38 вагонів). За рахунок оптимізації перевізного процесу обіг зерновозу по Одеській магістралі складає близько 6 діб. Підприємство має достатню кількість рухомого складу, щоб перевезти зернові вантажі в повному обсязі. Зараз у роботі по Одеській майже 4 тис. зерновозів.
Одним із факторів, що негативно впливають на технологічний процес, є незадовільна робота елеваторів у вихідні та святкові дні. У ці дні обсяги навантаження складають лише 50% від навантаження в робочі дні. Це призводить до накопичення вагонів у портах і на підходах до них, їх нераціонального простою в очікуванні вивантаження та, як наслідок, до виникнення дефіциту рухомого складу.
Для оптимізації перевезення врожаю необхідно покращити взаємодію залізниць із відправниками й одержувачами вантажу. Чим раніше надходитиме інформація про вантаж, що планується до перевезення, тим краще працівники залізниць зможуть організувати забезпечення навантаження та перевезення, адже іноді вагони чекають по кілька діб на вивантаження через неможливість елеваторів вчасно прийняти чи переробити вантажі.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

29.1.2009р. - Відбудовні поїзди Одеської залізниці успішно використовуються на господарчих і підрядно-договірних роботах
До складу Одеської залізниці входить вісім відбудовних поїздів, які розміщені на таких станціях: Одеса-Товарна, Котовськ, Знам’янка, Помічна, Шевченко, Христинівка, Миколаїв та Роздільна.
У цих поїздах експлуатується 17 вантажопідйомних кранів, які дозволяють підіймати будь-які вантажі вагою до 250 тонн; 11 бульдозерів і 3 тягачі типу Т-330; 4 бульдозери та 1 тягач типу ДЕТ-250; один бульдозер «Камацу». Кожен відбудовний поїзд має спеціальне гідравлічне обладнання «ХЙОШ», яке дозволяє підіймати вантажі вагою до 40 тон.
Основне призначення відбудовного поїзда - ліквідація наслідків сходів із рейок і зіткнень рухомого складу, допомога у надзвичайних ситуаціях техногенного та природного характеру.
За допомогою техніки та обладнання відбудовних поїздів у 2008 році демонтовано та змонтовано 212 споруд мостів та шляхопроводів, 6 жорстких поперечок, 8 козлових кранів, 8 вагонних уповільнювачів, 29 дизелів типу 5Д49 та 10Д100 (тепловозів серії 2ТЕ116 та 2ТЕ10), 7 підземних резервуарів та ін. Розвантажено та завантажено на рухомий склад два тепловози серії ТУ-2, 3 дрезини АСЗМ, одна автомотриса АДМскм. Завдяки бульдозерам відбудовних поїздів залізничники виконали роботи з планування 6862 куб. м грунту.
До того ж ця техніка успішно використовується на господарчих і підрядно-договірних роботах. Так, за підсумками 2008 року на підрядно-договірні та господарчі роботи відбудовні поїзда виїжджали 108 разів з виконанням робіт на суму 1471,3 тис. грн.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

28.1.2009р. - Упродовж 2008 року на залізницях кількість пожеж зменшилася на 45%
У 2008 році на об’єктах і рухомому складі залізничного транспорту сталося 18 пожеж, що на 15 випадків, або на 45%, менше, ніж за відповідний період минулого року. Загальні збитки зменшилися в 4 рази і склали близько 280 тис. грн. Випадків травмування та загибелі людей на пожежах у минулому році не було (у 2007 році внаслідок пожежі загинула 1 людина та 1 особу було травмовано).
Наразі залізничники проводять активну профілактичну роботу з попередження пожеж. У період з 2006 по 2008 рік виконано ряд профілактичних програм, спрямованих на посилення пожежної безпеки. На їх виконання було витрачено близько 12 млн. грн., зокрема, було придбано оснащення для пожежних поїздів, стаціонарні мотопомпи, установки пінного пожежогасіння, захисні костюми, протигази, переносні радіостанції тощо.
Прес-служба Укрзалізниці, 8-044-465-24-28, ргеsscenter@uz.gov.ua

28.1.2009р. - У 2008 році зафіксовано 220 випадків несанкціонованого втручання в роботу залізничного транспорту
У 2008 році на залізницях України було зареєстровано 220 фактів втручання в роботу залізничного транспорту, у тому числі 22 випадки повідомлень про мінування на вокзалах і в поїздах; 38 випадків виявлення вибухових пристроїв у рухомому складі та на об'єктах інфраструктури (коліях, станціях, електрообладнанні тощо); 116 випадків крадіжок або пошкодження елементів рухомого складу та інфраструктури, вантажів, що призвело до перерви в русі або відчеплення рухомого складу від поїздів тощо.
На жаль зафіксовано також і випадки насильства стосовно залізничного персоналу зокрема 2 випадки застосування вогнепальної зброї (на щастя постраждалих немає) та 2 випадки, коли сторонні особи заволодівали приміщенням чергового по станції з нанесенням тілесних пошкоджень черговому й псування майна.
Загалом протягом 2007-2008 рр. кількість несанкціонованих втручань зменшувалася. На зміну ситуації вплинула профілактична робота залізничних підрозділів. Залізничники інформують пасажирів у ЗМІ та на вокзалах про можливі наслідки; проводять спільно з працівниками транспортної міліції рейди та перевірки; оснащують станції системами відеонагляду; інструктують локомотивні бригади та працівників вокзалів; проводять у засобах масової інформації профілактику злочинності на залізницях. Зокрема, на нових електропоїздах встановлюється система контролю несанкціонованого проникнення сторонніх осіб у вагони, що знаходяться у відстої та системи відео нагляду у вагонах.
Державною адміністрацією залізничного транспорту затверджено план заходів щодо запобігання можливим терористичним актам та незаконному втручанню в діяльність підприємств транспорту та зв’язку на 2009 рік.
Прес-служба Укрзалізниці, 8-044-465-24-28, ргеsscenter@uz.gov.ua

28.1.2009р. - У січні 2009 Укрзалізниця успішно виконує план з навантажень
Залізниці України успішно виконують план навантаження. Зокрема, за 27 днів 2009 року при плані 6012 тис. тонн вугілля навантажено 6124 тис. тонн, 111,9% до плану цього року. Металопродукції навантажено майже 1783 тис. тонн, що складає 114% до плану. Дещо знизилися обсяги перевезень залізорудної сировини зокрема до 3380 тис. тонн, що складає понад 96,6% до плану. Суттєво знизилися також обсяги перевезень будівельних матеріалів - 808 тис. тонн (55%) та цементу - майже 153,4 тис. тонн (73,8%).
Водночас збільшилося навантаження зерна до рекордної кількості - близько 1089 тис. тонн, що становить майже 148,3% до планового завдання.
Загальна кількість навантажень з початку року досягла 16 млн. 419 тис. тонн, що більше запланованого на цей період на 2,3%.
Прес-служба Укрзалізниці, 8-044-465-24-28, ргеsscenter@uz.gov.ua

28.1.2009р. - Зменшилася кількість ДТП на переїздах
На 26,5 % зменшилася у 2008 році кількість дорожньо-транспортних подій на залізницях України. Загалом зафіксовано 852 випадки, що на 30 ДТП (26,5%) менше, ніж у 2007 році. Усі транспортні пригоди сталися через порушення водіями правил дорожнього руху, найчастіше на переїздах без чергового, обладнаних сигналізацією.
Упродовж 2008 року на залізничних переїздах і коліях Укрзалізниці зафіксовано 137 випадків дорожньо-транспортних пригод, у тому числі 123 - на переїздах і 14 - на коліях поза переїздами, у яких загинуло 37 осіб і 50 травмовано. Порівняно з 2007 роком кількість ДТП зменшилася на 52 випадки (зі 189 до 137). Зменшилася кількість загиблих на 11 осіб (із 48 до 37), а кількість травмованих на 25 осіб (із 75 до 50). Кількість ДТП, коли транспорт збито поїздом, зменшилася на 39 випадків (зі 150 до 111), в яких загинуло 30 осіб проти 41 і травмовано 36 проти 66.
Зменшення кількості ДТП пояснюється роботою працівників колійного господарства Укрзалізниці, які протягом 2007-2008 років обладнали 133 переїзди засобами, що перекривають всю ширину проїзної частини переїзду. Наразі розпочато монтаж ще на 40 переїздах. Роботи планується закінчити у поточному році.
Прес-служба Укрзалізниці, 8-044-465-24-28, ргеsscenter@uz.gov.ua

