This version of the page http://www.tourism.gov.ua/PublicationsList.aspx?id=47 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-12. The original page over time could change.
Інвестиційна діяльність Інвестиційна діяльність
   
Пошук

Інвестиційна діяльність


Інвестиційні можливості туристичної сфери України

Кожному інвестору – грінфілд та опіку в Україні!

Україна розташована у Схiдній Європі. Вона займає пiвденний захiд Східноєвропейської рівнини та частину Карпат i Кримських гiр. Територія України – 603,7 тис.кв.км., відстань із заходу на схід – 1300 км., з півночі на південь – 893 км. На сьогодні населення країни складає близько 47 млн. осіб. Обсяг внутрішнього валового продукту (ВВП) становить 66,5 млрд. євро.  Україна має сприятливе географічне і геополітичне розташування, унікальні природні та кліматичні ресурси, історико-культурну спадщину. Серед оздоровчих ресурсів, слід відзначити значні запаси лікувальних грязей, які представляють практично всі генетичні типи. Грязі є одним з основних лікувальних чинників на таких широко відомих курортах, як Куяльник, Саки, Бердянськ, Кирилівка, Слов’янськ, Миргород тощо. На території України розповсюджені також численні родовища мінеральних вод усіх бальнеологічних типів. Гідромінеральні ресурси широко й ефективно використовуються на курортах Закарпатської, Львівської, Полтавської, Вінницької, Тернопільської та інших областей. На сьогодні в Закарпатському регіоні зосереджено понад 600 джерел мінеральних вод, з яких понад 300 є вивченими. Мінеральні ресурси Тернопільської області складають 3,3 тис. га , близько 300 родовищ корисних копалин.

Цілющі кліматичні умови узбережжя Чорного та Азовського морів, Криму, Карпат, середньої смуги країни широко використовуються як основний лікувальний та оздоровчий чинник практично на всіх курортах. Унікальним лікувальним ресурсом є природний мікроклімат шахт (Солотвинські соляні шахти).

Наявність різноманітних природних ресурсів дозволила створити в Україні багатофункціональну систему оздоровчих закладів, яких сьогодні налічується понад 3 тис.

Одним із дивовижних куточків не тільки України, а й усього світу є Крим. Унікальний клімат, різноманітні природні ландшафти, цікаві історико-культурні пам'ятки, цілюща сила Чорного й Азовського морів додають Криму особливого статусу. Завдяки своєму курортно-рекреаційному потенціалу півострів приваблює та залучає до співробітництва й участі в різних інвестиційних проектах представників багатьох країн світу. Популярним він є і серед туристів - упродовж 2006 року Кримський півострів відвідали понад 5,5 млн. осіб.

За останні дев’ять місяців в розбудову Криму було залучено 500 млн. євро прямих іноземних інвестицій. Завдяки цьому оновлюються курортні міста і селища, активно реконструюються кримські оздоровниці, готелі, динамічно розвивається індустрія відпочинку. Щорічна потреба в коштах для розвитку туристичної інфраструктури морського берегу Криму складає близько 1,5 млрд. євро. Водночас деякі інвестиційні проекти потребують суттєвіших капіталовкладень. Так, для будівництва міжнародного бальнеологічного курорту «Еврорегіон «Арабат», що бере участь в Міжнародній програмі «Блакитний Прапор Європи»,  необхідно близько 2 млрд. євро. Інвестиційні проекти в сфері розвитку курортно-рекреаційного комплексу АРК реалізуються на 3-х територіях пріоритетного розвитку «Велика Ялта», «Судак», «Алушта». Введення спеціального режиму інвестиційної діяльності пріоритетного розвитку передбачає створення сприятливих умов для активізації діяльності інвесторів у курортно-туристичній сфері, а саме надання податкових, митних та інших пільг.

Привабливою для інвестування є і Західна Україна, зокрема Львівська, Івано-Франківська, Волинська, Закарпатська області, які розташовані на заході країни, на межі з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

Західна Україна відрізняється від інших регіонів країни своїм вигідним транспортно-географічним положенням. Через територію регіону пролягають дванадцять залізничних шляхів які з’єднують Україну з п’ятьма сусідніми державами.

Досліджуваний регіон Західної України  має велику кількість різноманітних природних і культурних туристичних ресурсів. З фізико-географічного положення – це гори Карпати (Бескиди, Горгани, Полонинсько – Чорногірські, Верховинські, Вулканічні Карпати), Передкарпаття та Закарпатська низовини, Опілля, Розточчя, долини Дністра і Бугу. Наявність таких територій дає можливість розвиватись альпінізму, гірськолижному, водному видам туризму.

