This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/1700 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-16. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ  КОНТАКТИ  САЙТИ УПРАВЛІНЬ ЮСТИЦІЇ 
Міністр юстиції

Оніщук
Микола Васильович
  • Міністерство юстиції України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
  • Громадська рада при Міністерстві юстиції України
  • Координаційна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України
  • Громадська рада з питань дотримання прав людини в установах виконання покарань
  • До уваги об’єднань громадян, легалізованих Міністерством юстиції України
  • До уваги редакцій та засновників друкованих засобів масової інформації
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ (АРХІВ 2003)
Конкурсний відбір - основа кадрового забезпечення органів юстиції

Здійснення економічних та соціальних перетворень, досягнення економічного зростання та надання державою громадянам управлінських послуг на високому рівні, просування в напрямі європейської інтеграції можливо лише за умови створення ефективної системи державного управління, що відповідає стандартам демократичної, правової держави із соціально орієнтованою ринковою економікою.

З цією метою в Україні проводиться реформування системи державної служби, а саме : вдосконалення кадрового потенціалу, створення оновленого, потужного і дієздатного державного апарату, становлення професійної, політично нейтральної та авторитетної державної служби.

Чинники, які зумовлюють нейтральність державних органів влади і їх привабливість : гласність процедур і опис посад, а також право вибору методів відбору кадрів. Прозорість методів і критеріїв відбору веде до зростання професіоналізму у державній службі. Гласність проявляється, перш за все, в оприлюдненні встановлених правил : умов що вимагаються від кандидата (вік, освіта, тощо), ознайомлення його з процедурами відбору і функціями майбутньої посади, рівнем оплати праці і перспектив розвитку кар"єри.

Міжнародна практика свідчить, що методи добору кадрів до державної служби дуже різноманітні. Це тести, іспити, написання певних звітів, прогнозів, аналізів тощо. Характерно, що американські фахівці з недовірою ставляться до системи тестів, а європейські – до так званої конкурсної системи.

Для запобігання рецидивам непрофесіоналізму та некомпетентності під час формування кадрового потенціалу необхідно залучати на державну службу висококваліфікованих спеціалістів нової генерації. З цією метою на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2002р. № 169 "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців" у Міністерстві юстиції України розроблений і затверджений Порядок проведення іспиту кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців центрального апарату ( наказ від 30.08.2002р. № 793/к)

Оголошення про конкурс на заміщення вакантних посад друкуються в засобах масової інформації - газетах : "Юридичний вісник України", "Юридична практика", "Урядовий кур"єр", в Інтернеті на сайті "Мін"юст України", в комп"ютерній правовій системі "Ліга закон", а також електронною поштою направляються в обласні управління юстиції.

Прийом документів від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі, та їх попередній розгляд на відповідність встановленим кваліфікаційним вимогам до відповідного рівня посад, проводиться в Департаменті кадрової роботи та державної служби.

Першим етапом конкурсу в Міністерстві є співбесіда керівника структурного підрозділу з кандидатом та його стажування.

Згідно з вищезазначеним Порядком кожний кандидат (конкурсант) проходить співбесіду з керівником того структурного підрозділу, на заміщення вакансії в якому він претендує. Під час особистого знайомства з керівниками структурних підрозділів конкурсанти обгрунтовують свої наміри і цілі, розповідають про свої знання, напрацьований досвід. Майже всі конкурсанти мають можливість пройти стажування ( від одного тижня до 2 місяців) у відповідних структурних підрозділах, під час якого виявити свої уміння, спеціальні навички та професійну зрілість. В той же час керівник стажування робить висновок про готовність кандидата для зайняття відповідної посади.

Письмовий іспит кандидатів - другий етап проведення конкурсу.