28.1.2009р. - У новорічні та різдвяні свята послугами Одеської залізниці скористалося понад 425 тисяч пасажирів
Під час новорічних і різдвяних свят щороку традиційно зростає пасажиропотік на залізницях України. З 25 грудня 2008 року по 12 січня 2009 року послугами Одеської залізниці скористалося понад 425 тисяч пасажирів.
Також у цей період було оформлено 429 групових замовлень на 12 898 місць, з них 160 замовлень на перевезення 4060 дітей.
Для максимального задоволення попиту на пасажирські перевезення в період свят Одеська залізниця призначила сім додаткових поїздів. Загалом у графікових і додаткових поїздах було задіяно 257 пасажирських вагонів.
Найбільше було бажаючих вирушити на свята в напрямках Києва, Львова, Ужгорода та Москви.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

27.1.2009р. - Основним пріоритетом у роботі залізниць на 2009 рік залишається пошук вантажу - Генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк
Під час Ради Укрзалізниці, що відбулася 27 січня, Михайло Костюк окреслив основні пріоритети роботи залізничної галузі на 2009 рік. Головне,- це збільшення обсягів вантажів та залучення нових.
Для забезпечення таких перевезень найголовнішим залишається підвищення пропускних можливостей у напрямках Одеських та Чорноморських портів. Зокрема, у 2009 році будуть побудовані другі колії на напрямку Долинська-Миколаїв загальною протяжністю понад 52,2 км, у тому числі: Долинська-Згода - 6,3 км, Новий Буг-Новополтавка - 17,4 км, Грейгове-Горохівка - 18 км, Горохівка-Миколаїв - 17,4 км, Мєшковський обхід станції Миколаїв - 1,7 км. За інформацією керівника галузі, усі роботи будуть виконані до 30 червня поточного року.
Для підтримання колійного господарства в справному стані та підвищення швидкості руху поїздів у 2009 році залізничники планують модернізувати 582 км колії, капітальним і середнім ремонтом оздоровити понад 2000 км колії.
Також, за словами Генерального директора Укрзалізниці, велика увага у 2009 році буде приділена придбанню рухомого складу: „Необхідно все зробити, щоб позитивні напрацювання з оздоровлення рухомого складу 2008 року були продовжені”. Михайло Костюк повідомив, що в поточному році заплановано придбати 2 тисячі вантажних вагонів, 150 пасажирських вагонів, 22 одиниці колійної техніки, 20 електровозів.
Усі програми з придбання техніки планується реалізовувати не за власні кошти, а в межах інвестиційних програм. „Укрзалізниця цікава для інвесторів та кредитних установ, про це свідчить лише останній кредит Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі 62,5 млн. дол. США на придбання вантажних вагонів”, - зазначив Генеральний директор.
Пасажирський сектор розвиватиметься в напрямках зменшення збитковості та покращення сервісу обслуговування. Михайло Костюк доручив підлеглим перебудувати роботу: „Ми маємо запровадити новий цивілізований рівень сервісу, щоб пасажиру було зручно користуватися послугами залізниць та максимально комфортно подорожувати”.
Прес-служба Укрзалізниці, 8-044-465-24-28, ргеsscenter@uz.gov.ua