Впродовж 2006 року Україну відвідали 18,6 млн. іноземних туристів, 8,3 млн. українських туристів подорожували в межах держави. Обсяг споживання товарів і послуг туристичної та інших галузей економіки, забезпечений в’їзним туризмом, склав понад 5 млрд. євро.

Збільшення притоку іноземних туристів сприяє розвитку туристично-рекреаційних комплексів України і насамперед розвитку готельного господарства. У 2005 році на будівництво та переоснащення наявних готелів за рахунок усіх джерел фінансування використано інвестиційних коштів на суму 750,5 млн. грн., на інші місця для короткочасного проживання – 553,0 млн. грн. Понад 85% загального обсягу освоєних капіталовкладень у розвиток готелів в країні припадає на м. Київ, Автономну Республіку Крим, Одеську та Львівську області. На сьогодні в Україні  функціонує  всесвітньо  відома  мережа  готелів «Radisson»     (м. Київ), «Прем’єр Палас» (м. Київ), “Міжнародний готель “Україна” та “San Ray” (м. Дніпропетровськ),  “Донбас-Палас” (м. Донецьк), “Отрада” (м. Одеса), загалом це понад 1,0 тис. підприємств готельного господарства.

Найбільші інвестиції  на розвиток  готельного господарства спрямовані з Кіпру - $ 32,9 млн. (20,4% від загального обсягу прямих інвестицій),   Швейцарії – $ 28,9 млн. (18,0%), Віргінських, Британських Островів, - $ 26,0 млн. (16,2%), Російської Федерації - $22,1 млн. та Австрії -$ 8,4 млн. (5,3%).

На сьогодні привабливими для інвестування є проекти, пропозиції щодо будівництва туристичних і спортивних гірськолижних трас, канатних доріг, спортивно-оздоровчих комплексів. Карпати – є тим регіоном України, який має всі можливості для розвитку гірськолижного спорту. Так, на сьогодні в Закарпатті працюють 57 гірськолижних трас. За обсягами інвестицій у розвиток туристичної інфраструктури Закарпатський регіон входить до п’ятірки найбільших регіонів країни. Ці надходження складають близько  290 млн. євро. Одним із таких проектів є будівництво гірськолижного центру «Полонина Руна», який передбачає залучення прямих інвестицій загальною сумою 90 млн. євро.

Україна має величезний інвестиційний потенціал. Цьому сприяють значні  курортно-рекреаційні ресурси, історико-культурний і природний потенціал, вигідне географічне положення, ринкова економіка, спрямованість України до євроінтеграції, наявність значних земельних ресурсів, які можуть використовуватися інвесторами для розбудови туристичної інфраструктури.

Крім того, значна частина земельних ділянок на відміну від більшості країн Центральної та Східної Європи перебувають у власності територіальних громад міст і селищ, це спрощує процедуру узгодження та реалізації інвестиційних проектів.

Україна має всі можливості для подальшого розвитку туристичної сфери, ефективного використання природно-рекреаційних, історико-культурних, туристично-екскурсійних ресурсів, всебічного задоволення оздоровчо-спортивних, пізнавальних, духовних потреб вітчизняних та іноземних туристів, створення нових привабливих видів туризму, сприятливих умов для активізації діяльності інвесторів у курортно-туристичній галузі країни.

Державна служба туризму і курортів України, з метою подальшого розвитку внутрішнього туризму,  підписала меморандум з Комітетом інвестиційного співробітництва, який буде створювати інвестиційні майданчики та сприяти залученню інвестицій у проекти туристичної сфери України. 

Державна служба туризму і курортів України
тел.:(+380-44)272-42-15
факс:(+380-44)272-42-77                                 
тел.:(+380-44)272-58-20
факс:(+380-44)272-59-90
тел.:(+380-44)332-04-99

    Інвестиційна діяльність  


 
 
  20.10.2006    Компанія «КНК» шукає інвестиційного партнера

 
  22.09.2006    Міжнародний інвестиційний форум

 


12.07.09
 

© 2006-2008 Державна служба туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.
Всі права застережено.

Використання матеріалів сайту www.tourism.gov.ua дозволяється за
умови посилання (для інтернет-ресурсів-гіперпосилання) на www.tourism.gov.ua
Урядовий портал | Мiнiстерство культури i туризму України | Надiшли листа
   klimenko.kiev.ua