Для об’єктивної та незалежної оцінки знань та здібностей кандидатів, які претендують на посади державних службовців проводиться письмовий іспит, під час якого конкурсна комісія перевіряє знання Конституції України, Законів України "Про державну службу", "Про боротьбу з корупцією", а також знання законодавства з урахуванням специфіки кожного структурного підрозділу центрального апарату Міністерства за екзаменаційними білетами, попередньо підготовленими за встановленою формою та затвердженими головою конкурсної комісії.

Перед письмовим іспитом особисто Міністром юстиції О.В.Лавриновичем та Першим заступником міністра юстиції України А.П. Зайцем проводяться співбесіди з особами, які претендують на зайняття посад керівників структурних підрозділів Міністерства юстиції України.

Конкурсна комісія в Міністерстві юстиції України складається з шести чоловік. Головою конкурсної комісії є Перший заступник Міністра юстиції України – Заєць А.П.

За 2003 рік за умовами конкурсного відбору на роботу до Міністерства юстиції відібрано 95% від загальної чисельності призначених на посади. Як правило на одну посаду претендують і беруть участь у конкурсі від одного до трьох осіб, що дає можливість конкурсній комісії провести аналіз і відбір спеціалістів необхідних для міністерства. Рішенням конкурсної комісії 12 осіб включено до кадрового резерву по результатам письмового іспиту. Призначені на посади керівних працівників 2 кандидата наук.

Конкурсний порядок відбору осіб на посади державних службовців дає можливість залучити до відповідних структурних підрозділів Міністерства спеціалістів із знанням іноземної мови. Так до Департаменту міжнародного права, Департаменту міжнародного співробітництва, Національного бюро у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини за конкурсом призначено 14 осіб, які володіють іноземними мовами, необхідними для подальшої роботи. На посади спеціалістів призначено 11 осіб, які з відзнакою закінчили вищий навчальний заклад.

З огляду на вищезазначене можна зробити висновок, що підбір кадрів у Міністерстві юстиції на конкурсній основі, стає більш селективним завдяки великій кількості кандидатів, яким пропонується взяти у ньому участь. Цим особам дається можливість підготуватися як до письмового іспиту, так і до співбесіди з членами конкурсної комісії – безпосереднього конкурсу на вакантну посаду.

Одним із ключових завдань кадрової служби міністерства є удосконалення умов набору кадрів шляхом конкурсного відбору заміщення вакантних посад державних службовців, що залежить від таких факторів як дотримання справедливості і рівності між кандидатами, гласності і прозорості його проведення.

Заступник директора департаменту –
начальник управління кадрового
забезпечення та персоналу
центрального апарату С.І.Набоченко

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
16.07.2009р.
Зустріч заступника Міністра юстиції України Валерії Лутковської з новопризначеним керівником Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні
16.07.2009р.
Зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з директором «Програми розвитку законотворчої політики в Україні» Агентства США з міжнародного розвитку пані Елеонорою Валентайн

Інші анонси >>

  • Обговорюємо
    законопроекти
  • Гарячі телефонні лінії Мін‘юсту
  • Роз’яснення, юридичні консультації
  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Примусове виконання рішень судів
  • Легалізація об’єднань громадян
  • Реєстрація друкованих ЗМІ та інформагентств
  • Міжнародна діяльність Міністерства
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Державні закупівлі
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті
Єдиний Реєстр громадських формувань
  • Реєстр політичних партій в Україні
  • Реєстр громадських організацій
  • Реєстр благодійних організацій
  • Реєстр постійно діючих третейських судів
  • Реєстр творчих спілок
  • Реєстр торгово-промислових палат
  • Інформація про місцеві громадські формування
Реєстр друкованих ЗМІ та інформагентств
Реєстр адвокатських об’єднань
Реєстр атестованих судових експертів
Перелік бюро кредитних історій
Система публічних торгів конфіскованим та арештованим майном

АРХІВ НОВИН
Липень
Пн6132027
Вт7142128
Ср18152229
Чт29162330
Пт310172431
Сб4111825
Нд5121926

Всі новини >>