26.1.2009р. - Залізниці України у 2008 році навантажили майже 15 млн. тонн зернових вантажів
Упродовж 2008 року залізниці України навантажили 14 млн. 835 тис. тонн зернових вантажів, що складає 141,4% до річного плану і 236,5% до результатів 2007 року. У тому числі на порти України було навантажено понад 11 млн. тонн.
Укрзалізниця продовжує активну роботу з перевезення зернових вантажів, зокрема врожаю 2008 року. З початку року, за 25 діб січня 2009 року, залізницями України навантажено 970,9 тис. тонн зернових вантажів, з яких понад 690 тис. тонн уже вивантажено в портах на елеваторах або перевантажено по прямому варіанту вагон-судно. Основні номенклатури зернових вантажів, що перевозяться: пшениця, ячмінь, зерно кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику.
Найбільше пред’явлення зернових вантажів до перевезень припадає на Південну та Одеську залізниці.
З початку січня середньодобово залізницями України навантажується 766 зерновозів, що майже наполовину більше, ніж минулого року. За рахунок оптимізації перевізного процесу обіг зерновозу складає 7 діб. Укрзалізниця має достатню кількість рухомого складу, щоб перевезти зернові вантажі в повному обсязі. Зараз у роботі майже 12 тис. зерновозів.
Одним із факторів, що негативно впливають на технологічний процес, є незадовільна робота елеваторів у вихідні та святкові дні. У ці дні обсяги навантаження складають лише 50% від навантаження в робочі дні. Це призводить до накопичення вагонів у портах і на підходах до них, їх нераціонального простою в очікуванні вивантаження та, як наслідок, до виникнення дефіциту рухомого складу.
Для оптимізації перевезення врожаю необхідно покращити взаємодію залізниць із відправниками й одержувачами вантажу. Чим раніше надходитиме інформація про вантаж, що планується до перевезення, тим краще працівники залізниць зможуть організувати забезпечення навантаження та перевезення, адже іноді вагони чекають по кілька діб на вивантаження через неможливість елеваторів вчасно прийняти чи переробити вантажі. А це, у свою чергу, призводить до втрати навантажувальних ресурсів.
Прес-служба Укрзалізниці, 8-044-465-24-28, ргеsscenter@uz.gov.ua

23.1.2009р. - У рамках програми енергозбереження у 2008 році Одеська залізниця зекономила понад три мільйони гривень
У рамках програми енергозбереження у 2008 році Одеська залізниця модернізувала 79 котелень та зекономила 972 тис. м? газу, 77 тонн мазуту, 2667 тонн вугілля на загальну суму 3,1 млн. грн.
Упродовж 2008 року Одеська залізниця успішно реалізувала Програму реконструкції котелень з переведенням їх на більш ефективні види палива. Так, виведено з експлуатації 68 котелень із застарілими та зношеними вугільними котлами.
Окрім того, в опалювальний період 2008-2009 рр. замість цих застарілих вугільних котелень уже експлуатуються без кочегарів сучасні електрокотли з високим коефіцієнтом корисної дії. Виведено з експлуатації енергозатратну парову газову котельню, яка незадовільно забезпечувала теплом залізничних споживачів на станції Одеса-Сортувальна, а підприємства Одеської залізниці переведено на сучасне автономне теплопостачання без обслуговуючого персоналу.
Також значної економії коштів удалося досягти за рахунок таких організаційних заходів:
- встановлення та дотримання по кожному структурному підрозділу жорсткого економічного графіку подачі теплоносія для опалення приміщень залежно від температури зовнішнього повітря;
- дотримання режимних карт при експлуатації котелень;
- значне зниження витрат палива та теплоносія вночі, у вихідні та святкові дні;
- відключення опалення непрацюючих цехів.
У результаті реконструкції котелень і завдяки встановленню сучасного електрообладнання суттєво покращено умови праці залізничників, підвищено безпеку, ефективність і надійність систем, відзначається стабільність обігріву приміщень та заощаджені значні кошти для залізниці.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

