This version of the page http://www.yellow.in.ua/?cat=7 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-07-06. The original page over time could change.
Жовті Сторінки в Україні - Yellow Pages in Ukraine

Жовті сторінки

Жовті сторінки (англ. yellow pages) - це отримана з США назва телефонних довідників з відомостями про підприємства й організації (переважно в сфері обслуговування). Інформація впорядкована насамперед за назвою надаваних послуг (...Hospitals, Hotels, House, Hydraulic, Hydroponics, Ice, Information, Insulation, Insurance...). Назва пов'язана з тим, що такі довідники вже більше століття традиційно друкуються на жовтому папері (біла використовується для довідника приватних телефонів, блакитна - для сторінок урядових і муніципальних організацій і т.п.). З появою Інтернету термін «Жовті сторінки» став застосовуватися й до онлайн-довідників подібного профілю.

Термін Жовті Сторінки з тих пір традиційно використовується для позначення телефонного довідника компаній із загальноприйнятою класифікацією по продуктах або послугам. Таких довідників величезна кількість в усьому світі, у тому числі в нашій країні. І саме словосполучення «жовті сторінки» стало загальним і означає «телефонний довідник».

Відповідно до Закону «Про товарні знаки, знаки обслуговування й найменування місць походження товарів» «жовті сторінки» відносяться до товарних знаків, що не володіють розпізнавальною здатністю, таким чином, будь-яка компанія має право використовувати цей термін у своїй назві.

У Російській Федерації одним з видавців Жовтих сторінок є компанія ВАТ «Связьинвест-Медиа» - великий федеральний холдинг, що випускає довідники «Жовті сторінки» єдиного стандарту в 25 регіонах Російської Федерації від Калінінграда до Красноярська, від Москви й Санкт-Петербурга до Сочі. Загальний тираж цих довідників становить більше 1 300 000 екземплярів. Це найбільший по охопленню видавничий холдинг у Росії.

В 2002 році інформаційно-видавничий холдинг ВАТ « Связьинвест-Медиа» став Переможцем конкурсу Міністерства зв'язку Російської Федерації в області якості в номінації «Організації, що випускають інформаційно-довідкові системи й видання».

Історія

В 1886 році Рейбен Гамильтон Доннелли (англ. Reuben Hamilton Donnelley) у Вайомінгу (США) з метою економії надрукував телефонний довідник на дешевому жовтому папері, створивши в такий спосіб концепцію бізнесу Yellow Pages.

Термін Yellow Pages традиційно використовується для позначення телефонного довідника компаній із загальноприйнятою класифікацією по продуктах або послугам. Такі довідники, як правило, друкуються на недорогому папері жовтого кольору, звідси й назва. Термін Yellow Pages у цей час застосовується також стосовно інтернет-довідників.

На сьогоднішній день логотип Yellow Pages «крокуючі пальці» широко відомий в усьому світі. У деяких країнах, наприклад, у Швеції слова Yellow Pages (швед. Gula sidorna) були зареєстровані як торговельна марка.

У Росії в результаті об'єднання YPI Yellow Pages ltd. і регіональних російських видавців у Москві й Санкт-Петербурзі була створена компанія «ЖОВТІ СТОРІНКИ». У цей час довідники формату Yellow Pages видаються в Москві, Санкт-Петербурзі, Пермі, Заїсти, Самарі, Саратові, Тольятті, Казані, Ульяновську й Челябінську. У Москві й Пермі каталоги друкуються з 1996 року.

В 2001 році був запущений інтернет-проект yellowpages.ru, що одержав премію Рунета в 2006 році.

Спонсори проекту: