This version of the page http://imi.org.ua/?read=11446:1 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-15. The original page over time could change.
Інститут Масової Інформації - Головна сторінка

м. Київ, вул. Крупської, 8,    тел. (044) 566-3085, 566-1534
 
     

 Найбільшим "Ворогом преси" у 2008 році став Генеральний прокурор України Олександр Медведько, такі результати щорічного моніторингу Інституту Масової Інформації та Незалежною Медіапрофспілкою "Вороги преси 2008".

Генпрокурор  на цьому "почесному" місці змінив мера Києва Леоніда Черновецького, який цього року посів четверте місце і перемістився на три пункти вниз порівняно з минулим роком.

Детальніше...
 

  «Інститут Масової Інформації» презентував Звіт за результатами моніторингу друкованих ЗМІ щодо дотримання журналістських стандартів та практики замовних матеріалів. Дослідження проводилося з жовтня 2008 по квітень 2009 року за підтримки Посольства США в Україні. Згідно  результатів даного моніторингу, який проводив ІМІ з низкою регіональних партнерів, найбільше «джинси» в ЗМІ замовляють політичні сили. Детальніше результати Звіту можна прочитати тут

Детальніше...
 
Головна сторінка
Увага! Анонс
Новини
Семінари
Барометри
Про нас
Архіви сайту
  • Юридична діяльність
  • Освітні програми
  • На контролі ІМІ
  • Моніторинг
  • Моніторинг "джинси"
  • Головна

Погляд

Погляд з Варшави

Олена Процюк 

Минула чергова сесія за кордоном, у сусідній країні. Як  і очікувалося – довга дорога, черга на митниці, перевірка паспортів. До всього я звикла, але чомусь цього разу не так хотілося мені до Польщі, як минулі роки. Після повернення я зрозуміла цьому причину.

Це країна, яка теж готується до майбутнього Євро-2012. Що ж, я приїхала до найголовнішого міста – столиці. І мене та підготовка зовсім не вразила. Насипи якогось піску на так званому майбутньому стадіоні, змінені трамвайні колії так, що від нашої Вищої школи неможливо і до центру доїхати. Та й робота так не кипить, як у нас хоча б на Московській. Цього разу я не була у відомих парках – Лажєнках та  Віланові. Та чомусь промайнула думка – чи там чогось не змінилося.

А економити поляки вміють – ще до нового року на площі Старого міста в центрі столиці  в них стояла менша ялинка, як у  нас у Львові. Влітку ж навіть квітів почали вони садити менше. Не така квітуча Варшава, як колись, та й не такі поляки. Їхня привітність переплітається з постійною стурбованістю. А цьому дві причини, на мою думку, - Євро з футболу та (не хочеться говорити) криза, яка відбилася на нашому сусіду – цього року в них 3 млн безробітних.

Не хотілося мені залишатися у Польщі, я повернулася до Києва і зрозуміла – нічим вона не є кращою за Україну. У Євросоюзі чи ні - до 2012 року варто наполегливо готуватися обом країнам. Невже це було причиною небажання їхати до Польщі?Чи то я відчула глибоку любов до Батьківщини, адже залишилося небагато, і згодом весь рік житиму у Варшаві…

 

Наші результати

М. Мельник проти «Голосу Опілля»
Детальніше...
 
Справа Вередюка
Детальніше...
 
Гонгадзе проти України
Детальніше...
 
M. Самбур та В. Воротник проти Інтернет-видання «Українська Правда»
Детальніше...
 
М. Самбур та В. Воротнік проти газети «Україна Молода» та О.Зварич
Детальніше...
 
Справа газети «Перехрестя»
Детальніше...
 
Справа Я.Ткачівського
Детальніше...
 
Справа газети «Вчасно»
Детальніше...
 
«Плужнікова vs Притула та ПП „Українська правда”»
Судова боротьба відбувалася без особистої участі позивачки й відповідачки, які довірили цю судову справу своїм юристам. Сторону пані Плужнікової представляли працівники юридичної фірми „Коннов і Созановський”: найчастіше на судових засіданнях можна було побачити Сергія Коннова та Людмилу Опришко, сторону відповідачів представляли адвокат Тетяна Шмарьова та юрист ІМІ Роман Головенко.

Обґрунтування позову представниками позивачки було доволі типове для такого роду справ: оскаржуване речення заголовку, не зважаючи на питальну форму, вони вважали подачею фактів, які нібито були неправдивими та завдавали шкоди честі й гідності покійного.
Детальніше...
 

Анонси

УВАГА! ІМІ шукає регіональних власкорів для проведення моніторингу фактів порушень свободи слова
16.04.2007
Шановні колеги!
Детальніше...
 

Нова редакція Закону України «Про інформацію»: повторення пройденого
15.07.2009

 Інформаційне законодавство України, безумовно, потребує оновлення. Можна сказати, що Верховна Рада почала запускати цей процес, прийнявши в першому читанні проект закону «Про доступ до публічної інформації». Цей законопроект був унесений Андрієм Шевченком, який нещодавно запропонував Парламенту і нову редакцію Закону «Про інформацію». Але якщо перший законопроект можна назвати революційним, то другий є більше корекцією чинних норм Закону «Про інформацію».

Детальніше...
 
Додаткові статті:
  • ПАРТІЯ РЕГІОНІВ СТАЛА ОСНОВНИМ ЗАМОВНИКОМ „ДЖИНСОВИХ” МАТЕРІАЛІВ У ЗАПОРІЖЖІ



З життя НГО

Рівненські екологи подали скаргу на Білорусь
15.07.2009

Рівненська громадська організації «Екоклуб» подали скаргу про невиконання Білоруссю своїх зобов'язань у рамках Конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (відомої також як Конвенція Еспоо). У скарзі йдеться про те, що Уряд Білорусі прийняв рішення про будівництво двох реакторів атомної електростанції без виконання вимог Конвенції Еспоо.

 
Детальніше...
 

Світ

На знак протесту італійські студенти зайняли університет La Sapienza - Corriere della sera
07.07.2009
Вранці 6 липня у столиці Італії близько 200 студентів зайняли Ректорат університету La Sapienza, щоб засудити хвилю арештів в Турині, Падуї, Болоньї та Неаполі проти студентів вищих навчальних закладів, які брали участь у  протестах проти G8. Студенти виступили в залі Академічного Сенату з банерами зі словами "Вільна хвиля - всі", повідомляє Corriere della sera.
Детальніше...
 

В України буде своя інформаційна політика?
22.06.2009
Невідомо чому, але саме зараз українські чиновники «розродилися» проектами концептуальних документів у інформаційній сфері. 25 травня Рада національної безпеки й оборони України оприлюднила проект Доктрини інформаційної безпеки України, а 12 червня Кабінет Міністрів уніс до Парламенту проект закону про Концепцію державної інформаційної політики. Концепція за сферою охоплення, звісно, ширша за Доктрину, імовірно розроблялася іншою групою фахівців і справляє трохи краще враження. Крім того, аналізуючи Концепцію, можна опосередковано судити про настрої та обізнаність кабмінівських чиновників щодо інформаційної сфери нашої держави.
Детальніше...
 

Законодавство

  • В України буде своя інформаційна політика?
  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів. Частина 2
  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів
  • Наближаємось до реформування ЗМІ?
  • Знакова помилка
  • Неоднозначне враження
  • Гарантування конституційного права на звернення
  • Роздержавлення державних друкованих ЗМІ:події, факти, коментарі
  • З питанням про мови знову «начудили»
  • Законопроект про роздержавлення ЗМІ, як результат компромісу
  • Чи платитимуть колективи редакцій за їхнє роздержавлення?
  • Проблеми корпоратизації редакцій друкованих ЗМІ
  • Типові журналістські помилки в юридичних матеріалах
  • Поради для Нацради
  • Як зареєструвати друковане видання
  • Інформація як правова категорія
  • Особливості цивільно-правової відповідальності ЗМІ за поширення недостовірної інформації

Дискусії

Декілька тез про довіру, повагу та замовну журналістику
06.07.2009
На написання цих роздумів мене надихнула одна історія, яка сталася зовсім недавно. Під час прес-конференції, на якій ми оприлюднювали результати попереднього моніторингу дотримання журналістських стандартів в регіональній друкованій пресі до нас підійшли представники одного з комерційних банків. Цей банк фігурував в списку тих, хто потенційно міг замовляти окремі матеріали про себе без відповідної позначки «на правах реклами».
Детальніше...
 

Огляд преси

Між Прем’єр-міністром і Президентом — двобій?
24.12.2008

Огляд преси

 У суботу та неділю стався обмін найгострішими публічними „компліментами” між Прем’єр-міністром і Президентом України. Що буде далі? Коментарі оглядачів різнопланові

Детальніше...
 

Володимир Яворський: "Виборність місцевих судів означатиме кінець їх незалежності"
07.07.2009
"Наша країна виконала 6 рішень Європейського суду з прав людини зі 450 запропонованих. Це і є, власне, підхід. Тобто, що це означає? Що ми сприймаємо такі цінності, як права людини, як щось таке, що нам нав'язують, що не є так важливо. Нам би побільше грошей заробити, начебто. Але і грошей немає в результаті, ні прав, ні демократії" - про права людини та свободи в Україні розповів  в інтерв'ю  виконавчий директор Української Гельсінської спілки  Володимир Яворський.
Детальніше...
 