22.1.2009р. - У 2008 році за перевезення пільгових категорій пасажирів у приміському сполученні Одеській залізниці компенсовано лише 70,5% від необхідної суми
Одеською залізницею за 12 місяців 2008 року в приміському сполученні було перевезено 4 919 970 пасажирів пільгових категорій на суму 36 808,1 тис. грн., у тому числі:
- 3 225 415 пенсіонерів та інвалідів різних груп на суму 21 858 тис. грн.;
- 1 237 390 студентів та учнів ПТУ на суму 11 138 тис. грн.;
- 13 657 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на суму 58,3 тис. грн.;
- 443 508 дітей віком від 6 до 14 років, дітей-сиріт, дітей-інвалідів та ін. на суму 3753,8 тис. грн.
Компенсація збитків місцевими органами влади за перевезення пасажирів пільгових категорій покриває лише 70,5% витрат Одеської залізниці.
У 2008 році в обласних бюджетах були передбачені суми компенсації за пільговий проїзд на 5558,5 тис. грн. менше, ніж було заявлено Одеською залізницею, у тому числі по Одеській області - 2467 тис. грн., Черкаській - 936,5 тис. грн., Кіровоградській - 868,3 тис. грн., Херсонській - 784,1 тис. грн., Миколаївській - 48,7 тис. грн.
Подібні цифри свідчать, що на сьогодні навіть заплановані субвенції державного бюджету не покривають суми, які повинні компенсуватися за перевезення пільгових категорій пасажирів залізничним транспортом.
Одеська залізниця займається «добродійністю» по відношенню до населення, забезпечуючи приміські перевезення й покриваючи збитки за рахунок вантажних перевезень, при цьому маючи|відчуваючи| серйозні фінансові труднощі. Шляхів вирішення цієї проблеми два: підвищення вартості проїзду до економічно обґрунтованого рівня або фінансова допомога держави та місцевих адміністрацій.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

21.1.2009р. - За 2008 рік працівники відомчої воєнізованої охорони Одеської залізниці розкрили 87 випадків крадіжок вантажів та матеріальних цінностей
У ході проведення оперативно-профілактичної роботи на Одеській залізниці за 12 місяців 2008 року особовим складом воєнізованої охорони попереджено й розкрито 87 випадків розкрадання вантажів і матеріальних цінностей на загальну суму 256,4 тис. грн., з них 19 крадіжок вантажів на суму 209,9 тис. грн. та 60 крадіжок матеріальних цінностей залізниці на суму 46,5 тис. грн. Унаслідок цього затримано 150 осіб. Порушено 24 кримінальні та 55 адміністративних справ.
Також у результаті злагодженої роботи працівників відомчої воєнізованої охорони впродовж минулого року було попереджено 68 випадків розкрадання комплектуючих деталей рухомого складу, матеріалів та обладнання з підприємств залізниці на загальну суму 46,5 тис. грн., через що затримано 115 осіб. Як правило, об'єктами розкрадань на залізниці стають чавунні злитки, металобрухт і вугілля.
Одеська залізниця постійно вживає заходів для запобігання злочинності та збереження правопорядку на підприємстві. Залізничники в черговий раз застерігають правопорушників, що розкрадання матеріальних цінностей залізниці може призвести не тільки до кримінальної відповідальності, але й до трагічних наслідків, оскільки пов’язане з безпекою руху поїздів.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

