This version of the page http://grempis.com.ua/produce/universal.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-20. The original page over time could change.
Обчислювачі об'єму газу та інших енергоносіїв "Універсал" (продукція НВП "ГРЕМПІС")
Мікропроцесіорний обчислювач об'єму газу
Мікропроцесіорний обчислювач об'єму газу УНІВЕРСАЛ-01 призначений:
- для перетворення й виміру вхідних сигналів від перетворювачів вимірювальних різниці тисків, тиску і температури газу, обчислення й приведення до умов згідно ГОСТ 2939-63 (стандартним умовам) об'ємної витрати й обсягу газу, що протікає по газопроводу, по методу змінного перепаду тиску на стандартних діафрагмах, при тиску від 0 до 8,0 МПа, температурі від мінус 25 до 80°С, кутовому або фланцевому способі відбору перепаду тиску й виконанні розрахунків відповідно до "Правил виміру витрати газів і рідин стандартними звужуючими пристроями".
Обчислювач використовується при обліку об’єму природного газу, повітря, кисню або азоту по одному газопроводу.
Технічний опис "Універсал-01"...
Мікропроцесорний обчислювач об'єму газу УНІВЕРСАЛ-02 призначений:
- для перетворення вхідних сигналів від лічильників газу, перетворення й виміру вхідних сигналів від перетворювачів вимірювальних тиску й температури газу, що протікає через через лічильник, обчислення й приведення до умов за ДСТ 2939–63 (стандартним умовам) його обсягу й об'ємної витрати ( при обчисленні коефіцієнта стискання у відповідності з "Правилами виміру витрати газів і рідин стандартними звужуючими пристроями" РД-50.213-80). Обчислювач використовується у вузлах обліку природного газу на одному або двох газопроводах.
Технічний опис "Універсал-02"...
Обчислювач об'єму газу УНІВЕРСАЛ дозволений до серійного виробництва,дозволений доля використання в Україні і занесені до державного реєстру під№ У759-01 від 25.04.2000  р.
сертифікат відповідності
сертифікат підтвердження

Технічні характеристики обчислювачів УНІВЕРСАЛ:

•живлення - однофазна мережа 220 В, 50 Гц;
•споживана потужність - 10 ВА;
•маса - 3,0 кг;
•габаритні розміри - 285x185x45 мм;
•інформаційне табло – рідиннокристалічне, 16-ти розрядне, дворядкове;
• основна відносна похибка обчислювача при обчисленні об'єму газу, не більше 0,2 %;
•міжповірочний інтервал 2 роки.
•кліматичне виконання УХЛ, категорії розміщення 3.1 по ГОСТ 15150-69.

Обчислювач призначений для эксплуатації у вибухонебезпечних и пожежонебезпечних приміщеннях при температурі навколишнього повітря від мінус 10 до плюс 50 °С, відносної вологості до 95 % при 35 °С і більш низьких температурах без конденсації вологи, атмосферному тиску від 84 до 106,7 кПа (від 630 до 800 мм. рт. ст.).

Обчислювач призначений для роботи з датчикоми які мають вихідні струмові сигнали 0-5 мА; 0-20 мА; 4-20 мА:
- різниці тиску типу МЕТРАН 43Ф ДД; САФИР-22ДД, fisher-rosemount, SDC 900, та іншими;
- абсолютного тиску типу МИДА, САФИР, fisher-rosemount, SPS 888A, SPS-G;
- температури типу ТСПУ-0289, ТСМУ-0289, і т.д.

Можливе застосування інших датчиків, які мають зазначені вихідні сигнали. Для розширення діапазону вимірів витрати газу (теплоносія) з нормованою похибкою, обчислювач може працювати одночасно із двома датчиками різниці тиску, що мають різні верхні межі вимірів і підключеними до одного звужуючого пристрою.

Обчислювач має вбудоване джерело аварійного живлення, що забезпечує роботу обчислювача датчиків, під час відсутності напруги живлення, протягом 6 - 12 годин. Може комплектуватися зовнішнім додатковим джерелом аварійного живлення для роботи « без мережі» протягом 40-200 годин.

Для організації обліку в межах вибухонебезпечних приміщень, підключення датчиків до обчислювача виконується через
бар'єри іскрозахисту БИ-01; БИ-02; БИ-03. При цьому обчислювач і бар'єр встановлюються у вибухобезпечних зонах.

Обчислювач зберігає в пам'яті архіви програмованих параметрів, погодинні й подобові архіви споживання енергоносіїв, аварійних ситуацій і доступу в ОЗП з можливістю передачі їх по RS232 або RS485 на ПК для подальшої обробки і друку на принтері. Передача інформації може здійснюватися по виділених ( до 1,2 км) або по комутованих телефонних лініях зв'язку за допомогою зовнішніх модемів. Можлива пряма роздруківка архівів на принтері за певний період. Комплект поставки засобів обліку визначає замовник із врахуванням вже наявних вимірювальних перетворювачів, схеми витратомірного вузла і т.п.
© 2008 GREMPIS. Last update: 30.06.09