Інтерв'ю

  • Володимир Яворський: "Виборність місцевих судів означатиме кінець їх незалежності"
  • "Смішарики - це мультфільм про життя у всіх його проявах"- Є.Самойленко
  • Олександра Коваль: Той, хто змалку звикне читати, буде робити це впродовж життя
  • Олесь Уляненко: "...люди у книгарнях вже "Камасутру" побоються продавати - бо заберуть ліцензію"
  • Валерій Хорошковський: Усі люди для Тимошенко є ресурсом для споживання
  • «МедіаВарта. НеЕтичні питання» на львівському телебаченні
  • Найбільшим ворогом прав людини в Україні став Генеральний прокурор
  • "Кодекс законів про працю, насправді дає багато гарантій працівникам..."- Т.Шевченко
  • "Першими постраждають ЗМІ , в яких багато банківської та страхової реклами", - Валерій Іванов
  • Син Анни Політковської: Я часто сперечався з мамою


Новини

15-07-2009
19:41 - Іспанський суд виправдав військових, які застрелили Тараса Процюка
14:52 - Комісія Київради продовжила видавництву «Дніпро» договір оренди на два роки
13:50 - Нова редакція Закону України «Про інформацію»: повторення пройденого
13:40 - Рівненські екологи подали скаргу на Білорусь
13:19 - У Казахстані посилили інтернет-цензуру
12:50 - The Guardian: Причиною заборони фільму Бруно в Україні міг стати фактор виборів
12:23 - У своїй прикарпатській резиденції Ющенко 17 липня збере редакторів західноукраїнських друкованих ЗМІ
12:06 - Оприлюднили скандальні листи колишньої дружини Майкла Джексона
11:50 - Тимошенко заплатила телеканалам за трансляцію зїзду "Батьківщини"
11:23 - Політики в Україні освоюють нові медіа в інтернеті
11:06 - Підписи Плужнікова на документах щодо Інтера фальшиві – комісія Ради
10:51 - Вчення РПЦ про права людини переклали українською мовою
10:19 - The New York Times продасть свою радіостанцію
10:04 - Мораль наступає на свободу слова
10-07-2009
12:03 - Охоронці дніпропетровського ринку напали на журналіста «Лівого берега»
11:46 - Хакери продовжують атакувати сайт Івано-Франківської "Малакави"
10:20 - Хмельницька міліція вимагає компенсації моральної шкоди від газети
09:49 - Читинський суд закриває газету "Русское Забайкалье"
09:36 - 200 приватних радіостанцій закриють у Венесуелі
09:08 - США закликають Північну Корею амністувати ув’язнених журналісток
08:39 - Погляд з Варшави
07:18 - Мін’юст зареєстрував газету «Ми всі українці» і журнал «Идеальная свадьба»
09-07-2009
13:30 - В Ірані затримали правозахисника Мохаммада Алі Дадхана
13:07 - Це гучне слово "Перезавантаження"...
12:00 - "Високий замок" залишається лідером по розміщення сумнівних матеріалів
11:51 - Директор ТРК "Новини" йде з каналу
11:08 - Штаб Арсенія Яценюка не судиться з "Фокусом"
10:11 - НТКУ зняла документальний фільм про Миколу Хвильового
09:04 - Британські ЗМІ викрили у незаконних методах отримання інформації
08:31 - Журналістам "Газети по-українськи" затримують зарплату


Барометри

  • Барометр за червень 2009 року
  • Барометр за травень 2009 року
  • Барометр за квітень 2009 року
  • Барометр за березень 2009 року
  • Барометр за лютий 2009 року
  • Барометр за січень 2009 року
  • Барометр за грудень 2008 року
  • Барометр за листопад 2008 року
  • Барометр за жовтень 2008 року
  • Барометр за вересень 2008
  • Барометр за серпень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за червень 2008 року
  • Барометр за травень 2008 року
  • Барометр за квітень 2008 року
  • Барометр за березень 2008 року
  • Барометр за лютий 2008 року
  • Барометр за січень 2008 року
  • Барометр за грудень 2007 року
  • Барометр за листопад 2007 року
  • Барометр за жовтень 2007 року
  • Барометр за вересень 2007 року
  • Барометр за серпень 2007 року
  • Барометр за липень 2007 року
  • Барометр за червень 2007року
  • Барометр за травень 2007 року
  • Барометр за квітень 2007 року
  • Барометр за березень 2007 року
  • Барометр за лютий 2007 року
  • Барометр за січень 2007 року
  • Барометр за грудень 2006 року.
  • Барометр за листопад 2006 року
  • Барометр за вересень 2006 року
  • Барометрза серпень 2006 року
  • Барометр за липень 2006 року
  • Барометр за червень 2006 року
  • Барометр за травень 2006 року
  • Барометр за квітень 2006 року
  • Барометр за березень 2006 року

ТИПОВІ ДОКУМЕНТИ

Запит про надання документів
 
Інформаційний запит
 
Зразок позову щодо ігнорування запиту
 
Зразок позову щодо відмови в наданні інформації
 
Звернення до прокуратури щодо порушень права на акредитацію
 
Звернення до прокуратури щодо ненадання інформації
 

 
 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Настрій дня