20.1.2009р. - На Одеській залізниці за порушення правил безпеки на залізничному транспорті у 2008 році затримано майже вісім тисяч громадян
Впродовж 2008 року за порушення правил поведінки на залізничному транспорті працівники воєнізованої охорони Одеської залізниці затримали 7998 громадян, з них 3123 правопорушники притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на суму 31,8 тис. грн.
Мешканці районів, міст і населених пунктів, що розташовані поблизу залізничних колій та станцій, постійно наражають себе на небезпеку, порушуючи правила безпеки. З метою зменшення кількості випадків невиробничого травматизму залізничники постійно проводять рейди, під час яких порушників правил, установлених на залізничному транспорті, затримують та видаляють з небезпечних територій.
Крім того, з метою недопущення правопорушень на залізничному транспорті працівники Одеської залізниці за вказаний період провели 7998 індивідуальних бесід, 145 лекцій із працівниками підприємств та учнями.
Одеська залізниця закликає громадян обачно поводитись на залізничному транспорті (у потягах, на платформах, поблизу колій і т.д.), нагадувати дітям про небезпечність ігор поблизу залізничних об’єктів.
Правила безпеки громадян на залізничному транспорті України затверджені у 1998 році та доповнені в листопаді 2007 року. З ними можна ознайомитись на залізничних вокзалах і станціях, у вагонах пасажирських і приміських поїздів.
При порушенні правил безпеки громадяни несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України. Їх незнання не звільняє від відповідальності.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

15.1.2009р. - У 2008 році Одеська залізниця активно впроваджувала нові технології
Упродовж 2008 року Одеська залізниця приділяла особливу увагу розвитку та впровадженню нових технологій. Так, на 145 станціях залізниці автоматизовано робочі місця товарних касирів. Також було впроваджено нову автоматизовану систему місячного планування та підключено до Інтернету 132 опорні станції (524 клієнти).
Окрім того, працівники підприємства створили автоматизовану систему оперативного управління перевезеннями (АСОУП), яка допомагає ефективніше стежити за рухом вантажних поїздів і вагонів, навантаженням і вивантаженням, дислокацією локомотивів і локомотивних бригад у реальному часі.
На швидкісному ході Миронівка-П’ятихатки впроваджено систему мікропроцесорної централізації «Каскад».
У найближчі 2-3 роки Одеська залізниця планує повністю перейти на високошвидкісні цифрові канали на базі волоконно-оптичних ліній зв'язку.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

Шановні залізничники!
Щиро вітаємо Вас з Новим роком та Різдвом Христовим!
Світлі дні новорічних і різдвяних свят завжди знаменують собою народження нового етапу у житті, нових цілей і прагнень. Ми підбиваємо підсумки року, що минає, аналізуємо наші упущення, перемоги і досягнення. В усі часи залізничники були і залишаються сильними духом і гідно продовжують свою справу, єднаючи країни, регіони та людські долі. Незважаючи на кризові явища в економіці України, у 2008 році зроблено помітний крок у вирішенні соціальних питань, зокрема у зростанні заробітної плати, покращанні виробничого побуту, збереженні соціальної сфери, оздоровленні працівників та їхніх сімей.
Ми високо цінуємо професіоналізм і відповідальність працівників галузі, пишаємося династіями залізничників, шануємо наші славні традиції, оточуємо піклуванням та увагою ветеранів. Кожен із нас, незалежно від віку чи посади, зробив свій внесок у розвиток українських залізниць. Сьогодні активно продовжується розвиток залізничного транспорту, оновлення рухомого складу, електрифікація і модернізація колійного господарства, реконструкція вокзалів, що сприяє якості обслуговування населення країни. І в наших силах домогтися, щоб наступний рік став помітним кроком у напрямку розбудови галузі та покращання роботи залізничного транспорту. Попереду - плідні трудові будні, що принесуть українським залізницям вагомі і реальні здобутки, гарантований соціальний захист працівників.
Напередодні свят від усієї душі зичимо вам великого щастя, міцного здоров'я, добра й радості, вірних друзів і близьких людей поруч. Нехай Новий рік і Різдво Христове наповнять ваші серця вірою, надією, любов’ю.
Веселих свят!
З повагою та найкращими побажаннями,
Генеральний директор Укрзалізниці
Михайло КОСТЮК
Голова Федерації профспілок транспортників України,
Голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України
Вадим ТКАЧОВ

Архів новин >>>
[Новини] [Структура дороги] [Характеристика та діяльність] [Картосхема дороги] [Рух поїздів]
[Послуги] [Інформація] [Закупівлі, партнери та рекламодавці] [Залізничні WEB ресурси]